julita.kaminska 05.06.07, 12:25 Prosze mi poradzić czym nawozic pelargonie pnące, młode listki sa bardzo jasne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: pelargonie-nawożenie-czym? 05.06.07, 12:38 Napisz coś więcej - sadzonki kupowane czy własne?Młode sadzonki posadzone do dobrej ziemi nie powinny tak wcześnie wykazywać niedoboru składników odżywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
julita.kaminska Re: pelargonie-nawożenie-czym? 05.06.07, 13:04 Sadzonki kupowane na targu.Prosze powiedzieć czym je nawozić? dlaczego młodziutkie listki sa jasno zielone Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: pelargonie-nawożenie-czym? 05.06.07, 19:53 ja osobiście podlewm tym ssmym nswozem co surfinie (nawóz do surfinii), ale widziałam w sklepach też nawóz tylko do pelargonii. Ważne, by miał sporo potasu bo to lubią kwitnące gatunki. Generlnie by nie miała zbyt wilgotno to powinno być jej dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pelargonie-nawożenie-czym? 05.06.07, 20:35 Ja daję do ziemi wolnodziałający Osmocote,ale on wystarcza na jakieś dwa miesiące, a później dokarmiam małymi dawkami Florowitu dla roślin kwitnących.Do pelargonii nie powinno się używać nawozu do surfinii, bo on zawiera zwiększoną ilość żelaza, czego pelargonie nie potrzebują .Lepiej specjalny do pelargonii, albo taki do różnych roślin kwitnących. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: pelargonie-nawożenie-czym? 05.06.07, 21:05 gabula777 napisała: > Do pelargonii nie powinno się używać nawozu do surfinii, bo on zawiera zwiększoną > ilość żelaza, czego pelargonie nie potrzebują .Lepiej specjalny do pelargonii, > albo taki do różnych roślin kwitnących. Zgadzam się z Gabulą. A tak wogóle, to wydaje mi się, że skoro listki są jasne, to najprawdopodobniej pelargonie są przenawożone. Co do wody, to lepiej żeby podłoże było za suche niż zbyt mokre. Pelargonie nie lubią mokrej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: pelargonie-nawożenie-czym? 05.06.07, 21:50 A moje pelargonie maja się świetnie nawożone tym nawozem, ale pewnie macie racje. Dbam szczególnie, żeby nie miały mokro. Odpowiedz Link Zgłoś