Dodaj do ulubionych

kupono parteru domu

26.01.11, 17:18
witam,
przymierzamy się do zakupu parteru domu,
piętro należy do siostry właścicielki parteru, są oddzielne księgi wieczyste na górę i dół,
jednakże grunt na który stoi dana nieruchomość jest uregulowany udziałami,
ja chciałabym żeby było jasne napisane która część należy do parteru, a która do piętra,
w jaki sposób to załatwić? co te panie powinny zrobić? bo są chętne do uregulowania tego, ale za bardzo nie wiedzą jak się za to zabrać, od czego zacząć? od geodety? od prawnika?
będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • pkjohnson Re: kupono parteru domu 26.01.11, 17:42
      Jeżeli nie ma w księdze wieczystej gruntu, szczegółowego podziału to wtedy jesteście współwłaścicielami całego terenu bez wskazania która część jest czyja.Chyba że się sami dogadacie kto ma dany kawałek i notariusz tak wpisze.Jeżeli żadne z was nie zgodzi się na propozycje drugiego to pozostaje sąd.Ja bym zostawił współwłasność całości bo później mogą być sytuacje typu: gdzie parkujesz, gdzie kwiatki sadzisz, trawnik mi psujesz, połóż to po swojej stronie, a ja nie chcę śmietnika tutaj tylko tu itd.
      • derma5 Re: kupono parteru domu 26.01.11, 20:01
        no właśnie boje się tego, ze ktoś mi powie, ze moje to jest tyle co dojście do domu,
        bo działka ma ponad 2300m2, z czego sprzedający ma 1/8,
        jest to niby ponad 300m2 ...
        czy gdyby obecnie właściciele się dogadali, to przy naszym akcie notarialnym wystarczy ja druga strona wyrazi zgodę jak to rozpisać?
        bo z tego co wiem, to te panie już tam biegają z miarą po działce i chcą się porozumieć w tym temacie,
        czy jeżeli zwrócę się z dokumentami do notariusza, to wystarczy? czy u niego wszystko załatwię?
        czy muszę zacząć od kogo innego?

bardzo dziękuję za wcześniejszą odpowiedź,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka