Dodaj do ulubionych

Zarząd a reprezentacja wspólnoty

18.06.11, 14:39
Witam.
Mamy taką sytuację; Sąd stwierdził nieistnienie uchwały o wyborze zarządu w obrocie gospodarczym. Odbyło się to na wniosek jednego z właścicieli. Wybór i uchwała zakwestionowana przez Sąd miały miejsce trzy lata temu. Żeby było śmieszniej skład wybranego ( tak uważano) zarządu wpisano do księgi wieczystej.
Moje pytanie dotyczy spraw związanych z tym, kto tak faktycznie sprawuje obecnie zarząd. Czy ma to robić zarząd, którego jako poprzedniego (przed tym, który został wpisany do kw.) nie odwołano formalnie czy należy ustalić „jakiś” tymczasowy zarząd do czasu unormowania prawnego np. poprzez wybór nowego zarządu? Kto w tej sytuacji kompetentny jest stanowić reprezentacje wspólnoty, na zewnatrz?
Obserwuj wątek
    • gossart Re: Zarząd a reprezentacja wspólnoty 18.06.11, 20:47
      ola19801 napisała:
      > Kto w tej sytuacji kompetentny jest stanowić reprezentację wspólnoty, na zewnatrz ?

No właśnie, a kto w tej chwili zarządza waszą nieruchomością wspólną ? Nikt ?
      • ola19801 Re: Zarząd a reprezentacja wspólnoty 19.06.11, 16:49
        Witam.
        Pytałam, kto jest kompetentny,czyli jest na prawie? A w rzeczywistości próbuje to robić ten nie odwołany nigdy zarząd. Zarząd powołany uchwałą w treści, której jednocześnie było odwołanie zarządu wykonywanego przez pomiot ( twór samorządowy) i powołanie ( wybór)członków tego zarządu.
        Wiem że to być może śmieszne ale z życia wzięte.
        • balanger4 Re: Zarząd a reprezentacja wspólnoty 19.06.11, 17:46
          Skoro uchwała powołująca nowy zarząd i jednocześnie odwołująca stary, została przez sąd uznana za nieistniejącą - sprawa jest oczywista w sensie prawnym - na prawie jest stary zarząd i on reprezentuje dalej właścicieli.
          Należy jak najszybciej podjąć nową uchwałę i rozwiązać problem w sensie praktycznym.
          Poza konkursem pozostaje pytanie: w jaki sposób tak ważny i podstawowy wręcz element życia wspólnotowego jak wybór zarządu (określenie sposobu sprawowania zarządu?) został tak po partacku przeprowadzony, że sąd to unieważnił mając na uwadze, że sądy dość tolerancyjnie podchodzą do różnych nieprawidłowości przy podejmowaniu uchwał?
    • j666 Re: Zarząd, a reprezentacja wspólnoty 20.06.11, 08:58
      Mogłabyś podesłać mi pozew jako wzór?

-----
      > Sąd stwierdził nieistnienie uchwały w obrocie gospodarczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka