Gość: Lukasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:50 Czy warto w Miasteczku Wilanow kupic mieszkanie po 7000zl za m2? Jest lepsza lokalizacja w tej cenie w Wawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
Gość: L Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:08 40m2 kawalerka 2/4p Znaczy sie ze nie warto:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.chello.pl 30.08.06, 09:10 Ja uwazam ze Miasteczko Wilanów to swietna lokalizacja ale 7 tys/m2 to troche drogo... A jaki developer? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniku Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 193.24.24.* 16.01.07, 16:54 Światna?? a Dlaczego? Pytam o to co tam się bedzie działo za kilka lat..moim zdaniem sajgon nic wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mouse Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 81.15.151.* 24.01.07, 16:39 Moim zdaniem w tej cenie możesz jeszcze kupić nowe mieszkanie w takich dzielnicach jak Bemowo, Gocław, Ursus itp. A więc zdecydowanie Wilanów najlepszy. Ładna okolica, brak bloków dookoła, ścieżki rowerowe, nie taka najgorsza komunikacja i generalnie ład przestrzenny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reflektor2 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.crowley.pl 30.08.06, 16:01 Jest to cena z górnej (ale nie najwyższej półki) w nowych osiedlach na Wilanowie. Pytanie o developera, standard inwestycji, umiejscowienie budynku, oraz samego lokalu (pietro, strony świata) i jakie są koszty garażu pomoże ocenić czy te 7000 to dużo czy mało W RELACJI do innych mieszkań na tym terenie. Ocena czy mało to czy dużo DLA CIEBIE to inna kwestia (możesz np. chcieć koniecznie zamieszkać w Wilanowie, i wtedy te 7000 będą ok. Mieszkanie o podobnym standardzie mógłbyś np. dostać na Pradze za 5000. Te 2000 różnicy za metr to Twoja cena za lokalizację. Na pytanie czy warto możesz sobie odpowiedzieć tylko ty) P.S. Ja odpowiedziałem sobie że warto (Apartamenty Impresja) Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 30.08.06, 16:03 Myślę, że warto, bo cena jest przystępna. Już teraz takie lokale chodzą po 10 tys/m2. A co będzie za rok, dwa? Aż strach pomyśleć. 50% przebitki masz, jak w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 217.153.150.* 30.08.06, 16:09 :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.idzik.pl 30.08.06, 16:12 pewien jesteś , że mają w ofercie JAKIEKOLWIEK mieszkania? czy zobaczyłeś w internecie ofertę tak jak oferty większości deweloperów które są od wielu miesięcy NIEAKTUALNE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mily Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 19:28 Herox twoja opinie KAZDY juz zna i nie musisz w kazdym watku nakrecac ze m2 za 10000zl itp Masz interes to nakrecasz Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 30.08.06, 20:49 Zależy tez w jakiej sytuacji życiowej jesteś, MW ma aktualnie słabą infrastrukturę póki co jest to duży plac budowy, bez szkół/przedszkoli, niektóre inwestycje daleko od przystanku, ogólnie jednak są to obrzeża, dość daleko do centrum. Tak więc jeśli kupujesz kawalerkę na 2-3 lata, to zapewne jej cena wzrośnie,ale będą to dla Ciebie 2-3 lata w pyle budowy i jej hałasie (sama mieszkam na wiecznie rozbudowującym się osiedlu, wiec wiem jakie to bywa uciążliwe), jeśli masz dzieci, to wszędzie będą miały daleko zanim tam postawią szkoły itd. Ale ogólnie to przyjemne miejsce, wszystko będzie ładne i nowe, blisko do Powsina, Pałacu w Wilanowie, a 7tys/m to jest dla mnie chyba akurat górna granica jaka byłabym w stanie za to zapłacić, ale raczej taniej tam nie znajdziesz, wiec jeśli Ci miejsce odpowiada, to kupuj. Za tą cenę może znajdziesz cos na rynku wtórnym na Ochocie (tzn np za 7,5-8tyś, ale urządzone M). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 01.09.06, 01:21 powiem :) tyle - profesjonaliści w branży nieruchomości odradzają; zapowiada się blokowisko (nawet jeżeli w miarę estetyczne przez pierwsze lata istnienia), hałaśliwe przez pielgrzymki (sorki, ale taki fakt), słabe komunikacyjnie (ta ilość lokatorów zakorkuje ten teren); inwestycyjnie - słabo: za dużo osób kupiło tam pod inwestycje i jak ruszą z ich sprzedażą /wynajmem to ceny zlecą ze względu właśnie na dużą podaż plusy znajdź sam ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 01.09.06, 08:21 To ci Twoi specjaliśmy jacyś ciency są. MW słabe komunikacyjnie? A może Sobieskiego Bis, poszerzona Wilanowska, Przyczółkowa, Płaskowickiej no i A2. Czego jeszcze chcesz? Metra na pewno się nie doczekasz i lotniska też raczej nie będzie. Blokowisko? Raczej najładniejsze osiedle w mieście - bloki max 4 piętrowe. Estetyczne przez pierwsze lata isteninia? Rozumiem, że podejrzewasz pielgrzymkowiczów, że będę łomami napierdzielać w elewacje i kraść kamień z klatek schodowych? Za dużo osób kupiło teren pod inwestycje? No to jakby ludzie słuchali Twoich doradców 5-8 lat temu to na Kabatach też by nie kupowali, a teraz Kabaty chodzą po 8000-9000 za m2. Moja rada zmień doradców. Gość portalu: jo napisał(a): > powiem :) tyle - profesjonaliści w branży nieruchomości odradzają; zapowiada > się blokowisko (nawet jeżeli w miarę estetyczne przez pierwsze lata istnienia), > > hałaśliwe przez pielgrzymki (sorki, ale taki fakt), słabe komunikacyjnie (ta > ilość lokatorów zakorkuje ten teren); inwestycyjnie - słabo: za dużo osób > kupiło tam pod inwestycje i jak ruszą z ich sprzedażą /wynajmem to ceny zlecą > ze względu właśnie na dużą podaż > > plusy znajdź sam ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 01.09.06, 09:18 wszystko fajnie, ale moim zdaniem za drogo. Uzasadnienie: Jeżeli kupiliście za 7 tysięcy to po wykończeniu i odczekaniu kilku lat za ile będziecie chcięli to sprzedać? I KOMU? Polakom? :-) Jak ktos będzie miał tyle kasy, żeby to MÓC kupić, to sorry, ale albo kupi apartament blisko centrum, albo dom. Oczywiście to uogólnienie, ale my tu wszyscy uogólniamy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trutututu Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 153.95.95.* 06.09.07, 10:17 Ciekawe gdzie teraz kupisz dom w cenie kawalerki. Byle rudera na południu W-wy kosztuje teraz ponad 1 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reflektor2 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.crowley.pl 01.09.06, 09:39 Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego, co jest dla kupującego najważniejsze: 1. Jeśli decyduje się mieszkanie w MIEŚCIE, to zwykle jest duży ruch i pewien poziom hałasu (są oczywiście enklawy zielieni,ciszy i spokoju, ale to są perełki i nowe, ładne mieszkania kosztują tam krocie na które stać niewielu) Faktem jest, że w MW będzie duże skupisko ludzi i samochodów, ale alternatywą są te wspomniane perełki albo mieszkanie daleko poza W-wą. 2. Kwestia architektury: niestety mało gdzie - nawet za granicą - buduje się wykorzystując architekturę ponadczasową (Zresztą kto może dziś ocenić, co będzie się podobało za 20-30 lat). A w przeciwieństwie do Kabat przynajmniej niektóre budynki w MW będą miały porównywalny standard i architekturę do współczesnych zachodnich (Na Kabatach były przestarzałe już w momecie powstawania). 3. Pielgrzmki: Tu przyznaję Ci rację, ale nie będzie działo się to co tydzień,więc jakoś wytrzymać można. 4. Komunikacja/Infrastruktura: Faktycznie przez kilka lat będą trudności, ale wspomniane w innym post'cie drogi, oraz planowany (fakt,że na razie nie wiadomo kiedy) szybki,cichy tramwaj przez Sobieskiego pozwolą w miarę rozładować ten tłok. A że nie będzie całkiem pusto? Patrz punkt 1. Jeśli zaś powstanie kompleks hnadlowo-usługowy MW, to nie będzie tu pustyni, tylko całkiem fajne lokalne centrum. 5. Ceny: Sprawa jest chyba bardziej złożona niż w Twojej wypowiedzi. Jeśli nastąpi tąpnięcie na rynku nieruchomości (bo na inwestycje kupuje się nie tylko w MW) to ceny faktycznie spadną. Z drugiej strony za 7-10 lat będzie tam nie budowa, ale w pełni funkcjonujący organizm, a wtedy ceny będą odpowiednio wyższe niż na placach budów. Więc ceny - w najgorszym przypadku - nie powinny spadnąć, a istnieje duża szansa, że wzrosną. 6. Ludzie/Otoczenie: Punkt którego nie poruszyłeś/as: Może to mało istotne i trochę idealistyczne, ale od kilku lat szukałem w W-wie miejsca, gdzie nowoczesne budownictwo nie sąsiaduje z koszmarkami z lat 60-80, oraz gdzie - przynajmniej w najbliższym otoczeniu - nie będzie lumperii (Zaznaczam, że nie twierdzę, że każdy mieszkający w ruderach jest lumpem, ani że każdy mieszkający w MW jest aniołem i uosobieniem kultury i dobrego wychowania). Faktem jest jednak, że będzie to okolica, gdzie typki z pod ciemnej gwiazdy nie będą czuły się komfortowo i jeśli się pojawią, to tylko "na gościnne występy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 01.09.06, 10:03 > 1. Jeśli decyduje się mieszkanie w MIEŚCIE, No WŁAŚNIE. W jakim miescie? 10 lat to kawał czasu.Nie wierzę , że w ciągu 10 lat powstanie w SZCZERYM POLU na PRZED-mieściach (krlewskich) normalne miasto. 2/ Jak myślisz, gdzie bardziej wzrośnie: w Wilanowie, gdzie (za 10 lat) zrobią sklepy, galerie handlową, może szkoły (licea!?) , teatry, kina (?) i (tramwaj czy może na bemowie i Bielanach, gdzie niedługo będzie metro, a tkanka miejska istnieje tam i kształtuje się od dziesiątków lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm.. Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 01.09.06, 10:04 że o Ochocie, i Woli nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reflektor2 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.crowley.pl 01.09.06, 11:35 Może niezbyt precyzyjnie wyraziłem się co do "miasta": Mam na myśli "aglomerację" przeciwstawiając je mieszkaniu na wsi, w ciszy i spokoju. Co do istniejącej tkanki miejskiej w innych dzielnicach masz jak najbardziej rację. Zauważ jednak,że wracamy do punktu 6 z mojego postu: Prawie wszędzie masz do czynienia z faktem, że lumperia jest tam "u siebie", co dla większości ludzi mieszkających na tych osiedlach jest męczące i wymaga zamknięcia w strzeżonym gettcie (wiem coś o tym, bo mieszkam na Szczęśliwicach i codziennie idąc do sklepu mijam różnego rodzaju rzezimieszków mieszkających w okolicy od dziestu lat). Ten punkt jest dla mnie bardzo ważny, ale nie upieram się, że każdy musi myśleć tak jak ja. W związku z tym jak najbardziej rozumiem Twój punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 21:09 Hm, ty chyba sporo wypiles, skoro nazwales Bielany "normalna tkanka miejska". Mieszkalem na Bielanach. Makabra. Bloki, blokersi, wygwizdow i tyle. Metro dochodzace do huty nic tam nie zmieni. A Bemowo to koszmarny sen "ucznia architekta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm.. Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 01.09.06, 12:13 Wymowa punktu 6 bedzie w dużym stopniu osłabiona przez punkt 3 Choć, oczywiście brak MIEJSCOWYCH lumpów usprawiedliwia w znacznym stopniu płacenie 7000 pln za mieszkanie na obrzezach miasta bez metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 01.09.06, 20:13 Co się tak upieracie przy tych 7000PLN, ja płaciłem 6500PLN/m2 i biorąc pod uwagę obecne ceny to nie jest dużo. Na Ursynowie przy samej ulicy (KEN) mieszkania w budowie są po 7000PLN w gorszym standardzie, jedyny plus to metro. Kupując mieszkanie w WM trzeba brać pod uwagę pewne ryzyko, kupuje się miaszkanie na dużym placu budowy. Twoja sprawa czy jesteś w stanie zaufać planom całej inwestycji i zaryzykować. Ja zaryzykowałem i uważam, że jeżeli plany zostaną zrealizowane to WM będzie najładniejszym osiedlem w Warszawie. Kupiłem tam mieszkanie żeby mieszkać, nie żeby na nim zarobić, więc wzrost cen specjalinie mnie nie interesuj. Ceny raczej tam nie spadną, już teraz rosną co kwartał i dalej są chętni. Ciekawy jestem jaką alterantywę przeciwnicy WM proponują za 6500PLN/m2? Tarchomin, Bemowo - nie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 81.219.8.* 01.09.06, 20:26 Bemowo nie, bo...za daleko od centrum? a może hałas metra będzie problemem? No to pozostają jeszcze: Mokotów, Żoliborz, Ochota, Bielany, może Wola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 01.09.06, 21:02 Mokotów za 6500PLN/m2, biorę od ręki. Dawaj namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 81.219.8.* 01.09.06, 21:30 bobrowiecka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.mddp.pl 04.09.06, 15:41 nie przekonują mnie Twoje argumenty. Bobrowiecka to słaba architektura i kiepskie sąsiedztwo. Weź pod uwagę, że Mokotów to zarówno dobra stara częśc jak i słabiutkie obrzeża. Żoliborz to zarówno wspaniały Ż.Oficerski jak i Piaski i chomiczówka etc. Jeśli mówimy o pewnej tkance miejskiej, to jak rozumiem nie jest to tożsame z faktem iz w danym miesjcu mieszkają jacys ludzie. Mieszkałem od urodzenia na Żoliborzu a potem wiele lat na kabatach. Na żoliborzu - stary żoliborz zamieszkiwala zarowno stara i młoda inteligencja jak i lumpy zasiedlające okolice PL Wilsona (Pl Komuny). Ja za taką tkanke ludzką uprzejmie juz dziękuję. Kabaty to mieszanina koszmarkow architektonicznych - dobrej architektury jest tam niewiele. Ale ogromnym plusem jest to, ze jest to osiedle zbudowane od podstaw - z minimalna ilościa klasycznych blokowisk, bez budynkow komunalnych, bez starych blokow milicyjnych i wojskowych etc, za to z kawiarenkam, fajnymi sklepami i innymi miejscami do ktorych sie chodzi. Licze na to, że za kilka lat w MW będzie podobnie - przy znacznie wyższym poziomie architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 04.09.06, 16:14 ...ale mają metro, wszędzie blisko i - z całym szacunkiem - obrzeża żoliborza to nie to samo, co obrzeża miasta Oczywiście, jezeli ktoś zwraca głównie uwagę na piękno architektury, no to super, ale jednak większość ludzi patrzy przede wszystkim na relację lokalizacji (i skomunikowania) do ceny. Jeżeli mam do wyboru za 6500 Wilanów i za porównywalną cenę Zol, Moko, Biel, Bemow, czy Och, to sprawa bedzie oczywista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 04.09.06, 16:17 I zagadka: gdzie będzie atrakcyjniejsza lokalizacja za 10 lat: MW po zbudowaniu świątyni, centrum handlowego i wprowadzeniu się 40.000 ludzi, czy może Bielany, ze swoja słabą architekturą, ale też z bliskością centrum, infrastrukturą i metrem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 21:15 MW wygrywa o dziesiec dlugosci gdy tylko zostanie skomunikowane ze Srodmieciem. Bez tego katastrofa. Wszystko w rekach wladz (z pawa lub z lewa, wsio ryba). Ale bedzie tam mieszkac duzo wplywowych ludzi, wiec powinno byc OK. Na Kabatach tez kupowali dziennikarze, politycy, itp. I metro budowano od Kabatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reflektor2 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.crowley.pl 04.09.06, 16:19 hm, zrozum proszę, że są różne punkty widzenia i w tym konkretnym przypadku (Wilanów czy Żoliborz) nie ma jednego "słusznego" poglądu. Każdy z nas wybiera inne aspekty, które są dla niego decydujące o lokalizacji. I nie niech tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.mddp.pl 04.09.06, 16:26 I to chyba jest istota dyskusji. To że masz metro na Bemowie - ok, ja wolę jechac 10 minut dlużej ale mieszkać na co dzień w wygodnym i ładnym miejscu - bez lumpow, tzw. elementu, z dojazdem w sumie wcale niezłym, etc. Oczywiście jak bedzie naprawde - przekonamy się za 5-7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 04.09.06, 16:42 charlie, charlie...dlaczego uwazasz, ze na B. nie ma ładnej architektury? A shiraz, meridian, zielone mieszkanko i wiele, wiele innych? Moze po prostu o tym nie wiesz i stąd te stereotypy? 10 minut- czy 10x2= 20/1 dzień??? Sorki, ale skoro tyle płacę za mieszkanie to chciałbym mieć tu jasność... Mam tu jeszcze pytanie - ile wg Ciebie bedzie się jechać z Bemowa do centrum , jak juz będzie metro? Co do lumpów, to juz pisaliśmy, że po pierwsze W nie jest wolny od blokowisk z wielkiej płyty, a po drugie.... pielgrzymi.... Powiem szczerze, że skoro na W mają być takie ceny jak piszecie, to na B, czy na Biel., dopiero wszystko poszybuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.mddp.pl 04.09.06, 17:35 hm... Shiraz, Meridian - ok masz rację - fajne rzeczy - ale przeciez nie jedyne tam. Mam na myśli to, że w MW wszystko dzieje się od nowa a Shirazy i Meridiany jakkolwiek istotnie ładne wchodzą w dotychczasowe osiedla, ktore stanowią to co widzisz i z czym masz do czynienia na co dzień. Wole mieskzać w ładnym budynku ktory stoi w ladnym otoczeniu. Niech to nawet będzie i 30 minut, jesli chcesz - dla mnie nie ma to fundamentalnego znaczenia - wychodzę z domu o 8 wracam po 20 - ale wiem, ze wracam w fajna okolicę, moge na miejscu gdzies wyjść, choćby przejść się po ładnie zagospodarowanych uliczkach (mam taka nadzieję w każdym razie). Zważywszy na to te ekstra 10-20-30 minut dziennie nie robi mi różnicy. MW jest wolne od blokowisk. Najbliższe blokowiska są w co najmniej kilometrowej odleglości. A sadzę że nawet i dalej. Ale masz rację lumpy moga mieszkać wszędzie za każdą cenę. Co do pielgrzymów to przyznaję Ci rację w pełnej rozciągłości - szlag mnie trafia na myśl o tych autobusach, wycieczkach etc. Przy takich popieprzonych cenach każdy ustala priorytety - dla mnie te sa wazne, dla Ciebie ważna jest bliskośc do centrum. Rozumiem ale nie podzielam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 21:17 Ludzie czy wy nie dzielicie skory na niedzwiedziu??? Jakie metro na Bemowie??? Na Bielany jeszcze nie dotarlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa123 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:47 Proponuje abyś został w Wilnanowie :), rzeczywiście Bemowo to fatalne rozwiązanie :) - najgorsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm.. Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.devs.futuro.pl 04.09.06, 16:34 szanowny reflektorze, oczywiście rozumiem, to i DLATEGO właśnie posługuje się argumentacją statystycznie uznaną za zdecydowanie najpowszechniejszą (wszak to popyt kształtuje rynek, a tam gdzie więcej chętnych to i popyt większy i rynek). Chyba zgodzimy się, że większość ludzi kupuje po pierwsze w dobrej loaklizacji i w rozsądnej cenie, potem jest komunikacja, infrastruktura, wielkość mieszkania na jaką można sobie pozwolić, czy ma balko, na którym jest piętrze....architektura jest gdzieś znacznie dalej w tych preferencjach, no bo i po co komu pomniki i kolumnady w kraju , w którym przez ponad pół roku i tak widzi to wszystko tylko przelotnie z rana pędząc do pracy i w weekendy (jesli zostaje w W.). Przy powrocie z pracy z reguły panuje już ciemność. Troche dziwi mnie, ze akurat argument architektury (z reguły trzciorzędny) tak zdominował naszą argumentację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 21:25 Bo to narazie jedyna zaleta MW. Poza tym - jak narazie - same wady. Brak infrastruktury, brak komunikacji, brak terenow zielonych, brak mozliwosci uprawiania sporotow bez dojazdu, wizja megakorkow + swiatynia-koszmarek. I, chyba nadal, brak zgody na centrum handlowe (tu prosze o aktualne info). Na planach centrum handlowego nie ma. A jak bedzie, to powstana jeszcze wieksze korki. PS. Wejscie do parku w Wilanowie jest platne. Cos z siedem zl za osobe. Tanio, prawda, za codzienny spacer? A teren gdzie powstaje MW to lysa laka. Drzewa (nie rachityczne sadzonki) bedza... juz za 20 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 17.01.07, 12:01 Developperzy jako zielony atut MW podaja takze "bliskosc parku w Natolinie". Zapominaja tylko dodac "zamknietego". Raz w roku sa tam wejscia z grupa i przewodnikiem. Zadnych samodzielnych spacerow. No i jeszcze jeden "atut" MW: drogi szybkiego ruchu i autostrada, ktore przecinaja te oaze spokoju we wszystkich kierunkach. Bedzie tam cichuuuuutko, ze az strach. Autostrade slychac, jest to staly uciazliwy halas przynajmniej w promieniu kilometra. W tym swietle Kabaty to raj, choc architektonicznie nie najpiekniejszy, ale raj z dostepem do lasu, basenami, terenami sportowymi i metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 17.01.07, 16:10 Hej, mk! Przykro mi, że nie udało Ci sie kupić mieszkania w Miasteczku Wilanów. Jednak nie frustruj się aż tak z tego powodu - może niedługo będą jakieś oferty bliżej Konstancina - z pewnością tańsze. Tylko nie zwlekaj zbyt długo - tam też ceny mogą nagle podskoczyć zanim się zorientujesz i będziesz znowu wybrzydzał, że brak zieleni, komunikacji itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 21:11 Chomiczowka do Bielany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 16.01.07, 21:26 Chomiczowka TO Bielany. Oczywiscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaa123 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:44 Nie wiesz co tracisz jeśli chodzi o Bemowo :) Proponuje jednak abyś został na Wilanowie, będzie luźniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mouse Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 81.15.151.* 24.01.07, 16:45 Bemowo to totalny nieład architektoniczny, komunikacyjnie faktycznie nieźle, ale dla osoby jeżdżącej samochodem Wilanow jest równie dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
wegorkie2 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 01.09.06, 09:46 Wg mnie warto. Jeśli cena średnia mieszkania w Wawie jest 6000zł/m2 to tu niewiele dopłacasz i masz mieszkanie na jednym z najładniejszych osiedli w stolicy. Jedyną poważniejszą wadą jest odległość od centrum i jakaś perspektywa zakorkowania się. Poza tym, moim zdaniem, bardzo dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 217.153.142.* 03.09.06, 19:53 Pomyslec, ze znajomi kupili w Miasteczku Wilanow mieszkanie za 3800zl/m2... tyle, ze to bylo na poczatku sprzedazy tej inwestycji ponad rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkan Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 04.09.06, 13:52 Chciałem też jesienią zeszłego roku kupić mieszkanie, było piękne za 4700 brutto, niestety jak udało mi się przekonać żonę do Wilanowa na wiosnę to zapłaciłem 6100 brutto w maju. Widzę, ze nie stracę-szczególnie, ze też tam zamierzam mieszkać. Myślę, że teraz ceny tam ustabilizują się między 7-8 tysięcy po czym za 3 lata jak już będzie MW stawać się jednym organizmem cena 10 tysięcy za metr jest jak najbardziej realna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Kiedy poprawa infrastruktury wMiasteczku Wilanow ? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.09.06, 22:45 Czy ktoś wie kiedy jest planowany szybki tramwaj i połączenie z Ursynowem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reflektor2 Re: Kiedy poprawa infrastruktury wMiasteczku Wila IP: *.crowley.pl 08.09.06, 11:36 Szybki tramwaj - w latach 2010 - 2015 (To jest plan na dziś, ale jak wiemy plany się zmieniają) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Kiedy poprawa infrastruktury wMiasteczku Wila IP: 81.15.151.* 18.09.06, 15:13 Szybki tramwaj ma być za 6 lat, wtedy w 20 minut będzie można dojechać do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kiedy poprawa infrastruktury wMiasteczku Wila IP: 81.219.8.* 24.09.06, 12:22 Gość portalu: Kate napisał(a): > Szybki tramwaj ma być za 6 lat, wtedy w 20 minut będzie można dojechać do > centrum. Czyli tyle, co z Pruszkowa już teraz SKM :-))))))))))))))))))))))))) dla porównania - w Pruszkowie rok temu można było kupić mieszkania w b. dobrej lokalizacji i dobrym standardzie za ok. 3200 pln brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 08.09.06, 11:36 Nie musisz się martwić, spokojnie zarobisz na dostatnią emeryturę. Dobrą decyzję podjąłeś, jesteś naprawdę świetnym inwestorem z niesamowitym wyczuciem rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spin doctor Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:26 Następny baranek do strzyżenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Domy w miasteczku wilanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:02 czy ktoś z was wie może coś o domach kilkurodzinnych powstających (prawie gotowych) w pobliżu Wilanów Parku i zaraz za ogrodzeniem Bouygues Immobielier patrząc od wilanowskiej? Usiłuję znaleźć to gdzieś w necie, ale nawet nie wiem kto to buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
skaluz Re: Domy w miasteczku wilanów 24.09.06, 09:06 Nazwy firmy nie pamiętam, ale od kilku miesięcy nic tam się nie dzieje. Budowa stanęła. > czy ktoś z was wie może coś o domach kilkurodzinnych powstających (prawie > gotowych) w pobliżu Wilanów Parku i zaraz za ogrodzeniem Bouygues Immobielier > patrząc od wilanowskiej? Usiłuję znaleźć to gdzieś w necie, ale nawet nie wiem > kto to buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reflektor2 Re: Domy w miasteczku wilanów IP: *.eranet.pl 24.09.06, 10:38 To chyba ta inwestycja: www.sawa.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 217.153.123.* 23.09.06, 16:07 Myślę, że racje mają ci którzy kupują mieszkania w MW. Kiedy w 1995 r. zaczeły powstawać pierwsze nowe budynki na Kabatach też rosła tam kapusta i nic nie było. A jak Kabaty są postrzegane dzisiaj to wszyscy wiedzą. Mało tego, myślę, że kierunek Wilanowsko -Konstanciński to w przyszłości będzie najbardziej prstiżowa część miasta, bo jest tam po prostu ładnie. Domy jednorodzine, czterpietrowe aparatmentowce. Zobaczcie, że za Miasteczkiem Wilanów są pola które wystarczu odrolnić by postawić tam kolejne miasteczka Wilanów.Fakt, że pietą achillesową Wilanowa jest brak infratruktury i średnia komunikacja, ale sklepiki, szkoły przesdszkola powstaną tak jak powstały na Kabatach. Pododobnie będzie z komunikacją . Pamiętajcie, że to najpierw kilkadzeicąt tysięcy ludzi sprowadziło się na Ursynów a dopiero potem doprowadzono tam metro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: purpelek Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 153.95.95.* 28.09.06, 22:15 Zgadzam się w 100% z Alexem. Mieszkam na Kabatach od 6 lat. Jak decydowaliśmy się z mężem na zakup mieszkania, które miało się tam budować, 8 lat temu, chodziliśmy po łąkach, świerszcze grały, odmierzaliśmy krokami, gdzie będzie stał bloczek, patrzyliśmy którędy - potencjalnie - będziemy chodzić do metra. Od tamtej pory na Kabatach powstało kilkadziesiąt bloków (cały teren jest zabudowany i nie ma praktycznie żadnych nowych inwestycji), zbudowano supermarket, kilka bardzo dobrych szkół, 2 baseny, jest kilka przedszkoli, dużo miłych restauracyjek i kafejek, kościół. Praktycznie wszystko co jest potrzebne do życia, jest czysto i bardzo bezpiecznie. I to wszystko w ciągu tych 6-8 lat! Kabaty teraz zgodnie z rankingiem WPROST, są najlepszą dzielnicą do miszkania w Polsce, m.in ze względu właśnie na infrastrukturę, jednolitość architektoniczną (jakakolwiek ta architektura by nie była) i jednolitość mieszkańców (wiek/dochody). Mimo, że to jest blokowisko, to mieszka się bardzo sympatycznie i wygodnie. Moim zdaniem z Wilanowem będzie podobnie. Na pewno będzie jednak dużo ładniej niż na Kabatach - bloki, które tam powstają są super, elewacje z piaskowców, hartowane szkła itp. Poza tym bliżej skarpy mają powstać domy i rezydencje warte kilka milionów zł. To będzie naprawdę piękne, zagospodarowane miejsce i to już za kilka lat. Niedługo ma być tam obwodnica, która znacznie poprawi komunikację (moim zdaniem i tak niezłą - jeżdżę tamtędy do pracy i jeszcze nie stałam w Wilanowie w korku - za to widzę co się dzieje np na mostach). Według mnie ceny w okolicach 6-7 tys. są mocno niedoszacowane, porównując z innymi dzielnicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirios Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 193.24.24.* 16.01.07, 16:56 Pozwól, ze zapytam. Zapłąciłeś 6100 brutoo i masz już akt notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 08.10.06, 22:27 Ale wtedy jeszcze nie było IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detta walker Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 16.01.07, 17:42 warto..jak na standardy warszawskie w polaczeniu z fajnym otoczeniem i dobra komunikacja -mieszkania wcale nie sa az tak drogie.mieszkam teraz na kabatach-kupno mieszkania 50 mkw tu, to juz bardzo duzy wydatek.z drugiej strony zawsze chcialam mieszkac jednoczesnie blisko lasu, terenow rekreacyjnych ale..jako dziecko miasta ;-) miec wszedzie blisko bez koniecznosci bycia "kierowca" dla dzieci, i ogolnie niewolnikiem podmiejskiej komunikacji, jestem raczej mobilna osoba i siedzenie calymi dniami w ogrodku nie wchodzi w gre..No i..padlo na Wilanow.wole zaplcic troche wiecej i miec dookola jakas infrastruture i bezpieczna okolice niz zaoszczedzic a potem kisic sie w samochodzie gdziekolwiek chce dojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witalis Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 193.24.24.* 17.01.07, 08:52 a myślisz że za kilka lat nie będziesz się kisich chcąc wyjechać z tego pseudo miasteczka? Moim zdaniem teraz to fajnie wygląda, ale jak inwestycje będa zakończone to beda takie drugie kabaty, tyle, ze bez metra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.eranet.pl 16.01.07, 21:09 Bez dwoch zdan warto! Nie rozumiem, tych co porownuja Chomiczowke, Bemowo do MW - ludzie, pieniadze to nie wszystko, liczy sie tez gdzie sie bedzie mieszkalo! A ze bedzie tam mieszkalo 40000 ludzi? W koncu to Miasteczko a nie Wies Wilanow. Jesli mam mieszkac na w Miasteczku Jozefoslaw czy Bemowo to stanowczo wybieram Apartamenty Impresja...nawet jesli troche drozej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witalis Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 193.24.24.* 17.01.07, 08:57 OK, MW to nie to co Bemowo, ale co to niby znaczy "liczy się tez gdzie sie bedzie mieszkalo!". Treaz tam jest fajnie, przestrzeń, jasno, dużo zieleni, łąki pola. Moim zdaniem zrobią z tego drugie mini kabaty, beton i nic poza tym, a cała reszta to tylko marketing. No i komunikacja... tu pewnie też nic się nie ruszy prędzej jak za jakieś 15 la znając nasz kraj. Jeśli zahocwają tam przetrzeń, zrobią komunikacje to OK... Tylko kto za to zapłaci? Ciekawi mnie czy ktoś kto tam już kupił miekszkanie ma akt własności? jak deweloperzy traktują tę inwestycje...jak będa rozliczać koszty infrastruktury..i z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.eranet.pl 17.01.07, 20:47 To znaczy, ze robiac inwestycje zycia, chce maksymalnie zwiekszyc swoje szanse na mieszkanie w nowoczesnym, ladnym osiedlu i dobrym kulturalnym sasiedztwie. Zeby bylo jasne, nie twierdze ze ludzie ktorych stac na >7000PLN za metr gwarantuja wysoki poziom kultury ale jestem pewiem ze prawdopodobienstwo jest wyzsze niz na osiedlu za 4000PLN (naukowo udowodnione). Zreszta wczesniej kilka osob juz ten schemat opisywalo. Co do zarzutow typu "drugie kabaty" itd., MW jako jedyne osiedle w Warszawie jest budowane od podstaw i ma pelny, szczegolowy plan zagospodarowania (co do skweru) wraz z infrastruktura miejska, drogowa (A2, Rzeczpospolitej...). Oczywiscie jest to narazie na papierze ale ja wierze ze sie uda. Renomowani developerzy, pieniadze z unii no i popyt. Powiesz ze jestem naiwny...moze tak, ale z drugiej strony jakby tak czlowiek juz w nic nie wierzyl w tym kraju to po co inwestowac - pakowac graty i dalej w swiat! MW sprzedaje projekt, ktory jest profesjonalny, na wysokim poziomie i juz sie realizuje choc fakt ze jeszcze z 5-7 lat potrwa. Bemowo sprzedaje tanio i nic wiecej - taka to mniej wiecej roznica. I jeszcze jedno - nie twierdze, ze MW jest najlepsza inwestycja w miescie. Sam wolabym mieszkac na Powislu albo starym mokotowie lub zolibozu ale nigdy nie bedzie mnie stac! Wlasnie dlatego, ze MW sie jeszcze buduje i jeszcze pare lat bedzie, kosztuje tylko 7000 i wiecej. Mysle ze efekt koncowy bedzie rewelacyjny a wtedy ceny skocza duzo do gory (choc nie kupuje na inwestycje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 17.01.07, 21:20 Kali, w pełni się z Tobą zgadzam. Mnie już dziś nie stać byłoby na zakup mieszkania w miasteczku Wilanów. Tym bardziej się cieszę, że zrobiem to 2 lata temu. Dzięki temu mieszkam w najlepszej lokalizacji w Warszawie (takie jest moje zdanie) choć w momencie zakupu jeszcze wszystko mogło się wydarzyć. Kto w życiu choć trochę nie ryzykuje ten nigdy nie wygrywa. Aż się cieszę jak sobie pomyślę jak to miejsce będzie wyglądać w niedalekiej już przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaKao Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 212.160.172.* 08.03.07, 11:20 al, Kali - jesteście moimi ziomalami :) Mieszkam w MW juz ponad dwa lata (pierwszy budynek Robyga) i to co mi się najbardziej podoba, to kompleksowe podejście do projektu. Zwróćcie uwagę, że nawet kolejność rozpoczynania nowych inwestycji wskazuje na to, żeby oddalać się z budową od już oddanych do użytku mieszkań. Jak dla mnie możliwość wycieczek rowerowych w wielu kierunkach, Park przy Pałacu, stadnina koni, gdzie można zjeść super pstrąga - to są wartości za które warto zapłacić. Mieszkałem na Bemowie, na Gocławiu i na Mokotowie - cieszę się, że ostatecznie znalazłem się tutaj. pozdrawiam sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
arkanwilanow Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 19.01.07, 16:44 Kali również się z Tobą zgadzam w 100%. Sam wybrałem z żoną to miejsce ponieważ mieszkając na Kabatach potrzebowaliśmy większego lokum -a tam podoba mi się zaplanowana,przemyślana architektura. Dość mam po 30 latach życia patrzenia na 15 piętrowe szare bloki,byle jakie otoczenie z "zasranymi trawnikami"(może za kilka lat ludzie zaczną sprzątać po pupilach...)- tutaj zabudowa jest maksymalnie 4 piętrowa, nię będzię więc też tak dużo aut zaparkowanych byle gdzie i byle jak...Uważam że 7 tysięcy to jeszcze dobra cena ja sam płaciłem 6 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kw Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 17.01.07, 21:45 Moje zdanie (subiektywne): MW znacznie bardziej mi się podoba niż Bemowo itp. Pałac, park, ładna okolica. Przegrywa za to, (i myślę o tym, co będzie za 5-7 lat) z Kabatami. Rozmach (wielkość) MW przytłacza, już dziś widać jego ogrom, mimo, że architektonicznie niewątpliwie będzie to dopracowane osiedle. No i komunikacja znacznie słabsza. Słowem - środkowa, bardzo przyzwoita półka. Ja bym dła 7000 zł, bo tam się będzie po prostu dobrze mieszkć (to przypuszczenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 14:09 pewnie ze warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan III S. Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.aster.pl 20.01.07, 17:14 pewnie... szczegolnie, jak podciągną dwupasmowke przez osiedle od Sobiekiego do Plaskowickiej, no i kiedy za 4 lata miasteczko przetnie A2 przed zakupem radze popatrzec na plany tych tras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 01:06 Bez tras o których piszesz to osiedle zakorkowało by się kompletnie.Jednym z większych atutów MW będzie dobre skomunikowanie z resztą miasta za pomocą kilku średniej wielkosci arterii oraz doskonałemu polaczeniu z A2.Bezpośrednio przy A2 bedą 5cio kondygnacyjne biurowce(wystarczy spojrzeć na plan),jeśli natomiast kogos przerażaja ulice, doskonała alternatywa jest wyprowadzka poza miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.eranet.pl 21.01.07, 12:05 Naprawde nie rozmumiem ludzi ktorzy za wade lokalizacji podaja A2, Rzeczpospolitej czy Plaskowickiej. Przeciez to wlasnie spowoduje ze komunikacja, przynajmniej za kilka lat i przez kilka lat bedzie najlepsza w miescie. A2 to bedzie obwodnica miasta - wskakujac na nia bedzie mozna dojechac w kazde miejsce warszawy. Oczywiscie nie chodzi o to aby mieszkac tuz przy A2 czy Rzeczpospolitej - MW zajmuje troche wieksza przestrzen niz okolice tych ulic. Idac tym tokiem myslenia to MW jest fatalne bo: bedzie duzo sciezek rowerowych i konnych => beda dzwonic rowery i konie s..c pod oknami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe!!! Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 12:21 Dobre, dobre! Świetna komunikacja za 7tyś. bez metra, czy nawet tramwaju z kulawą nogą! Buhahahahahahahahaha!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 12:26 w dodatku na POLU, za zadupiu, na granicy miasta w sąsiedztwie obwodnicy. Inne zadupia mają przynajmniej metro, czy pociągi. Z Waszego zadupia będzie można dojechać tylko przebijając się przez korki. Świetnie skomunikowane!? To wymieńcie lokalizacje w Warszawie, a nawet WOKÓŁ Warszawy, które są GORZEJ skomunikowane w stosunku do ich oddalenia od centrum :-) Zobaczmy, ile tego jest. I nie piszcie o pięknych PLANACH, bo plany to ma każdy i to nie takie (np. 2 i 3 linia metra) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 14:54 "hehehe" nie przyszło Ci do głowy,że dla niekórych mieszkanie na granicy miasta z doskonalym dostępem do obwodnicy to jest to czego szukali?Aktualnie mieszkam przy rondzie ONZ,miejscu raczej dobrze skomunikowanym, ale w 2008 z przyjemnością przeprowadzę się do MW.Powodem są właśnie PLANY.Skoro piszesz,że plany to ma każdy to może znasz jakieś miejsce,gdzie na kilkudziesięciu ha będzie zabudowa 4piętrowa,wylacznie nowe budownictwo,siatka ulic zaprojektowana przed a nie po wybudowaniu domów oraz brak wszedobylskich plotow?mieszkałem na Bemowie i 2 czy 3 linia metra nie jest wystarczającym powodem dozamieszkania tam powtornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 15:31 Wszystko dobrze, ale BŁAGAM!!! NIE PISZCIE o świetnym skomunikowaniu z Centrum. Ja rozumiem, niskie bloki, nowa architektura...ale to chyba , do kurki wodnej, nie znaczy że KOMUNIKACJA jest dobra!!! Skoro piszesz,że > plany to ma każdy to może znasz jakieś miejsce,gdzie na kilkudziesięciu ha > będzie zabudowa 4piętrowa,wylacznie nowe budownictwo,siatka ulic zaprojektowana > > przed a nie po wybudowaniu domów oraz brak wszedobylskich plotow? Polecam zamieszkanie pod Warszawą lub w jakiejś dzielnicy willowej - tam jest głównie zabudowa 1- piętrowa. Mam jeszcze pytanie natury socjologicznej: po co Ci do szczęścia (większego niż wysokość kredytu) kilkadziesiąt ha 4-piętrowej zabudowy i "siatka ulic zaprojektowana przed a nie po wybudowaniu domów"???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 16:39 dzieki rozplanowaniu ulic głownych i pomniejszych nie ryzykujesz sytuacji,że wibierzesz sobie mieszkanie przy wąskiej,cichej uliczce a po jakimś czasie zmieni się ona w głowną arterie komunikacyjną.Decydując się na kupno wiesz gdzie będzie SOB,szkoła,ścieszki rowerowe,S2 czy centrum handlowe.Odpowiedz na pytanie socjologiczne otrzymasz wprowadzając się na blokowisko typu Bemowo,Jelonki itp.Co prawda ja na takim się wychowałem i specjalnie mnie to nie "skrzywiło"(a nawet czułem się tam niezle) ,ale moim dzieciom chciłbym tego oszczędzić . ps.nigdy nie pisalem o dobrej komunikacji z CENTRUM tylko z resztą miasta.Miałem na myśli wyjazdy z MW łączace je z dzilnicami ościennymi jak i S2.Jesli chodzi o wyprowadzkę poza miasto do dzielnicy willowej, to sęk w tym,że przyszli mieszkancy MW raczej chcą mieszkać w mieście,ograniczając przynajmniej niektóre z wielkomiejskich uciązliwosci . pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 17:38 Nie napisałeś poprzednio z "ościennymi", tylko z "resztą miasta". Z jaką "resztą miasta"!? Z Żoliborzem, Bielanami, Bemowem, Ursusem, Włochami, Ochotą, Białołęką? Zresztą widzę, że już się wycofujesz z tego stwierdzenia... :-)) Przecież takie stwierdzenia to nieporozumienie i manipulacja..nie odpowiedziałeś na pytanie: bo jeśli to jest "dobre", to kto ma "średnie", "gorsze" i "złe"? Mnie najbardziej ubawił TEN TEKST (pewnie deweloper): "Przeciez to wlasnie spowoduje ze komunikacja, przynajmniej za kilka lat i przez kilka lat bedzie najlepsza w miescie. " HEHEHEHEHEHE!!!!!! "najlepsza w mieście" > dzieki rozplanowaniu ulic głownych i pomniejszych nie ryzykujesz sytuacji,że > wibierzesz sobie mieszkanie przy wąskiej,cichej uliczce a po jakimś czasie > zmieni się ona w głowną arterie komunikacyjną.Decydując się na kupno wiesz > gdzie będzie SOB,szkoła,ścieszki rowerowe,S2 czy centrum handlowe. Przepraszam, ale czy my żyjemy na uskoku tektonicznym?? To za to się tyle płaci, żeby mieć pewność, że "nagle czegoś nie wybudują"? Jesli chodzi o wyprowadzkę poza miasto do dzielnicy willowej, to sęk w > tym,że przyszli mieszkancy MW raczej chcą mieszkać w mieście,ograniczając > przynajmniej niektóre z wielkomiejskich uciązliwosci . > pozdrawiam. Dzielnice willowe bywają w sercach miast, a nie tylko na PRZEDMIEŚCIACH (w tym królewskich). to sęk w > tym,że przyszli mieszkancy MW raczej chcą mieszkać w mieście Chyba w MIASTECZKU?? (z czego pierwsze 10 lat na POLU). Jakbym chciał mieszkać w miasteczku, to wybralbym coś pod Warszawą, co ma już wytworzoną tkankę miejską (od wielu lat), a nie quasi-miasteczko powstające w szczerym polu z nieproporcjonalnie dużym kościołem i zdane na dobrą wolę deweloperów (którzy przecież kierują się TYLKO potrzebami mieszkańców przy projektowaniu miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.eranet.pl 21.01.07, 18:39 Ja np kupuje ze wzgledu na przyszla dobra komunikacje po 5 letnim mieszkaniu w Paryzu. Jesli HEHE nie rozumie co to jest komunikacja w 2 mln miescie to juz jego problem. Generalnie centrum miasta juz jest albo niedlugo bedzie calkowicie zakorokowane i tak juz zostanie. Obwodnice sluza temu aby w miare szybko przemieszczac sie wokol miasta lub do innych dzielnic i mi o to chodzi. Nie interesuja mnie autobusy i tramwaje ani nawet metro bo i dzis dosc rzadko z nich korzystam. Niestety HEHE reprezentuje raczej postawe polskiego pieniacza ktoremu nie podoba sie lokalizacja z planem zagospodarowania - BO POLE, ani gdy go brak - BO BALAGAN. Bez urazy, tematem tego watku nie jest przekonywanie ze MW jest idealne - w koncu na bemowie, józefoslawiu czy chomiczowce tez ktos musi mieszkac ;-)...tylko prosze badzmy powazni. HEHE podaj alternatywe za 7000 i wykaz zalety swojej lokalizacji w porownaniu do MW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 18:53 > Nie interesuja mnie autobusy i tramwaje ani nawet metro bo i dzis dosc rzadko z > > nich korzystam. I dlatego piszesz, że MW będzie miało NAJLEPSZĄ komunikację w Warszawie? Niestety HEHE reprezentuje raczej postawe polskiego pieniacza > ktoremu nie podoba sie lokalizacja z planem zagospodarowania - BO POLE, ani gdy > > go brak - BO BALAGAN. Podoba, ale dlaczego aż tyle za to płacić!! Bez urazy, tematem tego watku nie jest przekonywanie ze > MW jest idealne ..tylko , że ma (będzie) ŚWIETNĄ KOMUNIKACJĘ!!?? (przeczytaj temat topicu) HEHE podaj alternatywe za 7000 > > i wykaz zalety swojej lokalizacji w porownaniu do MW. Dlaczego za 7000? zresztą: Mokotów, Żoliborz, Saska K., Ochota, Ursynów, Bielany, Włochy , Ursus....zaleta jedna i kluczowa - tytułowa ŚWIETNA KOMUNIKACJA (co zwłaszcza w przypadku PRZEDMIEŚĆ ma kluczowe znaczenie dla większości ludzi). Jeśli dla Ciebie nie ma, to fajnie, ale dla większości ma KLUCZOWE znaczenie, więc nie wciskaj kitu, że to nie istotne, albo że jest tak świetnie. I TYLKO tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:50 poproszę o namiar na dzilnicę willową w sercu miasta Warszawa(cena ok 7000).Prosiłbym także,żeby nie było tam uciążliwości charakterystycznych dla okolic rondaONZ(w godzinach szczytu korek w kierunku każdej z dzielnic) "z jaka reszta miasta"?Te dzielnice,które wymieniłeś będą własnie przecięte obwodnicami(wiem,że nie predko)S2,łącznikiem z S7,i z Trasą Toruńską.wystarczy,ze spojrzysz na plany a ja z niczego nie będę sie musiał wycofywać.Wjazd do dzielnic ościennych też jest wazny, jesli sadzisz inaczej spróbój wdostać się (godz szczytu) z Kabat badz Ursynowa(pomimo metra)samochodem Widzę,że przemilczałes moją odpowiedz na swoje"socjologiczne pytanie" ,może masz więc inne propozycje.Interesowałaby mnie invest.o podobnm rozmachu,gotowym planie zagospod. dla całego terenu,położona przy którejś z obwodnic. ps.o tym ,ze komunikacja bedzie najlepsza za kilka lat nie pisalem ja.sprawdz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 19:01 rdi, ja nie napisałem, że to Ty napisałeś, ale co o tym sądzisz??? czy to prawda, czy może jest jednak na odwrót??? Interesowałaby mnie invest.o podobnm rozmachu,gotowym > > planie zagospod. dla całego terenu,położona przy którejś z obwodnic. Pytanie manipulacyjne, bo dopasowane do charakterystyki MW (co wcale nie znaczy, że to idealne rozwiązanie), ale proszę: na Żoliborzu ma być budowane osiedle, Imaginarium na Bielanach, coś podobnego do MW ma powstać w Ursusie (PLUS komunikacja szynowa pod nosem), itd, itp, wystarczy poszukać. Co do dzielnic willowych za 7000, to klasa wyżej (i drożej), ale to mogą być np. tereny na Żoliborzu, Mokotowie, Włochach, Ochocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 19:55 jeśli chodzi o dzielnice willowe w sercu miasta,to Wlochy sie nie zaliczaja,część willowa ochoty też nie,pozostaje Mokotów i Żoliborz.Jeśli jednak wille w tych dzielnicach są dla Ciebie tylko o JEDNĄ klase cenową wyzej od 7000 to gratuluję zarobków. O osiedlu na Bielanach i Zoliborzu(to zapowiada sie bardzo ciekawie)nie piszę bo to zupełnie inna skala.jeśli zaś chodzi o Ursus PLUS komunikację kolejowa,to mam wrażenie,ze zupełnie się nie rozumiemy.Ludzie dlatego decydują sie na koncepcje architektoniczno-urbanistyczną MW i mieszkanie(5-7lat)na placu budowy bo chca byc jak najdalej od miejsc jak Ursus i kolejowego krajobrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 21.01.07, 20:05 w uzupełnieniu dodam, że w dzielnicy willowej na Żoliborzu (Starym a nie np. na Bielanach) cena domu ok. 160m w kiepskim stanie nie schodzi poniżej 2 mln + koszty remontu. Na MOkotowie jest nieco tylko taniej. To na pewno nie jest finansowa alternatywa dla 7000 PLN/m w MW. Może dzielnica willowa we Włochach jet porównywalna cenowo - ale Włochy jako alternatywa dla MW? - mimo wszystko - bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 20:52 Ludzie dlatego decydują sie na > koncepcje architektoniczno-urbanistyczną MW i mieszkanie(5-7lat)na placu budowy > > bo chca byc jak najdalej od miejsc jak Ursus i kolejowego krajobrazu. ....Więc uciekają na POLA, (bo pole szybciej stanie się pięknym miastem niż...miasto). Może i tak, tylko ciekawe KTO za to wszystko ...zapłaci?? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 21:04 Ci,którzy wybrali MW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 22:12 a co do Ursusa i Włoch, to można mieć różne zdanie, ale jednym na pewno się zgodzimy: w przeciwieństwie do Wilanowa mają ŚWIETNĄ KOMUNIKACJĘ z centrum (10 minut do centrum bez korków)i przy pewnych nakładach inwestycyjnych (którz teraz nie inwestuje i nie planuje) są potencjalnie bardzo dobrą lokalizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 21.01.07, 22:52 fascynujące jest to, że wszyscy którzy mieszkają w Izabelinie, Ursusie, Włochach,Pruszkowie etc. twierdzą, że jadą do Centrum 10 minut. Jakby się umówili. A kiedy tak jeżdżą? o 1 w nocy bez tych korków? bo o tej porze to i ja z Kabat jadę do centrum 15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 23:01 Gość portalu: charlie napisał(a): > fascynujące jest to, że wszyscy którzy mieszkają w Izabelinie, Ursusie, > Włochach,Pruszkowie etc. twierdzą, że jadą do Centrum 10 minut. Jakby się > umówili. A kiedy tak jeżdżą? Bo tam jest....POCIĄG :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 21.01.07, 23:08 a tym POCIĄGIEM jak rozumiem w 10 minut spod domu do pracy? czy może jednak nie? no chyba że mieszkasz na dworcu we Włochach a pracujesz na Centralnym. To jednak wybieram MW i kilka minut więcej w drodze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 23:16 Gość portalu: charlie napisał(a): > a tym POCIĄGIEM jak rozumiem w 10 minut spod domu do pracy? czy może jednak > nie? no chyba że mieszkasz na dworcu we Włochach a pracujesz na Centralnym. To > jednak wybieram MW i kilka minut więcej w drodze Po pierwsze Ty chyba też nie mieszkasz na przystanku?, po drugie w takiej cenie jak na MW można wybierać i przebierać, po trzecie nie "kilka minut", ale znacznie więcej, po czwarte KORKI, po piąte - jak się ziści bajeczka o Arkadii i przybędzie 37.000 obywateli to rzeczywiście chyba do centrum będziecie A-2 czekać (jak i gdy się również ziści) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 23:17 Pociaszające, że może się i to ziści, że nie będzie już nigdy zimy i śniegu (wtedy wszystko co nie na szynach jeszcze wolniej jedzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 21.01.07, 23:35 Nie mieszkam na przystanku i nie próbuję wciskać ciemnoty forumowiczom na temat czasu dojazdu - niestety - w przeciwieństwie do Ciebie. Wątpię, żebyś samochodem do centrum jechał z Ursusa, Włoch czy w szczególności z Białołęki krócej niż z MW nawet po zbudowaniu wszystkich osiedli w MW. A do pociągu musisz dojść, poczekać na stacji etc. Wolę za te kilka lub nawet kilkanaście minut więcej mieszkać w ładnym, nowoczesnym jednolicie rozplanowanym osiedlu w MW niż w okolicy włoskich czy ursuskich slumsów. Świątynia jest rzeczywiście problemem ale lmoże nie aż tak wielkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 22.01.07, 09:10 Wolę za te kilka lub nawet kilkanaście > minut więcej mieszkać w ładnym, nowoczesnym jednolicie rozplanowanym osiedlu w > MW niż w okolicy włoskich czy ursuskich slumsów. No to sobie rzeczywiście POCZEKASZ (parę ładnych lat z niewiadomo jakim rezultatem). Uważaj, żeby Ci przez ten czas pociąg nie odjechał. :-) nie próbuję wciskać ciemnoty forumowiczom na temat > > czasu dojazdu To skąd wzięła się moja reakcja!? I dlaczego nie protestowałeś, jak Twoi poprzednicy napisali, że MW będzie najlepiej skomunikowane w Warszawie?? >niestety - w przeciwieństwie do Ciebie. Przepraszam, ale jaki jak kit komukolwiek wciskam??? Że z Ursusa się jedzie 10 minut pod sam pałac bez korków i niezależnie od pory roku i dnia!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.tvp.pl 23.01.07, 21:36 > No to sobie rzeczywiście POCZEKASZ (parę ładnych lat z niewiadomo jakim > rezultatem). Uważaj, żeby Ci przez ten czas pociąg nie odjechał. :-) Skutek jest raczej pewny: czy to się komuś podoba czy nie - będzie to przez długi czas najładniejsze miejsce w Warszawie i do tego z bardzo dobrą komunikacją z innymi częściami miasta. > To skąd wzięła się moja reakcja!? I dlaczego nie protestowałeś, jak Twoi > poprzednicy napisali, że MW będzie najlepiej skomunikowane w Warszawie?? Trudno protestować przeciwko faktom. Mała poprawka: jedno z najlepiej skomunikowanych miejsc w Warszawie jeśli chodzi o ruch samochodowy. Natomiast jeśli chodzi np. o metro to lepiej skomunikowane będą np. Kabaty, a jeśli o pociąg to lepiej będzie skomunikowana chociażby miejscowość Włoszczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 23.01.07, 21:49 Wszystkich was łączy wspólny mianownik: nie korzystacie z transportu szynowego lub bagatelizujecie jego znaczenie.. Zastanawiam się czemu i chyba wiem: bo u Was go po prostu nie ma (albo jest bardzo daleko) Mała poprawka: jedno z najlepiej > skomunikowanych miejsc w Warszawie jeśli chodzi o ruch samochodowy. Rzeczywiście "mała" ta poprawka, zważywszy, że transport samochodowy jest najdroższy i najbardziej narażony na korki, zimę i awarie. > Trudno protestować przeciwko faktom. Czort swoje, a pop swoje... a jeśli o > pociąg to lepiej będzie skomunikowana chociażby miejscowość Włoszczowa. Ale to już poza Warszawą. Wymieniłem lokalizacje lepiej skomunikowane wg mnie. Czas na was, słucham, kto ma gorzej od Was, wg Was......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:08 a jeśli o > > pociąg to lepiej będzie skomunikowana chociażby miejscowość Włoszczowa. > > Ale to już poza Warszawą. -A Ursus to niby gdzie?Do tego trudniej o brzdszą okolicę,ale przecież tory kolejowe,magazyny , fabrka traktorów, też się może podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 23.01.07, 23:34 > -A Ursus to niby gdzie?Do tego trudniej o brzdszą okolicę,ale przecież tory > kolejowe,magazyny , fabrka traktorów, też się może podobać. Nie to, co bloki na polu...dla fanów stylistyki rodem z American Beauty.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 23.01.07, 22:11 Niecelnie - prawie codziennie jeżdżę z Kabat metrem i doceniam zalety transportu szynowego. Minusy - rano do Centrum i od 16.oo z centrum metro jest tak zatłoczone, że droga męczy i rodzi wściekłość nie mniejszą niż korki. Niemniej jednak droga z domu do pracy (Pl Trzech Krzyży)w wariancie door-to- door zajmuje mi ok. 40-45 minut Jednak jeżeli jadę samochodem z kabat do centrum to zjeżdżam do przyczółkowej i jadę wzdłuż MW - w godzinach szczytu (ok. 7.30 -8.00)jadę do Placu Trzech Krzyży ok. 25 minut (door-to-door z parkowaniem - ok. 30 minut). Puławską lub Niepodległości jadę o tej samej porze ok 45 minut. Tak więc (oczywiście dziś) trasa wzdłuż MW jest naprawdę dobra i szybka. Po zaludnieniu MW sprawa się pogorszy ale ruch rozładuje pewnie Aleja Rzeczypospolitej. Stąd zgadzam się z innymi że komunikacja (samochodowa) jest i będzie dobra. Na pewno nie ma porównania z Aninem, Wawrem, Międzylesiem, Gocławiem etc, które powołujesz. A na rzeczywistość, w której samochody odgrywają istotną rolę jako środek transportu nie ma co się obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 23.01.07, 23:42 > > > A na rzeczywistość, w której samochody odgrywają istotną rolę jako środek > transportu nie ma co się obrażać. SZCZGÓLNIE, gdy się NIE MA WYBORU > > Jednak jeżeli jadę samochodem z kabat do centrum to zjeżdżam do przyczółkowej i > > jadę wzdłuż MW - w godzinach szczytu (ok. 7.30 -8.00)jadę do Placu Trzech > Krzyży ok. 25 minut (door-to-door z parkowaniem - ok. 30 minut). Z większości dzielnic, które podałem nie jedzie się w to miejsce dłużej. Ale tam jest jeszcze wybór komunikacji szynowej. Szkoda, że nie wymieniasz dzielnic konkretnie tak jak to ja zrobiłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.tvp.pl 23.01.07, 22:15 Wszystkich was łączy wspólny mianownik: nie korzystacie z transportu szynowego > lub bagatelizujecie jego znaczenie.. > Zastanawiam się czemu i chyba wiem: > bo u Was go po prostu nie ma (albo jest bardzo daleko) Jeśli uważasz, że jazda zatłoczonym i zasmrodzonym tramwajem (lub pociągiem) jest przyjemniejsza od jazdy swoim własnym samochodem z klimą to cóż... Prezentujesz chyba jednak dość rzadki pogląd. No ale z gustami się nie dyskutuje. Nie dziwi mnie już dlaczego nie podoba Ci się Miasteczko Wilanów. > Rzeczywiście "mała" ta poprawka, zważywszy, że transport samochodowy jest > najdroższy i najbardziej narażony na korki, zimę i awarie Na korki jest bardziej narażony, ale w tym dość rzadkim w MW przypadku zawsze jest możliwość skrętu w boczna uliczkę. Natomiast jak stanie tramwaj to trzeba troszkę się przejść a nie zawsze świeci słońce i jest lato. Za takie "przyjemności" ja dziękuję. Wymieniłem lokalizacje lepiej skomunikowane wg mnie. Czas na was, słucham, kto > ma gorzej od Was, wg Was......... Gorzej jest tam gdzie nie ma przejezdnych ulic, a więc dokładnie tam gdzie wymieniłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 23.01.07, 23:46 > > Jeśli uważasz, że jazda zatłoczonym i zasmrodzonym tramwajem (lub pociągiem) > jest przyjemniejsza od jazdy swoim własnym samochodem z klimą to cóż... NIE! Ja po prostu chciałbym mieć MOŻLIWOŚĆ WYBORU - skoro tyle płacę.....inaczej nie ma co mówić , że komunikacja jestn świetna, bo ty lubisz samoód i cię stać, ale inny mieszkaniec może już niekoniecznie (zwłąszcza, że kredyt duży a żyjemy w raczej biednym kraju- nie każdy mieszkaniec MW ma samochó z klimą). Co im proponuje MW za tą cenę???? A może to tylko lokalizacja dla tych co z klimą..... > Gorzej jest tam gdzie nie ma przejezdnych ulic, a więc dokładnie tam gdzie > wymieniłeś. Nie rozumiem: jak to nie ma przejezdnych ulic??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!??- podsumowanie IP: *.ptim.net.pl 23.01.07, 23:54 Komunikacja samochodowa (wypasioną furą , koniecznie z klimą)-co najwyżej przeciętna (dzielnica peryferyjna) Komunikacja autobusowa - przeciętna - kilka zatłoczonych linii - jak wszędzie Komunikacja tramwajowa - zero absolutne! Komunikacja pociągowa - zero absolutne! Komunikacja podziemna (metro) - zero absolutne! Wychodzi trzy na szynach (z sympatii do rzeźb, przejażdżek konnych pomiędzy blokami i American Beauty) KTO DA WIĘCEJ!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!??- podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 01:10 > Komunikacja samochodowa (wypasioną furą , koniecznie z klimą)-co najwyżej > przeciętna (dzielnica peryferyjna) > Komunikacja autobusowa - przeciętna - kilka zatłoczonych linii - jak wszędzie > Komunikacja tramwajowa - zero absolutne! > Komunikacja pociągowa - zero absolutne! > Komunikacja podziemna (metro) - zero absolutne! > > > Wychodzi trzy na szynach (z sympatii do rzeźb, przejażdżek konnych pomiędzy > blokami i American Beauty) > > KTO DA WIĘCEJ!? > problem polega na tym,że Ty potrzebujesz komunikacji, by mieć możliwość wyrwaniania się z miejsca,które wybrałeś .Teraz rozumiem .Tok rozumowania mniej więcej taki: "kupuję M w podwarszawskim miasteczku,brzydkim z kolejowo-fabrycznym krajobrazem.Moja frustracja jest ogromna,lecz jest światełko ,ktore rozświetla smutek mego serca - TO KOLEJ!!!Wsiadam kiedy chcę i zostawiam przytłaczająca rzeczywistośc, jadąc do wielkiego miasta. Powrót do Ursusa przyprawia mnie omdłości,ale muszę wytrzymac ,muszę byc twardy bo mam do spełnienia misję,która choć trochę rozładuje moją frustrację.Siadam więc do compa,wybieram wątek wymarzonej przez siebie inwestycji - MW - i wylewam żółć i rozgoryczenie ." tylko czy to jest metoda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!??- podsumowanie IP: *.mddp.pl 24.01.07, 10:08 Naprawdę dobre podsumowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe American Beauty IP: *.ptim.net.pl 24.01.07, 16:17 Przepraszam z góry za rażąco niski poziom, ale skoro sami proponujecie takie zabawy.... Kupuję mieszkanie na POLU, czuję się jak kretyn, bo muszę z własnych pieniędzy płacić za budowę całej miejskiej infrastruktury (z niewiadomym skutkiem) podczas gdy inni po prostu już ją mają. Sytuację ratują jednak nakłady marketingowe na "prestiż". Na moim polu jest na razie sporo ziemniaków i kapusty, ale za góra 10 lat będzie tam ładniej niż na folderkach Świadków Jechowy i na koniach będzie nawet można jeździć i w potoku nogi moczyć na łonie przyrody (oczywiście pracując na moim laptopie!). Poza tym to prawie tak, jakbym mieszkał w PAŁACU- nie byle jakie towarzystwo, zawsze nam mówiono, że warto porównywać i zadawać się tylko z najlepszymi. Dlatego tu wszystko takie duże: pałac, rzeka, kościół, koncepcja. Moją misją było i jest...być najlepszym szczurkiem (niezależnie od pochodzenia) i mieć największy kredyt, aby dzieci mogły liderować w szkołach, a ja brylować w pracy i towarzysko. Chcę mieszkać tylko koło takich jak ja, więc po co się odgradzać? Płoty kojarzą mi się..no właśnie, ale o tym sza! Więc jak tu się nie wkurzyć jak jakiś typ z przedmieść ma czelność porównywać się z naszym Królewskim Przedmieściem!! Nawet w kwestii komunikacji jesteśmy najlepsi! Pociągi są dobre dla buraków (chłopaki-nie czytajcie!), a nie takich, jak my Warszawiaków z pełną gembą! Nasze MW jest zatem najpiękniejsze i najmądrzejsze podobnie jak my sami i nic tego nie zmieni! Ps. Pozdrowienia dla wszystkich absolwentów SGH spod Klewek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: American Beauty IP: *.ptim.net.pl 24.01.07, 16:19 I na koniec jeszcze mocny akcent: mój grób również będzie na Miasteczku Wilanów! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: American Beauty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 20:50 I na koniec jeszcze mocny akcent: > mój grób również będzie na Miasteczku Wilanów! :-) czy chodzi o to,że przyjedziesz do MW ,gdy będzie gotowe i kipiąca zwiśc exploduje, rozbryzgujac żólć na wszystko dookoła?? Jeśli tak,to błagam Cię ,nie rób tego.Twój jad skazi tę ziemię na wieki,czarne chmury zasłonią niebo a atmosfera będzie niczym wokół fabryk Stokłosy. Prszepraszam za to co pisałem o Twoim śliczniutkim Ursusie,tylko nie rób nam takiego nieszczęścia ,bo jeśli choć część twojego sfrustrowanego JA przeniknie do MW ,sprawi ze taziemia będzie przekleta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: American Beauty IP: 195.245.213.* 25.01.07, 14:26 Nie dziwi mnie, że mieszkając w Ursusie myślisz o lepszym miejscu - chociażby po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: American Beauty IP: *.aster.pl 24.01.07, 19:49 to w Twojej ulubiobej kwestii transportu było czy postanowiłeś sobie tak raczej ogólnie pohasać intelektualnie? Pamiętaj w każdym razie - "Jehowa" a nie "Jechowa" - mała rzecz ale dużo mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:54 Nie twierdzę,że dielnice októrych mowisz nie maja perspektyw ,ale twierdzenie o dojezdzie do centrum bez korków w 10 min to naduzycie.Dlaczego?Bo Al.Jerozolimskie, podobnie jak Puławska czy Al niepodległości są prawie cały dzień zakorkowane.Że niby mozna Połczynską?Niestety,ona już"stoi" dużo przed skrzyżowaniem z Lazurową.Zostaje jeszcze pociag. Mam pytanie: Mialeś okazję skosztowac tej niewątpliwej przyjemności, podróży pociągiem na trasie Wwa-Ursus? Bo jesli nie i dopiero decydujesz sie na tą lokalizację, to radzę sprobować. Koszmar komunikacyjny na rondzie ZS i węzeł przy Sobieskim prędko nie znajdą rozwiązania. Moim zdaniem to niejest ŚWIETNĄ KOMUNIKACJĄ ,natomiast twierdzę, ze system obwodnic(kiedy one będą?) usprawni komunikację wielu dzielnic obrzeżnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 23:05 Gość portalu: rdi napisał(a): > Nie twierdzę,że dielnice októrych mowisz nie maja perspektyw ,ale twierdzenie o > > dojezdzie do centrum bez korków w 10 min to naduzycie.Dlaczego?Bo > Al.Jerozolimskie, podobnie jak Puławska czy Al niepodległości są prawie cały > dzień zakorkowane.Że niby mozna Połczynską? PO-CIĄG :-) Mialeś okazję > skosztowac tej niewątpliwej przyjemności, podróży pociągiem na trasie Wwa- Ursus > ? Nie wiem, czy wiesz, ale teraz jest WSPÓLNY BILET i można wsiąść do każdego pociągu, czy to klimatyzowane SKM , czy koleje mazowieckie. W szczycie jeżdżą co 3 minuty - jak metro. > Moim zdaniem to niejest ŚWIETNĄ KOMUNIKACJĄ ,natomiast twierdzę, ze system > obwodnic(kiedy one będą?) A gdzie jest zatem ŚWIETNIE!???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 21.01.07, 23:11 Nie dziwi was to, że przez tyle lat (wieków) nic w tym rejenie nie powstało (większa wieś , choćby)? Taki Ursus, czy Włochy mają pewne uzasadnienie - linia wiedeńska, Warszawa- Łódź, itp. A co do alternatyw, to ja już wolałbym Lewandów Agromana. Przynajmniej cena odzwierciedla wartość lokalizacji. Abajki mają to do siebie, że mogą się zrealizować lub nie, mogą w takim lub INNYM kształcie, stopniu i horyzoncie czasowym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 23:51 Nie dziwi was to, że przez tyle lat (wieków) nic w tym rejenie nie powstało > (większa wieś , choćby)? -Wieś nie, natomiast letnia rezydencja Sobieskiego jak najbardziej . Ty chyba tam jeszcze nie mieszkasz.?Jeśli jednak tak, to uważaj by podczas spaceru poza płot swojego o siedla nie natknąć się na powypalane sreberka.Od czasów kiedy częściej tam bywałem aż tak wiele się chyba nie zmieniło.Co będziesz robił jak wrócisz do domu ?Pójdziesz na spacer?na rower?na browar do "okrąglaka " - gdzie? PO-CIĄG? A jeśli ktoś musi przemieszczać się samochodem? Rozumiem że podoba Ci się otoczenie(magistrala kolejowa,warsztaty samochodowe,Zaklady Ursusa),ja tą stronę Wwy już miałem okazę poznać ,teraz wole POLE . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 22.01.07, 09:23 ja tą stronę Wwy już miałem okazę poznać ,teraz wol > e > POLE . Doceniem oryginalność, ba! ekstrawagancję Twojego wyboru, ale pisanie o ŚWIETNEJ KOMUNIKACJI na Wilanowie jest absolutnym przebojem tego forum. > -Wieś nie, natomiast letnia rezydencja Sobieskiego jak najbardziej . Oooo! To Ty TAM mieszkasz!!??? (myślałem, że jednak na POLU , ale jeśli tam TAM...to no comment, czapki z głów). >Co będziesz robił jak wrócisz do > domu ? A Ty??? Do Pałacu będziesz chodził CODZIENNIE (płacąc bilet)? Ja rozumiem, że można lubić prestiż, ale toby chyba lekka dawiacja była? No właśnie, co tam robicie wieczorami (zwłąszcza przez to GORSZE pół roku, gdy jest zimno i ciemno)? Rozumiem, że się płaci za OTOCZENIE, więc słucham.... Pójdziesz na spacer?na rower?na browar do "okrąglaka " - gdzie? Nie mieszkam tam, ale zakładam, że jak się w kilkanaście minut jest w ścisłym centrum Warszawy, to chyba nie ma takiego problemu? Zwłaszcza, że jak się z własnej kieszeni nie płąci za budowę: ulic, parków, wodociągów i całej infrastruktury miejskiej OD ZERA NA POLU, to i więcej w kieszeni zostanie. > PO-CIĄG? A jeśli ktoś musi przemieszczać się samochodem? Po Warszawie!? Tylko samochodem? Z peryferyjnej dzielnicy?! i płacą 7tyś za metr. Mój drogi, na taki "luksus" to bym się chyba nigdy nie zdecydował. :-) Mogę tylko współczuć... > Rozumiem że podoba Ci się otoczenie(magistrala kolejowa,warsztaty > samochodowe,Zaklady Ursusa), Nie mieszkam tam i nie mówię, że mi się podoba, ale też mi specjalnie nie przeszkadza. I zmienia się (nie za moje prywatne pieniądze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:13 <Nie dziwi was to, że przez tyle lat (wieków) nic w tym rejenie nie powstało (większa wieś , choćby)? > odpowiadam Ci ,że nie "nic" tylko letnia rezydencja Sobieskiego,a Ty kpiąco pytasz czy tam mieszkam? Obawiam się ,że wybor "browniarskiego zagłebia" na miejsce zamieszkania nie był przypadkowy.Możliwosc zwiania stamtąd w 10 min to naprawdę PLUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 22.01.07, 15:34 > odpowiadam Ci ,że nie "nic" tylko letnia rezydencja Sobieskiego,a Ty kpiąco > pytasz czy tam mieszkam? Bo pytanie dotyczyło POLA na którym zamieszkasz, a tym mi piszesz o Pałacu. To tak, jakby ktoś mieszkający na Białołęce chwalił się, że przecież w pobliżu Pałac Kultury i Nauki wybudowali. Wiesz , że chodzi mi o tkankę miejską (lub wiejską ostatecznie), a udajesz , że chodzi o pałace... > Obawiam się ,że wybor "browniarskiego zagłebia" na miejsce zamieszkania nie był > > przypadkowy. W każdym MIEŚCIE i na browar jest miejsce :-) > przypadkowy.Możliwosc zwiania stamtąd w 10 min to naprawdę PLUS dodam, że nie byle gdzie , tylko do samego CENTRUM :-) To jest włąśnie ŚWIETNA KOMUNIKACJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 16:16 <W każdym MIEŚCIE i na browar jest miejsce :-)> hahahahahaha.JAKI BROWAR??!!!? Widzę,ze od niedawna w Wwie.Popytaj znajomch którzy sa tu dłużej.Kiedyś Ursus słynął z amatorów "browna",teraz zakładam,że nie wiele sie zmieniło. > Bo pytanie dotyczyło POLA na którym zamieszkasz, a tym mi piszesz o Pałacu. To > tak, jakby ktoś mieszkający na Białołęce chwalił się, że przecież w pobliżu > Pałac Kultury i Nauki wybudowali. Wiesz , że chodzi mi o tkankę miejską (lub > wiejską ostatecznie), a udajesz , że chodzi o pałace... > doskonała znajomość topografi miasta wynika z tego porównania. dodam, że nie byle gdzie , tylko do samego CENTRUM :-) To jest włąśnie ŚWIETNA > > KOMUNIKACJA to centrum musi robić na Tobie niesamowite wrażenie, skoro piszesz je dużą czcionką.Aktualnie mieszkam w centrum i mam nadzieję,ze za 2 lata wyprowadzę się do MW.Jak widzisz niektórzy nie dceniają miejsca ,dla ktorego inni gotowi sa wprowadzić się az do Ursusa ,by pózniej dojechać sobie w 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 22.01.07, 16:27 > hahahahahaha.JAKI BROWAR??!!!? Widzę,ze od niedawna w Wwie.Popytaj znajomch > którzy sa tu dłużej.Kiedyś Ursus słynął z amatorów "browna",teraz zakładam,że > nie wiele sie zmieniło. Od urodzenia. Ciekawe, na których POLACH się toto uprawiało... Nie pytam już, z czego słynie Twoje pole.. > doskonała znajomość topografi miasta wynika z tego porównania. Mistrzostwa topografii padły w tym wątku 2: - że WIlanów ma mieć najlepszą komunikację w mieście - to, że pomyliłeś Pałac w Wilanowie z POLEM na którym zamieszkasz (bo przecież nie zamieszkasz w pałacu?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 16:41 Ciekawe, na których POLACH się toto uprawiało... > Nie pytam już, z czego słynie Twoje pole.. > > HAHAHAHA!!!!TY dalej nie wiesz co to jest to "toto" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.mddp.pl 22.01.07, 17:48 sądzę, że hehehe nie ma racji ale poziom dyskusji przyszłych sąsiadow troche niepokoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innyPawel Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 20:11 Na komunikację składa się nie tylko pociąg ;) na który czasem trzeba poczekać, oj trzeba... Dla zmotoryzowanych infrastruktura drogowa jest dużo ważniejsza. Obecnie dojeżdżam z Ursynowa do pracy w Wawrze. Samochodem to w godzinach okołoszczytowych ok. 35min. Środkami komunikacji też mi się zdarza jechać: metro do Politechniki + autobus 525 podróż zajmuje mi ok. 50 minut (w drugą stronę dłużej). W weekendy zdarza mi się jechać z Sochaczewa do Centrum. Zwykle w niedzielny wieczór nie jest łatwo. Z Miasteczka Wilanów już teraz bez korków praktycznie bez względu na godzinę można dojechać aż do Trasy Siekierkowskiej (z Ursynowa tak się nie da w żadną stronę - wiem coś o tym). Co do komunikacji miejskiej to w MW jest tylko w planach (np. cichy tramwaj na przedłużeniu Sobieskiego). Tyle że metro na Bemowie to chyba znacznie większa abstrakcja. Poza tym HEHE chyba nie miał okazji na własne oczy zobaczyć jak zmienia się to "POLE" - jak wyglądało np. rok temu. Tak czy inaczej, jeżeli ktoś woli Ursus czy Bemowo albo lubi Centrum (ja tam się tylko pojawiam od wielkiego dzwonu), to mnie nic do tego. Osobiście jednak dziękuję za takie klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan III S. Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 21.01.07, 22:55 pewnie każdy z przyszlych mieszkańców pomyślał też o Świątyni Opatrzności Bożej, juz niebawem -wielkie uroczystości kościelne z tysiącami słuchaczy Radia Maryja, których autokary będą zjezdzac z calej Polski, no przeciez bedzie swietna komunikacja... ciekawe gdzie zaparkuja, i gdzie beda zalatwiac potrzeby fiz., no ale widok dziesiatek tysiecy ludzi w niedziele i swieta kosc. przez okna to przeciez nic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 23:16 Zachodzi ryzyko, ze w momencie gdy ŚOB zostanie ukończona ,problem słuchaczy Radia Maryja zostanie rozwiązany przez biologię.Dziesiątki tyś wiernch?Może 20 lat temu ale teraz(a właściwie w niewiadomo jak odległej przyszłości)? Jasli chodzi o parking to wzdłuż SOB będzie szeroka (po 2pasy)ulica,podobno parkować mają tam albo na park centrum chandlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty hehe [...] IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 10:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaKao Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 212.160.172.* 08.03.07, 11:24 Odpowiedz sobie na pytanie ile czasu zajmuje dojazd z MW do Centrum. Mieszkam w MW od dwóch lat i pracuje w Centrum. Średnio dojazd zajmuje mi 20 minut, powrót szybciej (ok 19'tej wieczorem, 15 minut) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.chello.pl 10.02.07, 18:58 zaleta wilanowa jest to ze jest geofraficzie blizej centrum niz np. kabaty czy bialoleka. jak do pracy mozna dojechac metrem to fajnie ale jak pracuje sie dalej np. na woli czy aninie to dojazd samochodem z kabat jest 2 razy dluzsze niz z wilanowa. bo korki z kabat sa na pulawskiej sa non stop. wiec komunikacja w brew pozorom to silna strona wilanowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 10.02.07, 22:26 > > wiec komunikacja w brew pozorom to silna strona wilanowa... Samochodowa- precyzując. Bo innej PO PROSTU NIE MA. A za parę lat..100.000 mieszkańców...nieźle, nieźle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 16.02.07, 19:10 Nie 100.000 tylko 20.000. I kolejne nowe arterie w pobliżu. Powinno być jeszcze lepiej niż jest. Oczywiście jeśli chodzi o komunikację samochodową. Co do innej to nie znam planów. Podobno ma być jakiś tramwaj, czy coś podobnego. Mam nadzieję, że to tylko plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 16.02.07, 20:47 Gość portalu: al napisał(a): > Nie 100.000 tylko 20.000. rzeczpospolita napisała, że 100 000. Ja bardziej wierzę rzeczpospolitej niż gościowi potralu o pseudonimie al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 16.02.07, 23:11 He, he... Rzeczpospolita byłaby bliższa prawdy gdyby napisała 10.000. Założenia urbanistyczne Miasteczka Wilanów były na 15.000 mieszkańców. Później w różnego rodzaju publikacjach ta liczba wzrosła do 20.000. I to jest max. No chyba, że zaczną budować 10-piętrowe wieżowce. A na to się nie zanosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 16.02.07, 23:44 > He, he... skoro tak mówisz, to na pewno tak jest ...tylko nie wiem dlaczego zakładasz, że w okolicy powstanie tylko miasteczko wilanów :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rdi Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 10:30 > ...tylko nie wiem dlaczego zakładasz, że w okolicy powstanie tylko miasteczko > wilanów :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Na 170 ha októrych piszesz powstanie tylko miasteczko wilanow, natomiast w okolicy to są Kabaty,Ursynów i Sadyba.Od ul. Zdrowej do skarpy - zabudowa jednorodzinna, za POW nie ma jeszcze planów, wiec nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 18.02.07, 11:52 Dokładnie. I całe Miasteczko Wilanów ma liczyć do 20.000 mieszkańców. dom.gazeta.pl/nieruchomosci/8,73498,3778079.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 100 000 mieszkańców! :-)))))))))))))))))))))))))) IP: *.ptim.net.pl 18.02.07, 12:37 Gość portalu: Rdi napisał(a): > > ...tylko nie wiem dlaczego zakładasz, że w okolicy powstanie tylko miaste > czko > > wilanów :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > > Na 170 ha októrych piszesz powstanie tylko miasteczko wilanow, natomiast w > okolicy to są Kabaty,Ursynów i Sadyba.Od ul. Zdrowej do skarpy - zabudowa > jednorodzinna, za POW nie ma jeszcze planów, wiec nie wiadomo. > A ja na to: Według Ludwika Rakowskiego lokalne centrum handlowo-usługowe w Wilanowie jest w przyszłości potrzebne. Najbliższy tego typu obiekt jest na Sadybie, a więc na Mokotowie. A według prognoz do 2020 roku w Wilanowie może być już ponad 100 tysięcy mieszkańców. ANETA GAWROŃSKA To mieszkańcy chcą sklepów Miasteczko Wilanów musi mieć swoje centrum o charakterze lokalnym, które zaspokoi bieżące potrzeby zarówno nowych, jak i starych mieszkańców. Na terenie Wilanowa Zachodniego, zgodnie z warunkami planu miejscowego, do 2012 zamieszka ok. 50 tysięcy nowych mieszkańców, w tym na terenach Prokomu ok. 25 tysięcy. Lokalne centrum o charakterze usługowo- handlowo-rozrywkowym, a także - co należypodkreślić - mieszkalnym, jest niezbędne, a jeden sklep wielobranżowy, średniopowierzchniowy o wielkości ok. dziewięciu tysięcy mkw. jest niecierpliwie oczekiwany przez mieszkańców. Praktycznie codziennie otrzymujemy informacje od deweloperów sprzedających mieszkania w Miasteczku Wilanów, a także od tych, którzy budują je w okolicy, że mieszkańcy domagają się obiecanego centrum z hipermarketem. Do końca bieżącego roku Miasteczko będzie liczyło już 6,8 tysiąca osób. Nabywcy mieszkań niepokoją się jednak, gdzie będą zaspokajali swoje podstawowe potrzeby (zakupy, kino, poczta, bank itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al 20 000 mieszkańców w Miasteczku Wilanów IP: 195.245.213.* 18.02.07, 16:58 Pomyliłeś Miasteczko Wilanów z dzielnicą Wilanów. Miasteczko Wilanów (to właśnie teren Prokomu) ma liczyć w przyszłości ok. 20.000 mieszkańców. Być może cała dzielnica Wilanów także będzie się w przyszłości rozbudowywać (może do 100.000), podobnie zresztą jak cała Warszawa (może do 3.000.000). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 20 000 mieszkańców w Miasteczku Wilanów IP: *.ptim.net.pl 18.02.07, 17:53 Co za różnica? Rozmawiamy w kontekście komunikacji (samochodowej). :- )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Chyba, że myślisz, że pozostałe 80 tysięcy poleci do centrum samolotami (prywatnymi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 100 000 IP: *.ptim.net.pl 18.02.07, 17:54 Ciekawe, co na to wszystko rdi? Nadal uważa, że w okolicy same domy jednorodzinne? :-)))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 100 000 IP: *.ptim.net.pl 18.02.07, 17:55 ...bo póki co, to mam wrażenie, że chce ludziom wodę z mózgu zrobić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Miasteczko Wilanów IP: 195.245.213.* 18.02.07, 18:19 Póki co to Ty ludziom wodę z mózgu robisz. Jak chcesz się rozpisywać na temat fatalnej komunikacji samochodowej w Warszawie czy jakiejś jej dzielnicy to pomyliłeś wątki. W tym wątku piszemy o komunikacji (wg jednych dobrej, wg innych złej) i innych sprawach samego Miasteczkla Wilanów mającego w przyszłości liczyć ok. 20.000 mieszkańców, a nie jak piszesz 100.000. Podana przez Ciebie liczba ludzi będzie być może mieszkać w przyszłości ale na dużo, dużo większym terenie niż Miasteczko Wilanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja=hehe Re: Miasteczko Wilanów IP: *.ptim.net.pl 18.02.07, 22:02 > Póki co to Ty ludziom wodę z mózgu robisz. Ja, czy Rzeczpospolita? Podana > przez Ciebie liczba ludzi będzie być może mieszkać w przyszłości ale na dużo, > dużo większym terenie niż Miasteczko Wilanów. Domyślam się, że nie na takim samym. Skąd wiesz , że na DUŻO większym? Jakie to ma znaczenie dla korków z jak dużego terenu będą jechali ludzie do centrum? W tym wątku piszemy o komunikacji (wg jednych dobrej, wg > innych złej) i innych sprawach samego Miasteczkla Wilanów mającego w > przyszłości liczyć ok. 20.000 mieszkańców, a nie jak piszesz 100.000. Chyba nie zakładasz, że powstaną oddzielne drogi dojazdowe do centrum dla mieszkańców MW i innych okolicznych terenów? Myślisz, że można żyć w komunikacyjnej próżni? Nie piszę ja, tylko Rzeczpospolita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rdi Re: 100 000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 21:30 A niby kto pisał, że w okolicy same domy > jednorodzinne? :-)))))))))))))))))))))))))))))))) ? Pisałem ,że od ul.Zdrowej w kierunku skarpy będzie zabudowa jednorodzinna.W innych miejscach , poza MW nie ma przeważnie planów ,więc po co gdybać.A swoja drogą ,w tej części Wilanowa zabudowa nie będzie wyzszsza niż 5 kondygnacji.Wokół nie pwstaną kilkunastopietrowce,fabryki czy infrastruktura kolejowa - dla mnie to wazne a dla Ciebie ,ile mieszkańców gmina Wilanów będzie liczyła (prawdopodobnie) w 2020. PS. Po ilosci uśmieszkow zakładam ,ze zmieniłes nicka z <hehe> na <ja>.Czyżby do wyprodukowania kolejnej prcji żółci potrzebny był nowy nick? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja=hehe Re: 100 000 IP: *.ptim.net.pl 18.02.07, 22:10 Wokół nie pwstaną kilkunastopietrowce,fabryki czy infrastruktura > kolejowa - dla mnie to wazne a dla Ciebie ,ile mieszkańców gmina Wilanów > będzie liczyła (prawdopodobnie) w 2020. Dokładnie to mnie właśnie interesuje, bo o tym nikt nie pisze w opisach idealistycznych wizualizacji. >.Czyżby > do wyprodukowania kolejnej prcji żółci potrzebny był nowy nick? Nie jestem sam z siebie złośliwy. To raczej reakcja na wypisywane przez was/ciebie BZUDRY w rodzaju "Wilanów - najlepiej skomunikowana dzielnica Warszawy, gdzie mieszka 20 tyś mieszkańców". > innych miejscach , poza MW nie ma przeważnie planów ,więc po co gdybać. Więc po co piszesz, że że na pewno nie będzie tam mieszkać 50-80 tysięcy ludzi tylko zabudowa jednorodzinna? Przecież sam tego nie wiesz (jak widać), a przed chwilą taki pewien byłeś? > ,więc po co gdybać Jasne! Gdybać to będą potem ci wszyscy ludzie, którzy tam kupią zwabieni idealistycznymi obrazkami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdi Re: 100 000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 23:07 innych miejscach , poza MW nie ma przeważnie planów ,więc po co gdybać. > Więc po co piszesz, że że na pewno nie będzie tam mieszkać 50-80 tysięcy ludzi > tylko zabudowa jednorodzinna? Przecież sam tego nie wiesz (jak widać), a przed > chwilą taki pewien byłeś? > Odnośnie zabudowy jednorodzinnej spróbuj przeczytać moj post jeszcze raz ,tym razem ze zrozumieniem.Zakładam,że nie wiesz gdzie biegnie ul.Zdrowa - nic na to nie poradzę. innych miejscach , poza MW nie ma przeważnie planów ,więc po co gdybać. > Więc po co piszesz, że że na pewno nie będzie tam mieszkać 50-80 tysięcy ludzi > tylko zabudowa jednorodzinna? Przecież sam tego nie wiesz (jak widać), a przed > chwilą taki pewien byłeś? > nigdzie nie piszę ,że na całym Wilanowie nie bedze mieszkało 50-80 tyś ludzi. Jasne! Gdybać to będą potem ci wszyscy ludzie, którzy tam kupią zwabieni > idealistycznymi obrazkami :-) Myslę,że ludzie którzy wybrali tą lokalizację widzą w niej potencjał, którego Ty nie zauważasz.To podobnie jak z zakupem niedowartosciowanych akcji spółki która jest w początkowej fazie rozwoju.Przyszli mieszkancy , raczej oceniaja swoja inwestycję w perspektywie ukonczenia całego MW (2012-2015), wybudowania POW,zagospodarowania zielenią,wybudowania dóg.Ponieważ niektórzy nie są w stanie podjąć ryzyka takiej inwestycji - wybierają tak jak Ty(z tego co pamiętam Ursus) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Czy warto w Miasteczku Wilanów? IP: 195.245.213.* 20.02.07, 13:22 ja+hehe, Ty rzeczywiście wybrałeś Ursus???!!!!! O kurczę, no to nieźle się wpakowałeś!!! Zdaje się, że połączenia z Centrum to tam w zasadzie nie ma. Inaczej - jest jedna aleja, ale stale zakorkowana. Faktycznie do wyrwania się stamtąd zostały Ci tylko tramwaje lub coś podobnego. No ale do rzeczy: cały czas uparcie mylisz pewne sprawy. Tytuł tego wątku brzmi: "Czy warto w Miasteczku Wilanów?" Zatem rozmawiamy o Miasteczku Wilanów, w którym ma zamieszkać w przyszłości ok. 20.000 ludzi. Skoro jak mówisz Rzeczpospolita zrobiła Ci wodę z mózgu i podała liczbę 100.000 to przynajmniej spróbuj ten mózg chociaż trochę odwodnić. Równie dobrze możesz pisać o 1.000.000 mieszkańców mieszkających w pobiżu Miasteczka Wilanów i będziesz miał rację - przecież w pobliżu jest cała Warszawa. Z tym, że nie dotyczy to tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja=hehe Re: Czy warto w Miasteczku Wilanów? IP: *.ptim.net.pl 21.02.07, 23:28 > ja+hehe, Ty rzeczywiście wybrałeś Ursus???!!!!! NIE O kurczę, no to nieźle się > wpakowałeś!!! Zdaje się, że połączenia z Centrum to tam w zasadzie nie ma. Jest i to znacznie lepsze niż z Wilanowa (autobusy, komunikacja szynowa). Faktycznie do wyrwania się > stamtąd zostały Ci tylko tramwaje lub coś podobnego. Widzisz? Sam sobie przeczysz. Jednak połączenia są. Dorze więc , że w poprzednim zdaniu napisałeś "zdaje się". > Inaczej - jest jedna aleja, ale stale zakorkowana. Cała Warszawa jest zakorkowana Tytuł tego wątku > brzmi: "Czy warto w Miasteczku Wilanów?" Zatem rozmawiamy o Miasteczku Wilanów, > > w którym ma zamieszkać w przyszłości ok. 20.000 ludzi. Są też podwątki "Świetna komunikacja" i "100.000". Zatem jeżeli chcesz rozmawiać na temat MW jako bytu zawieszonego w próżni (co zdają się sugerować obrazki z folderów świadków jehowy) to nie podjemuj proszę wątków które odnoszą się do realu (świata realnego, czyli zbioru naczyń połączonych). Zwracam też uwagę, że logicznie patrząc sam tytuł wątku nie wyklucza dyskusji na temat kontekstu MW czyli jego otoczenia. Skoro jak mówisz > Rzeczpospolita zrobiła Ci wodę z mózgu i podała liczbę 100.000 to przynajmniej > spróbuj ten mózg chociaż trochę odwodnić. Równie dobrze możesz pisać o > 1.000.000 mieszkańców mieszkających w pobiżu Miasteczka Wilanów i będziesz miał > > rację - przecież w pobliżu jest cała Warszawa. Z tym, że nie dotyczy to tego > wątku. Oczywiście, ale nie do końca. My piszemy w kontekście komunikacji tzn 2 dróg dojazdowych (z czego jedna w budowie) oraz braku innych rodzajów komunikacji. W tym przypadku fakt ilości ludzi którzy będą korzystać z tych arterii (bo mieszkających w pobliżu) ma kolosalne znaczenie. Na tyle duże, że pomijanie tego faktu jest ordynarną manipulacją *czy jak wolisz robieniem ludziom wody z głowy). W tym kontekście informacjie z Rzeczypospolitej to swoisty detox. Dlaczego chcesz stosować w tym wątku cenzurę informacji poprzez niedopuszczanie niekorzystnych informacji lub ich dezawuowanie?! Czy nie uważasz, że ludziom płacącym tak horendalne ceny (zwłaszcza biorąc pod uwagę tą lokalizację) takie informacje po prostu się należą?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanów? IP: 195.245.213.* 22.02.07, 19:20 > > ja+hehe, Ty rzeczywiście wybrałeś Ursus???!!!!! > > NIE Jeśli nie jesteś z Ursusa to skąd? > Jest i to znacznie lepsze niż z Wilanowa (autobusy, komunikacja szynowa). O autobusach i w szczególności tramwajach nie wypowiadam się. Rzeczywiście komunikacja szynowa w Ursusie jest lepsza bo w Miasteczku Wilanów tramwajów w ogóle nie ma (na szczęście!). Jesli chodzi o komunikację samochodową to jest zdecydowanie lepsza. Są też podwątki "Świetna komunikacja" i "100.000". Zatem jeżeli chcesz > rozmawiać na temat MW jako bytu zawieszonego w próżni (co zdają się sugerować > obrazki z folderów świadków jehowy) to nie podjemuj proszę wątków które odnoszą się do realu (świata realnego, czyli zbioru naczyń połączonych). Zwracam też > uwagę, że logicznie patrząc sam tytuł wątku nie wyklucza dyskusji na temat > kontekstu MW czyli jego otoczenia. Te podwątki sam założyłeś chcąc udowodnić coś co nie istnieje i nie będzie istnieć. Twoja dyskusja wciągająca do tego tematu całą Warszawę jest jałowa bo jaka jest komunikacja w Warszawie każdy wie. zatem rozmawiamy tylko o Miasteczku Wilanów (w przyszłości 20.000 mieszkańców)i jego połączeniach z innymu dzielnicami Warszawy. samochodowe połączenia są dobre - brak korków w przeciwieństwie do innych dzielnic. My piszemy w kontekście komunikacji tzn 2 dróg > dojazdowych (z czego jedna w budowie) oraz braku innych rodzajów komunikacji. > W tym przypadku fakt ilości ludzi którzy będą korzystać z tych arterii (bo > mieszkających w pobliżu) ma kolosalne znaczenie. Na tyle duże, że pomijanie > tego faktu jest ordynarną manipulacją *czy jak wolisz robieniem ludziom wody z > głowy). W tym kontekście informacjie z Rzeczypospolitej to swoisty detox. Informacje z Rzeczpospolitej, że w Miasteczku Wilanów zamieszka 100.000 mieszkańców to właśnie czysta manipulacja. Będzie mieszkało ok. 20.000. Można to sprawdzić wszędzie - służę linkami, z których jeden już podałem wcześniej. Ilość ludzi, którzy będą korzystać z tych arterii (i nowych, które będą wybudowane) będzie oczywiście większa. Trzeba doliczyć mieszkańców innych dzielnic Warszawy, miast i osób z zagranicy. Ale tak jest także w innych rejonach Warszawy (być może w Ursusie najmniej) i jest to oczywiste. Nikt więc tego nie pomija ale robienie z tego rzeczy wyjątkowej jest także robieniem ludziom wody z mózgu. > Dlaczego chcesz stosować w tym wątku cenzurę informacji poprzez niedopuszczanie > > niekorzystnych informacji lub ich dezawuowanie?! Czy nie uważasz, że ludziom > płacącym tak horendalne ceny (zwłaszcza biorąc pod uwagę tą lokalizację) takie > informacje po prostu się należą?! Nikt nie stosuje żadnej cenzury tylko prostuje nieprawdziwe informacje. Co do ceny to uważam, że na tle innych cen warszawskich (średnia ok. 8000 zł/metr) to cena w Miasteczku Wilanów budowanym całkowicie od początku z całą nową infrastrukturą, bez żadnych ruder za oknem, dobrą komunikacją samochodową z innymi dzielnicami, jest jeszcze bardzo atrakcyjna. Jeśli się nie mylę to wynosi coś ok. 7000 zł/metr. Za 5 lat z pewnością będzie tylko wspomnieniem - podobnie jak wspomnieniem jest już cena sprzed 2 lat 4.500 zł/metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:08 > zaleta wilanowa jest to ze jest geofraficzie blizej centrum niz np. kabaty czy > bialoleka Podobnie twierdzą na każdym forum mieszkańcy Ząbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 24.02.07, 09:17 Nie wiem jak jest z Ząbkami, ale Wilanów jest o kilka kilometrów bliżej centrum niż Kabaty. Wystarczy spojrzeć na mapę. Tylko czy to jest zaleta? To już zależy jak dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reflektor2 Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.crowley.pl 26.02.07, 11:45 Ten post odnosi się do zażartej dyskusji o przewadze komunikacyjnej tego, czy innego osiedla: Szanowni forumowicze, komunikacja jest tylko jednym (bardzo istotnym, ale jednym z wielu) aspektów, które kupujący biorą po uwagę. Tak jest na całym świecie. W okolicach wielu miast są "enklawy dobrobytu", które są oddalone od miast bardziej i mają komunikację z centrum gorszą (a jeśli chodzi o miejską, to często żadną) niż n.p. Wilanów. Dla dużej grupy kupująych stanie w korkach po 30-45 min. dziennie jest akceptowalne, bo wracają po południu do swojej oazy. Pytanie jest więc chyba inne: Czy Miasteczko Wilanów będzie taką oazą dla mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Oaza dla mieszkańców? IP: 195.245.213.* 28.02.07, 21:17 To dobre pytanie. W tej chwili trudno jeszcze ostatecznie przesądzić. Na razie chyba przeważa niewiara w to że będzie to oaza dla mieszkańców bo gdyby tak było to cena rynkowa byłaby dzisiaj gdzieś 10-12 tys/m2. Teraz raczej waha się między 7-9 tys/m2. Jeśli za jakiś czas całość zacznie nabierać pozytywnego kształtu (a plany są ambitne) wówczas może pójść znacznie w górę. W przeciwnym wypadku pozostanie zapewne gdzieś na poziomie średniej warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.tvp.pl 23.01.07, 18:16 Trudno wymieniać niemal wszystkie rejony Warszawy. Lepiej napisz gdzie jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 23.01.07, 18:42 Śrómieście, Ochota, Żoliborz, Mokotów, Bielany, Bemowo, Włochy, Ursus, Powiśle, Chomiczówka, Praga Północ, Praga Południe, Saska Kempa, Gocław, Gocławek, Wola, Anin, Wawer, Międzylesie, Wola Grzybowska, Rembertów, Wesoła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.tvp.pl 23.01.07, 20:41 Jeśli naprawdę uważasz, że z każdego z tych miejsc odchodzą przynajmniej trzy trzypasmowe arterie to znaczy, że nigdy nie byłeś w Warszawie. Tak jak pisałem wcześniej: z Miasteczka Wilanów odchodzą dwie trzypasmówki więc podróż samochodem jest w porównaniu z innymi miejscami Warszawy wręcz przyjemnością. Co do tramwajów, autobusów, metra i pociągów nie wypowiadam się bo z nich nie korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serw Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.aster.pl 24.01.07, 09:04 Ze Śródmieścia odchodzi nawet więcej trzypasmówek niż dwie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 25.01.07, 14:31 I całe szczęście. I tak Śródmieście jest często zakorkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 25.01.07, 14:55 No i jak się wczoraj wracało? Bo tramwaje na Bemowo jeździły normalnie, podobnie SKM do Sulejówka (też ma klimę)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 25.01.07, 15:16 Tramwajem lub autobusem jest trochę lepiej podróżować niż furmanką. Przynajmniej na głowę nie pada. Wkurza tylko ciągłe stawanie na przystankach i otwieranie drzwi - brrrr.... Po prostu trzeba sie ciepło ubierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ptim.net.pl 25.01.07, 15:33 Widzę Al, że nic wczoraj nie napisałeś....może trzeba było wziąść laptopa do autobusu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Świetna komunikacja!!?? IP: 195.245.213.* 25.01.07, 15:36 Laptopa nie posiadam. Nie stać mnie na taki "luksus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k27 Re: Świetna komunikacja!!?? IP: *.ipgum.pl 26.01.07, 07:44 świetna komunikacja na MW?, przez najbliższe lata będzie raczej kiepska, może po wybudowaniu tras się poprawi, jednak kiedy drastycznie wzrośnie ilość mieszkańców na wilanowie to niekoniecznie jeśli ktoś uważa, że transport szynowy: metro, tramwaj, kolej mało znaczą w komunikacji jest w błędzie, polecam stare bielany i bliskie okolice: 2 linie tramwajowe, metro, przejezdne ulice, to jest najlepiej skomunikowana dzielnica chociaż w tej chwili 7tys /m2 na MW to jest nawet niezła propozycja, z drugiej strony mieszkać x lat na budowie to może być nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 25.01.07, 16:38 Każdy sam musi sobie na to pytanie odpowiedzieć. Dla tych, których na to stać - napewno warto. A jeśli kogoś nie stać to z pewnościa znajdzie jakieś tańszą inwestycję w mniej urokliwym miejscu, z której i tak będzie zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.agora.pl 07.03.07, 18:52 Oj, niektorzy wylewaja tu zolc na MW, chyba z bezinteresownej zawisci. MW to jednak: 1. apartamentowce, niskie "kamienice" z mieszkaniami o wysokosci co najmniej 2,8 m, z wielkimi oknami, wykonczone na wysoki standard 2. sensownie zaplanowane ulice, nie za waskie, z symetrycznie zaplanowanymi arteriami dojazdowymi 3. z miejscami przeznaczonymi na "oddech" - spojrzcie na plan i na kanaly wodne wzdluz klimczaka oraz na osi palacu w wilanowie 4. z centrum handlowym + kinem + centrum rekreacji + muzeum + pasazem handlowym... 5. z juz uzgodnionymi: centrum zdrowia (medicover), szkola, co najmniej 2 przedszkola. I to wszystko zaplanowane z gory,z sensem, planem. Nie ciasniej jak na Kabatach, ale za to z pomyslem. Naprawde, przyrownywanie MW do Bemowa to jak, za przeproszeniem, chlopskiej zagrody do palacu. Korki? Nie wieksze jak na Ursynowie (tak jak w Wilanowie 2 arterie wyjazdowe, a o polowe mniej mieszkancow). I tyle. Kogo stac na 7.000 za metr, niech wezmie pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.ptim.net.pl 07.03.07, 20:04 "kamienice" - buhehehehee!!!!!!!!!! a jaka jest różnica pomiędzy kamienicą, a blokiem? > I to wszystko zaplanowane z gory,z sensem, planem. Nie ciasniej jak na > Kabatach, ale za to z pomyslem. ...I pogrodzone płotami do kwadratu AURA PARK to ogrodzony i strzeżony luksusowy kompleks mieszkalny, www.budnet.pl/artykul.php?i=3284 > I tyle. Kogo stac na 7.000 za metr, niech wezmie pod uwage. - W niektórych miejscach Warszawy, np. w Wilanowie, ceny nawet się zatrzymały. Liczba chętnych do kupna mieszkania nie zmniejsza się, ale klienci nie podejmują pochopnych decyzji. mojafirma.infor.pl/rynki-trendy-firmy/44545,rss,Koniec-szalejacych-cen-mieszkan.html > Korki? Nie wieksze jak na Ursynowie (tak jak w Wilanowie 2 arterie wyjazdowe, a > > o polowe mniej mieszkancow). NA RAZIE (wg rzeczpospolitej będzie tam w sumie 100.000 patrz niżej) > Naprawde, przyrownywanie MW do Bemowa to jak, za przeproszeniem, chlopskiej > zagrody do palacu. zgadza się! - DOKŁADNIE tak jak napisałeś i w tej kolejności :-))))))) i zwłaszcza w tak mało istotnej dziedzinie jak transport i komunikacja. na koniec mały słowniczek dla kupujących w MW: świetna komunikacja = przeciętna komunikacja samochodowa bez śladu szynowej kamienica = blok o wysokości mieszkania 2,8 królewskie przedmieście / warszawski wersal = pole obok pałacu komunikacja szynowa = podrzędny i w zasadzie nieistotny rodzaj komunikacji Miasteczko Wilanów = idylliczna, zawieszona w próżni, eksterytorialna przestrzeń na którą nie ma wpływu najbliższe otoczenie świetna lokalizacja = lokalizacja na najdalszy peryferiach centrum dobrze zagospodarowane i rozplanowane otoczenie = wyjątkowe w skali Warszawy dobro przypisane tylko do tego terenu które to usprawiedliwia jedne z najwyższych cen mieszkań w Warszawie i najwyższe wśród dzielnic peryferyjnych oraz usprawiedliwia również pisanie tych wszystkich bzdur, które właśnie skomentowałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Ja Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 07.03.07, 21:05 Znowu jakiś frustrat z Ursusa, skąd tyle żółci i zazdrości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.ptim.net.pl 07.03.07, 21:38 to reakcja na nachalną propagandę :-) ps. jestem z Bielan :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 07.03.07, 21:52 Powiem tak - od wielu lat dojeżdżam codziennie do Wawy z okolic Konstancina. Jeżdżę samochodem na różne godziny i szczerze mówiąc dojazd z Wilanowa do centrum naprawdę jest OK. Przejeżdżam codziennie obok budowanego MW i parę razy z czystej ciekawości tam zajechałem. Chociaż nigdy nie mieszkałem w bloku i nie jestem zwolennikiem mieszkania w blokach to muszę przyznać, że to co się wyprawia na Polach Wilanowskich to kawał porządnej roboty i bardzo fajnej architektury. Dobrze jeszcze pamiętam jak ludzie parę lat temu krytykowali Kabaty. Dokładnie tak samo teraz odbierany jest Wilanów. Jedna rzecz IMHO nie ulega wątpliwości - jakbym miał w przyszłości gdziekolwiek zamieszkać w bloku wybrałbym MW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.ptim.net.pl 07.03.07, 22:45 Dobrze jeszcze pamiętam jak ludzie parę lat temu krytykowali > Kabaty. Dokładnie tak samo teraz odbierany jest Wilanów. Chyba zapomniałeś o jednej zasadniczej różnicy. Tej różnicy na imię METRO :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankracy Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.eranet.pl 07.03.07, 23:02 Rybko, a jeśli ktoś nie jeździ metrem, autobusami i inną komunikacją publiczną? Nie jest dla niego ważne, czy będzie jechał do pracy 30 minut a w porywach może 45? Do centrum (8 km) jeździ głównie w weekend, a jeśli w ciągu tygodnia to zwykle wieczorem, bezposrednio z pracy, a powrót do Wilanowa po 21-22 nie stanowi już problemu (nawet jesli będzie tam mieszkać 100 tyś)? Twoje zacięcie w kwestii komunikacji publicznej jest na prawdę podziwu godne. Pracujesz w MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na tak Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:12 Ja też jestem z Bielan i właśnie kupuję w MW, mam dosyć 10 piętrowych bloków jak z kultowego serialu Alternatywy 4, gdzie mieszka i pijak i pie..ięty i cieć, który w ogóle nie sprząta, jak jakiś pies kupę nawali, to albo ją sam zlikwiduję, albo kur_a mać wszyscy rozdepczą a buty wytrą w domowe chodniki. Mam po sufit tego otoczenia, dlatego wybrałem 4 piętrowe bloki, z większym ppd na sąsiadów z wyższą kulturą osobistą. Dodam jedynie, że pracuję wiekszość dni w miesiącu na Woli i w Centrum i mam dosyć tego dobrze skomunikowanego terenu ( spaliny i hałas). Tam będzie pięknie. A porównywać tą inwestycję możną tylko z osiedlem Marina, inwestycją Ekoparku na Polach Mokotowskich czy Osiedlem Leśnym na Bemowie, jeżeli chodzi oczywiście o estetykę, niską zabudowę a nie o ceny czy skomunikowanie tego terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkm3@tlen.pl Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.chello.pl 21.10.07, 18:24 Popieram kolege, ja przeprowadzilem sie z Chomiczówki, nic dodać, nic ująć, mieszkam już i polecam, jedyny minus to to że rozbudowa potrwa jeszcze ladnych kilka lat, ale myślę sobie, że waro poczekać, maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 do Pana "ja" vel "hehehe" IP: *.acn.waw.pl 07.03.07, 22:52 Panie, koncz Pan i wstydu sobie oszczedz. Odwalze sie Pan od tej komunikacji szynowej. Kup Pan sobie samochod. Mieszkam na Ursynowie, 80m od stacji Metra, z ktorego korzystam 5x w roku (zaklad pracy jakos zupelnie nie ulokowany po drodze...) Dosc zachwalania dzielnic zabudowanych 10-cio pietrowymi wiezowacami z wielkiej plyty. I naprawde, porownywanie Ursusa do MW to glupie zarty pod kazdym wzgledem. Mieszkam w Warszawie, do ktorej z definicji wszedzie jest daleko, np. z Ursusa czy innych Bielan do mojej roboty jest 4x dalej, niz z MW do tejze. PS: Czytanie bzdur o zlej komunkacji robi sie juz nudne - zwlaszcza ze ta zla komunikacja oznacza jedynie "publiczna z naciskiem na szynowa". Prosze sobie wyobrazic, ze to "bezszynowe" MW bedzie mialo drogowe poloczenie poprzez Plaskowicka z Ursynowem! Tak! 2-4 km do stacji metra! Taka srednia w Warszawie do najblizszych szyn (metra lub SKM) w innych dzielnicach. PS2: "Kamienice" byly zapisane w cudzyslowie, ale jakby co, to roznice miedzy kamienica a blokiem mozna zauwazyc spacerujac po Warszawie. Milej obserwacji. PS3: MW nie ma wygladac jak Marina Mokotow (MOKOTOW!) - minimalna liczba plotow, choc niestety pewnie beda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: do Pana "ja" vel "hehehe" IP: *.eranet.pl 07.03.07, 23:08 123, Trochę się spóźniłem z wysłaniem mojego post'u, więc wygląda jak kopia części Twojej wypowiedzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaKao Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 212.160.172.* 08.03.07, 11:50 Męczyś mnie napastliwością swoich wypowiedzi. Jaki jest cel krytykowania przez Ciebie MW? Czy Miałeś okazję być w którymś z mieszkań MW? gdybym choć między wierszami mógł odczytać cień pozytywu w Twojej postawie, zaprosiłbym na kawę, mógłbyś się przekonać i napisać coś konkretnego i o miasteczku i o jego mieszkańcach. Potem bysmy się wybrali w podróż do Centrum, mógłbys ocenić ile czasu ona zajmuje serdecznie pozdrawiam, mieszkaniec MW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 17.04.07, 10:30 Wilanów już na drugim miejscu pod względem ceny mieszkań na rynku wtórnym w Warszawie. Średnia cena 1m2 w marcu 2007: 1. Śródmieście - 11942 PLN 2. Wilanów - 10149 PLN 3. Mokotów - 9874 PLN 4. Ochota - 9600 PLN 5. Wola - 9385 PLN 6. Ursynów - 9164 PLN 7. Bielany - 8513 PLN 8. Praga Płd - 8478 PLN 9. Włochy - 8399 PLN 10. Bemowo - 8358 PLN 11. Ursus - 8078 PLN 12. Praga Płn - 7769 PLN 13. Wawer - 7581 PLN 14. Targówek - 7566 PLN 15. Rembertów - 7520 PLN 16. Białołęka - 7516 PLN 17. Wesoła - 6242 PLN źródło: www.luxlux.pl/artykul/3023/mieszkania_nadal_drozeja Odpowiedz Link Zgłoś
ravenheart1 Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 17.04.07, 10:53 I właśnie dlatego najlepiej kupować na rynku pierwotnym ! w Wilanowie mieszkania sprzedawane sa przez deweloperów w cenie 5 - 6 tys. za metr ( dot. Pirelli Pekao , Wilanów Investments, Robyg Development ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 17.04.07, 14:24 Takie ceny to były rok temu. Teraz to raczej 7 - 8 tys. za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.acn.waw.pl 17.04.07, 21:44 Aura Park kolejny etap to już nawet ponad 9k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.chello.pl 18.04.07, 13:54 ja naprawde wole zaplacic 7 zl za wejscie do parku w wilanowie gdzie nie ma psich kup na trawnikach, gdzie jest malo ludzi, gdzie nikt nie jezdzi rowerem, gdzie nie ma oblesnych niby restauracji (czytaj łazienki) gdzie nie ma lumperii. kupilem w MW i wali mnie brak metra bo nie uzywam, mam mieszkanie 2,9m wysokosci 27 m balkon, kulturalne sasiedztwo, zaplanowana zielen i sciezki rowerowe a nawet konne, komunikacja jest dobra, dojazd do centrum zajmuje 20 minut autem choc mogloby byc lepiej z samym wyjazdem z osiedla lumperia nie mieszka (chodzi o bandziorow i blokersow) spokojne i kulturalne osiedle pielgrzymek sie nie boje do cholery to nie czestochowa !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.ptim.net.pl 18.04.07, 15:39 Dzielnice marzeń i możliwości autor: Jolanta Molińska, rb, 2007-04-16, Ostatnia aktualizacja: 2007-04-16 fot. AM Serwis Oferty.net zbadał, gdzie warszawiacy najchętniej by zamieszkali. W rankingu wygrywają Mokotów, Ursynów i Śródmieście. W czołówce zabrakło Wilanowa, który jest jedną z najdroższych dzielnic. Aż 16,9 proc. osób, które poszukują mieszkania za pośrednictwem Oferty.net, zamieszkałoby najchętniej na Mokotowie, gdzie średnia cena mkw. mieszkania w marcu wyniosła 9879 zł. Więcej trzeba zapłacić w Wilanowie. Tam mkw. kosztuje 10 149 zł. Ta dzielnica w rankingu popularności zajęła jednak dopiero 11. miejsce. Dała się wyprzedzić nawet dalekiej i pozbawionej prestiżu Białołęce. Ursynów wybrało 12 proc. badanych. To wciąż modna dzielnica, a w dodatku ostatnio za mkw. mieszkania płaci się tu średnio 9164 zł. Czyli jak na Warszawę nie jest najdrożej (w kategorii cen Ursynów zajął siódme miejsce). Mieszkańcami Śródmieścia chce zostać tylko 9,9 proc. badanych. Prócz gwaru właściwego dla centrum odstraszająco działają ceny. Ta dzielnica to lider mieszkaniowej drożyzny – średnia za mkw. wynosi 11942 zł. Dla większości kupujących mieszkanie za takie pieniądze pozostaje marzeniem. Sąsiad wódkę podpije – Nie ma lepszego miejsca niż mój Czerniaków – mówi Stasiek Wielanek, którego jako barda i znawcę Warszawy poprosiliśmy o komentarz do mieszkaniowych gustów stolicy. – Ale protestuję przeciw nazywaniu Czerniakowa Dolnym Mokotowem. Tę nazwę wymyślili komuniści – przypomina. Wielanek chętnie wymienia uroki życia na Czerniakowie: – Wszędzie mam blisko: na Legię, nad Wisłę, nad Jeziorko Czerniakowskie – opowiada. – Dobrze, że ludzie cenią sobie tę okolice. I niech się tu sprowadzają, ale tylko tacy, którzy nie narzekają na Warszawę. Bo ponarzekać to sobie mogę ja! Zdaniem Wielanka, i Wilanów kiedyś będzie lubiany, potrzeba tylko sprawnej komunikacji. – Choć w nowo wybudowanej części Wilanowa jest strasznie tłoczno. Tak jak na Ursynowie. Blok w blok, okno w okno. Trzeba uważać, żeby sąsiad zupy z talerza nie zjadł czy wódki nie wypił – żartuje bard. Specjaliści z Oferty.net w podsumowaniu swojego raportu twierdzą, że Wilanów – choć stosunkowo mało popularny – jest drogi, bo osoby, które kupiły tam mieszkania w trakcie budowy, teraz chcą je sprzedać z jak największym zyskiem. W dodatku to willowa dzielnica. Nie ma mieszkań z rynku wtórnego, które wpływają na średnią cenę nieruchomości w danej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyu Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.pata.pl 06.05.07, 12:01 Statystyka to po prostu bezkarne kłamstwo. Jeśli chodzi o MW. Czytam te wypowiedzi niektórych mądralińskich i mam wrażenie, że to ludzie, których już cieszyli się brakiem obowiązku zdawania matematyki na maturze. Szukałem mieszkań w Wawie od pewnego czasu. No i ciekawy obraz z tych poszukiwań się wyłania. Mieszkania w nowoczesnych, co jednak trzeba podkreślić, blokowiskach są co dziwne droższe od tych w MW. Często jak np. na modnym Bemowie - dalej od centrum w niektórych przypadkach, są oferowane mieszkania od 8000 do 10000 zł - czyli tyle co w MW. A do dyspozycji mamy luksus w postaci 7 lub 10 pięter. Jedyne co mnie martwi, to to jeśli ceny mieszkań znów pójdą w górę to moja umowa rezerwacyjna będzie ... warta. Ale to jest już praktyka wszystkich dEWELOPERÓW w Wawie i nie tylko. Żeby nie być gołosłownym, to np. inwestycja na ul. Banderii. Szukałem mieszk. 3 pok. ok. 80 m2 - cena taka sama jak za 80 m2 w MW + mam 150 m2 trawy, a nade mną tylko 3 piętra, zamiast 6 lub 9. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rutra.putra Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? 06.05.07, 21:05 ja jestem w trakcie zakupu mieszkania w MW tylko nie wiem czy Prokom Projekt jest firmą na tyle sprawdzoną by im zaufać? Może ktoś miał już z nimi do czynienia i może coś podpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 15.08.07, 16:05 Coraz mniej warto ze względu na zmiany w projekcie Centrum Miasteczka. Ma to być teraz jedna wielka sypialnia co nikomu nie może się podobać. Z pewnością w przyszłości doprowadzi to do spadku cen wybudowanych tam mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 14:04 czy to prawda że deweloper budujacy "Wilanów One" zamierza budować konkurencyjne centrum? Podobno jest jakiś art w Rzepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ya Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 212.244.185.* 05.09.07, 16:06 Rozmawialem na ostatnich targach mieszkaniowych z przedstawicielami Wilanow One. Na pokazywanych przez nich planach, dzialki od strony Przyczolkowej przeznaczone sa pod jakas galerie handlowa czy cos w podobie (nie pamietam dokladnie) i inna uslugowke. Poszukam jeszcze i potwierdze. ya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ya Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 212.244.185.* 05.09.07, 16:13 "... Dbając o wygodę naszych przyszłych mieszkańców planujemy stworzyć galerię usługową, która pomieści kluby fitness, basen, restauracje, delikatesy, i wiele punktów usługowych..." Tyle marketingowego bla bla z oferty Wilanów One. Jednak tak samo przedstawiają to na udostępnianych planach ich osiedla. Sam się zastanawiałem nad mieszkaniem w Wilanów One, ale trochę mnie przeraża i zniechęca perspektywa mieszkania w bezpośrednim sąsiedztwie ulicy Płaskowickiej (Bis). ya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ya Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 212.244.185.* 05.09.07, 16:32 ... niech ktoś i mi doradzi... please please Od dzieciństwa mieszkałem w okolicach Wilanowa, po czym kilka lat temu przeprowadziłem się na Pragę. Teraz otwierają się nowe możliwości ;) i poszukuję nowego mieszkania. No i oczywiście rozważam właśnie Wilanów (Królewskie Przedmieście lub Wilanów One). Jednak im dokładniej przyglądam się planom zagospodarowania tego terenu, tym większe budzą się we mnie wątpliwości. O ile sama architektura i cały plan MW i okolicznych osiedli baaardzo mi się podoba, to przebieg bądź co bądź potencjalnie bardzo ruchliwej ulicy (Płaskowickiej) oraz bliskie sąsiedztwo (planowanej) autostrady już nie. Napiszcie proszę - może ktoś kto mieszka w pobliżu, np. "wyekranowanej" al. Prymasa Tysiąclecia - czy w odległości 200 - 300 m od takiej trasy da się żyć i mieszkać w miarę spokojnie? Czy da się czasem otworzyć okno bez wkładania zatyczek do uszu i maski na twarz? Sam wiem, że to głupie pytanie, ale jestem strasznie rozdarty. Czuję się jak dziewica ;)... bo chciałabym a boje się W końcu to kupa forsy... pozdrówka ya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: 195.245.213.* 02.10.07, 12:46 Zdaje się, że nikt Ci nie jest w stanie doradzić. Ja nie obawiam się trasy biegnącej w odległości kilkuset metrów. Mnie bardziej przeraża pustynia kulturalno-rozrywkowa, a i handlowa też. Wiem, że deweloperzy muszą mieć zysk ale żeby pod mieszkania przeznaczać wszystkie tereny, nawet kosztem galerii handlowych, kawiarni, restauracji, ogrodu zimowego i innych przestrzeni publicznych to dla mnie już przesada. Doszło już do tego, że w Miasteczku Wilanów dla 35 tysięcy mieszkańców nie będzie nawet głupiego kina(!) nie mówiąc już o teatrze czy przedszkolu dla dzieci. Nic tylko bloki i bloki jak najbliżej siebie. Na szczęście Wilanów One na wieść o tej pustyni wybuduje u siebie średniej wielkości galerię handlową, która z pewnością nie wystarczy na taką ilość mieszkańców i osoby przyjezdne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Czy warto w Miasteczku Wilanow ? IP: *.range81-152.btcentralplus.com 26.10.07, 20:55 Jestem juz w posiadaniu mieszkania w jednej z inwestycji o ktorej wspomniales (na razie na papierze). Z tego co czytam, to powstaje wielka panika i niepotrzebne dysykusje na temat calego MW, a najwiecej maja do powiedzenia ci ktorzy tam mieszkac nie beda i opisuja cos czego tak naprawde jeszcze nie ma, warto byc cierpliwym, mozna bedzie dyskutowac za 5 lat, a nie w tej chwili, gdzie jest wielka budowa. 300m od autostrady, to jednak jest sporo gdy wezmie sie pod uwage ekrany i przed soba sporo budynkow, ktore maja miec po 5 pieter, czyli o jedno wyzej niz maja np. budynki KP (znajomy architekt twierdzi, ze autostrada nie bedzie problemem w takiej sytuacji). Jesli juz moze przeszkadzac jakas droga, to tam gdzie beda w planach te glowniejsze przebiegajace pod samymi oknami (np. al.Rzeczpospolitej), gdy bedzie to mieszkanie z np. KP w budynku C, ktory wlasnie jest usytuowany przy tej ulicy. Poza tym prosze brac pod uwage, ze to jest miasto nie wies, jesli chcemy odosobnienie, to lepiej znalezc sobie cos na wsi. Nastepna sprawa to sklepy. Kiedys wydawalo mi sie, ze Warszawa jest duza, kto mieszka np. w Londynie wie, ze takie odleglosci jakie ma Warszawa, to zadne odleglosci, w Londynie niestety bez auta sie nie obejdzie i podroz po kazde zakupy, to jednak mus, idzie sie do tego przyzwyczaic i nikt jakos nie narzeka, z drugiej strony mieszkac pod centrum handlowym to tez nie atrakcja. Mysle, ze nigdzie w duzych miastach idealu sie nie znajdzie, zawsze komus cos bedzie przeszkadzac. Popatrz lepiej na uklad mieszkania, jak za nisko to ciemniej w pomieszczeniach, jakie odleglosci masz od sasiadow (za oknem, czy nie jest akurat jakis naroznik budynku, gdzie jeden drugiemu bedzie zagladac w okno), gdzie jest wjazd do garazu, jesli na parterze, to gdzie ma sie znajdowac chocby smietnik itd..... Odpowiedz Link Zgłoś