Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przyjęcie w poczet członków

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 08:06
    Rodacy doradzcie! Właśnie nabywam mieszkanie z rynku wtórnego razem z żoną.
    Bierzemy kredyt w banku na nas oboje, czyli, jak mniemam, jestesmy
    kredytobiorcami. Wyjaśnijcie mi proszę kto to jest współkredytobiorca? Ma to
    to wpływ na sposób występowania do sądu wieczystoksięgowego o założenie i
    wpis do KW, prawda?

Czy razem z żoną musimy zostać członkami spółdzielni ze względu na spłatę
    kredytu?

I jeszcze jedno pytanko: czy wpisowe i udział w spółdzielni płaci się raz od
    lokalu czy dwa razy od liczby osób - członków spółdzielni (w naszym przypadku
    ja i żona)?

Kolejne pytanie dotyczy zakładania KW. Przeczytałem na tym forum, że przy
    wniosku o założenie KW dla mieszkania spółdzielczego-własnościowego z rynku
    wtórnego płaci się opłatę w wysokości 1/5 wpisu stosunkowego. Przy wniosku o
    wpis hipoteki na rzecz banku do ww KW znowu trzeba płacić tym razem 1/20
    wpisu stosunkowego. Czy dobrze zrozumiałem?

I na koniec jeszcze tylko małe pytanko:

w jakim urzędzie skarbowym opłacam podatek od hipoteki zwykłaj i kaucyjnej:
    moim obecnym czy w US na terenie którego jest moje nowe mieszkanie?

Trochę tego dużo ale może mi pomożecie.
    Miłego dnia!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Albertino Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 11:11
        Czekam nadal i podciągm wątek ...
        • Gość: mm Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.alcatel.pl 02.09.03, 12:59
          Wystarczy, że jedno z Was będzie członkiem spółdzielni. Chyba, że macie
          rozdzielność majątkową. Jak kupujesz na wtórnym, to jest szansa, że KW jest już
          założona na lokal przez poprzedniego właściciela. Wystarczy tylko zmienić
          własciciela. To tyle co jestem w stanie odpowiedzieć.
          pozdr.
          • Gość: Albertino Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 13:33
            Nie ma niestety założonej KW i to właśnie my musimy zrobić. Może ktoś jeszcze
            pomoże ...?
      • Gość: Bebiak Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.acn.pl 02.09.03, 17:28
        Gość portalu: Albertino napisał(a):

> Rodacy doradzcie! Właśnie nabywam mieszkanie z rynku wtórnego razem z żoną.
        > Bierzemy kredyt w banku na nas oboje, czyli, jak mniemam, jestesmy
        > kredytobiorcami. Wyjaśnijcie mi proszę kto to jest współkredytobiorca? Ma to
        > to wpływ na sposób występowania do sądu wieczystoksięgowego o założenie i
        > wpis do KW, prawda?

Jeśli kredyt uzyskujecie w czasie trwania związku małżeńskiego a nie macie
        wyłączonej wspólności ustawowej (tzw. intercyza) to oboje jesteście
        kredytobiorcami i oboje winniście zawrzeć umowę kredytową z bankiem.
        Podobnie z resztą z nabyciem lokalu: przy wspólności ustawowej nabywacie
        wspólnie, chyba, że jedno z Was bo ma np. środki pochodzące z majątku
        odrębnego (np. uzbierał sobie przed ślubem, ale skoro podnosisz sprawę kredytu
        to wydaje mi się, że nie macie takich majątków odrębnych).

> Czy razem z żoną musimy zostać członkami spółdzielni ze względu na spłatę
        > kredytu?

Nie, nie jest to konieczne; wystarczy, że jedno z Was będzie. Prawo do lokalu
        będzie służyło Wam obojgu, bo nie jest istotne dla ustalenia czyj to majątek
        to kto jest członkiem spółdzielni, a zdecydowanie bardziej, kiedy i za jakie
        środki zostało nabyte.

> I jeszcze jedno pytanko: czy wpisowe i udział w spółdzielni płaci się raz od
        > lokalu czy dwa razy od liczby osób - członków spółdzielni (w naszym
        przypadku ja i żona)?

Często w spółdzielniach jest tak, że członek spółdzielni wnosi opłatę
        członkowską a współmałzonek może został tzw. "współczłonkiem" [dla mnie dziwne
        to okreslenie] i wtedy wnosi oplatę niższą. Nie wiem czy tak jest we
        wszystkich spółdzielniach, ale doprawdy nie jest konieczne, abyście figurowali
        na liście członków oboje.

> Kolejne pytanie dotyczy zakładania KW. Przeczytałem na tym forum, że przy
        > wniosku o założenie KW dla mieszkania spółdzielczego-własnościowego z rynku
        > wtórnego płaci się opłatę w wysokości 1/5 wpisu stosunkowego. Przy wniosku o
        > wpis hipoteki na rzecz banku do ww KW znowu trzeba płacić tym razem 1/20
        > wpisu stosunkowego. Czy dobrze zrozumiałem?

Zupełnie dobrze. Ta 1/20 jest przy wpisie hipoteki zabezpieczającej spłatę
        kredytu udzielonego na nabycie mieszkanka (to tak dla uściślenia, bo nie
        zawsze jest to 1/20).

> I na koniec jeszcze tylko małe pytanko:
        > w jakim urzędzie skarbowym opłacam podatek od hipoteki zwykłaj i kaucyjnej:
        > moim obecnym czy w US na terenie którego jest moje nowe mieszkanie?

W/g mnie tam gdzie jesteś zameldowany.

> Trochę tego dużo ale może mi pomożecie.
        > Miłego dnia!

Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Pozdrowionka. B.
        • Gość: Bebiak Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.acn.pl 02.09.03, 17:30
          "Zresztą" miało być w moim poście razem, a wyszło jak wyszło, za co
          przepraszam. B.
        • Gość: Albertino Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 08:34
          Wczesniej zapytałem:

> I na koniec jeszcze tylko małe pytanko:
          > w jakim urzędzie skarbowym opłacam podatek od hipoteki zwykłaj i kaucyjnej:
          > moim obecnym czy w US na terenie którego jest moje nowe mieszkanie?

A Bebiak odpowiedziała:

"W/g mnie tam gdzie jesteś zameldowany."

Czyli rozumiem, że w gdy przyjmą mnie w poczet członków, od razu w jeden dzień
          mogę się zameldować w nowym mieszkaniu i podatek od hipoteki zwykłaj i
          kaucyjnej zapłacić już w nowym US.

Ogromne podziękowania dla Bebiak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: camina Re: przyjęcie w poczet członków IP: *.dolsat.pl 03.09.03, 17:53
            >
            > > I na koniec jeszcze tylko małe pytanko:
            > > w jakim urzędzie skarbowym opłacam podatek od hipoteki zwykłaj i kaucyjnej
            > :
            > > moim obecnym czy w US na terenie którego jest moje nowe mieszkanie?
            >

Kurczę, ale mnie zakasowałeś. Nie wiedziałam, że muszę iść do Urzędu Skarbowego
            w sprawie jakiegoś podatku od hipoteki. Zapłaciłam podatek 2%, ale to chyba
            ten "od wzbogacenia" u notariusza i myślałam, że to wszystko. Też mam dwie
            hipoteki, ale jeszcze decyzja z Sądu o ustanowieniu hipoteki nie pzryszła.
            Kiedy mam go zapłacić - jak pzryjdzie decyzja z sądu czy mogę już teraz? Ile to
            jest mniej więcej?
            Proszę o odpowiedź!!!
            • olejna Re: przyjęcie w poczet członków 03.09.03, 18:30
              Gość portalu: camina napisał(a):

> >
              > > > I na koniec jeszcze tylko małe pytanko:
              > > > w jakim urzędzie skarbowym opłacam podatek od hipoteki zwykłaj i kauc
              > yjnej
              > > :
              > > > moim obecnym czy w US na terenie którego jest moje nowe mieszkanie?
              > >
              >
              > Kurczę, ale mnie zakasowałeś. Nie wiedziałam, że muszę iść do Urzędu
              Skarbowego
              >
              > w sprawie jakiegoś podatku od hipoteki. Zapłaciłam podatek 2%, ale to chyba
              > ten "od wzbogacenia" u notariusza i myślałam, że to wszystko. Też mam dwie
              > hipoteki, ale jeszcze decyzja z Sądu o ustanowieniu hipoteki nie pzryszła.
              > Kiedy mam go zapłacić - jak pzryjdzie decyzja z sądu czy mogę już teraz? Ile
              to
              >
              > jest mniej więcej?
              > Proszę o odpowiedź!!!

zapłaciłaś podatek od czynności cyw-praw jaką była umowa sprzedaży a teraz
              musisz zapłacic podatek od czynności cyw-praw przy ustanowieniu hipoteki: 0,1%
              od wartości hipoteki zwykłej i 19 zł przy hipotece kaucyjnej; druki (PCC-1) w
              US.

• camina Re: przyjęcie w poczet członków 03.09.03, 18:45
                olejna napisała:

> Gość portalu: camina napisał(a):
                >
                > > >
                > > > > I na koniec jeszcze tylko małe pytanko:
                > > > > w jakim urzędzie skarbowym opłacam podatek od hipoteki zwykłaj i
                > kauc
                > > yjnej
                > > > :
                > > > > moim obecnym czy w US na terenie którego jest moje nowe mieszkan
                > ie?
                > > >
                > >
                > > Kurczę, ale mnie zakasowałeś. Nie wiedziałam, że muszę iść do Urzędu
                > Skarbowego
                > >
                > > w sprawie jakiegoś podatku od hipoteki. Zapłaciłam podatek 2%, ale to chyb
                > a
                > > ten "od wzbogacenia" u notariusza i myślałam, że to wszystko. Też mam dwie
                >
                > > hipoteki, ale jeszcze decyzja z Sądu o ustanowieniu hipoteki nie pzryszła.
                >
                > > Kiedy mam go zapłacić - jak pzryjdzie decyzja z sądu czy mogę już teraz? I
                > le
                > to
                > >
                > > jest mniej więcej?
                > > Proszę o odpowiedź!!!
                >
                > zapłaciłaś podatek od czynności cyw-praw jaką była umowa sprzedaży a teraz
                > musisz zapłacic podatek od czynności cyw-praw przy ustanowieniu hipoteki:
                0,1%
                > od wartości hipoteki zwykłej i 19 zł przy hipotece kaucyjnej; druki (PCC-1) w
                > US.

Dzięki, a gdzie mam go zapłacić? Tam gdzie jestem zameldowana, czy w dopiero
                jak się pzremelduję do nowego mieszkania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka