Dodaj do ulubionych

Oklapła trytoma i inne problemy.

14.03.07, 20:50
Z powodu ciepłej zimy tylko niektóre liście trytomy uschły całkowicie, sporo
liści uschło na końcach. Natomiast pozostałe są żywozielone ale leżą na ziemi
jak parasol,lub jak liscie irysów syberyjskich. Liście irysów suche jak
pieprz, to je obcięłam a spod nich kiełkują małe zielone listeczki. Ale co z
liśćmi trytomy zrobić? Uciąć do gołej ziemi czy czekać, co będzie dalej?
Najgorsze, że one położyły się na miniaturowych trawkach i floksach
szydlastych, zasłaniając im światło.Ten sam problem jest z paprociami,
niektóre liście zielone, ale leżą na ziemi. Następne dziwne zjawisko to
bergenie - mają liście niby żywe, ale ciemnoburaczkowe zamiast normalnie
zielonych Ładnie toto nie wygląda. Co z nimi zrobić?
Ocalał starzec - pokusić się o jego przesadzenie, czy zostawić na starym
miejscu?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 14.03.07, 21:45
      Ja bym je obcięła.Jakby była normalna zima też by wszystkie uschły i roślina
      rośnie od zera.One prędzej czy później i tak zmarnieją jak zaczną rosnąć nowe.A
      do pytania o"buraczkowe" liście bergenii po zimie też się podłączam.Winne
      stanowisko,czy coś innego?
      • leda16 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 15.03.07, 06:50
        Właśnie, moze jeszcze ktoś doświadczony się wypowie - oskubać te liście
        bergenii czy nie? Moje tak mają w całym ogrodzie. Ani jedna zielona się nie
        ostała :(.
        • gabula777 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 15.03.07, 08:10
          Ja już straciłam cierpliwość do tej bergenii.Rosła na mojej gliniastej glebie w
          cieniu(nie kwitła),potem w słońcu(brzydkie liście),teraz je oberwałam i
          posadziłam ją pod krzewem,aby miała półcień.Heh...no zobaczymy.No taka sobie
          zwykła bylina jak bergenia...
          • horpyna4 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 15.03.07, 08:55
            Stare liście bergenii trzeba obcinać, niezależnie od tego, czy są zielone, czy
            czerwone. Po prostu i tak wkrótce zbrzydną, a obcięcie ich spowoduje szybkie
            wypuszczenie świeżych. Co do koloru, to czerwienieją chyba dlatego, że ze
            względu na ciepłą zimę nie przerwały wegetacji, a przy gorszym oświetleniu w
            okresie jesienno-zimowym liście czerwone skuteczniej podobno korzystają ze
            światła (dlatego w ogóle wiele roślin zrzucających liście na zimę najpierw
            czerwienieje). A co do kwitnienia, to bergenie nie chcą kwitnąć w zbyt żyznej
            ziemi. Lepiej je sadzić w nienawożonej.
            • zyga5 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 15.03.07, 09:43
              Odnośnie trytomy to mam sześć takich kęp.Jedna z nich ub. roku miała ponad 23
              kwiatostany.
              Okrywałem tylko stroiszem ze świerków i dodatkowo trochę liśćmi.Ta zima była
              wyjątkowa więc prawie wszystkie liście przetrwały,ale mimo wszystko usuwam
              wszystkie zwisające.Nie obcinam tylko wyrywam,bo wtedy nie zostają końcówki i
              nie gniją.Dobrze też jest usunąc te stare pędy kwiatowe,bo one też lubią
              gnic,choć to usunięcie ich nie będzie już takie proste.Smiało oberwij wszystko i
              zostaw te zieloniutkie.Zakwitną i wszystko będzie super.Pozdrawiam
            • gabula777 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 15.03.07, 14:14
              Z tym marnym kwitnieniem bergenii w zbyt żyznej ziemi to racja.U znajomych
              rośnie na klombie usypanym z lichej ziemi ,a kwitnie ładnie co roku.No to trochę
              trzeba ją będzie bez wyrzutów sumienia podgłodzić...Pozdrawiam
    • grazynaps Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 16.03.07, 19:42
      Ja z trytomą byłabym ostrożna.Dwa lata temu oberwałam po zimie swojej trytomie
      prawie wszystkie liści,bo też wydawały mi się brzydkie i skutek był taki,że
      musiałam nabyć nową roślinę.
      A ja mam pytanie co mam zrobić z lawendą.Czy mam ja teraz przyciąć?
      To samo z żagwinem.Chociaż jest zielony to miejscami trochę przyschnięty.
      • gabula777 Re: Oklapła trytoma i inne problemy. 16.03.07, 21:40
        Lawendę przytnij,ale żagwinu teraz nie ruszaj,bo nie zakwitnie.Po kwitnieniu
        przytnij go mocno(na ok.2 cm.)i jak odrośnie, będzie zwartą kępką,która w takim
        stanie przetrwa do wiosny.Trzeba go przycinać po każdym kwitnieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka