asta6265 03.10.08, 20:44 Jesień widać już na całego dla zainteresowanych: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/087440add15dfa06.html Tak się prezentuje wiosną i latem: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb538fd737e4331c.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
dorka556 Re: Złota jesień na moim domu 04.10.08, 10:24 Dom pięknie wygląda, w tej szacie, szczególnie jesienią. Kiedyś mówiło się, ze błędy lekarza kryje ziemia a architekta zieleń. Tutaj to się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Złota jesień na moim domu 04.10.08, 11:36 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/087440add15dfa06.html W dolnym prawym rogu tam: "dano 3 Oktobra roku Pańskiego MMV, niecałe 3 kwadranse na siedemnastą"... Ładna aby jesień TEGO roku u {Asty}? Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Złota jesień na moim domu 04.10.08, 12:08 Dara61 jak jesteś taka mądra, to powinnaś też wiedzieć jak się wkleja aktywne linki, a jesień na domu taka sama jak rok, dwa i dziesięć lat temu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Złota jesień ... 04.10.08, 22:10 I po cóż to z pazurkami od razu? Wszak ogród to łagodności kraina. A jesień? Jednaka to jeno w kalendarzu ja każdą kolejną inaczej postrzegam... Najniższe ukłony! Ostoja spokoju M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: żółć. Na domu 05.10.08, 09:23 Dar61 nie planuje zmiany płci, jeno dziwi się, że jesień u niego jeszcze nie zawitała owymi żółciami, jakimi nie zawitała ona na 2. zdjęciu wsznurkowanym przez {Astę}(Szanowną). Dar61 tęskni za [zezwoleniem] na takie jak u {Asty} oplecenie domu zieleniną pnącą. Po proteście rodziny, przed laty, nie odważył się Dar61 na puszczenie oplotki bluszczu po elewacji domu. Pnie się od 20 lat ów bluszcz tylko po barierce schodowej. Da61 ma plany na inwazję owego bluszczu na piętro - czeka tam świeżo odremontowany taras i PUSTA jego barierka balkonowa. Co na taki pomysł Szanowna {Asta} z pełnią żółci ? Żółci na domu, oczywiście [tak jak rok, dwa i dziesięć lat temu]... Rodzina Dara61 zarzucała pomysłowi z bluszczem na ścianie zwabianie WILGOCI w mieszkaniu i niszczenie elewacji. Co na te zarzuty odpowiedziałaby Szanowna {Asta}? Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: Złota jesień na moim domu 04.10.08, 23:23 Powiedz mi jak nazywa się ta roslinka piekna, ktora oplata Twoj dom i tak zmienia kolory? Czy to jest winobluszcz. Jestem poczatkującą wlascicielka balkonu i marzy mi sie taka ściana Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Złota jesień na moim domu 05.10.08, 11:30 Winobluszcz na pewno, nie jestem tylko pewna jaki - pieciolistkowy czy trójklapowy. Raczej ten pierwszy (odmiana muralis czyli samoczepna) ale może niech autorka zdjęć sama się wypowie:) Pieknie się rozrósł i wspaniale wygląda, pogratulować:) Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Złota jesień na moim domu 05.10.08, 13:11 Jedna wada tej roslinki - nie jest zimozielona. Jesienią listki opadają i zostają łodygi Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Złota jesień na moim domu 05.10.08, 13:09 Ten winobluszcz to jednak ta druga odmiana - winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus inserata. Ten winobluszcz ma już 15 lat i w domu wbrew wszelkim opiniom nie mamy żadnej wilgoci, a tym bardziej nie psuje elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: Złota jesień na moim domu 05.10.08, 13:22 serdeczne dzieki za odpowiedz! Zaraz zaczne szukac tego winobluszczu. kupilam mlody winobluszcz pachnący, ale jeszcze nie wiem jak sie rozrośnie.Czy ten Twoj winobluszcz można gdzies uszczknąć i wypuści korzonki w wodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Złota jesień na moim domu 06.10.08, 12:01 Można uszczyknąć i najlepiej do ukorzeniacza. Jednak nie wiadomo czy sadzonka się przyjmie i na ile będzie silna. Piękne dorodne sadzonki wiem, że można kupić na allegro. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
armeria Re: Złota jesień na moim domu 07.10.08, 18:53 Ja poproszę jeszcze o zdjęcie zimą. Czy utrzymanie winobluszczu na elewacji kosztuje dużo zachodu? Mam na myśli przycinanie, co by do okien nie wchodził i nie wpełzał na papę na dachu, nie wrastał pod rynnę itp. Jakieś inne problemy? Pytam, bo zastanawiam się nad puszczeniem winobluszczu po niezbyt ładnym budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
bei ale Ci ładnie wyrósł:) 07.10.08, 21:40 moj jest malutki w tym wątku chwaliłam sie nim- mam dwie odmiany- ale jeszcze nie poczerwieniały tak, jak potrafią:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,85651140,85651140.html Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Złota jesień na moim domu 08.10.08, 09:53 Zdjęcia zimą nie mam zrobionego, ale jak pisałam już powyżej, jsdną wadą tego winobluszczu jest właśnie to, że nie jest zimozielony. Zimą dom oplatają łodyżki. Jak dla mnie to nie ma zachodu w utrzymaniu. Co do okien to obcinam tylko raz wiosną jak już wszystkie listki wypuszczą i się dobrze wybujają że tak powiem i potem już nie mam problemu. Z rynną nie powinno być problemu bo zawsze możesz go pusścić w innym kierunku. Dach też jest porośnięty Odpowiedz Link Zgłoś