Dodaj do ulubionych

problem z posrednikiem

13.05.10, 16:32
Prosze o pomoc i propozycje co robic??

Podpisalem umowe sprzedazy mieszkanie na wylacznosc z pewnym biurem.
Z pracowniekiem biura...
Aglomeracja, miejsce b. atrakcyjne.

Minelo dwa tygodnie i oferta nie pojawila sie ani na stronie biura,
ani w prasie, ani w portalach branzowych itp. mediach.
Byl jeden ogladajacy.

Na prosbe aby posrednik opisal mi dzialania, ktore podjol w tym
czasie aby wypromowac sprzedaz mieszkania - na pierwszy meil nie
bylo zadnej odpowiedzi.

Na drugi meil z tym samym zapytaniem oraz z pytaniem, jakie byly by
warunki rozwiazania umowy za zgoda stron - posrednik na pytanie o
wlasne dzialenie nic nie odpowiedzial. Natomiast stwierdzil
jednoznacznie ze umowa jest wazna.

Co moge zrobic? Rozumiem, ze podpisujac taka umowe zobowiazalem sie
nie korzystac z innego posrednika. A czy moge zaczac je sam
sprzedawac? I na jakich zasadach je sprzedac jesli chodzi o
rozliczenie z posrednikiem?

Lub jak moge wymuc na posredniu bardziej intensywne dzialania? Lub
chociaz to, zeby chcial ze mna rozmawiac z pozycji partnera lub
zleceniobiorcy, a nie pelnego ignoranta?

Pomozcie, czekam caly czas
Obserwuj wątek
    • el-lunia Re: problem z posrednikiem 13.05.10, 20:12
      Wszystko zależy od tego co jest napisane w umowie.Każdy pośrednik ma swoje umowy
      .Czy jest tam zapisane jak i kiedy możesz wypowiedzieć umowę, co ci wolno a co
      nie itd. Jeśli chcesz możesz udać się do Zrzeszenia Pośredników oni ci
      podpowiedzą co robić.
      • adamlysy Re: problem z posrednikiem 13.05.10, 20:57
        umowa jest prosta.

Ja mam zakaz sprzedazy przez inne biuro. Ona ma wskazac kupujacego.
        Tyle.

Nie ma zadnych - przynajmniej w tresci umowy- klauzulu, kiedy i w
        jaki sposob mozna rozwiazac umowe. Nie ma okreslonych obowiazkow
        (tak konkretnie!!) z jakich sie ma wywiazac i co bedzie, jesli ich
        nie wykona.
        Po prostu zaufalem, podpisalem i ... wtopilem....

• tomekwwa Re: problem z posrednikiem 13.05.10, 22:03
          To jak umowa nie ma warunków wypowiedzenia to składasz informujesz na piśmie
          pośrednika, że w związku z niepodjęciem jakichkolwiek działań oraz w związku z
          brakiem odpowiedzi na pytanie o podjęte działania rozwiązujesz umowę w trybie
          natychmiastowym.

Specjaliści - czy mylę się ?
      • adamlysy Re: problem z posrednikiem 13.05.10, 21:29
        el-lunia napisała:

> Wszystko zależy od tego co jest napisane w umowie.Każdy pośrednik
        ma swoje umow
        > y
        > .Czy jest tam zapisane jak i kiedy możesz wypowiedzieć umowę, co
        ci wolno a c
        > o
        > nie itd. Jeśli chcesz możesz udać się do Zrzeszenia Pośredników
        oni ci
        > podpowiedzą co robić.

No i tak: chce sie udac do Zrzeszenia... ale

Stowarzyszenie realizuje swoje cele m.in. poprzez:

1. udzielanie członkom Stowarzyszenia pomocy prawnej i zawodowej

.. i tylko czlonkom...

A po za tym nie ma podanych zadnych godzin, kiedy tam mozna
        zajrzec...

• jeepwdyzlu Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 09:50
          Moim zdaniem możesz wypowiedziec umowę pośrednictwa z powodu nie
          podjęcia przez biuro "działań zmierzających do zawarcia transakcji"

w razie sporu - wygrasz. Musisz tylko udokumentować BRAK rekacji
          biura na Twoje postulaty przedstawienia czynnosci które podjęli..

Pozdrawiam
          jeep (pośrednik)
          • adamlysy Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 15:25
            Wczoraj siadlem jeszcze nad Kodeksem Cywilnym oraz ustawa o
            nieruchomosciach, poniewaz te dokumenty reguluja prawo w zakresie
            nieopisanym w umowie. A w umowie nie ma nic o mozliwosci rozwiazania
            umowy.... Nic tam nie znajduje na ten temat oprocz kwestii, gdzie
            moge podac drugi termin wywiazania sie z umowy, a w przypadku nie
            wywiazania sie jednostronie rozwiazac umowe.

Wiec dzisiaj napisalem e-mail z prosba o opis czynnosci jakie
            podiol posrednik w celu wypromowania i zwiekszenia dostepnosci
            oferty. Oraz prosbe aby dzisiaj cos zobil: sprawil, aby oferta
            pojawila sie w branzowych portalach internetowych.
            I... cisza....

mam jeszcze dwa pytania:

1. Co jest powodem takiego zachowania posrednika? To, ze "chowa' dla
            siebie oferte i jesli znajdzie kupca to skasuje dodatkowa kase?

2. Jak rozwiazac umowe? Po prostu wreczyc dokument i sprawa jest
            rozwiazana? Czy wyslac mejlem za potwierdzeniem? Czy posrednik ma
            jakies mozliwosci reakcji??
            • jeepwdyzlu Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 15:50
              powodem może byc choroba, pomroczność jasna, problemy z łączem
              internetowym....

robisz błąd śląc maile
              niektóre sądy ciagle lubią pisma, najlepiej polecone

jak wypowiedzieć?
              pisemnie - w trybie natychmiastowym
              o mailach zapomnij

nie martw się
              takich posredników jest niewielu - nie miałeś szczęścia
              jeep
              • adamlysy Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 16:07
                jeepwdyzlu napisał:

> powodem może byc choroba, pomroczność jasna, problemy z łączem
                > internetowym....
                >
                > robisz błąd śląc maile
                > niektóre sądy ciagle lubią pisma, najlepiej polecone
                >
                > jak wypowiedzieć?
                > pisemnie - w trybie natychmiastowym
                > o mailach zapomnij
                >
                > nie martw się
                > takich posredników jest niewielu - nie miałeś szczęścia
                > jeep

Ale musze miec jakies dowody, ze domagam sie informacji i ich nie
                otrzymuje.Prawda?

Polecony to sa tygodnie.....
                • adamlysy Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 16:10
                  i jeszcze...

1. I co? Wreczam i juz po sprawie? Moge sprzedawac sam? Podpisywac
                  umowe z innym posrednikiem??

2. Czy teraz, majac umowe wylacznosci aktualna, moge sam sprzedawac?
                  Oglosic to w poratalach itp?
                  • jeepwdyzlu Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 16:30
                    nie
                    teraz nie możesz
                    musisz PISEMNIE zażądać wyjasnień co robią, odczekac tydzień i w
                    przypadku braku rekacji wysyłasz PISMO, że wypowiadasz..
                    I za te 8 dni mozesz dawać sam na portale czy podpisywać z kims
                    innym..
                    jeep
                    • adamlysy Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 16:41
                      jeepwdyzlu napisał:

> nie
                      > teraz nie możesz
                      > musisz PISEMNIE zażądać wyjasnień co robią, odczekac tydzień i w
                      > przypadku braku rekacji wysyłasz PISMO, że wypowiadasz..
                      > I za te 8 dni mozesz dawać sam na portale czy podpisywać z kims
                      > innym..
                      > jeep

Dleczego sam w portale teraz nie moge??
                      • tomekwwa Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 18:40
                        Możesz sobie wystawić, oddać komuś gratisem - przecież to Twoja własność. Tyle,
                        że zapewne w umowie masz zapis, że nie ważne kto sprzeda prowizję i tak bierze
                        pośrednik - za nic.
                        • adamlysy Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 18:49
                          Posrednik nie robi nic albo nie chce powiedziec ze cos robi.
                          Zero kontaktu.

Ja potrzebuje sprzedac, wiec nie bede czekal... Chce dzialac a
                          myslec, jak dotrzec do posrednika, zeby cokolwiek powiedzial/zrobil.

Trudno, lekcja bedzie "droga". Szkoda. Bardzo szkoda...

Ale widze ze bajzel w branzy jest bardzo duzy. Masa niejasnosci w
                          umowach, brak kompetencji, ignorancja, praktycznie nie mam z kim
                          rozmawiac, kto ruszylby sprawe. Trzeba by chyba uderzyc w
                          Ministerstwo albo uokik...
                          • decort Re: problem z posrednikiem 14.05.10, 21:50
                            A czy w tej Twojej umowie z pośrednikiem nie ma paragrafu mówiącego o tym, że
                            do spraw nie uregulowanych w niniejszej umowie mają zastosowanie przepisy
                            Kodeksu Cywilnego? Zazwyczaj Kodeks Cywilny przewiduje 1 m-c lub 3 m-ce na
                            wypowiedzenie. W Twoim wypadku raczej 3. Liczone na koniec m-ca kalendarzowego.
                            Tzn., że niezależnie, którego dnia danego miesiąca złożysz wypowiedzenie, jego
                            bieg zacznie się od 1-szego dnia następnego miesiąca. A w ogóle ubolewam, jeśli
                            sprawa, rzeczywiście tak wygląda jak opisujesz, że Cię to spotkało. O takich
                            rzeczach czytam tylko na Forum, lub słyszę czasem od znajomych. Wierz mi, nie
                            wszyscy i nie większość Pośredników traktuje w taki sposób swoich klientów. To
                            są wyjątki.
                            Pozdrawiam
                            /pośrednik/
                          • jeepwdyzlu problem z klientem, nie z pośrednikiem 15.05.10, 12:54
                            Ale widze ze bajzel w branzy jest bardzo duzy. Masa niejasnosci w
                            umowach, brak kompetencji, ignorancja, praktycznie nie mam z kim
                            rozmawiac, kto ruszylby sprawe. Trzeba by chyba uderzyc w
                            Ministerstwo albo uokik.
                            ------------
                            ale z ciebie niesprawiedliwy gość
                            dostałeś tu (OD POŚREDNIKÓW!!!!!) precyzyjne rady, wyrazy ubolewania
                            i JESZCZE CI MAŁO????????????????????????????????????

zaczynam podejrzewać, że ta historia ma drugie dno...
                            EOT
                            jeep
                            • namadia Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 16.05.10, 17:59
                              a ze tak zapytam oprócz maili dzwoniłeś do posrednika zapytac co jest
                              grane?
                            • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 17.05.10, 10:10
                              Dzieki za wyrazy ubolewania. Jakoś pomagają mi się trzymać...

A rady..
                              - rada, że mogę wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym
                              - ale wcześniej muszę miec wyszystko udokumentowane, najlepiej listami
                              poleconymi, i tu czekam na odpowiedzi, potem wypowiadam i po 8 dniach już umowy
                              nie ma
                              - chociaż jak wskazuje KC, jest inaczej:

Rady są hm.. no może i precyzyjne. Ale ja jakoś dalej nie wiem co robić. Wiem,
                              że nie mając umowy przed sobą nie można nic konkretnie powiedzieć. A ocena moja
                              wychodzi jeszcze z tego, że cały czas jestem w kontakcie telefonicznym ze
                              znajomym pośrednikiem w warszawie, który to wszystko widział i wie o całej
                              sprawie i mówi jeszcze inaczej.
                              Wiec jako laikowi - mi - raczej nie trudno napisać, że jest super, bo wszystko
                              jest tak konkretnie opisane i wiadomo co robić i gdzie co zgłosić, że po prostu
                              w każdym wypadku wiem co robić.

A sprawa może i ma drugie dno. Trzeba by wysłuchać drugiej strony. I najlepiej
                              wtedy sądzić. Tylko że rozmowy nie ma. Kolejny dzień, od tygodnia pośrednik nie
                              odpowiada na moje 2 e-maile, nie oddzwania.

Jest tylko to, co jest podpisane - umowa.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Szczerze, naprawde DZIEKUJE

• ams70 Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 17.05.10, 19:31
                                Jeszcze jedna rzecz.
                                Czy umowa jest na czas określony?
                                Czy umowa określa obowiązki Pośrednika?
                                Czy wyłączność jest tylko na inne biura pośrednictwa,czy całkowita-
                                zapisy bywają różne-musiał byś je zacytować?
                                Mariusz Stefański
                                • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 19.05.10, 07:45
                                  Dopiszę dalszą historię. Myślę, że znowu pokazuje w jasnym świetle, jak działa
                                  branża....

Zamieściłem ogłoszenia w portalach z zastrzeżeniem, że nie chcę kontaktu i
                                  sprzedaży przez żadne biuro. Nie dotarło... Odezwało się ich ze 30....

Ale jakie przypadki...
                                  Np. chciał sie pośrednik ze mną umówić, żeby mi pomóc w rozwiązaniu obecnej
                                  umowy. Wiec umówiliśmy się na spotkanie. Spóźniłem sie dwie minuty ... wchodzę
                                  do mieszkania a tu na stole leży kolejna umowa i kolaga namawia moją kobietę,
                                  aby podpisała! Wytłumaczyłem mu konkretnie jakie są fakty - spasował. Oglądnął
                                  mieszkanie twierdząc że jest naprawde ładne i nie powinno być problemu ze
                                  zbyciem i on chętnie by się tym zajął ... A przechodząc przez klatke dwa razy
                                  nie zauważył, że w na poziomie piwnicy jest pół metra wody gruntowej! Ale
                                  chętnie by to sprzedał - już, dziś, teraz...

• jeepwdyzlu każdy ma takiego pośrednika, na jakiego zasługuje 19.05.10, 09:50
                                    nie chcę kontaktu i
                                    sprzedaży przez żadne biuro. Nie dotarło... Odezwało się ich ze
                                    30....

Ale jakie przypadki...
                                    Np. chciał sie pośrednik ze mną umówić, żeby mi pomóc w rozwiązaniu
                                    obecnej
                                    umowy. Wiec umówiliśmy się na spotkanie
                                    -----------
                                    nie chcę się umawiać
                                    ale się umawiam

tak - to w jasnym świetle pokazuje jacy są klienci...

jeep
                                  • akrylka Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 19.05.10, 18:12
                                    ale wracając do pośrednika nr 1 o ktorym jest ten temat - jest jakis
                                    odzew?

odpisal na maila? dodzwoniles sie do niego? pofatygowałes sie do
                                    biura? zrobiles cokolwiek?

kolaga namawia moją kobietę,
                                    > aby podpisała!
                                    no ale kobieta twoja rowniez wie jaka jest sytuacja... tak?

> chętnie by to sprzedał - już, dziś, teraz...
                                    chyba o to chodzi zeby sprzedac..... :)

• ams70 Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 20.05.10, 12:12
                                    Możesz odpowiedzieć na moje powyższe pytanie, bo chyba chodziło Ci o
                                    rozwiązania niekorzystnej sytuacji,prawda?
                                • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 20.05.10, 23:56
                                  Odpiszę jutro. ok?

Wszystkie ważne dokumenty mamy w walizce spakowane i przygotowane w razie
                                  ewakuacji. Jutro sie dobiorę do niej i konkretnie zacytuję.
                                  • paniela1 Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 24.05.10, 22:32
                                    A ja mam jeszcze takie pytanie - czy osoba z którą podpisałeś umowę
                                    to naprawdę pośrednik czy też agent działający pod nadzorem
                                    pośrednika?
                                    • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 24.05.10, 23:44
                                      Sorki, ale naprawde w mam dwie prace i jeszcze ta powódź... eh...

Odpisuje:
                                      Umowa jest na czas określony. Trzy miesiące od dnia podpisania. Dokładane daty
                                      są wyznaczone.

Umowa określa:
                                      Przedmiot umowy: Na warunkach określonych w niniejszej umowie pośrednictwa
                                      (umowa) i ogólnych wrarunkach świadczenia usług pośrednictwa stanowiących
                                      integralną część umowy, Pośrednik zobowiązuje sie do świadczenai usług
                                      pośrednictwa na rynku nieruchomości, w zakresie określonym w punkcie 3 poniżej,
                                      żaś Klient zobowiażzuje się do zapłaty wynagrodznie oznaczonego w punkcie 4 poniżej.

Zakres usługi:
                                      Pośrednik zobowiążuje się świadczyć usługi pośrednictwa na rynku nieruchomości
                                      polegające na:
                                      - wskazaniu przez Pośrednika nabywcy nieruchomości Klienta (w tym także osoby
                                      zawierającej z Klientem odpowienią umowę przedwstępną o następujących
                                      parametrach ... i tutaj są namiary na mieszkanie i cene

Ten sam punkt 3 mówi dalej:
                                      Umowa zostaje zawarta na zasadzie wyłączności, co oznacza, iż w okresie
                                      obowiażywania umowy klient nie zawrze umowy pośrednictwa mającej za przedmiot
                                      nieruchomość określoną niniejszą umową z innymi biurami pośrednictwa.
                                      Umowa została zawarta na czas określony....

Wszystko w punkcie trzecim

Nie wiem czy kto to jest, z kim zawarłem umowe.
                                      W miescu, gdzie są strony wypisane jest

PośredniK
                                      ( tutaj nazwa biura, adres, regon, nip)

W kratce "Pośrednik" jest pieczątke tego biura i podpis owej osoby, z którą
                                      podpisywałem. Nigdzie nie znajduje np. numeru licencji...

????
                                      • decort Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 27.05.10, 21:48
                                        To tak - numer licencji powinien się w umowie znajdować. W/g mnie ten brak
                                        powoduje nieważność umowy, ale ... nie wiem, ktoś mądrzejszy powinien się
                                        wypowiedzieć. Poza tym: jeśli jest to umowa terminowa, co wynika z tego co
                                        piszesz to wygasa po 3-ch miesiącach od jej podpisania i Jesteś wolny.
                                        Wypowiedzieć jej nie można, chyba, że za porozumieniem stron (co jak widać nie
                                        wchodzi w grę) lub ze skutkiem natychmiastowym gdy druga strona rażąco narusza
                                        itp. Ale z tego co cytujesz, nie wynika, że pośrednik narusza.... lub nie
                                        wypełnia .... . Nie zobowiązał się przecież do reklamowania sprzedawanej
                                        nieruchomości w mediach. Tak więc, jego zadaniem jest sprzedać, ale
                                        niekoniecznie za pomocą takich środków jakich obecnie oczekujesz. Jeśli wierzy
                                        lub wie, lub cokolwiek, ale sprzeda bez reklamy to będzie OK, prawda? Rozumiem
                                        Twój niepokój, zwłaszcza w świetle zaburzonej komunikacji z pośrednikiem. Ale
                                        też nie wiem co do niego komunikowałeś.
                                        • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 01.06.10, 16:39
                                          Numeru licencji nie ma.
                                          Wogole w "Posrednik" sa wpisane dane firmy (nazwa, adres, regon itp.)

Dzisiaj mial ktos przyjsc, ale o 5.30 przyszedl sms, ze odwoluje
                                          spotkanie - cos wypadlo klientowi. Dzwonilem kilka razy na tel.
                                          komorkowy - zajete lub nie odbiera. Odzwonil, ze teraz ma spotkanie
                                          i po oddzwoni. No i jakos to spotkanie trwa dzisiaj juz 6 godzine...

Czytalem gdzies, ze to info o tym mieszkaniu posrednik powinien
                                          zamiescic w bazie MLS. A tam mego mieszkania nie ma....

Wczesniej odpowiedzialem na wczesniej zadane pytania ;-)

Co radzicie dalej robic?
                                          • decort Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 01.06.10, 21:02
                                            Pośrednik powinien to co jest zawarte w umowie pośrednictwa. Nie musi zgłaszać
                                            oferty do MLS. Natomiast Ty masz prawo domagać się informacji, dlacze4go do
                                            Ciebie nie oddzwonił, choć obiecał (dziś). Powinieneś mieć to wszystko
                                            udokumentowane. Bo jeśli rzeczywistość wygląda tak jak opiszesz, to Twój
                                            Pośrednik nie dochowuje tzw. należytej staranności, a to jest już b. poważne
                                            naruszenie przepisów. Zorientuj się czy naleźy do jakiegoś lokalnego
                                            stowarzyszenia pośredników - można to zarobić po nazwisku, nazwie firmy lub nr
                                            licencji.
                                            • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 01.06.10, 21:09
                                              Nie nalezy. Sprawdzalem.
                                              • ams70 Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 02.06.10, 23:48
                                                z tego co napisałeś o tej umowie mam nieodparte wrażenie , że wiem o
                                                jakie biuro chodzi, bo w dniu dzisiejszym czytałem umowę właśnie w
                                                takiej samej treści przesłaną od klienta , który jest w tej samej
                                                sytuacji , co Ty i prosił o radę, co z tym zrobić.Jeżeli się nie
                                                mylę , to twojej oferty nie ma nawet na podstawowej bazie danych (
                                                główna strona biura )- ale widac , ze to standard.moim skromnym
                                                zdaniem mając e-maile ponaglające i domagające się wytłumaczenia
                                                jakie Pośrednik powziął starania co do realizacji umowy, brak
                                                jakichkolwiek znaków na niebie i ziemi , że cokolwiek zrobił masz
                                                prawo do wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym podkładając
                                                pod to standardy zawodowe ( na stronie ministerstwa infrastruktury),
                                                które wyraźnie mówią , że Posrednik ma dołożyć wszelkich starań w
                                                celu realizacji umowy, bo jest to umowa starannego wykonania, a
                                                widać takowego tu nie ma.Myslę ,że jeżeli jest w miarę rozsądny, to
                                                nie będzie oponował( w sądzie by się to nie obroniło)
                                                • adamlysy Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 03.06.10, 19:13
                                                  ams 70

Wrażenie Cie nie myli. Tak tak, to ja. Widziałeś wczoraj tę umowę.

Dzieki za rady.
                                                  • decort Re: problem z klientem, nie z pośrednikiem 04.06.10, 20:53
                                                    Zrób tak jak radzi przedmówca. A w takiej sytuacji nie przejmuj się i zgłoś
                                                    swoją nieruchomość także do innych biur.
                                                  • jeepwdyzlu wszystko już było.... 07.06.10, 13:36
                                                    3 tygodnie temu napisałem:
                                                    Moim zdaniem możesz wypowiedziec umowę pośrednictwa z powodu nie
                                                    podjęcia przez biuro "działań zmierzających do zawarcia transakcji"

w razie sporu - wygrasz. Musisz tylko udokumentować BRAK rekacji
                                                    biura na Twoje postulaty przedstawienia czynnosci które podjęli..

Pozdrawiam
                                                    jeep (pośrednik)
                                                  • adamlysy Re: wszystko już było.... 09.06.10, 12:49
                                                    Wszystkim, którzy okazali zainteresowanie i pomoc

DZIĘKUJĘ!!

Wypowiedzenie od poniedziałku jest u pośrednika. Czekam 7 dni na ustosunkowanie
                                                    się...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka