desertdust 19.02.08, 08:53 Witam, proszę o dzielenie się swoimi uwagami dotyczącymi budowy Osiedla Słonecznego przez Centrum Developer w Sosnowcu. Obecnie zastanawiam się nad kupnem nieruchomości na tym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
bart.man Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 12.03.08, 09:27 Jestem ciekaw czy znasz właścicieli tej firmy i innych "dyrektorów". Czy możesz podać ich nazwiska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 17.03.08, 19:43 Przypadkowe osoby zaczynają budowac, firma istnieje niedługo .. nie wiem czy jestem NA TYLE szlona by z nimi zaryzykowac. Jest ciezki okres dla deweloperów , wiekszosc małych firm upadnie .. zbyt krótko budują. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 17.03.08, 19:53 Witam, nie znam właścicieli. Nie wiem też jak to sprawdzić. Jakieś sugestie? Natomiast widziałem, że kończą budowę w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur K. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 11:43 Ktokolwiek będzie chciał kupić tam dom, niech upewni się, czy na wszystkie zabudowane elementy daja gwarancje. Ja wiem, że NIE, bo sam im cofnąłem gwarancje na bardzo istotne elementy domu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opel Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 22:55 tzn na jakie elementy??Z jakich powodów ta gwarancja została cofnięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur K. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 02:04 Witam. Dawno nie odwiedzałem tego forum, bo na samo wspomnienie o C.D. chce mi się .... Byłem dostawcą BARDZO WAŻNYCH elementów, na które nie wystawiłem gwarancji, gdyż moje materiały były mieszane z innymi, tak więc nie można było udzielic gwarancji. Naprawdę, są to BARDZO ISTOTNE elementy każdego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.146.98.14.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.12.09, 10:57 jakie materiały?KONKRETY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur K. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 21:38 KOMINY !!! Wystarczy ? Czad, itd . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 07:38 ale co z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany OPUS Development to OSZUST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 19:48 OPUS DEVELOPMENT to OSZUST, ktory nie placi swoim podwykonawcom. Przestrzegam wszystkich przed ta firma. Dane z krs tej firmy (prezes Michal Filinger) znajdziecie w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
adamos6 Re: OPUS Development to OSZUST 15.03.14, 14:55 na tym forum nikt tego chyba nie zakwestionuje, ale takie wpisy, jeśli chce się zamieszczać, to wypadałoby opatrzyć jakimś konkretem, a nie piep....niem bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola fili.gran Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 20:38 a ktora spolka bo jest ich kilka?ciezko wszczac sprawe przeciw. nie wiadomo komu co podlega, piekny manewr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hugon Hano Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 20:34 Z powodu likwidacji odz w k-cach i kasy...raczej braku kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 20:32 zero gwarancji na wyplate w terminie jak tam pracujesz...co z budową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartm Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 20:30 wode na osiedlu roliczaja bez faktur vat z dziwną marżą...nadaje sie to do US. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 20:26 ja znam , ale to nie ma znaczenia ...hehe wpałc tylko zaliczke hehe lub wiecej...hehe..pogadaj prywatnie z pracownikami o zaleglosciach w wyplatach...hehe..maja profesjonalna str www heh to naprawde wiecej? ............ po wpłacie zaliczki na wlasne M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 20:58 Axiom zapytajcie, ZuS zapytajcie o tę firmę i w hipotekach zapytajcie czyje są działki.haaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maba Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 18.03.08, 01:38 Prezesem jest Andrzej Brodziak. Nie widziałam KRS-u. Może ktoś z Rudy Śląskiej, kto podpisywał już umowe jest w stanie podac więcej nazwisk osób reprezentujacych spółkę Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 04.04.08, 12:54 Czy ostatnio developer kontaktował się z Państwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 16:11 Witam , razem z narzeczonym również kupujemy dom na Osiedlu Słonecznym .Budowa miała zacząć się podobno w kwietniu , choc juz jest kwiecień to nikt się z nami nie skontaktował, nie przedłużył umowy rezerwacyjnej ,nie mówiac juz o podpisaniu wł umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.cable.smsnet.pl 04.04.08, 20:44 przy jakiej ulicy powstaje to osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 04.04.08, 22:22 Klimontowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.97.0.* 08.04.08, 11:07 Próbowałam dowiedzieć się czegoś o CD w PKO BP, który to bank ich obsługuje (i kredytuje). Ponoć póki co są oni postrzegani jako wiarygodny klient, do tej pory nie było z nimi żadnych problemów, a ich ocena przez bank wypadła pozytywnie. Być może uda mi się dowiedzieć, czy uruchomili juz środki na realizację inwestycji w Sosnowcu, bo to byłaby dla nas konkretna informacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 18:59 Nie mają jeszcze pozwolenia na budowę-taką informacje mi dzisiaj udzielono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.97.0.* 09.04.08, 10:03 Chyba już mają, bo wczoraj po południu miałam telefon, że są do odebrania wszystkie dokumenty dotyczące inwestycji (umowa, itp.). Na pytanie wprost - czy mają pozwolenie - uzyskałam odpowiedź, że mają. Jutro tam będę to się dowiem na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 10:13 Dokładnie poznym popoludniem zadzwonili z Centrum Developer , pozwolenie podobno juz jest ,mnie powiedzieli ze umowy sa do odebrania w piątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nozyk Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 03.03.10, 21:07 kaucja rezerwacyjna jest nie do ozyskania 5000zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 03.03.10, 21:58 no to nieciekawie... a kto jest kierownikiem na budowie, a dyrektorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 20.03.10, 00:06 Ja odzyskałem, napisałem pismo rezygnacyjne z uzasadnieniem i oddali. Kaucja podlega zwrotowi. Nozyk zadzwoń i się dowiedz a nie pisz takich debilizmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????????? Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 21.03.10, 16:04 czyli kilkadxzisiat osób na forum psioczy na cd bez powodu a prawda jest taka ze ta firma jest super a lokatorzy to idioci i tylko marudzą tak???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!! Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 21.03.10, 21:46 Wygląda na to że tak... Że też musieli trafić na takich klientów co marudzą i się użalają nad nie wiadomo czym... Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 09.04.08, 22:03 Do mnie też dzwonili. Zobaczymy co mają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 23:29 Podobno mają komplet dokumentów , tak mnie przynajmniej poinformowano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.97.0.* 10.04.08, 10:18 Wczoraj odebrałam komplet dokumentów - pozwolenie, projekty, wypis z KW i inne. No i umowę. Dziś podrzucę ją prawnikowi siedzącemu w temacie umów developerskich aby się wypowiedział co o niej sądzi. Sama nie miałam narazie czasu dokładnie jej przeczytać, tylko z grubsza. Jest na forum ktoś kupujący bliźniaka - jeśli tak, to chetnie się wymienię uwagami do do ew możliwości modyfikacji projektu...? (e- mail kskwarczynska@interia.pl) Acha - byłam w ING i tam mają dobre zdanie o CD i prezesie - finansowali im osiedle w Sosnowcu (wtedy budowane pod inną firmą) i wszystko było w najlepszym porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 11.04.08, 13:32 Odp.do Kate: Ja też chcę trochę przerobić mojego "bliźniaka".Podobno wszystkie modyfikacje trzeba konsultować z architektem z "CD".Mam sprawdzoną firmę projektową,która dopasowuje istniejące projekty do indywidualnych potrzeb.Robią niesamowite rzeczy,a przy tym są terminowi i mają o wiele niższe ceny.Właściwie mogę podać ich stronkę: www.profiart.com.pl/develop2.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 16:24 Narazie jestemy na etapie przeglądania umowy , choc bez podrzucenia jej do prawnika napewno sie nie obędzie , Tez jestesmy zainteresowani drobnymi przeróbkami naszego blizniaka .W celu ewentulanego kontaktu podaje maila medjunior@o2.pl .A tak z ciekawosci ,czy kto z obecnych na forum ma blizniaka numer 15? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 22:25 Ja także mam zarezrwowanego bliźniaka.Myślałam o drobnych zmianach wewnątrz.Sprawdzę chętnie podaną stronę internetową.Chyba nawet w umowie jest zastrzeżenie że zmiany mają być zatwierdzone przez architekta.Fajnie że jest coraz więcej osób na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 20:29 My jesteśmy "spod" 17. Jest na forum 18 i 16? Pytań faktycznie jest coraz więcej... Spisujemy je i bez wizyty wyjasniającej w CD na pewno się nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 00:04 My jestesmy spod 16 .Pierwotnie metraż naszej dzialki wynosil 851, obecnie 814 wiec różnica jest duża . Pytanie do Kate :jaka jest kwota którą państwo placą za udział w drodze???I czy metraż działki także sie zmienil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 12:15 Nasza działka powiększyła się o 2 m2. Cena za części wspólne w naszym przypadku wynosi 27.131 zł + 7% VAT. Zdenerwowało nas to, bo pierwotnie miało być 20 tys plus vat, potem 25 tys plus vat a teraz już 27 tys... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: himalaista Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.devs.futuro.pl 10.04.08, 19:12 Witam Ja niestety jestem troche dalej na liscie oczekujacych i musze jeszcze troche poczekac na spotkanie. Jesli moge prosic- napiszcie co sie dowiedzieliscie, bylbym wdzieczny za plany mieszkan... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 11.04.08, 22:34 Witam, odebrałem umowę. Przeczytałem umowę, przejrzałem załączoną dokumentację i mam 100 milionów pytań :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 22:52 Nasza umowa jest u znajomego prawnika.Czekam na jego opinię.Na pewno będziemy mieć także wieeele wątpliwości.A tak "z grubsza" jak to wygląda po przeczytaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 12.04.08, 09:16 Ja zanotowałem około 20 uwag. Dla mnie dziwne jest to, że zgłoszenie rezerwacyjne było spisane z CD, a umowa jest z Brodziak i Wspólnicy S.K. Czy Państwa zdaniem na obecnym etapie CD jest w stanie pokazać Nam, które są nasze działki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 13:57 Metraż mojej działki, w stosunku do tej którą rezerwowałam zmienił się dosyć znacznie.Wynika to podobno z innego podziału.Szkoda więc że rezerwacje łącznie z wpłatą odbywały się tak wcześnie a potem dokonano jeszcze tylu zmian-inne metraże działek,inne rzuty domów- zmieniane kilkakrotnie.Czy wybiera się Pan na jakieś spotkanie z prezesem zeby uzyskać odpowiedź na swoje pytania,wyjaśnić wszystkie wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 12.04.08, 22:44 Metraż mojej działki w umowie ze zgłoszeniem rezerwacyjnym różni się o 1 m2, więc nie widzę powodu żeby zgłaszać reklamację. Natomiast w umowie jest punkt, że działka możE być większa, mnieższsza o 3% od wartośći poddanej w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 09:31 metraż naszej działki w stosunku do metrażu z rezerwacji-ponad 30 mkw różnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 13.04.08, 10:36 ...Wczoraj rozmawialiśmy ze znajomymi,którzy ok.dwa lata temu kupili domek u innego dewelopera.Podobno normą jest,że wielkości działek,domów,a nawet kształt pomieszczeń,czy ukształtowanie terenu,może różnić się od tego co podpisujemy w umowie.Spotkało ich wiele niespodzianek,które nawet wcześniej nie przyszły by im do głowy.Przeglądaliśmy naszą umowę.Pocieszające jest to,że rozrysowane są wszystkie instalacje(oni nie mieli nawet tego).Po odbiorze domku,za jakiś czas wyszły im tłuste plamy na ścianach od kabli i nie są w stanie udowodnić,że to instalacja nie-przerabiana.Komuś działka zmniejszyła się do minimum(podobno balkon w bloku mieli większy)...i jeszcze wiele takich opowieści usłyszeliśmy.Ważne jest podobno,aby zastrzec sobie w umowie,aby informowano nas na bieżąco o wszelkich zmianach w trakcie budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 11:21 Tak,myślę że odpowiednie zapisy w umowie to podstawa.Najlepiej byłoby ,gdyby CD zorganizowało spotkanie z potencjalnymi mieszkańcami i wyjaśniło szereg naszych wątpliwości.Pewnie do tego nigdy nie dojdzie , niestety.Może przynajmniej tutaj uda nam się wymienić poglądy.Mamy znajomych którzy jakiś czas temu kupili domy od CD.Będę się z nimi kontaktować w sprawie zasięgnięcia opinii o firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 12:24 Nie niepokoi Państwa 3 letnia rękojmia? To bardzo krótki okres... Czy to norma? Przecież ew. wady budowlane lubią wychodzić po znacznie dłuższym okresie czasu (np. w efekcie wystąpienia takich a nie innych warunków atmosferycznych). Nie podobają nam się równiez zapisy paragrafu 4 - tak jakby CD zakładał, że nie będzie w stanie dokonać podziału nieruchomości przed podpisaniem aktu notarialnego; a potem będzie korzystał z ustanowionej służebności i "plątał" się po działkach poszczególnych właścicieli. My na pewno poprosimy o przedstawienie rozplanowania mediów na naszej działce - żeby się potem nie okazało, że urządzimy ogród, a jakaś ew. awaria mediów, które by były pod ziemią sprawi, że trzeba będzie działkę rozkopywać. KOniecznie trzeba dopytać, jak nasza część osiedla będzie włączona do ul Klimontowskiej, bo przecież obecnie w rejonie tej części osiedla, na której powstaną nasze działki Klimontowska jest drogą (a właściwie ścieżką) gruntową. Drogi wewnątrz osiedla wykona CD w ramach umowy, ale co z Klimontowską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 12:58 Ktoś chyba pisał, że jest w tym roku w planach Urzędu Miejskiego budowa ul.Klimontowskiej w kier.osiedla Kukulek.Nie potwierdzalam jednak tych informacji w UM,poza tym to bardzo oględne stwierdzenie- tzn dokładnie dokąd będzie zrobiona droga przez UM? Czy dostaliście Państwo dokładny plan Waszych działek?Tzn dokladnie długość ,szerokość itd?Chodzi mi o stan na chwilę obecną,bo zgodnie z umową wielkość może ulec zmianie ale tylko o 3%. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 13.04.08, 13:06 3 lata rękojmi to standard. Dla mnie paragraf 4 też jest niezrozumiały, co oznacza stwierdzenie " W razie niemożności podziału geodezyjnego....". Dlaczego geodeta nie może wejść na działkę i podzielić? Media, wydaje mi się, że powinny przechodzić przez tak zwaną część wspólną. Byłem w urzędzie miasta 2 tygodnie temu - dział inwestycji. Dowiedziałem się, że developer ma ułożyć drogę z betonowych płyt prefabrykowanych do ul. Kukułek. W budżecie miasta na ten rok jest zaplanowana suma 2600 00o zł na przedłużenie ul. Klimontowskiej. Prawdopodobnie ulica dojdzie do ul. Góralskiej. Chciałbym zwrócić uwagę na paragraf 14 - opłata za utrzymywanie części wspólnych 150zł/miesiąc. Wg mnie to duża kwota. Niepokoi mnie również paragraf 16. Jak Państwo rozumiecie ten punkt? Jeżeli developer by zbankrutował, to ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 13:48 Od ul.Góralskiej do Osiedla Słonecznego jest jeszcze chyba z kilkadziesiąt metrów.Obecnie glina i ziemia .Myślę że bardzo dokładnie powinniśmy rozeznać sprawę drogi i dojazdu.Czy jest określony termin kiedy developer miał albo ma ułożyć te płyty od ul.Kukułek?Poprzednio budowane osiedle przy ul.Góralskiej też miało być ogrodzone i monitorowane.Z tego co wiem nie jest do dzisiaj.... Dla nas to tym ważniejsze, że dostęp do domów będzie zupełnie swobodny-czyli bez ogrodzenia od strony frontowej(na góralskiej każda działka jest w pełni ogrodzona).Nie mam umowy w domu, więc piszę tylko to co zapamiętałam po pobieżnym przejrzeniu.Z tego co pamiętam całość osiedla ma być ogrodzona w 2011.Jak więc będzie funkconować osiedle przed terminem zakończenia całości?Zakładam ,że np przy końcu 2009roku będzie można się tam wprowadzić(pewnia optymistka ze mnie),jaki będzie dostęp do osiedla powiedzmy w okresie 2009-2011.Nie mamy pewności że np deweloper w tym czasie zakończy całą budowę ,sprzeda klkadziesiąt następnych domów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee(kate) Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 17:37 A mnie zniechęca to,że nie ma, generalnie rzecz biorąc, współmierności praw obu stron umowy. Inwestor może nie dotrzymywać narzuconych przez siebie terminów bez żadnych konsekwencji (warunki atmosferyczne zawsze mogą być powodem opóźnień), natomiast kupujący jest zobligowany pod groźbą zerwania umowy (czyli kilkudziesięciu tysięcy złotych) do stosowania się do narzuconych przez inwestora terminów płatności. Poza tym, po konsultacjach z osobą kompetentną, stwierdzam, że kosztorys jest bardzo ogólny i w zasadzie, dla mnie nie jest to kosztorys. Nie sądzę żebyśmy byli w stanie dochodzić swoich praw na podstawie tego "kosztorysu". Wiem, że developerzy tak działali kilka lat temu, ale z tego co wiem to dziś czasy się zmieniły, developerzy sprzedają gotowy produkt, który można zobaczyć i dotknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 14.04.08, 19:09 Czy Państwo macie jeszcze jakieś uwagi związane z dokumentami przekazanymi Nam przez CD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 21:44 Uwag mamy mnóstwo - praktycznie do każdego paragrafu po kilka... Dziś pytałam w CD czy przewidują możliwość negocjowania umowy i dowiedziałam się, że nie, bo nie wyobrażają sobie negocjować osobno z 40 nabywcami... A ja na to czy mają świadomość tego, że w obecnym kształcie umowa nie jest akceptowalna praktycznie dla żadnego nabywcy. W odpowiedzi usłyszałam, żeby przesłać do CD maila z uwagami do umowy, a zostaną one przekazane prezesowi pod rozwagę... Tak sobie myślę, że gdyby się zebrać większą grupą osób o podobnych uwagach do umowy, to możnaby więcej pozytywnych dla nas zapisów przewalczyć. Co Państwo o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 21:53 jesteśmy "ZA",tylko zastanawiam się- jak to zrobić?Może przedyskutujmy na forum najbardziej nieakceptowalne punkty umowy.Jeśli więcej osób będzie miało podobne spostrzeżenia,jest większa szansa na zmiany.Tak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 21:59 Kate,no chyba żartujesz że tak ci powiedzieli!!To jakaś kpina.Oczywiście że każdy z nas ma mnóstwo pytań i nie biorę w ogóle pod uwagę podpisania umowy bez rozwiania wszystkich wątpliwości.Skoro nie wyobrażają sobie negocjacji z 40 klientami osobno, to niech zorganizują spotkanie dla wszystkich zainteresowanych.A co Państwo proponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 14.04.08, 23:05 Moim zdaniem CD powinno zorganizować spotkanie z Nami. Uważam, że jest to również w ich interesie. Pozostaje pytanie jak to technicznie zorganizować? Może ktoś ma pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee(kate) Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 00:18 Chciałem położyć na forum moje uwagi do umowy, ale otrzymałem komunikat: "Wiadomość nie została wysłana, powód: . Zbyt dużo znaków binarnych w treści." :-). Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 15.04.08, 08:52 Witam, przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Możemy na forum uzgodnić współne uwagi do umowy. I następnie każdy z nas wysłał by te same uwagi mailem do CD. Np w paragrafie 1 umowy moim zdanie powinna być załączona mapa gedezyjna z załączonymi planami działek. I w ten sposób możemy omówic wszystkie paragrafy umowy. Co Pańswto myślicie o tym pomyśle. CD będzie miał maile, my wspólne stanowisko, a tym samym większe przełożenie na CD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.97.0.* 15.04.08, 15:19 Aby się w tych uwagach nie pogubić proponuję poszczególne uwagi przypisywać do konkretnego paragrafu, ustępu, punktu; chyba, że będą to uwagi natury ogólnej - wtedy wrzucić je na poczatku lub na końcu. My naszą spisaną wersję uwag będziemy mieli dziś jeszcze. Są to uwagi narazie nasze, bo doszliśmy do wniosku, że wersję z prawnikiem ustalimy jak CD będzie chciało wogóle negocjować umowę. W przeciwnym razie szkoda pieniędzy na prawnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 19:27 Dziś wstępnie rozmawiałam z prawnikiem na temat naszej umowy.Szczegółowe uwagi będę miala za kilka dni.Wrzucam więc nie pokolei-KRS jest wystawiony na inną firmę niż widnieje w umowie, pozwolenie na budowę nie jest jeszcze prawomocne,jest dużo niejasych sformułowań wymagających uściślenia.Z umowy nie wynika fakt, że za poszczególne etapy będziemy płacić po ich zakończeniu.Tzn.jeśli powiedzmy I etap nie zostanie zakończony do podanej w umowie daty np z przyczyn złych war.atosferycznych(czyli w tym stwierdzeniu mogą upchnąć wszystko) to my i tak jesteśmy do tego dnia zobowiązani zapłacić daną kwotę.To tylko kilka uwag przekazanych mi telefonicznie.Kate,wydaje mi się że w wątku dot.Rudy Śl.ludzie pisali że byli w CD i omawiali czy też negocjowali(jakkolwiek to nazwiemy)swoje umowy.Przecież nie mamy nawet wielu załączników ktore powinny być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 20:52 Gość 2 - oczywiście, że nie wyobrażam sobie, żeby nie negocjować umowy. Faktycznie - umowa oraz własność działki jest na Brodziak i Wspólnicy Sp Komandyt. - nie ma ich KRS więc nie wiemy kto jest komplementariuszem w spółce i czyja odpowiedzialność jest nieograniczona no co ta firma czy osoba posiada. POzwolenie na budowę, projekt, KRS i pozostałe są na Centrum Developer Sp. z o.o. Sp komandyt. W tej ostatniej komandytariuszem (odpowiadającym bez ograniczeń) jest Centrum Developer Sp. z o.o. i tu też ślad się urywa, bo nie ma KRS-u tej ostatniej spółki, więc nie wiemy, jaki jest jej kapitał a w ślad za tym do jakiej kwoty odpowiadają jej wspólnicy, etc. A skoro w dokumentach mamy dwa różne podmioty, to chyba powinny być uwidocznione powiązania między nimi. A jedynym powiązaniem jest to, że Centrum Developer Sp. z o.o. Sp. komand. ma być generalnym wykonawcą osiedla, któreago inwestorem jest Brodziak i Wspólnicy. Jeśłi tak, to wg mnie powinniśmy w dokumentach miec komplet dokumentów dot. Brodziak i Wspólnicy no i chyba na nich powinno być pozwolenie na budowę (jako na właściciela działki). Tu chodzi przecież o bezpieczeństwo naszych pieniędzy, które planujemy zaangażować w inwestycję. Swoją drogą nie wiem czy bank udzieli kredytu jak jest taki zamęt w papierach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee(kate) Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 21:06 To nasze uwagi - na razie bez konsultacji z prawnikiem: 1. § 1, lit. c, § 4 ust. 1 – wskazują na możliwość sprzedaży udziału w działce a nie wydzielonej geodezyjnie działki o powierzchni 608 m2 +/- 3%. Dlaczego nie ma jasno określonej daty geodezyjnego podziału działek i konsekwencji nie dokonania podziału spadających na inwestora. § 4 – mówi więc o ewentualnym podziale geodezyjnym gruntu na działki przez inwestora, w zamian za obligatoryjne zobowiązanie kupującego do służebności gruntowych. Propozycja: Jasne i obligatoryjne zobowiązanie się inwestora do podziału geodezyjnego gruntu zgodnie z podziałem wstępnym (wraz z terminami realizacji), lub przeprowadzenie podziału przed dokonaniem pierwszej wpłaty przez kupującego. Wskazanie, kto poniesie koszty tego podziału. Załącznikiem do umowy powinna być mapka geodezyjna z zaznaczonymi planami poszczególnych działek (min tych objętych etapem I realizacji osiedla). 2. Brak planu rozprowadzenia mediów na działkach. Propozycja: Załącznik w postaci planu rozprowadzenia mediów na działkach określonych we wstępnym projekcie podziału. 3. § 2 ust. 3 Brak jest charakterystyki ogrodzenia wraz z jego terminem realizacji. 4. § 3 ust. 1, § 4 ust. 1, Działka jest obciążona hipoteką banku. Ma ona być zwolniona w momencie sprzedaży nieruchomości nabywcom – czy istnieje możliwość, że bank PKO nie wyrazi na to zgody? Kapitał zakładowy firmy Brodziak i wspólnicy to właściwie nie wiadomo ile, firma (firmy?) ma liczne rozpoczęte a nie sprzedane inwestycje (Warszawa, Ruda Śl., Wrocław). Jakie gwarancje/ zabezpieczenia może przedstawić inwestor, które zabezpieczą interesy nabywców w okresie realizacji budowy (tj. do podpisania aktu notarialnego i przeniesienia własności na nabywającego)? Jakimi – oprócz kredytu bankowego – źródłami finansowania dysponuje inwestor (hipotetycznie – jeśli inwestor popadnie w kłopoty finansowe w trakcie realizacji inwestycji w Sosnowcu, w momencie, kiedy nabywcy ponieśli już pewne nakłady finansowe w postaci środków na realizację poszczególnych etapów budowy, to bank „wejdzie” na hipotekę inwestora na działce i zaspokoi swoje roszczenia w całości bądź częściowo, a co pozostanie nabywcom?) 5. § 3 ust. 7, Czy działka nr 75 to łącznie traktowane drogi wewnętrzne dla etapu I i II? (z propozycji podziału to nie wynika). 6. § 5 bezwzględnie ogranicza prawa kupującego wobec inwestora, gdzie inwestor ma prawo przesunąć terminy realizacji poszczególnych etapów a kupujący musi się do tego dostosować pod rygorem utraty zadatku w kwocie kilkudziesięciu tysięcy złotych. Propozycja I: W razie rażącej zmiany terminów realizacji poszczególnych etapów kupujący wraz z inwestorem określa terminy płatności bez konsekwencji utraty zadatku. Propozycja II: W razie zmiany terminów realizacji poszczególnych etapów kupujący ma prawo odstąpić od umowy bez konsekwencji utraty zadatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee(kate) Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 21:08 7. § 7 „Prace dodatkowe i wykończeniowe, nie objęte załącznikiem nr 2, …” załącznik nr 2 to pozwolenie na budowę. 8. § 7 ust. 2 Co należy rozumieć przez „istotne zmiany w budynku”? Brak jasnego określenia trybu i kosztów wprowadzania zmian w projekcie. 9. § 7 ust. 5 Niektóre prace dodatkowe są konieczne aby uzyskać stan powszechnie uważany za standard np. instalacja telefoniczne, TV itp. Zasady umożliwienia kupującemu wykonania tych prac i klauzula o ewentualnym wydłużeniu terminów prac wykonywanych przez inwestora oraz rygorze niezmienności terminów płatności są nie do przyjęcia. Propozycja: Wyodrębnienie wspólnie z inwestorem prac, które zostaną wyłączone z § 7 ust. 5. 10. § 8 ust. 1 w zasadzie poprzez wpis w § 5 ust. 2 inwestor zwania się od odpowiedzialności w postaci kary umownej w wysokości 0,03% za każdy dzień zwłoki, liczonej od prac pozostałych do wykonania. Odpowiednie wpisy w dzienniku budowy mogą wszystkie opóźnienia z winy inwestora podciągnąć pod niekorzystne warunki atmosferyczne. 11. § 9 Brak określenia kwot kosztów opłat notarialnych. Propozycja: Wyszczególnienie w umowie okoliczności wymagających podpisanie aktu notarialnego z uwzględnieniem kosztów każdego z nich. 12. § 12 - Brak w umowie opisu budowy drogi dojazdowej do osiedla. Propozycja: Jasny opis czynności które będą wykonane przez inwestora w celu połączenia osiedla z drogami zewnętrznymi wraz z terminami ich realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee(kate) Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 21:08 13. § 12 - Brak mowy o przyłączu sieci (wodociągowa, gazowa, energetyczna, kanalizacyjna) wewnątrzosiedlowych na zewnątrz (warunki i pozwolenia na przyłącze sieci osiedlowych do sieci zewnętrznych). Propozycja: Jasne stwierdzenie i plan podłączenia sieci osiedlowych do sieci zewnętrznych wraz z warunkami i pozwoleniami oraz terminami ich realizacji. W obecnym kształcie umowy brak jest gwarancji, że instalacje osiedlowe zostaną przyłączone do sieci miejskich przed sprzedaniem przez inwestora 100% budynków (o ile w ogóle). 14. § 12 Pierwotnie była mowa, że etap I i II będą miały osobne ogrodzenie i wjazd – czy to jest aktualne? Bo nie wynika to z umowy. 15. § 15 ust. 3 – co w przypadku jeśli na skutek warunków atmosferycznych lub innych terminy realizacji prac opóźnią się na tyle, że gwarancje na kotłownię, grzejniki c.o. i stolarkę okienną wygasną (np. w sytuacji jeśli inwestor zakupił te elementy w 2007 r. a termin sprzedaży to 2009 r.). 16. § 15 - Co z rękojmią w przypadku strat poniesionych na elementach wykończenia finansowanych przez kupującego niezależnie od inwestora (po oddaniu inwestycji we władanie kupującego), powstałych na skutek wad przedmiotu rękojmi. 17. § 15 ust. 2 Czy np. przesunięcie jednego gniazdka we własnym zakresie powoduje utratę rękojmi na całość instalacji elektrycznej w budynku? Brak jednoznacznego określenia w umowie w jakim terminie inwestor (lub jego podwykonawcy) zobowiązani są do dokonania zmian postulowanych przez kupującego. Powinien być zapis, że wykonawca zobowiązany jest do ustosunkowania się do postulatów zmian zgłaszanych przez kupującego w terminie …. dni roboczych; bez takiego zapisu terminy realizacji poszczególnych etapów mogą być odwlekane w nieskończoność z „winy” kupującego. 18. § 16 wskazuje na ryzyko kupującego, związane z finansowaniem inwestycji przez kupującego opisanym w § 6. Propozycja: Zakup nieruchomości po zakończeniu realizacji inwestycji. Czy taka opcja istnieje przy uwzględnieniu obecnej sytuacji na rynku inwestycji developerskich? Developer nie znajduje nabywcy w czasie realizacji inwestycji. 