Dodaj do ulubionych

drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie

08.01.11, 23:04
mam do wymiany 5 szt. drzwi wewnętrznych w bloku z lat 70-tych. Drzwi są cały czas dobre, tylko zwyczajnie brzydkie. Wszystkie "ekipy" chcą mi robić demolkę w domu wywalając ościeżnice metalowe i zastępując je jakimiś plastikowymi czy drewnianymi. Podobno nowe drzwi nie pasują do starych ościeżnic. Na Boga tak jest 3/4 Polski zbudowane. Przypuszczam, że chodzi tu zwyczajnie o kasę. Wymiana drzwi z demolką znacznie drożej kosztuje niż zawieszenie nowych skrzydeł. Jeśli tak nie jest, to proszę o wyjaśnienie.
Obserwuj wątek
    • marbun1 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 08.01.11, 23:30
      jeśli ościeżnice są metalowe to nie powinno być problemu
      ja u siebie na metalowe ościeżnice założyłem skrzydło PORTY bez żadnego problemu tak jak mówisz chodzi o wykonanie usługi bo ile można skasować za wymianę skrzydeł
      • Gość: witrum Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.pljtelecom.pl 21.06.11, 17:03
        To prawda, montaż samych skrzydeł do metalowych futryn jest najtańszy.
        Chce napisać na nurtujące was pytania, ponieważ wykonuje tego typu usługi na terenie Warszawy i okolic, robię to od 9 lat.
        W budynkach z lat 60-tych i 70-tych występuje wrąb 20mm. W tym wypadku po dokładnym pomiarze wykonujemy drzwi o wrębie 20 mm, grubości 40 mm ,indywidualnie wg. pomiaru osadzamy zamki i zawiasy udzielamy gwarancji na 2 lata - jest to droższe rozwiązanie niż poniżej.
        W budynkach z lat 80 i 90-tych jest wrąb 25-26 mm. Produkowane masowo drzwi pasują do tych futryn, ale statystycznie pasują tylko co drugie, dlatego ,że futryny najczęściej są krzywo osadzone. Jest na to rada - trzeba zamówić u producenta skrzydła ,które można zwęzić i dowolnie skrócić (oczywiście takie drzwi są już droższe, ale z 2 letnią gwarancją)
        więcej www.witrum.waw.pl
        • Gość: aki3 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.lublin.mm.pl 14.09.13, 22:46
          "Produkowane masowo drzwi pasują do tych futryn, ale statystycznie pasują tylko co drugie, dlatego ,że futryny najczęściej są krzywo osadzone".
          Jakoś nie przekonuje mnie ten argument o krzywo osadzonych futrynach. Dotychczas drzwi wisiały i miały się dobrze, a teraz nie będą pasować, bo krzywo osadzone futryny. Ludzie najczęściej wymieniają drzwi ze względów estetycznych.
          .
    • walus72 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 08.01.11, 23:52
      Witaj.
      drzwi do stalowych futryn można założyć i dopasować bez jakiejkolwiek demolki. Należy tylko zmierzyć rozstaw zawiasów na futrynie (ościeżu), wymiar od górnego zawiasa do górnej części wpustu na poziomej belce ościeżnicy( tam gdzie wchodzą drzwi po zamknięciu), całkowita wysokość drzwi i z tymi wymiarami udać się do sklepu i tam wybrać odpowiednie drzwi. W razie gdy będą za długie to podetną je na miejscu
      • Gość: HankaLis Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.14, 14:57
        Drzwi Słupsk , polecam firmę vox najlepsze ceny, fachowy certyfikowany montaż
    • jarecki_2 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 09.01.11, 00:40
      Jak zawiasy nie pasują można je również dopasować w skrzydłach. Kłopot w tym, czy to będzie wygląd miało. Zasadniczo wyjdzie na to że "wymieniliśmy" silnik na nowy tylko reszta wozu się sypie, ale to już Twoja sprawa. Pewnie, że można powiedzieć, chcą mnie naciągnąć na koszta, ale można również powiedzieć, że chcą zrobić, zarobić i żeby to jeszcze wygląd miało. Dopasowanie zawiasów to jedno, dopasowanie otworów do zamków to drugie, docinanie skrzydeł trzecie, a wygląd jak był do dupy tak jest bo futryna stara i nie dolega jak byśmy chcieli, kasa wydana tak czy inaczej a efekt taki sobie. Taka jest druga strona medalu niestety.
      • mcgiber Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 09.01.11, 19:40
        Do standardowych ościeżnic, pasują obecne skrzydła, a nawet rozstaw zawiasów. Niedawno na życzenie inwestora okleiłem mu te stare metalowe ościeżnice folią samoprzylepną drewnopodobną. Wyglądały jak nowe. Nie wiem jak z trwałością tego rozwiązania, ale efekt był fajny.
    • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 28.02.11, 00:48
      Witam,

nie chodzi o kasę, na początku lat 80-tych, zmieniono normę i zaczęto produkować grubsze drzwi. Najprawdopodobniej te, które są teraz są w starej normie i na tych ościeżnicach nie da się powiesić nowych skrzydeł.

Pozdrawiam
    • marecki_1 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 28.02.11, 15:41
      Pytanie tylko jak prezentować się będą drzwi drewniane (ponieważ domyślam się, że na takie chcesz wymienić) na starych ościeżnicach z lat 70-ych. Kwestia gustu, ponieważ sam montaż drzwi jest jak najbardziej możliwy.
    • gorgolka Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 28.02.11, 20:18
      da się na 100 %
      w starym mieszkaniu z płyty tak mam
      metalowe ościeżnice zamalowałam farbą ścienną, tak że się nie odznaczają od ściany
      otwory są standardowe, więc zamówiłam drzwi standardowej szerokości, panowie nawet na pomiar nie przyjeżdżali, fakt nie były to drzwi drewniane tylko z jakiejść tam okleinowanej płyty
      potem jak przyjechali montować to mieli z sobą ten laminat i narzędzia w razie jak by trzeba było te drzwi dopasować do futryn to mieli podheblować i zalaminować. służą mi już 8 lat, mają sie całkiem dobrze. wkrótce sie wyprowadzam to i nowym właścicielom będą służyć
      • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 13.03.11, 22:39
        Witam,

miała pani dużo szczęścia niestety zdarza się ze nie pasują i lepiej kupić z pomiarem i montażem. Że drzwi sprawują się dobrze 8 lat należy się cieszyć, miejmy nadzieję że posłużą kolejne 8. Niestety z tego co pani pisze ekipa montażowa przewęziła skrzydło w szerokości. Nie wolno tego robić jest to naruszenie konstrukcji skrzydła i żaden producent w razie reklamacji jej nie uzna. Oczywiście finansowo jest to lepsze wyjście, wymiana całości byłaby dużo droższa.

Pozdrawiam
    • raphel12 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 14.03.11, 00:49
      Przecież nowe ościeżnice będą z pewnością lepiej wyglądały w komplecie z nowymi drzwiami wewnętrznymi. Lepiej wymienić ościeżnice i będzie po kłopocie.
      • amanita_verna Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 14.03.11, 13:57
        Równiez planuję wymianę drzwi w bloku z wp ale bez wymiany ościeznic.
        Drzwi mam nietypowej szerokości jak na obecne normy bo zamiast 70, 80, 90 cm u mnie są 64, 74, 84 itd.
        Więc pewnie trzeba bedzie indywidualnie zamówić z montażem.
        Na ościeznicą ponoć teraz można nałożyc specjalne maskownice? Jeszcze nie rozeznałam dobrze tematu ale tak słyszałam.
        • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 24.03.11, 23:06
          Witam,

Wymiar który pani podała jest to zewnętrzny wymiar skrzydła czy przejścia w futrynie. Jeśli ta pierwsza opcja to powinno dać się powiesić nowe skrzydła na starej futrynie. Co do obłożenia są firmy, które robią takie specjalne ościeżnice do założenia na stałe metalowe, ale kosztuje to tyle ze taniej będzie wymienić całość na nową.

Pozdrawiam
        • Gość: lee2011 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.legnica.vectranet.pl 25.03.11, 09:15
          skrzydlo o wymiarach 64 jest to 60 ; 74 -70; 84-80; 94-90
          serdecznie pozdrawiam
    • Gość: lee2011 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.legnica.vectranet.pl 25.03.11, 09:09
      Wszystkie metalowe ościerznicę, mają roztaw zawiasów w tym samym miejscu :)
      Jedyne czym powinnaś się martwić, to czy zbyt nisko nie jest osadzona ościerznica. Zmierz długość drzwi starych i będziesz wiedziała ile trzeba podciąć nowe :) Dla estetyki możesz przykleić listwy maskujące w kolorze skrzydła, daje fajny efekt. Koszt takich listw ok 40 zł
      Są też ościerznice nakladane z mdf w kolorze skrzydla (camuflage) firma classen koszt ok 300zł
      • Gość: cromwell Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 25.03.11, 16:53
        znowu nie moge sie z toba zgodzic
        robert ma racje
        za komuny produkowano jakis czas 2 rodzaje drzwi
        zawiasy zamki szerokosci i dlugosci sie zgadzaly
        problem byl z gruboscia skrzydel
        nie bede wdawal sie w szczegoly
        produkowano skrzydla grubosci ok 35 i 45 mm
        dzisiaj standard to drzwi grubosci 45 mm
        jezeli gosc ma te ciensze
        nie dopasuje drzwi do oscieznicy za chiny
        • lee2011 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 25.03.11, 18:30
          cieszę się cromwell że masz odmienne zdanie, tak to prawda przez pewien czas byly ościeżnice które mogłyby się różnić. Jeśli twoja ościeżnica na wysokości zamka felc ma mniej niż 2cm to rzeczywiście będzie problem
          • Gość: cromwell Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 26.03.11, 16:05
            znowu pudlo
            to wglebienie w oscieznicy to min 30 mm
            sam sprawdz
            20 mm to wlasnie oscieznica podpadajaca pod wyciecie

tak nawiasem...
            jestes tu nowy
            pomagasz ludziom
            bacz, zeby porada miala rece i nogi
            nie sztuka wcisnac glupiemu inwestorowi gowienko
            inwestor wcale nie musi sie znac na kruczkach budowlanych
            jestesmy tu po to, zeby ludziom pomagac
            nie naciagac na watpliwe inwestycje
            chyba ze twoje wystapienia maja charakter czysto komercyjny
            pozdrawiam
            • lee2011 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 26.03.11, 22:31
              Ty jesteś chyba trochę nadęty jak balonik, nie czytasz uważnie tego co piszę lecz powierzchownie i to jest twój broblem. Mógłbym tobie wyjaśniać lecz ty i tak nie masz kolego pojęcia co piszę, no chyba że zapytasz się swojego dziadka :) Nie odpisuj bo jest to bezsensu, byłem przekonany że jakieś pojęcie masz o budownictwie, przeczytanie kilku czasopism nie czyni z Ciebie eksperta. Szkoda :)
              Serdecznie pozdrawiam
              • Gość: cromwell Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 27.03.11, 15:13
                przepraszam za brak fachowosci
                naczytalem sie muratora
                to wystarczy zeby prowadzic nadzor inwestorski nad dwiema budowami
                i spolecznosciowy nadzor inwestorski uchwalony przez rade miejska miasta powiatowego nad odcinkiem prac kanalizacyjnych...
                • lee2011 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 27.03.11, 20:38
                  normalnie mnie zatkało ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                  • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 06.04.11, 19:00
                    Widzę dyskusja rozgorzała,

szkoda że trochę nie w tą stronę co trzeba, co do drzwi to dawniej były cieńsze o 5mm obecnie grubość felca czyli tej części wchodzącej w ościeżnicę to 25mm dawniej było to 20. Całe skrzydło ma w tej chwili grubość 40-42mm zależy od konstrukcji. Co do ościeżnic to w starej normie była ta sam wysokość z tym że bardzo często były montowane też ościeżnice w normie czeskiej lub niemieckiej gdzie jest zupełnie inny rozstaw zamka i zawiasów, pozornie wygląda na to samo, a można zaliczyć poważną wpadkę. takie wymiany najlepiej tylko z pomiarem i montażem.

Pozdrawiam
      • Gość: aki3 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.lublin.mm.pl 14.09.13, 22:24
        lee2011, czy te listwy maskujące do przyklejania można kupić w supermarketach budowlanych, jak się to fachowo nazywa? Na stoiskach z drzwiami niczego podobnego nie widziałam, czy może trzeba szukać na innych stoiskach?
    • szampanna Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 29.03.11, 12:35
      Różnie z tym bywa. Widziałam już nowe drzwi na starych ościeżnicach i pasowało (z maleńką kosmetyką typu podcięcie na wysokości), a widziałam też straszną kichę, jaka stała się udziałem mojej teściowej (też blok z lat 70-tych) - na 3 wymienione skrzydła nie pasowało ani jedno, każde w inny sposób ;) - i efektem dopasowywania są podziabane drzwi, łącznie z nowym podcięciem przylgi, która w ten sposób straciła okleinę i straszy płytą wiórową.
      Jeśli uda się dopasować, ościeżnice można przykryć maskownicami w kolorze nowych drzwi.
      • Gość: raphel12 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.radom.vectranet.pl 29.03.11, 19:29
        Zapraszam po pomoc www.drzwidladomu.com.pl
        • Gość: drzwiOK.pl Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.internetia.net.pl 03.04.11, 22:51
          Da się to zrobić, ale zawsze to rozwiązanie to półśrodek.

Ostateczny wynik zależy od ościeżnicy - jeżeli są w miarę proste i trzymają wymiary to wynik będzie zadowalający. Większość producentów produkuje drzwi w wymiarze "rozmiar"+1,6 do 1,8 - czyli dla "80tek" - 81,6 - 81,8. Jest to węższa szerokość drzwi. Z tego wynika, że ościeżnica musi mieć co najmniej "rozmiar" + 2cm, aby uniknąć heblowania drzwi - dla "80tek" - 82cm. Drzwi po heblowaniu też mogą wyglądać estetycznie, tylko trzeba je okleić na nowo okleiną. Niestety nie zawsze uda się w 100% dopasować okleinę.

zalety:
          * znaczna poprawa wyglądu mieszkania/domu - drzwi stanowią ważny element wystroju wnętrza, odpowiednio dobrane kolorem i kształtem do mebli i podłóg, nadają pokojom niepowtarzalny charakter
          * nie trzeba demontować starych ościeżnic i naprawiać ścian po demontażu
          * nie trzeba uzupełniać i naprawiać podłóg - stare i nowe ościeżnice zazwyczaj mają inny kształt i demontaż starej ościeżnicy powoduje konieczność uzupełnienia podłogi (kafelki, panele, itp.)
          * czysty montaż - wszystkie czynności powodujące powstanie zabrudzeń/kurzu (skracanie drzwi i heblowanie) można wykonać poza lokalem

wady:
          * stara ościeżnica nigdy nie będzie wyglądała jak nowa

Z drugiej strony - nie da się wymienić ościeżnic w bloku z wielkiej płyty bez remontu. Wycinanie ościeżnic "gumówką" powoduje powstawanie takich ilości kurzu, że nie da się tego posprzątać przez pół roku. Wykuwanie ościeżnic powoduje konieczność naprawiania ścian - nie da się tego zrobić na 10cm wokół ościeżnicy, tak aby efekt był przyzwoity. Czyli wymiana ościeżnic zmusza do remontu ścian.
          Jeszcze jedna istotna sprawa, to grubość ścian. Zdarzają się ścianki o grubości 4cm. Najmniejsza ościeżnica regulowana ma 7,5cm.
          • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 06.04.11, 19:50
            Witam

"80" to z założenia światło przejścia w futrynie 81,6 - 81,8 to normalny wymiar skrzydła. Szerokości 80cm nie da się zrobić bo zniknie większa część ramiaka ponadto nigdy nie produkowano tak wąskich ościeżnic. co do usuwania starych ościeżnic można je wyciąć na mokro i nie niszczymy ściany, jeśli chodzi o ścianki 40mm zdarzają się na szczęście bardzo rzadko. W takich przypadkach często wyrównuje się ścianę płytą g-k wystarczy założyć dwie a nie jedną i problem zniknie, można też przyciąć opaskę żeby zmniejszyć zakres.

Pozdrawiam.
      • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 06.04.11, 19:41
        Owszem to nie tylko kwestia normy ale też tego jak bardzo jest wypaczona stara ościeżnica,
        Co do maskowania cięć można kupić taśmę brzegową klei się ją gorącym żelazkiem (od spodu jest posmarowana klejem). Co do ościeżnicy to lepiej ją wyczyścić ze starej farby i pomalować nową. Co do koloru najlepiej wziąć skrawek okleiny po montażu i dobrać kolor w mieszalni. Będzie to dobrze wyglądać, doklejane opaski po pewnym czasie same odpadną, klej się utlenia, jeśli wcześniej ktoś ich przez przypadek nie urwie.

Pozdrawiam
    • altaner Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 06.04.11, 22:18
      aki3 napisała:

> mam do wymiany 5 szt. drzwi wewnętrznych w bloku z lat 70-tych. Drzwi są cały c
      > zas dobre, tylko zwyczajnie brzydkie. Wszystkie "ekipy" chcą mi robić demolkę w
      > domu wywalając ościeżnice metalowe i zastępując je jakimiś plastikowymi czy dr
      > ewnianymi. Podobno nowe drzwi nie pasują do starych ościeżnic. Na Boga tak jest
      > 3/4 Polski zbudowane. Przypuszczam, że chodzi tu zwyczajnie o kasę. Wymiana dr
      > zwi z demolką znacznie drożej kosztuje niż zawieszenie nowych skrzydeł. Jeśli t
      > ak nie jest, to proszę o wyjaśnienie.

jeśli ościeżnice są metalowe to nie powinno być problemu
      • robert_antczakxyz Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 02.05.11, 21:36
        Witam,

na początku lat 80-tych zmieniła się norma i drzwi zrobiły się 5mm grubsze,a z tym nie da się nic zrobić. Nie zetnie się połaci skrzydła, ani też nie pogłębi metalowej ościeżnicy, dlatego zostaje tylko wymiana.

Pozdrawiam.
    • Gość: market Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 23:32
      obi nic nie zrobi
      • Gość: Tara Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.centertel.pl 09.02.12, 13:52
        Przy starych ościeżnicach, wymiana samych skrzydeł wygląda słabo. Owszem, da się, ale jak już robić bo są brzydkie - to może warto porządnie. Zależy ile masz kasy...jak stać Cię, żeby kupić kilka par nienajdroższych drzwi Porty to polecam jednak się zdecydować. Jak chcesz wydać kilkaset złotych i wystarczy Ci średnio zadowalający efekt estetyczny - wymień skrzydła.
        • Gość: Joanna Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 13:06
          Witam , mam dokladnie ten sam problem; mam zamiar wymienic drzwi ,ale pozostawic stare futryny metalowe.Jestem ciekawa cay ktos robil podobnie i jak to wyszlo.?Chcialabym zalozyc drzwi sosnowe z marketu i pomalowac na bialo.
          • Gość: anka Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 13:48
            Gość portalu: Joanna napisał(a):
            > mam zamiar wymienic drzwi ,ale pozostawi
            > c stare futryny metalowe.Jestem ciekawa cay ktos robil podobnie i jak to wyszlo
            > .?Chcialabym zalozyc drzwi sosnowe z marketu i pomalowac na bialo.

Jakie budownictwo? Jeśli lata 60-70 to z całą pewnością nowe drzwi z marketu nie będą pasowały do starych ościeżnic.
            • Gość: Joanna Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 16:53
              Budownictwo stare , dom jest wybudowasny w latach 50 , nie jest to dom z wielkiej plyty.Ale tak sie zastanawiam czy nie mozna byloby dopasowac drzwi z marketu do starych oscierzy.
              • Gość: anka Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 08:46
                Dobrze byłoby, gdyby obejrzał i pomierzył to jakiś fachowiec. Obecne standardowe wymiary drzwi i ościeżnic odbiegają od tych montowanych kilkadziesiąt lat temu. Możliwe jest dorobienie drzwi na wymiar, ale może to być bardziej kosztowne, niż kompletna wymiana obecnych w całości na nowe z marketu (bo o innych tu nie mówimy).
    • kuubuus123 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 15.02.12, 20:28
      owszem, teraz robi sie drewniane "futryny" i to jest fakt. ale nie trzeba ich wymieniac jesli nie ma sie takiego zyczenia. mialem podobna sytuacje i wszystko dalo rade zalatwic.
      zatrudnilem do tego ekipe z centuriona, wiec sprobuj moze z nimi sie umowic i dogadac.

aki3 napisała:

> mam do wymiany 5 szt. drzwi wewnętrznych w bloku z lat 70-tych. Drzwi są cały c
      > zas dobre, tylko zwyczajnie brzydkie. Wszystkie "ekipy" chcą mi robić demolkę w
      > domu wywalając ościeżnice metalowe i zastępując je jakimiś plastikowymi czy dr
      > ewnianymi. Podobno nowe drzwi nie pasują do starych ościeżnic. Na Boga tak jest
      > 3/4 Polski zbudowane. Przypuszczam, że chodzi tu zwyczajnie o kasę. Wymiana dr
      > zwi z demolką znacznie drożej kosztuje niż zawieszenie nowych skrzydeł. Jeśli t
      > ak nie jest, to proszę o wyjaśnienie.
      • pikadooor Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 20.02.12, 10:59
        teraz to się daje ościeżnice
      • annniul Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 07.05.12, 14:44
        z tego co ja się orientowałam nie ma czegoś takiego jak "ekipa montująca drzwi z centuriona". Centurion to przecież producent drzwi, a montaż to już zależy od sklepu gdzie się kupuję, tak mi powiedziano, chyba że czegoś nie wiem...
        i jeszcze jedno futryna to chyba to samo co ościeżnica??
    • andrzej83x Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 07.05.12, 14:59
      Wiesz co trafiłeś na naprawdę porządną ekipę, która nie robi wałków, tylko na poważnie podchodzi do sprawy. Stare ościeżnice metalowe mają to do siebie nie trzymają kątów. potem jak zamontujesz nowe drzwi (jeśli w ogóle Ci się to uda) będą widoczne szpary. 5 drzwi to znowu nie tak dużo (ja w domu moich rodziców wymieniałem 20 sztuk). Wówczas wybrałem drzwi razem z ościeżnicami z płyty mdf. Jednak teraz żałuję tego wyboru (może po prostu były słabej jakości), bo po kilku latach zaczęła odchodzić okleina. W swoim domu z drewna zamontowałem co zrozumiałem drzwi i ościeżnice z drewna naturalnego i pomalowałem lakierem bezbarwnym. Mi to pasuje do wykończenia całego wnętrza, nie wiem jak to jest u Ciebie, ale mimo, że moi rodzice wykończenia w drewnie nie mają to zamierzam im wymienić te drzwi z mdf na zwykłe drewniane. Cena za takie drzwi w castoramie to około 150 -200 zł plus ościeżnia ale to zależy od grubości ściany.
      • annniul Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 08.05.12, 14:57
        no własnie nie wiem czy w moim rodzinnym domu, na wsi ktoś nie zrobił fuszerki jeśli chodzi o ościeżnice, bo w jednej łazience górna część jakby odpadła i drzwi odstają, ale cóż na wsiach to fachowca rzadko spotkać, jak się nie zna "żadnej złotej rączki"
        • misiek_37 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 08.05.12, 16:32
          Witam.
          Jeżeli potrzebujesz porządnych i solidnych drzwi to polecam Czerwiak - mają tam naprawdę
          duży wybór, konkurencyjne ceny i miłą obsługę. Każdy znajdzie cos dla siebie.
          Pozdrawiam.
          • annniul Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 09.05.12, 20:42
            a gdzie w wwie mozna spotkać ich drzwi?? chciałabym najpierw je zobaczyć:)
            • pikadooor Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 14.05.12, 11:44
              W Warszawie przede wszystkim:
              *PPHU Zaplecze Sp. z o.o.
              03-044 Warszawa
              ul. Płochocińska 35
              03-044 Warszawa
              tel. +48 22 843 27 01
              *INTERGLOBUS
              00-689 Warszawa
              ul. Węglarska 102/104
              tel. 22 780 46 11
              *IVER-BUD s.c.
              01-318 Warszawa
              ul. Szobera 5 paw. 6
              tel. 22 666 11 55
              *Home Line, Szarlota Włodarczyk
              02-784 Warszawa
              ul. Pasaż Ursynowski 1 lokal 4
              tel. (22) 855-32-70
              *JARTEL
              03-214 Warszawa
              ul. Krasnobrodzka 11
              tel. 22 675 02 33
              *IR-PLAST
              05-074 Halinów
              ul. Jana Pawła II 7
              tel. 501387606
              *Drewdom Małgorzata Kuderko
              05-092 Łomianki
              ul. Szkolna 25
              tel. 22 751 27 21
              *Inter-Dom
              05-120 Michałów-Reginów
              ul. Warszawska 29A
              tel. 22 772 11 58
              *Drewdar
              05-200 Wołomin
              ul. Armii Krajowej 145
              tel. 22 776 76 81
              *Ren-Mar s.c.
              05-200 Wołomin
              ul. Wiśniowa 3
              tel. 22 778 76 15
              *INSTALATORSTWO ELEKTRYCZNE MIANOWSKI DARIUSZ
              05-400 Otwock
              ul. Pułaskiego 12B/6
              tel. 603 92 72 66
              *GEN-BUD
              05-520 Konstancin-Jeziorna
              ul. Saneczkowa 12
              (22) 757-69-28
              *GONIA
              05-530 Góra Kalwaria
              ul. Dominikańska 6
              tel. 22 727 49 79
              fax 22 727 49 79
              e-mail: gonia.gosia@gazeta.pl
              • annniul Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 14.05.12, 15:31
                ok, dzięki:) gdzieś się wybiorę:)
    • Gość: Wojciech Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.dabnet.pl 12.05.12, 21:28
      www.remontzpomyslem.pl

Firma remontowa, remonty usługi i wykończenia wnętrz, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Katowice,

Firma remontowo wykończeniowa wykonuje swoje usługi na terenie Dąbrowy Górniczej oraz okolicznych miast. W zakresie usług budowlanych remontowych i wykończeniowych wchodzą:
      Kompleksowe remonty i wykończenia domów , mieszkań , lokali użytkowych, biur i obiektów handlowych, łazienek
      Świadczymy usługi z zakresu
       REMONTÓW – kompleksowe usługi remontowe mieszkań, apartamentów, domów, lokali użytkowych, biur, obiektów handlowych i sportowych.
       PRAC WYKOŃCZENIOWYCH – kompleksowe usługi wykończeniowe m.in. z zakresu adaptacji wnętrz oraz dostosowania obiektów do potrzeb indywidualnych (np. niepełnosprawni, osoby starsze)
       PRAC OKŁADZINOWYCH – kompleksowe okładziny pionowe poziome z płytek ceramicznych, gresowych, granitowych, trawertynowych, marmurowych, szklanych, wykładziny dywanowe, panele podłogowa, deska barlinecka, deska podłogowa, listwy wykończeniowe, wykładziny PCV, ściąganie starych okładzin.
       PRAC TYNKARSKO - MALARSKICH – kompleksowe usługi malarskie, w których skład wchodzi, mycie ścian, gładzie gipsowe, tynki ozdobne, malowanie pomieszczeń, elewacji do 3m, drzwi, okien, impregnacja drewna, tapetowanie
       PRAC MURARSKICH – kompleksowe usługi murarskie, w których skład wchodzi montaż wszelkich ścianek działowych, parapetów, luksferów itp.
       PRACE INSTALACYJNE – wykonywanie instalacji elektrycznych, wodnych, kanalizacyjnych .
       WYLEWKI – wylewki betonowe, poziomowanie powierzchni.
       BALUSTRADY OGRODZENIA – wykonawstwo oraz montaż ogrodzeń bram stalowych ocynkowanych oraz ze stali kwasowej szczotkowanej w połączeniu ze szkłem (balustrady ze stali nierdzewnej, balustrady szklane, szklane samonośne, balustrady stalowe ocynkowane, poręcze ze stali nierdzewnej).

www.remontzpomyslem.pl

REMO INVEST
      Piotr - 784 151 846
      Wojciech - 504 668 598
      E-mail: biuro@remontzpomyslem.pl
    • Gość: wojtek Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 19:33
      Aby nie robić bałaganu przy wymianie oscieżnic wystarczy je przesłonić. Na rynku są osłony imitujące ościeżnice drewniane (okleinowane)nakładane na ościeżnice metalowe nie zmniejszające światła otworów drzwiowych. Niestety cena takiego rozwiązania (choć wygląda ono super) jest niemiłym zaskoczeniem (ja mam do wymiany 11 drzwi). Dodatkowo dodam informację że wyjęcie starych oscieżnic metalowych z płyty w bloku (zalewane są w formie betonem razem ze ścianą) jest zajęciem ekstremalnym i kosztuje od sztuki około kilkuset złotych.
    • Gość: Marek Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 11:51
      Istnieje możliwość montażu skrzydeł na stare ościeżnice. Warunek jest taki, że metalowe stare ościeżnice muszą być proste.

Wiadomo że cena montażu nowych kosztuje około 150-200zł
      Nikt nie chce się podjąć docinek za 30zł dlatego każdy woli montaż nowy.
      Proponuję zapytać w firmie finestra. W googlach na pewno będą gdzieś wpisanie. Dwóch chłopaków, którzy akurat u mnie robili tradycyjny montaż, być może będą chcieli się podjąć. Jeden pamiętam miał na imię Michał. Jestem z ich roboty bardzo zadowolony. Gdyby były problemy z ich znalezieniem prosze napisać moze gdzieś znajdę nr telefonu.

Powodzenia
    • Gość: drzwiOK.pl Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.internetia.net.pl 04.06.12, 12:06
      Istnieje jeszcze możliwość zamontowania ościeżnic OKZ z firmy Sapeli. Zakrywają stare ościeżnice i mamy efekt nowych drzwi bez remontowania ścian i demontażu starych ościeżnic. Światło przejścia zawęża się o 3 cm - co jest nieodczuwalne w normalnym użytkowaniu.
    • Gość: gość Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.12, 15:26
      też kiedyś miałam taki problem,ale znalazłam firmę,która odnowiła mi stare drzwi i ościeżnice. drzwi zrobili mi nawet dwukolorowe -od strony pokoju były białe,a od strony przedpokoju miały kolor drewna. ościeżnicę pokryli jakimś takim tworzywem,że także miała kolor drewna od strony przedpokoju. namiar znalazłam gdzieś w necie. tylko do było 3miasto
    • grobur Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 20.06.12, 09:50
      Tak to już u nas się przyjęło, że jak komuś nie chce się szczególnie wysilać, woli zrobić to po najmniejszej linii oporu (za tę demolkę zapłacisz przecież Ty). Myślałeś nad odnowieniem obecnych drzwi (skoro są w niezłym stanie?). Wymaga to niewielkiego wkładu finansowego, za to wiele wyobraźni i zapału.
    • Gość: Michał Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.12, 09:17
      Witam, drodzy forumowicze - potrzebuje waszej pomocy.
      Wyremontowałem już mieszkanie - pozostawiając stare metalowe futryny (są w bdb stanie) niestety zachciało mi się wymiany drzwi na nowe w jednej wersji... oczywiście bez specjalnych porad zakupiłem 5 sztuk standardowych drzwi. Niestety okazała się rzecz straszna - wpust w futrynie ma 2cm... Drzwi po osadzeniu jak łatwo się domyśleć nie domkną się (muszą "odejść" na zewnątrz). Moje pytanie brzmi - jak będzie najlepszy sposób na rozwiązanie tego problemu??
      słyszałem porady w stylu:
      a) Przegiąc zawiasy w drzwiach tak by "wypchnąć" drzwi o te 0,5cm

b) odciąć, podłożyć i przyspawać zawiasy w futrynie - (opcja mało humanitarna... :( bo futryny są naprawdę niezłe i szlifierka + spawarka na bank zrobią krzywde)

c) przekręcić zawiasy w drzwiach bliżej drugiej krawędzi..
      -----------------------------------
      A Wy drodzy forumowicze? co byście mi poradzili? które rozwiązanie wybrali? a może istnieją na rynku zawiasy z gwintem w kształcie "położonej 4" dopasowujące nowe drzwi do starych futryn?

Z góry dziękuję
      • Gość: justme Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 11:32
        Jest taki producent drzwi SĘKPOL co ma w ofercie coś takiego jak zabudwę ościeznicy stalowej
        I ten wynalazek zakryje starą metalową ościeżnicę
        i wtedy mozna na niej zawiesić każde skrzydło
        pod warunkiem że metalowe ościeznice niezbyt mocno sie pokrzywiły
        a jak się pokrzywiły, to zrobią te zabudowy na wymiar
        i to jest naprawde super, bo jak myśmy z meżem wymieniali, to mieliśmy stare futryny metalowe,
        a te nowe zabudowy założylismy na metalowe ościeznice, i mamy zabudowaną całą grubość ściany od razu z opaskami, tak jakbyśmy kupili nowe framugi regulowane
        razem wymianialiśmy sześć drzwi, cztery były ok, bo podobno mogą być małe wykrzywienia a i tak da się zamontować standardwoą zabudowę
        dwie zrobili nam na wymiar i do tego drzwi na wymiar na szerokość i na wysokość,
        mąż sam montował, w jeden dzień pomontował te zabudowy a na drugi powiesił drzwi

wygląda ślicznie
        i nie było demolki :)
        • Gość: Gośka Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.e-wro.net.pl 11.08.12, 23:25
          Witam justme. Czy możesz przesłać mi zdjęcie tych zabudowanych futryn i drzwi i podać namiary na firmę, która ci to zrobiła. Mam nadzieje, że jesteś z dolnośląskiego, bo nie mogę tu namierzyć firmy, która podjęłaby się tego zadania. Nawet jeśli mieszkasz w innym województwie, to proszę o zdjęcie, bo w necie, to tylko jedne zdjęcia z OKZ krążą, od jednej firmy, więc trudno o obiektywizm.
          Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź
          Gośka
          • Gość: Justme Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.cdma.centertel.pl 21.09.12, 11:16
            ten producent Sękpol ma na necie zdjęcie
            co dobrze pokazuje
            ja mam zamontowane już na gotowo więc wygląda normalnie
            sprawdź sobie tutaj:
            www.sekpol.pl/index.php?page=oferta&rodzaj=oscieznice
            na samym dole są te zdjęcia
            ja Ci mogę pokazać to gotowe, ale nie będziesz nic widzieć
            a tu jest pokazane o co w tym chodzi
            naprawde świetne rozwiązanie, najważniejsze że bez tego bajzlu całego
            • berserker90 Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 21.09.12, 13:52
              A może firmę Radex ?? mają bardzo fajnie wykonane drzwi, ładnie się prezentują, i są w przyjemnych cenach. do tego bardzo wytrzymałe.
      • xfinlandia Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 28.07.12, 13:22
        No wlasnie - to jest przyklad ze nie zawsze pasuje :)
        opcja najszybsza do realzacji to jednak odciecie starych zawiasow i przykrecenie nowych, nakladkowych. Zey odsunac je wystarczy jakas podkladka.
    • Gość: x Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 09:55
      Stoję przed wymianą drzwi wewnętrznych w starym bloku. Kłopot w tym, że drzwi są absolutnie niewymiarowe. Drzwi do WC mają sześćdziesiąt kilka cm, drzwi do lazienki siedemdziesiąt kilka. Dopasowanie podnosi koszt wymiany.
    • Gość: expert Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.12, 11:32
      WITAM Z GÓWNA BATA NIE UKRĘCISZ
    • Gość: Justa Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.via.zamek.net.pl 23.09.12, 16:15
      Ja wymieniałam w ten sposób drzwi, w firmie Interior- nie było problemu.
      Poniżej kontakt: www.interior.katowice.pl/drzwi-wewnetrzne
      • Gość: cromwell Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 23.09.12, 17:59
        Najgorsze jest to, ze nie mozesz zablokowac spamera, bo prawo na to nie zezwala.
        ciekawe kto i dlaczego ustalil takie gowniane prawo?
        • xfinlandia Re: drzwi wewnętrzne- proszę o wyjaśnienie 24.09.12, 00:47
          A ja uwazam ze to zaden problem. Wystarczy odpowiedni zapis w regulaminie. Jak gospodarz miejsca ustali swoje zasady, to pozostaje sie dostosowac. Internet nie jest "niczyj".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka