Dodaj do ulubionych

Dom w moliniach

02.01.12, 09:14
Cześć jestem tu nowa, przywitałam się w wątku powitalnym, ale nie wiem czy ktoś tam zagląda;)
To może jeszcze raz;)
Mamy działkę i wybraliśmy projekt i wiele przed nami z tego co wyczytałam m.in. z Waszego forum:)!
Oto nasz wybór.
archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-moliniach/m4dca7c9ae8db0
Jestem ciekawa Waszych komentarzy, podpowiedzi, nie boję się krytyki, wręcz uważam wszystkie uwagi za cenne, bo to daje do myślenia, a moje do tej pory nie było skoncentrowane na fundamentach, belkach i piankach montażowych;)

Napiszę jeszcze, że wjazd będzie niestety od południowego wschodu i prawdopodobnie długi podjazd gdyż tylko w ten sposób jesteśmy w stanie postawić dom sensownie co do stron świata.
Zamkniemy kuchnię (może szklane drzwi?) i zlikwidujemy pralnię, robiąc tam duży gabinecik dla męża;)
Proszę o opinię i pozdrawiam serdecznie:-O!

Obserwuj wątek
    • misia_bella5 Re: Dom w moliniach 04.01.12, 11:45
      dziewczyny ani jednego komentarza i podpowiedzi? Coś nie tak z tym projektem? Zaczynam się niepokoić;)
      • poziomka001 Re: Dom w moliniach 04.01.12, 12:34

Szczerze, mnie się średnio podoba. Poza tym jeśli robisz wjazd od pd-wsch to spora część tarasu wypadnie od polnocy. Jak dla mnie to kompletny bezsens.
        • misia_bella5 Re: Dom w moliniach 04.01.12, 14:16
          No tak salon będzie od wschodu południa i zachodu, taras od południa z przewagą zachodu, a nawet północy. Myślimy nad przeniesieniem tej większej części tarasu na południe, ale jadalni nie ruszymy bo ma pustkę na górze. Priorytetem był dobrze oświetlony salon do którego możemy próbować dopasować taras, ale masz rację ta kwestia to słaby punkt tego projektu (w usytuowaniu na naszej działce oczywiście, na innych niekoniecznie).
    • turnesolka Re: Dom w moliniach 04.01.12, 17:33
      Moje uwagi:
      nie lubię "pustek", bo mi w takich pomieszczeniach jest zimno i przeciągowo
      ogólnie pomieszczenia wydają się przymałe ale może to tylko takie wrażenie z planu
      brakuje mi bidetu w "małżeńskiej łązience, druga łazienka jest dziwnie rozplanowana
      jeśli między sypialną a łazienką mają być takie szafy jak na planie to pomyśl o zrobieniu do łazienki drzwi suwanych, ja mam teraz podobnie i zwykłe otwierane drzwi się nie sprawdzają bo otwarte zabierają dostęp do części szafy, dobrze też wybież szerokość tych wnęk na szafy żeby Ci tam gotowe szafy z IKEA weszły bo inaczej zapłacisz majątek za szafy, których prawie nie widać
      zastanowiłabym się nad zamknęciem dużymi przeszklonymi drzwiami hall od części kuchenno, jadalno salonowej, mi w obecnym domu bardzo przeszkadza że schody wychodzą z salono jadalni i cały hałas, zapachy etc idzie do góry
      zamknięcie kuchni popieram, tylko zrób sobie podwójne przeszklone drzwi które będą się otwierały na płasko na zewnętrzne ściany. Nie przejmuj się jak skrzydła będą wąskie to i tak będzie lepiej wyglądać niż pojedynce drzwi a przez 99% czasu będą całkowicie otwarte. I włącznik światła zrób w środku w kuchni, np na kominie bo ja nie pomyślałam o tym i muszę teraz sięgać za drzwi.
      Czy nie lepiej żeby WC na dole było tam gdzie przejście do garażu (będzie miało wtedy okno i będzie mnie na widoku i słuchu ;-) a przejście do garażu tam gdzie WC?
      • korhana Re: Dom w moliniach 04.01.12, 23:00
        Dużo zakamarków i pokoi u góry ...ale jeśli masz sporą rodzinkę to pewnie takie zapotrzebowanie . Ogólnie nie wypowiadam się na temat projektu ,bo każdy ma swoje potrzeby i swój gust ....
    • slim.fast Re: Dom w moliniach 05.01.12, 08:44
      Trudno mi coś radzić, bo to kompletnie nie moje zapotrzebowanie i nie mój styl, ale jak na tak dość spory dom to pomieszczenia malutkie - kuchnia i pokój na dole po 9 m? Salon też nie największy, mam wrażenie, że dużo miejsca poszło w tym domu na komunikację. Ja kuchnię zrobiłabym za zamkniętymi drzwiami, a salon i jadalnię połączyła, na razie to tyle widzę. :)
      • misia_bella5 Re: Dom w moliniach 05.01.12, 16:06
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi:-) Fajnie jest się z kimś podzielić i usłyszeć coś nowego i inspirującego:)!
        Turnolasko myślisz, że ta mała pustka spowoduje chłód w domu? To niewielka przestrzeń i dlatego zostanie, braliśmy pod uwagę inne projekty z pustkami, ale tamte miały ogromną przestrzeń i przy niewielkim domku to marnotrawstwo przestrzeni, według nas oczywiście. Jeśli zrobimy ogrzewanie podłogowe na dole i kominek to liczę, że cyrkulacja powietrza z dołu ogrzeje też górę. Sama nie wiem, ale pustka zdecydowanie zostanie.

Co do bidetu w łazience małżeńskiej to ciekawy pomysł, dzięki muszę to przemyśleć.

Druga łazienka faktycznie nie jest efektywnie wykorzystana, może ją zmniejszyć i zrobić schowek? Planuję w tej łazience wstawić pralkę i połączyć jej funkcję ze zlikwidowaną pralnią w pomieszczenia nad garażem, ale sama się zastanawiam, jak można lepiej wygospodarować ten kącik? No jak;-)?
        Co do szaf to super podpowiedź, już zaczynam wertować strony ikei. Co polecacie? Ja z idei mam drobiazgi, żadnych mebli, co brać pod uwagę przy szafach do garderoby?

Drzwi przesuwane. Bierzemy to pod uwagę, zarówno te prowadzące do garderoby, jak i łazienki.
        "zastanowiłabym się nad zamknęciem dużymi przeszklonymi drzwiami hall od części kuchenno, jadalno salonowej, mi w obecnym domu bardzo przeszkadza że schody wychodzą z salono jadalni i cały hałas, zapachy etc idzie do góry"
        U nas to nie ma sensu, ze względu na pustkę właśnie.
        Liczę, że drzwi do kuchni trochę ograniczą ekspansję zapachową w całym domu;)

"Nie przejmuj się jak skrzydła będą wąskie to i tak będzie lepiej wyglądać niż pojedynce drzwi a przez 99% czasu będą całkowicie otwarte."

A skrzydła będą wąskie? chyba uda się w tej przestrzeni wygospodarować dwa skrzydła po 90 cm. Czy znajdę takie szklane drzwi, no i oczywiście nie chciałabym wybulić jak za przysłowiowe zboże.

I włącznik światła zrób w środku w kuchni, np na kominie bo ja nie pomyślałam o tym i muszę teraz sięgać za drzwi.

Tak, tak dzięki za podpowiedź, tak zrobię.

"Czy nie lepiej żeby WC na dole było tam gdzie przejście do garażu (będzie miało wtedy okno i będzie mnie na widoku i słuchu ;-) a przejście do garażu tam gdzie WC?"
        Może i tak, ale jak goście będą brać prysznic i biec przez zimną sień. Tutaj wprowadzamy małą modyfikację łazienki i pomieszczenia gospodarczego, zwiększamy je, a zmniejszamy łazienkę.

korhana nasza rodzina liczy 4 osoby i potrzebujemy tych pomieszczeń. Dom nie jest duży, więc i pomieszczenia nie są wielkie.

slim.fast czemu kuchnia i pokój są małe? bo ten dom nie jest duży, choć może sprawia może takie wrażenie. Powierzchnia użytkowa ma 152 metry.
        Też chciałabym mieć większą kuchnię, ale trzeba będzie sobie radzić w takiej jaka jest.
        Zawsze chciałam mieć dużą kuchnię z miejscem do siedzenia, żeby nie biegać po całym domu z jedzeniem, ale zdecydowaliśmy się na projekt i marzenia prysły;)
        "Salon też nie największy"
        ojej a ja myślałam, że będę mieć duży salon:-O!

"mam wrażenie, że dużo miejsca poszło w tym domu na komunikację"
        Na komunikację to chyba nie, ale pustka zabrała 7,23 metra i są cztery kominy, które też swoje zajmują. Niestety z kominami nic nie da się zrobić, chyba, że jeden przenieść do kuchni i zrobić razem komin od kominka i kuchni.
        Architekt z Archon odradzał takie rozwiązanie mówiąc, że przyniesie to straty ciepła.

Dziękuję Wam bardzo za opinię i proszę o dalszą konstruktywną krytykę:).
        • slim.fast Re: Dom w moliniach 05.01.12, 21:59
          misia_bella5 napisała:

>
          > slim.fast czemu kuchnia i pokój są małe? bo ten dom nie jest duży, choć
          > może sprawia może takie wrażenie. Powierzchnia użytkowa ma 152 metry.

Właśnie na pow. użytkową zwróciłam uwagę. Wiesz, ja mam parterówkę o pow. 150 m użytkowych i mam kuchnię 16 m, salon prawie 40, pokoje dzieci po 15 i 16 m, sypialnię małżeńską 20 m, dwie łazienki po 7 m, garderobę, pralnię, hall, przedsionek, korytarz. Dlatego się właśnie zastanawiałam na co poszły te metry w tym domu. Jeśli ci takie powierzchnie pasują to ok, ale pytałaś o opinię, to ci napisałam, że jak dla mnie to te pomieszczenia w stosunku do całego domu są po prostu małe.

> Też chciałabym mieć większą kuchnię, ale trzeba będzie sobie radzić w takiej ja
          > ka jest.
          > Zawsze chciałam mieć dużą kuchnię z miejscem do siedzenia, żeby nie biegać po c
          > ałym domu z jedzeniem, ale zdecydowaliśmy się na projekt i marzenia prysły;)
          > "Salon też nie największy"
          > ojej a ja myślałam, że będę mieć duży salon:-O!

Hyhy, poczekaj, poczekaj, zobaczysz jak zbudujesz, na początku każdy salon większy niż 20 m wydaje się wielki, ale jak już urządzisz i usiądziesz na kanapie, to się zaczniesz zastanawiać gdzie podziały się te wszystkie metry? ;))

>
          > "mam wrażenie, że dużo miejsca poszło w tym domu na komunikację"
          > Na komunikację to chyba nie, ale pustka zabrała 7,23 metra i są cztery kominy,
          > które też swoje zajmują. Niestety z kominami nic nie da się zrobić, chyba, że j
          > eden przenieść do kuchni i zrobić razem komin od kominka i kuchni.
          > Architekt z Archon odradzał takie rozwiązanie mówiąc, że przyniesie to straty c
          > iepła.
          >

Ja po prostu usiłuję ci powiedzieć, że mając od dyspozycji 150 m. kw. można jednak nieco sensowniej rozplanować tę powierzchnię, tak aby pokoiki nie miały po 9 m. Na twoim miejscu szukałabym jednak jeszcze innych rozwiązań, no chyba, że tak na 100% jesteś do tego projektu przekonana. Ale chyba nie na 100% skoro pytasz o opinie? ;))

P.S. mam nadzieję, że wiesz jaki to koszt te cztery kominy?? chyba że chodzi ci o samą wentylację?

• turnesolka Re: Dom w moliniach 06.01.12, 20:24
          Co do szaf to my mamy:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S99894604/
          Na żywo prezentują się OK, oczywiście nie mam ich w eksponowanych miejscach, tak zrobiłam szafy na wymiar u stolarza, który robił też drzwi więc wszystko do siebie pasuje. Te Ikeawe mój mąż obił pomalowanymi na biało listwami więc też nie ma szpar po bokach ale jak masz możliwość dopasowania wnęk to tym lepiej. Na rzeczy wiszące mamy głąbszą tak żeby mieściły się wieszaki a vis a vis szafę z półkami tą węższą i też jest fajna.

Co do drzwi kuchennych to nie wiem jaki tam masz wymiar, w każdym razie ja miałam "dziurę" coś kolo metra i 2skrzydłowe drzwi wyszły śliczne. Co do szerokości kuchni to też najpier zróbcie sobie projekt kuchni z meblami, zlewem etc a po tem dokładnie postawcie ściany, bo czasami zabraknie głupie 4 cm i nie możesz już wstawić wymarzonego zlewu albo pakujesz się w dodatkowe koszty niestandardowych szafek etc.

Cały czas jednak odradzam tą pustkę. Początkowo nie pomyślałam jeszcze o hałasie, jak tam będzie stół to każde słowo z rozmów przy nim popłynie do góry, a może jednak dzieci nie wszystko muszą słyszeć?

Osobiście nie jestem też fanką pralki przy sypialniach. Bo nienawidzę odgłosów prania i wirowania. Pralkę mam teraz w pralni za garażem i pranie wieszam i prasuję na poddaszu (poziom nad sypialniami) większość by się pewnie popukała po czole a mi kompelnie nie przeszkadza noszenie prania po piętrach, grunt że nacodzień go nie słyszę i nie widzę. Teraz tylko przy 1,5 dziecku jest to trudne bo najpierw na górę niosę pranie potem jego po drodzę otwierając i zamykając pare bramek na schodach ale za rok będzie już ok.

Czy masz jakieś doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym, jeśli nie to polecam je zdobyć zanim zrobisz takie w domu. Mi np. od ogrzewania podłogowego (zwłaszcza tam gdzie stoję lub siedzę) puchną nogi, więc wiem że nigdy go sobie nie zrobię w kuchni czy jadalni.
    • poziomka001 Re: Dom w moliniach 05.01.12, 16:36

A jesteś pewna, że koniecznie jest Ci potrzebna garderoba po drodze do łazienki? Bo część tego pomieszczenia będzie jak rozumiem pod skosem i ciężko to sensownie zagospodarować. Zresztą widziałam takie rozwiązanie ( w zasadzie identyczne) i jak dla mnie mało funkcjonalne. Osobiście wolałabym większą łazienkę/ większy pokój i np. dużą szafę wnękową. Ale to też w sumie zależy od tego, kto ile i jakich ma ciuchów.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Dom w moliniach 07.01.12, 08:12
        Moim zdaniem lepsza garderoba niż szafa, dużo wygodniejsza. Łatwiej zagospodarować,dostosować do potrzeb. Szafy jednak ograniczają, dostęp mniej wygodny. Garderoby to jest to co najbardziej potrzebne w domach, szczególnie jednorodzinnych. Dobrze zaprojektowana garderoba to luz w mieszkaniu i największa z możliwych wygoda użytkowania. B.Klimkiewicz.
        • aqua48 Re: Dom w moliniach 07.01.12, 12:57
          Nie podoba mi się to, że w tym projekcie jest masa klitek po niecałe 10 m kw. W takim pokoju samo otwarcie drzwi do wewnątrz wymusza ustawienie mebli. Na górze aż trzy łazienki? nie można jednej połączyć z pralnią, a za to powiększyć któryś pokój bo ta podwójna (!) sypialnia o wielkości garderoby też jest mało funkcjonalna. Wejście do garderoby zrobiłabym jednak z korytarza, a nie z sypialni, jeśli mają tam być rzeczy całej rodziny. Weź też pod uwagę, że jeśli ktoś z powodu choroby będzie musiał spędzić więcej czasu w takim malutkim pokoiku jak te, to dostanie dodatkowo klaustrofobii.
          • misia_bella5 Re: Dom w moliniach 07.01.12, 19:50
            Dziewczyny dzięki za opinie:)

slim.fast może masz inny układ domu, w kwadrat? ten dom jest długi i stąd muszą być szerokie korytarze, ale swoją drogą to faktycznie masz dużo pomieszczeń.wiem, że ten dom może nie jest idealny, ale priorytetem było dobre oświetlenie. Nasza działka jest w prostokąt i trudno coś dobrać, żeby spełniło i oświetlenie i metraż i nie wiem co jeszcze.

"mam nadzieję, że wiesz jaki to koszt te cztery kominy?? chyba że chodzi ci o samą wentylację? "Właśnie nie wiem jaki to koszt, a duży? I nie za bardzo wiem o co pytasz;)?
            Dwa są do łazienki i kuchni, jeden do kominka jeden do kotłowni, raczej nie ma możliwości zrezygnowania z któregoś.

turnesolka szafy z ikea są ok. jak najbardziej, ale czy do garderoby potrzebne są szafy? czy nie wystarczą systemy szaf, półki, szuflady, drążki i kosze?
            Po co zamykać, nie mam garderoby, ale czasami widywałam je w mediach, bądź prasie i takie całe ściany dobrze zorganizowanych półek wygląda sensownie, czy nie jest to praktyczniejsze?
            co do drzwi kuchennych mogłabyś mi podpowiedzieć gdzie je zrobiłaś, czy u szklarza czy kupiłaś gotowe? Ja znalazłam takie:
            www.szklane.eu/p3.php
            ale są bardzo drogie:-/
            "Cały czas jednak odradzam tą pustkę. Początkowo nie pomyślałam jeszcze o hałasie, jak tam będzie stół to każde słowo z rozmów przy nim popłynie do góry, a może jednak dzieci nie wszystko muszą słyszeć? "
            Pewnie to będzie jeden z minusów pustki, ale dla mnie ona jest tak urocza, że nie mam serca jej likwidować:)
            " pranie wieszam i prasuję na poddaszu (poziom nad sypialniami)"
            Pralka i pranie... czy to oznacza, że masz jeszcze dodatkowe poddasze, czy wieszasz na tym maleńkim stryszku, który powstaje nad poddaszem użytkowym:)
            "Czy masz jakieś doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym, jeśli nie to polecam je zdobyć zanim zrobisz takie w domu. Mi np. od ogrzewania podłogowego (zwłaszcza tam gdzie stoję lub siedzę) puchną nogi"
            I tu mnie zaintrygowałaś, bo mi też niestety często puchną nogi;( czy to oznacza, że ciepło z podłogi źle wpływa na krążenie? Nie strasza mnie, bo ja po całym dniu muszę w nogami założonymi do góry odsiedzieć na kanapie...Muszę spróbować rozpoznać temat.

"A jesteś pewna, że koniecznie jest Ci potrzebna garderoba po drodze do łazienki?"
            poziomka001 wolałabym mieś z jednej strony garderobę z drugiej łazienkę, ale ściany w naszej sypialni są nośne i niewiele można z tym zdziałać, tzn. możnaby oczywiście, ale jakim nakładem kosztów.
            "Osobiście wolałabym większą łazienkę/ większy pokój i np. dużą szafę wnękową."
            Wielkość łazienki jak dla nas jest ok. a generalnie wolimy garderobę niż szafę wnękową, myślę, że łatwiej będzie to zorganizować i ogarnąć jakoś:)

"Moim zdaniem lepsza garderoba niż szafa, dużo wygodniejsza."
            cyklina-klimkiewicz też tak uważam, teraz nie mam garderoby i ubolewam nad tym:)

"Nie podoba mi się to, że w tym projekcie jest masa klitek po niecałe 10 m kw. W takim pokoju samo otwarcie drzwi do wewnątrz wymusza ustawienie mebli."
            Dlatego w kuchni będą drzwi rozsuwane, ale aqua48 masz rację co otwierania drzwi, do sypialni zrobimy otwierane na korytarz, myślę, że to usprawni trochę jej organizację.

Mi osobiście nie przeszkadza, że będziemy mieć małą sypialnię, bo tylko w niej śpimy. Całe życie będzie toczyło się na parterze. Tutaj oglądamy filmy, czytamy, słuchamy muzyki, gotujemy, jemy:)
            Ważniejsze dla nas były pokoje dzieci, a priorytetem ich oświetlenie, dlatego są od południowego wschodu i południowego zachodu.
            Pokój gościnny na dole faktycznie jest niewielki, ale to jest pomieszczenie alternatywne, nie do codziennego użytku.

"Na górze aż trzy łazienki? nie można jednej połączyć z pralnią, a za to powiększyć któryś pokój bo ta podwójna (!) "
            Co do pralni to zgadzam się z Tobą, likwidujemy ją i robimy jeden duży pokój nad garażem, tylko boję się czy nie będzie zimny.
            Zostaną tym samym dwie łazienki na górze w tym jedna z pralką.
            • slim.fast Re: Dom w moliniach 07.01.12, 21:42
              misia_bella5 napisała:

> Dziewczyny dzięki za opinie:)
              >
              > slim.fast może masz inny układ domu, w kwadrat? ten dom jest długi i stą
              > d muszą być szerokie korytarze, ale swoją drogą to faktycznie masz dużo pomiesz
              > czeń.wiem, że ten dom może nie jest idealny, ale priorytetem było dobre oświetl
              > enie. Nasza działka jest w prostokąt i trudno coś dobrać, żeby spełniło i oświe
              > tlenie i metraż i nie wiem co jeszcze.
              >

Mam dom w prostokąt, dość wydłużony i rozciągnięty, ponieważ działka jest długa i wąska, w dodatku z wjazdem od południa, więc po prostu wiem, że można dopasować coś z projektów gotowych i jeśli chodzi o strony świata, oświetlenie pomieszczeń i rozkład wnętrz, no ale jeśli uważasz, że taki układ ostatecznie ci pasuje to nie będę przekonywać do dalszego szukania ;))
            • mabingo Re: Dom w moliniach 23.02.12, 17:59
              misia_bella5 napisała:

> Co do pralni to zgadzam się z Tobą, likwidujemy ją i robimy jeden duży pokój na
              > d garażem, tylko boję się czy nie będzie zimny.

Na pewno będzie zimny, dlatego radzę porządnie ocieplić strop garażowy. Inaczej zimno z garażu przelezie wam do pokoju.
        • poziomka001 Re: Dom w moliniach 07.01.12, 19:41
          cyklina-klimkiewicz napisał:

> Moim zdaniem lepsza garderoba niż szafa, dużo wygodniejsza. Łatwiej zagospodaro
          > wać,dostosować do potrzeb.

Ogólnie też jestem na tak jeśli chodzi o garderobę, ale niekoniecznie w tym ustawieniu. Normalną garderobę z prostymi ścianami oczywiście da się wygodniej zagospodarować niż szafę, ale przechodnią (2 otwory drzwiowe!!) klitkę ze skosem z jednej strony - niekoniecznie.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Dom w moliniach 08.01.12, 05:05
            Ale ze względu na skosy i krzywe ściany, szafa wydaje się gorszym rozwiązaniem, a na pewno da gorsze zagospodarowanie wnętrza i wyższe koszty realizacji. B.Klimkiewicz.
    • yasminuml Re: Dom w moliniach 09.01.12, 15:31
      Moim zdaniem strasznie dużo trzeba zmieniać w tym planie domu, aby ogólnie nadawałby się do komfortowego zamieszkania. Może lepiej rozważyć znalezienie innego? Całkiem sporo fajnych znalazłam na projekty.muratordom.pl Znajdziesz tu gotowe projekty domów z dodatkowym kosztorysem i cennymi uwagami. Kupować projekt i zmieniać tyle w nim rzeczy, aby spełniał oczekiwania, według mnie mija się z celem.
      • misia_bella5 Re: Dom w moliniach 09.01.12, 20:28
        "Moim zdaniem strasznie dużo trzeba zmieniać w tym planie domu, aby ogólnie nadawałby się do komfortowego zamieszkania."
        Yasminuml bez przesady zmieniamy tylko detale i chcemy tam zamieszkać, myślisz, że będzie to się takie trudne?
        też uważam, że jeśli zmieniać to niewiele albo kupić inny projekt... klamka zapadła projekt kupiony, ale w sumie jestem niemile zaskoczona tak miażdżącą krytyką, ale cóż sama się o to prosiłam;)
        dzięki:):)!
        • monana77 Re: Dom w moliniach 31.01.12, 00:10
          Witam
          Jestem tu nowa i właśnie szukam opinii na temat "Domu w moliniach" ponieważ zamierzam kupić ten projekt. Ja też mam bardzo wąską działkę i szczerze mówiąc ciężko jest coś dobrać ciekawego i spełniającego nasze oczekiwania. Jest parę rzeczy do zmiany w tym projekcie ale chyba większość osób coś zmienia dopasowując swoje oczekiwania i późniejszą wygodę. Mi osobiści podoba się przestrzeń nad jadalnią choć czytałam już wiele za i przeciw takiemu rozwiązaniu. Salon obniżony co daje w efekcie wyższe pomieszczenie-super. Owszem pokoje na górze nie są za wielkie. My zamierzamy zrezygnować z łazienki przy sypialni i pralni. Nad garażem chcemy zrobić duży pokój z biblioteczką.
          Jeśli ktoś chciałby podzielić się doświadczeniami z budowy lub pomysłami na zmiany chętnie podzielę się swoimi.
          P.S. misia_bella5 nie przejmuj się krytyką - każdy ma swój gust i potrzeby- ona jest potrzebna bo daje nowe spojrzenie i daje do myślenia.
          • misia_bella5 Re: Dom w moliniach 01.02.12, 11:59
            Witam, witam
            Jeśli chcesz to możemy wymienić się uwagami na temat projektu. Napisz jeśli będziesz miała ochotę: mazienka6@gmail.com
            • lilka0408 Re: Dom w moliniach 01.02.12, 14:06
              A mnie zastanawia dlaczego chcesz zrezygnować z pralni na koszt dodatkowego pokoju? Skoro macie dwoje dzieci i każde będzie miało swój pokój, Wy sypialnię , to jeszcze jeden pokój na górze zostaje - nie może to być gabinet męża? Ja mam osobne pomieszczenie na pralnię i uważam, że to jeden z najlepszych pomysłów. Jest tam duży zlew, drążki na pranie pod sufitem, rozłożona na stałe deska do prasowania i miejsce na dodatkowe, rozkładane suszarki w razie potrzeby. Nie wiem jak inni, ale ja przy dwójce dzieci mam cały czas pełno prania a nienawidzę tego widoku w łazience :( Pralnię zamykam i wszystko się pierze i suszy osobno a w łazience czyściutko :)
    • chica111 Re: Dom w moliniach 06.02.12, 12:43
      Hej !
      Ponieważ też jesteśmy posiadaczami wąskiej i długiej działki bierzemy pod uwage ten projekt.
      My jednak zdecydujemy się połączyć 3 projekty w jeden - czyli na zamówienie indywidualne.
      W tym projekcie podoba nam się rozmieszczenie dołu.
      Dodatkowo - będziemy zamykać pustkę nad jadalnią - dodatkowa przestrzeń na górze.
      Na dole dodamy pomieszczenia "gospodarcze" - kotłownia za garażem zostanie.
      W domu jakimkolwiek potrzebne sa pomieszczenia do przechowywania różnorakich rzeczy dlatego między mieszkaniem a garażem planujemy dodać na całą szerokość domu pomieszczenia.
      Do kuchni drzwi owszem szklane ale przesuwne - może skusimy się jeszcze trochę poszerzyć salon ale to po rozmowie z architektem.
      U góry 3 sypialnie, 2 łazienki (jedna dla nas, druga dla dzieci łączona plus małe garderoby).
      Nasza działka na wjazd od północnego wschodu.

pozdrawiam.
      • chica111 Re: Dom w moliniach 10.02.12, 13:47
        Podobny wątek an temat tego domu jet tutaj.
        forum.gazeta.pl/forum/w,25,132164747,,czy_ktos_buduje_dom_w_moliniach_archonu_.html?v=2
        Nasz projekt będzie lustrzanym odbiciem.

Każdy ma inny gust i to co podoba nam nie koniecznie spodoba się innym.

Jak na razie robimy burze mózgów z rodziną i znajomymi którzy budowali ostatnio dom.
        My będziemy wyrównywali dach - jeden poziom i podniesiemy go jak tylko będzie to możliwe.
        Dach dwuspadowy.

Po za tym do ogrzania domu wykorzystać chcemy najnowsze technologie pompa ciepła i rekuperator. Dom chcemy budować z "prefabrykowanych elementów" składanych w fabryce i montowanych na miejscu (coś w stylu amerykańskich domów). Taki dom wybudował mój kuzyn. Dom ciepły i szybko się go stawia.

Balkon raczej znajomi nam odradzają ze względu na znikome jego użytkowanie - chyba że jako element dekoracyjny. Mając przy domu ogródek ( w tym przypadku na poziomie salonu) większość czasu spędza się w ogródku.

Ważne są powierzchnie do przechowywania dlatego my dodajemy na całej długości domu spiżarnie (3 małe - jedna będzie pralnią, jedna spiżarnią i jedna z szafą na ubrania). O potrzebie posiadani pomieszczeń do przechorowywania przekonało mnie życie i artykuł w gazecie Ładny Dom - Budowa i Remont - nr 10 (156) październik 2011.

Schody do salony (aż 2 lub 3 stopnie) mi nie przeszkadzają wręcz się podobają. A komunikacja między kuchnią i jadalnią jest super - obecnie mam 2 w jednym (jadalnię w salonie i jak dla mnie to jest denerwujące). Osobne pomieszczenie na posiłki - bez telewizora, blisko kuchni to jak dla mnie dobre rozwiązanie.

Narożne przeszklenia martwią mnie ze względu raczej na ich próżniejsze trudności z dobraniem zasłon, firan czy innego rozwiązania.

chica111
        • chica111 Re: Dom w moliniach 16.03.12, 10:08
          Witam.
          To co znalazłam odzwierciedla moja wizję o kuchni - zobaczcie sami mnie ten projekt urzekł. Jest zrobiony pod inny projekt Archonu ale jak dla mnie idealnie pasuje do Domu w Moliniach - z małymi zmianami.

https://archon.pl/images/attachments/0000/6646/Dom_pod_jarzabem_b_2.jpg
          • anesia6969 Re: Dom w moliniach 28.04.12, 22:13
            hej,ja buduję ten domek, w maju lecimy dalej z budową , jak narazie do zmian należą:
            -wyrównanie poziomu salonu z reszta parteru,
            - poszerzenie garazu o 1m
            - antresola zostaje-szukaliśmy projektu z antresolą
            - zlikwidowanie okna dachowego w pokoju nad garazem gdzie juz jest duze okno
            - wspólny balkon łączący 2 pokoje obok sypialni
            - zastanawiam się nad ograniczenie kominów( może ktoś się wypowie jak to zrobić?)
            - możlwe że podniosę poddasze o 1 pustak
            -zastanawiam się nad powiększeniem pom.gospodarczego na dole kosztem części łazienki
            zapraszam osoby budujące do wymiany doświadczeń i podpowiedzi ,moj mail: anesik69@wp.pl
    • bogi400 Re: Dom w moliniach 04.05.12, 21:45
      cześć

Ja też się skusiłam na ten projekt, w marcu budowa ruszyła. piękny projekt, niewiele zmian wprowadziłam żeby nie stracić uroku gotowego projektu.

pozdrawiam
    • 25ilka Re: Dom w moliniach 13.01.13, 23:24
      Witam! My tez zdecydowaliśmy sie na ten projekt, co wiecej domek już stoi:) muszę powiedzieć ze czytając wypowiedzi byłam nimi troszke zdziwiona. Dom jest przestronny,wszystkie pokoje wystarczająco duże. My nie wprowadziliśmy praktycznie żadnych zmian. Elementy które zmieniliśmy to: zrezygnowalismy z komina od garażu oraz z okna w garderobie ( miedzy łazienka a sypialnia) oraz zastosowalismy onne pokrycie dachowe. Widząc już gotowy domek naprawdę polecam :)
    • sokolowianka Re: Dom w moliniach 01.07.15, 22:53
      archon.pl/blogi/1255/dom-w-moliniach zapraszam na mojego bloga budowlanego,chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące budowy tego domu,przynajmniej do etapu,na którym jetseśmy. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka