Dodaj do ulubionych

Roze-obcinanie

01.11.06, 11:49
Zasadzilam sporo roz, ciesza oko, ale teraz przychodzi na mnie ciezki
egzamin: pierwsze3 obcinanie na zime. Zakopczykowalam je juz, a do obcinania
mialam miec kogos, kto mi jednak napisal maila "to bardzo proste" (uwielbiam
takie powiedzenia) i ze mam obciac powyzej 5-6 oczka. I tu pytanie do Was: co
to jest oczko na rozy? Czy kolec, czy liscie, czyco?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Roze-obcinanie 01.11.06, 12:37
      Oczka znajdują się zawsze w kącikach liści.
      Maria
      • ewa553 Re: Roze-obcinanie 01.11.06, 14:19
        Dzieki! Zaraz jutro ide sprawdzac.
        • 33qq Re: Roze-obcinanie 01.11.06, 18:53
          nie jestem pewny czy przed zimą tnie się róże, chyba później bo mogą przemarznąć.
          • lady-r Re: Absolutnie nie... 01.11.06, 21:04
            teraz bo ci zmarzną,róże przycina się wiosną gdy miną silniejsze
            przymrozki ,cięcie jesienne może doprowadzić do zmarznięcia rośliny gdyż przez
            rany po cięciu przenika mróz,odłóż to do wiosny:)
            • zastepowa Re: Absolutnie nie... 01.11.06, 23:31
              okop, jak masz gałąki świerka to jeszcze nimi zabezpiecz i czekaj do wiosny.
              Jak zaczną puszczać pączki na wiosnę to obetnij suche części- będzie to widać.
              Po prostu zostaw to co bedzie zielone.
              Pędów róz nie obcinaj za krótko (nisko)-obetnij to co będziesz musiała.
    • luiza-w-ogrodzie Re: Roze-obcinanie 02.11.06, 00:55
      Ewo, a jakie to sa roze? Sztamowe? Austin? Niskopienne? Miniaturki? Pnace?
      U nas zaleca sie obcinanie roz o 2/3 wysokosci i przerzedzanie (calkowite
      wyciecie suchych pedow).

Inna wazna rzecz: gdy juz sie zabierzesz za wycinke, pamietaj dezynfekowac
      sekator w trakcie obcinania, zeby nie przenosic grzybow i jajek owadow z galezi
      na galaz i z krzaka na krzak. Mozesz uzywac sloika ze spirytusem metylowym zeby
      zanurzac w nim ostrza.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie
      ·´¯`·.¸¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      Australia-uzyteczne linki
    • ewa553 Re: Roze-obcinanie 02.11.06, 08:21
      No wiec chyba tak zrobie: poczekam do wiosny. Co do galezi Malgosiu, to w
      zeszlym roku tak zrobilam i sasiad mi powiedzial ze w naszym klimacie to nie
      jest potrzebne. To mnie nawet ucieszylo, bo na wiosne mialam kupe smieci z tych
      galezi:))) Roz dosadzilam mnostwo, wiec tym bardziej byloby trudno je ogacic.
      Luiza, roze sa rozne. Nie wspomne o dwu krzaczkam plozacych, ale i te wyzsze sa
      roznej "rasy". Nie kupowalam zadnych drogich, wymyslnych, po prostu jak byly
      ladne na zalaczonym obrazku, to kupowalam. Tak wiec mam drobne, rosnace pekami
      nq galazce, a rownoczesnie takie podobne do Baccara. Mam tez pnace (po slupku
      studni krytej). Ladnie sie wszystkie przyjely, mam nadzieje ze dalej ladnie
      beda rosly. Na wiosne zamelduje sie, teraz drukuje sobie te porady zeby na
      wiosne nie zawracac glowy tymi samymi pytaniami:))))) Pozdrawiam wszystkich
      milosnikow roz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka