Dodaj do ulubionych

służebność

12.01.09, 12:30
witam,
od roku 1988 jestem właścicielką domu(moi bracia odpisali się) a
mama kazała w III dziale księgi wpisać służebność osobistą na jej
rzecz. Czy ja mogę sprzedać dom i zabrać mamę do mieszkania, które
zamierzam kupić w innym mieście i co na to moi bracia czy mogą mieć
coś przeciwko mojej decyzji?
Obserwuj wątek
    • irma223 To wykresl sluzebnosc na domu i wpisz na mieszkani 12.01.09, 12:38
      To wykresl sluzebnosc na domu i wpisz na mieszkaniu.

Inaczej nikt tego domu nie kupi, bo w domu ma prawo mieszkac Twoja
      mam, niezaleznie od tego, kto aktualnie jest wlascicielem.
      • mikakawa Re: To wykresl sluzebnosc na domu i wpisz na mies 12.01.09, 13:20
        ja mam wpisane w dziale III cyt.: "służebność osobista mieszkania na
        rzecz ......(i tu pada nazwisko )
        • irma223 Re: To wykresl sluzebnosc na domu i wpisz na mies 12.01.09, 14:43
          mikakawa napisała:

> ja mam wpisane w dziale III cyt.: "służebność osobista mieszkania
          > na rzecz ......(i tu pada nazwisko )

To znaczy, ze niewazne, kto jest czy bedzie wlascicielem, osoba na
          rzecz ktorej jest sluzebnosc moze mieszkac do konca zycia.

Niech Twoja mama najpierw sie zgodzi na wykreslenie sluzebnosci, na
          tym domu, bo zaden rozsadny klient tego nie kupi. Chyba, ze zgodzi
          sie na staruszke w domu.
          • mikakawa Re: To wykresl sluzebnosc na domu i wpisz na mies 12.01.09, 15:59
            dziękuję za odpowiedż.
            a co z braćmi którzy się odpisali czy mogą coś chcieć ode mnie za tą
            służebność dla naszej mamy.
            • irma223 Moga chciec mame wziac do siebie - to tak 12.01.09, 20:44
              mikakawa napisała:

> dziękuję za odpowiedż.
              > a co z braćmi którzy się odpisali czy mogą coś chcieć ode mnie za
              > tą służebność dla naszej mamy.
              • mikakawa Re: Moga chciec mame wziac do siebie - to tak 12.01.09, 22:28
                Dziękuję bardzo i pozdrawiam gorąco.
              • mikakawa Re: Moga chciec mame wziac do siebie - to tak 13.01.09, 13:18
                jeszcze jedno pytanie-a co jeśli oni się nie interesują mamą i tylko
                ja o nią dbam i opiekuję podczas choroby.
                • izba.notarialna Re: Moga chciec mame wziac do siebie - to tak 15.01.09, 13:11
                  Bez jakichkolwiek konsultacji z braćmi ma Pani prawo sprzedać dom i
                  kupić mieszkanie - natomiast potrzebuje Pani oczywiście zrzeczenia
                  się służebnosci przez mamę bo z takim jej uprawnieniem wpisanym w
                  dziale III nie znajdzie Pani kupca na dom (takie zrzeczenie może
                  znaleźć się w akcie notarialnym dokumentującym sprzedaż z
                  jednoczesnym zobowiązaniem się Pani do ustanowienia służebności na
                  nieruchomości którą zamierza Pani nabyć, natomiast nową służebność
                  będzie Pani mogła ustanowić w akcie notarialnym obejmującym nabycie
                  przez Panią mieszkania; co do ewentualnych przyszłych rozliczeń z
                  braćmi - może dobrze byłoby gdyby mama przy okazji zrzekania się
                  służebności złożyła oświadczenie (w formie pisemnej z podpisem
                  notarialnie poświadczonym dla celów dowodowych) że darowizna domu
                  dokonana została ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia na poczet
                  schedy spadkowej (art. 1039 kodeksu cywilnego) oraz że tylko Pani
                  sprawuję pieczę i opiekę nad mamą a pozostałe dzieci nie utrzym,ują
                  z nią kontaktów rodzinnych
                  • mikakawa Re: Moga chciec mame wziac do siebie - to tak 16.01.09, 10:02
                    dziękuję!
                    o to mi chodziło-pozdrawiam.
                  • mikakawa Re: Moga chciec mame wziac do siebie - to tak 26.01.09, 12:06
                    Witam, jeszcze tylko jedno pytanie-otóż czy wystarczy podpis mojej
                    mamy w obecności świadków jeśli chodzi oto że:"darowizna domu
                    schedy spadkowej (art. 1039 kodeksu cywilnego) "
    • mikakawa Re: służebność 01.02.09, 20:29
      Witam, jeszcze tylko jedno pytanie-otóż czy wystarczy podpis mojej
      mamy w obecności świadków jeśli chodzi oto że:"darowizna domu
      schedy spadkowej (art. 1039 kodeksu cywilnego) "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka