Gość: ugo IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 17:05 ja kupiłem szambo firmy Ecoplast z Torunia, i jestem bardzo zadowolony.cena bardzo dobra , zapewnili mi darmowy transport.jeżeli już kupujesz to kupuj szambo platikowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
aquatec Szambo czy własna oczyszczalnia? 06.10.08, 14:24 Oczywiście, że polecam oczyszczalnie przydomową, biologiczną. Tylko nie tandetę z rozsączem, bo to już prehistoria. Nowoczesne oczyszczalnie zamknięte są w jednym zbiorniku i produkują wodę II klasy czystości 97%. Sam mam taką. Nie dość, że praktycznie bezobsługowa, to jeszcze bez zapachu i co najważniejsze WIECZYSTA GWARANCJA !! A co z wodą?? Ja wpuściłem do zbiornika deszczówki i po problemie. Nadmiar zawsze wykorzystam do ogrodu, a część wpuszczam do oczka wodnego. Naprawdę wypas. Nie martwię się już szambowozem, czy faktem, że drenaż może się zapchać, zamulić. Zapomniałem po prostu o ściekach. A koszty. Rocznie jakieś 23 zł za prąd i tyle. Na prawdę polecam. Zainteresowanym mogę podać nr tel. do specjalisty 508-864-522. On wszystko przedstawi technicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.09, 17:19 Ja uważam że szamba plastikowe są najlepszym rozwiązaniem, bo są szczelne i łatwo je później wyjąć, a instalacja jest banalnie prosta i nie potrzeba zadnych dźwigów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_geo Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 24.05.12, 22:50 Trzeba byc również świadomym planując naszą inwestycję, że takie szambo ekologiczne z rozsączem zajmuje troche miejsca i wraz z minimalną odległościa od granic studni itp nie zawsze może zostać zaprojektowane na działce. Od tego trzeba zacząć planując formę odprowadzenia nieczystości. Pozdrawiam Geodeta Świdnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.09, 17:16 Ja kupiłem te szambo z firmy JFC z Dąbrówki i również jestem zadowolony, cena najlepsza na rynku, również uważam że jeśli kupować to plastikowe Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_m_1988 Szambo czy własna oczyszczalnia? 26.07.09, 17:29 taka przydomowa oczysczalnia wykonana z plastiku jest duzo lepsza niz betonowa. pozatym nawet zwykle plastikowe szambo latwiej przerobic na podobna oczysczalnie niz szambo betonowe Odpowiedz Link Zgłoś
eccoteam Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 18.10.09, 13:24 W dzisiejszych czasach szamboto tak jak wyjechać z salnu Maluchem i cieszczć się z nowego auta. Patrząc realnie za szambo trzeba słono płacić, a jak ktoś monitoruje Europę to z dnia na dzień coraz wiecej. Mało tego do 2013 roku UE narzuciła Polsce skanalizowanie 95% społeczeństwa, co jest nie ralne dla naszego kraju. Alternatywą są własnie oczyszczalnie ( tu polecam te z prawdziwego zdarzenia biologiczne oparte na osadzie czynnym). Szambo to prehistoria. Uciążliwy zapach, wiecznie wizyta szambowozu, a po ulewach sielski klimat. Oczyszczalnie, których ceny wahają się średnio 7500 - 9000 ( nazw nie mogę podać) to już mercedes w swojej klasie. Produkują wodę II kalsy czystości, są bezwonne i praktycznie bezobsługowe. Produkty tańsze - tragedia - są to zwykła szamba wspomagane biopreparatami, czyli nadal trzba w nie inwestować i pilnować, a i zapach zostaje. Zreszą długo by pisać. Bardziej zainteresowanych tematem zapraszam drogą mailową eccoteam@gmail.com. Chętnie odpowiem na pytania i doradzę w wyborze oczyszcalni na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 18.10.09, 14:25 normalnie 95% spoleczenstwa skanalizowanego strach sie bac predzej nas wrzuca do kanalizacji zamiast kanalizowac skoro do 2013 roku spoleczenstwo zostanie skanalizowane wiec zgloszenia na oczyszczlnie beda w zaniku bowiem w przypadku planowanej kanalizacji starostwo nie wyda pozwolenia na oczyszczalnie to chyba proste poza tym budowa szamba/nawet tymczasowego/ jest tansza od budowy oczyszczalni poza tym oczyszczalnie nawet najlepsze wymagaja wywiezienia osadow wiec szambiara i tak zapuka do naszych drzwi sam napisales ze oczyszczlnie sa w odwrocie pora zajac sie inna dzialalnoscia i nie wciskac ludziom kitu pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 29.10.09, 12:57 cromwell1 napisał: > poza tym > oczyszczalnie > nawet najlepsze > wymagaja wywiezienia osadow > wiec szambiara i tak zapuka do naszych drzwi oczyszczalnia: zbiornik 2000 l, rodzina 3 os, eksploatacja w latach 1999-2006 (potem sie wyprowadziłem) osady wybierałem 2 x w ciągu tego czasu. Mogę ścierpieć widok szmbiary i smród (smrodu nie było faktycznie - bakterie załatwiły sprawę) raz na 3 lata ale nie raz na miesiac. Przy okazji dodatkowy plus. Na czesci ogrodu przez 6 lat nie musiałem podlewać a trawa zawsze była piękna, soczysta i w pieknym kolorze. Agrest i porzeczki rosły jak głupie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 00:27 Warto uzupełnić naszym doświadczeniem: rozsądni inwestorzy lepiej by trzymali się od Eccoteam Katarzyna Sochacka i Artura Stygara z daleka. Lojalnie ostrzegam: w naszym konkretnym przypadku kupiona w tej firmie oczyszczalnia VH8 nie daje się poprawnie uruchomić od siedmiu miesięcy a zachowanie tej "firmy" - no cóż, nie polecam nikomu, to długie i żałosne doświadczenie nieprofesjonalizmu, które kosztowało nas ponad 18.000 zł. Efekt: zero. Odpowiedz Link Zgłoś
moretta12 Szambo czy własna oczyszczalnia? 29.10.09, 12:16 Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest oczyszczalnia, koszty wykonania są droższe niż szampo, ale poniesiony koszt zwraca się w trakcie eksploatacji, ciekawy film na temat oszczyszczalni bilogicznej można zobaczyć na www.ekooszczedni.pl/video- porady/przydomowa-oczyszczalnia Odpowiedz Link Zgłoś
sargon162 Szambo czy własna oczyszczalnia? 10.12.09, 10:02 Ja kupiłem sobie szambo betonowe dwukomorowe z firmy Eko-Trans www.szambo.go3.pl . Jestem bardzo zadowolony, cena była w miare przystępna w porównaniu do profesjonalnej oczyszczalni. Chociaż w tym betonowym do drugiej komory gdzie zbiera się sama woda dodaje bakterii biologicznych i to się sprawdza. Mam kawałek posesji gdzie tą wodę sobie wylewam. Nic nie śmierdzi, widać że się dobrze oczyszcza. Myślę teraz nad zrobieniem drenażu żeby nie bawić się z tym wypompowywaniem Odpowiedz Link Zgłoś
sargon162 Szambo czy własna oczyszczalnia? 10.12.09, 10:06 Ja kupiłem sobie szambo betonowe dwukomorowe z firmy Eko-Trans . Jestem bardzo zadowolony, cena była w miare przystępna w porównaniu do profesjonalnej oczyszczalni. Chociaż w tym betonowym do drugiej komory gdzie zbiera się sama woda dodaje bakterii biologicznych i to się sprawdza. Mam kawałek posesji gdzie tą wodę sobie wylewam. Nic nie śmierdzi,widać że się dobrze oczyszcza. Myślę teraz nad zrobieniem drenażu żeby nie bawić się z tym wypompowywaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garvey Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.14, 20:48 Czyli ogólnie firmę Eko-Trans mógłbyś polecić? Jestem właśnie na etapie poszukiwań jakiegoś zbiornika do szamba, gdyż nasz dom jest na uboczu i nie ma możliwości kanalizacji podciągnąć... Generalnie prześledziłem całą ich stronę: www.szambo.go3.pl/ i jesteśmy w zasięgu, teraz tylko pozostaje kwestia zakupu i montażu stąd te moje pytania forumowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zynka_pat Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 11.04.14, 00:46 Eko-Trans z reguły mają dobre zbiorniki, z reguły, bo wiadomo, że czasem może trafić się coś wadliwego, ale o nich akurat słyszałem w większości pozytywne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
antysz1313 Szambo czy własna oczyszczalnia? 06.02.10, 12:26 Ja znalazłem sobie firmę pod Warszawą: www.oczyszczalnia24.pl - Pan Rafał dusza nie człowiek (no na aniołka nie wygląda ;) hehehe) ale bardzo pomógł w doborze, instalacji - równo gładko posprzątane, trawniczek wygładził. Rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 07.02.10, 14:51 dziamiesz cos gosciu? w ciagu 3 lat samorzady skanalizuja 95% uzytkownikow sila rzeczy przydomowe oczyszczalnie ida weg jak komus zalezy na tych latach ma pozwolenie od samorzadu moze se kupic oczyszczalnie tylko za grosze i tak musicie sie tego gowna pozbyc za 2 lata rozdacie je za darmo chyba ze traficie na naiwniaka szukajacego zbiornika na deszczowke pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafii Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.10, 12:13 Ale koleś bredzisz nie znasz się na temacie a piszesz takie gó... jak masz wszystko załatwione legalnie i masz zainstalowaną porządną oczyszczalnie przez odpowiednią firmę to nie masz obowiązku podłączać się do kanalizacji :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 21.09.10, 19:21 rafi dziecko drogie napij sie melisy i przeczytaj jeszcze raz w ktorym punkcie neguje wybor oczyszczalnia- szambo a teraz zrozum co pisze wiekszosc nie wie jakie dostana wz wiec na wyrost klapia dziobami oczywistym jest fakt ze taniej wyjdzie oczyszczalnia tylko kto wyda na nia pozwolenie meritum moich wypowiedzi dotyczy kanalizowania samorzadow w ostatnich latach namnozylo sie firm sprzedajacych oczyszczalnie wiekszosc z nich musi pasc dlatego namawiam do negocjacji cenowych nic poza tym pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marks101 Szambo czy własna oczyszczalnia? 20.02.10, 12:21 Jestem za oczyszczalnią ścieków, na dodatek ekologiczną oczyszczalnią ! Zaoszczędzisz pieniądze i ratujesz środowisko. Poczytaj tutaj oczyszczalnie-zbiorniki.pl/. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 03.04.10, 14:54 dopiszcie jeszcze kilka firm ratujacych sie przed bankructwem prawda jest taka ze samorzad nie wyda zgody na oczyszczalnie bo poniewaz ze jest zobowiazany do kanalizowania wiosek i przysiolkow jezeli ktos z budujacych ma w warunkach zabudowy oczyszczalnie niech wymaga cen po kosztach i tak sie im nie zwroca inaczej oczyszczalnie przeszacowaly niech sie wala na ryj i oddaja inastalacje za pol darmo pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 05.04.10, 21:55 to zależy od gminy, jeśli gmina ma być skanalizowana w najbliższym czasie żaden urzędnik nie wyda zgody na oczyszczalnię przydomową, tyle z reala najgorsza sprawa to wpaść w gminę na takim przełomie, wtedy na szambie się jedzie parę lat Odpowiedz Link Zgłoś
magda-bochenek Szambo czy własna oczyszczalnia? 06.04.10, 12:04 Szambo czy własna oczyszczalnia...dziwny temat bo kazdy ceniący swoje dobro człowiek powie oczywiście Przydomowa oczyszczalnia ścieków. Ja taką posiadam i jestem bardzo zdziwiony jaki poziom oczyszczania ma ten mały zbiornik spokojnie mozna tą wode wykorzystywac po raz drugi np do ogrodu. Zero zapachu !!!!!!! małe estetyczne super.. Ciesze się ze się juz dwa lata temu zdecydowałem i do tej pory ani chwili tego nie zalowałem .Co prawda wybrałem dosc drogie rozwiazanie ale się opłaciło bo ta oczyszczalnia posiada nawet znak CE :) (a ja brałem dofinansowanie ) . Urządzenie zakupiłem w firmie z Podlaskiego Aqua-Inwest. Odpowiedz Link Zgłoś
kubowa1 Szambo czy własna oczyszczalnia? 12.05.10, 11:04 Tylko i wyłącznie oczyszczalnia. Np taka kosmiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szambiarz Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: 79.98.145.* 04.09.10, 00:12 8 zł m3 to chyba żart ceny wachają sie koło 20zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szambiarz Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: 79.98.145.* 04.09.10, 00:40 Te niby oczyszalnie nie są w cale takie ekologiczne odfitrowują tylko osad a hemia i bakterie i tak do gleby zresztą duże gminne oczyszczalnie nie sa lepsze wystarczy w wakacje posłuchać ile kompielisk jest zamkniętych z powodu bakteri e-coli czyli bakteri kałowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: 129.241.254.* 22.09.10, 13:19 Są oczyszczalnie i oczyszczalnie. Prostsze z rozsączkowaniem faktycznie mają tylko osadnik wspomagany bakteriami i działają rożnie - ważny jest też poziom wód gruntowych i sposób rozprowadzenia rozsączkowania - źle zrobiona, to katastrofa użytkowa:) Ale już nowoczesna oczyszczalnia działająca w oparciu o złoże biologiczne daje wodę do ponownego wykorzystania - podlewanie, oczko czy też do odprowadzenia do rowu czy specjalnej studni. Porównajcie koszty inwestycji i eksploatacji - przy faktycznie szczelnym szambie koszty eksploatacji są naprawdę duże i po prostu opłaca się zainwestować w oczyszczalnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 17:48 Chłopie - bo tak należy napisać o twoim poziomie wiedzy na temat oczyszczalni ścieków. Modlele z osadnikiem gnilnym i drenażówki już dawno odeszły do lamusa! Kotś wcześniej pisał o firmie Eccoteam - www.eccoteam.pl. Wejdź zobacz zadzwoń. Kupiłem taką oczyszczalnię 2 lata temu i do dzisiaj bez zastrzeżeń, bez zapachu. Wystarczy pamiętać o nadmiernym osadzie raz do roku i czasem zajrzeć do środka ( co 3 miesiace). Oczyszczalnie biologiczne nie mają osadników gnilnych, a woda pościekowa ma II klasę czystości. To o czym piszesz to oczyszczalnie drenażowe -czyli zwykłe 3 komorowe szamba, gdzie 3 frakcja wpuszczalna jest bezpośrednio do ziemi. Mało kto wie, żę takie oczyszczalnie należy zamontować z poletkiem doczyszczającym, które to powinno być wyizolowane od gruntu i okresowo wymieiane. Oczysczalnie drenażowe to prehistoria. Obecne modele to praca oparta na osadzie czynnym oraz w technologii SBR. To są własnie urządzenia ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 00:21 Warto uzupełnić konkretnym doświadczeniem: rozsądni inwestorzy lepiej by trzymali się od Eccoteam Katarzyna Sochacka i Artura Stygara z daleka. Lojalnie ostrzegam: w naszym konkretnym przypadku kupiona w tej firmie oczyszczalnia VH8 nie daje się poprawnie uruchomić od siedmiu miesięcy a zachowanie tej "firmy" - no cóż, nie polecam nikomu, to długie i żałosne doświadczenie nieprofesjonalizmu, które kosztowało nas ponad 18.000 zł. Efekt: zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczyszczalnie-eko Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.lodz.mm.pl 21.05.11, 14:15 Porządna oczyszczalnia zawsze spełni swoją funkcję Odpowiedz Link Zgłoś
kubowa1 Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 01.06.11, 09:45 warto przyglądnąć się również oczyszczalni od Mcl Eko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit56 Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 08:47 Odpowiedź wydaje się prosta. Jeśli dostaniemy pozwolenie na budowę własnej oczyszczalni, to nie ma co się zastanawiać, że jednorazowy koszt jest wysoki. Szybko to się nam zwróci. Przydomowe oczyszczalnie ścieków są wygodne. Nie musimy się użerać z ekipą wywożącą szambo, nie musimy wysłuchiwać nieznośnego hałasu związanego z wozem do szamba. No i jest to inwestycja która zwraca się w szybkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 30.09.10, 18:49 odpowiedz wydaje sie bardzo prosta skoro tak to wypad spamerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzik Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: 178.73.49.* 08.11.10, 16:00 skoro tak to po co gębę darłeś przez pół tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
cashweb1 Szambo czy własna oczyszczalnia? 15.10.10, 10:40 Moim zdaniem własna oczyszczalnia. Jest moze droższa, nawet sporo ale w perspektywie czasu zdecydowanie wydajniejsza jesli wybierzemy dobra firme ktora zapewni nam jej pełną obługe.Gdyby ktos potrzebował dobrej firmy,wartej polecenia polecam MAR AGENCY. www.oczyszczalnie-zbiorniki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 13:39 Ja stoję teraz przed decyzją - szambo czy oczyszczalnia i szukam opinii, zależy mi głównie na opiniach użytkowników, nie producentów bo takie też się pewnie znajdą. Przeczytałam już chyba wszystko w internecie, mam poleconą firmę instalującą przydomowe oczyszczalnie ścieków ale ciągle się waham, bo to jednak spory wydatek. Ciekawi mnie czy np. istnieje duże ryzyko usterek oczyszczalni? Czy komuś z was zdarzyło się wydać dużo na naprawy takiej instalacji? Odpowiedz Link Zgłoś
buderus-lublin Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 02.06.11, 08:25 Według mnie lepiej zainwestować we własną oczyszczalnię. Jest to większy wydatek, ale raz zrobiona będzie na lata i oczywiście jest to rozwiązanie bardzo ekologiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
stronykasa Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 05.06.11, 10:59 Wszystko zalezy gdzie masz dom i jaki dom, trzeba dokladnie przeanalizowac temat zanim podejmiesz decyzje, ja osobiscie mam oczyszczalnie i jestem zadowolony. jakrzucicpalenie.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kubowa1 Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 14.06.11, 12:07 Wszystko zależy...od wielu czynników. Zadzwoń do firmy Mcl Eko, mają zarówno szamba jak i oczyszczalnie. Dobiorą Ci coś odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 15:34 Tu jest sporo przydatnych informacji: www.eko.hpu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
buderus-lublin Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 15.06.11, 06:51 Zapraszam na mojego bloga, gdzie w dwóch postach omówiony jest ten temat:) Odpowiedz Link Zgłoś
marekk78 Szambo czy własna oczyszczalnia? 01.03.12, 10:48 Ja jestem szczęśliwym posiadaczem oczyszczalni HABA RL. Natknąłem się na tą firmę 4 lata temu. Po skontaktowaniu się z nimi przyjechał do mnie przedstawiciel i zrobił badanie gruntu, potem dobraliśmy wspólnie optymalne rozwiązanie dla mojej działki. Jestem bardzo zadowolony zarówno z jakości systemu, jak i profesjonalnego, uczciwego podejścia do klienta. Polecam wszystkim, którzy szukają oczyszczalni dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 08:59 Gorąco polecam szamba firmy NARO z Tarnowa Podgórnego. Fachowy szybki montaż , nie narobili bałaganu na działce. Doradzili co do wielkości szamba. Najważniejsze że szambo jest szczelne. Z poprzednim (betonowym) miałem kłopot. Po opadach deszczu nachodziła mi woda do niego. Z tym nowym póki co nic się nie dzieje i mam nadzieję że tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 12:03 Lepiej zainwestować raz a porządnie. Nie warto kupować tanich produktów. Ja polecam szamba ekologiczne, wykonane z żywicy i włókna szklanego, dzięki czemu są dużo trwalsze niż tradycyjne szamba betonowe. No i co istotne są szczelniejsze, nie pobierają żadnych wód z gruntów, a co za tym idzie rzadziej się je opróżnia. A to chyba ważne, przynajmniej dla mnie... Wydaje mi się, że ich cena jest przystępna, biorąc pod uwagę ich dobrą jakość. A co do wyboru firmy to zgadzam się z przedmówcą, sam korzystałem z jej usług i jestem bardzo zadowolony. Firma NARO jest profesjonalna i póki co nie mogę narzekać. Mogę Wam dać adres strony sklepu gdzie dokonałem zakupu. Przejrzyjcie sobie: www.szamba-baseny.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
miniplusultra Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 27.05.12, 16:29 Własna oczyszczalnia, z każdego względu: czy to ekonomicznego czy ekologicznego. To jedno z niewielu urządzeń, które daje się połączyć te dwa względy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 19:50 Zdecydowanie - oczyszczalnia. Jak ktoś decyduje się na budowę domu to lepiej już zainwestować i zbudować przydomową oczyszczalnie (bardziej ekonomicznie na przyszłość). Zero problemów z obsługą (są bezobsługowe), nie trzeba regularnie wywozić ścieków. No i jest ekologicznie, a w końcu o przyrodę trzeba dbać. Sam mam taką oczyszczalnie i sobie chwalę. Jestem z Wielkopolski więc u mnie budowała ją firma Naro (z okolic Poznania). Szybko i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? IP: *.182.53.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.06.12, 08:05 Prezentacje kilku oczyszczalni. Warto poczytać. www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id1934,oczyszczalnie-sciekow-hydrotech www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id1933,przydomowe-oczyszczalnie-sciekow-firmy-conplast www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id1927,przydomowe-biologiczne-oczyszczalnie-sciekow Odpowiedz Link Zgłoś
tinysiskin Szambo czy własna oczyszczalnia? 28.02.13, 15:16 Ze wzgledów ekologicznych zdecydowanie oczyszczania, biologiczna oczyszczalnia ścieków najlepiej, choć to koszt nie mały, ale eksploatacja za to tania wyjątkowo, Szambo tak, ze tylko szczelne, tak swoją drogą ile kosztuje wywóz szamba? Odpowiedz Link Zgłoś
2assa Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 25.06.13, 10:32 U mnie wywóz szamba 10l kosztuje 230zł w Szczecinie. Staramy się oszczędzać i dużo nie zużywamy. Raz na miesiąc jak wywozimy dla 3 osobowej rodziny - wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 25.06.13, 12:04 czyli 2.600 zł rocznie. Czyli 50% wartości oczyszczalni. Nie jestem sprzedawcą, ale rozważyłbym montaż oczyszczalni biologicznej z czynnym złożem. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
luskamaro Re: Szambo czy własna oczyszczalnia? 10.03.13, 14:28 Ja mam własną oczyszczalnie. Cena wyższa ale ale zwróci za jakiś czas. Mi robiła firma z okolic płocka maserbud.pl/bran%C5%BCe/794 Odpowiedz Link Zgłoś