19. Brak w załącznikach regulaminu wstępu na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee(kate) Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 21:09 20. Brak wypisu z rejestru gruntów. 21. Brak kosztorysu (specyfikacji materiałowej). Kosztorys w naszym rozumieniu to dokładny opis materiałów stosowanych podczas budowy pozwalający zidentyfikować dany materiał na rynku, ilość zgodnie z projektem budowlanym i przyjęta cena. Pomijamy wycenę czasu pracy, marże wykonawcy, developera, ponieważ kosztorys ma zapewnić nam prawo weryfikacji użytych materiałów podczas realizacji, nic więcej. W przypadku stwierdzenia poważnych odstępstw podczas realizacji prac w stosunku do kosztorysu ( kosztorysu w naszym rozumieniu), kupujący ma prawo odstąpić od umowy bez konsekwencji utraty zadatku na poczet realizacji prac oraz innych dokonanych płatności. 22. W dokumentach takich jak umowa, projekt budowlany oraz kosztorys są liczne sprzeczności. Skoro projekt i kosztorys są załącznikami do umowy, to ich zapisy powinny być wiążące, który więc dokument powinien być traktowany jako nadrzędny? W świetle tego, czy zapisy projektu budowlanego należy traktować jako wiążące? 23. W umowie nie jest określone, jakie będą tereny wspólne (rekreacja itp.) wzmiankowane w koncepcji całego osiedla oraz jakie będą zasady korzystania z nich (wstęp, ew. koszty utrzymania, terminy ich realizacji, itp. 24. W jaki sposób można wprowadzić w życie zmiany w projekcie budowlanym kluczowe dla końcowego wykonania inwestycji – np. izolacja pozioma na gruncie (4 cm styropian to zdecydowanie za mało), izolacja na balkonie (zbyt cienka, aby nie zalewać potem salonu)? Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 15.04.08, 21:59 Dziękuję bardzo za tak wnikliwą analizę. Muszę wydrukować uwagi, żeby to przemyśleć. Czy sprawdziliście Państwo, czy w płatnościach została uwzględniona kwota 5 tys. zł zapłacona przy zgłoszeniu rezerwacyjnym. W moim przypadku nie. W projekcie budowlanym nie są dokładnie określone niektóre materiały np dachówka, stolarka zewnętrzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 22:56 Dokładnie , trzeba przemyśleć punkt po punkcie i ewentualnie przyjąć jakies wspólne stanowisku , zgłoszenie rezerwacyjne u nas też nie zostało uwzględnione ,myślałam ze załącznika nr 7 wstęp na teren budowy tylko my nie dostalismy , a tu okazuje się ze nie.Póżniej nam zamkną budowę i nie będzie podstaw zeby tam wejść.Ciekawe jest to ze nie ma podanych wymiarów działki , ani długosci ani szerokosci . Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 16.04.08, 08:45 Witam, chciałbym zaproponować spotkanie. Proponuję żebyśmy się spotkali w niedzielę 20.04 o godz. 16. Co do miejsca nie mam pomysłu - takie żebyśmy mogli w spokoju porozmawiać, spisać wspólna wersję. Propozycję proszę przesyłać na mail'a dariafj@wp.pl . Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 16.04.08, 12:44 Dzisiaj przejrzałem projekt budowlany i mam następujące uwagi 1) Brak podanej głębokości fundamentu. Głębokośc fundamentu powinna być uzależniona poziomu przemarzania gruntu. Wg mapy którą znalazłem w netcie to 1m. 2) Dokładnie nie jest określony typ Prothermu. Oprócz grubości w katalogach podawane są oznaczenia P+W lub AKU. AKU wyglądają na gorsze. 3) Brak jednoznacznego określenia klasy energetycznej budynku. Są podane wartości dla ścian, dachu. Natomiast nie ma wartości dla stolarki i całości. Na podstawie podanych wartości można oszacować, że klasa energetyczna jest pomiędzy A i B ( raczej bliżej B). Wg powinna być podana jednoznaczna klasa energetyczna 4)Nieokreślono dokładnie typu tynku zewnętrznego 5)Nieokreślono dokładnie typu stolarki okiennej, drzwiowej, parapetów 6)Nieokreślono typu dachówki. Wg deklaracji miał być braas 7)Czy wg Państwa podana izolacja termiczna, akustyczna podana jest wystarczająca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 18:52 trzeba sie zebrac koniecznie, tez co troche zasypuje ich pytaniami, na niektore odpowiadaja a na niektore nie. Np w kosztorysie podano ze jest ETAP IV .. hm a w umowie nie? wiec my placimy za caly dom, a oni moze kiedys laskawie zrobia nam ocieplenie i elewacje bo to w koncu Etap IV a my placimy za III etapy :) Odpowiedz Link Zgłoś
vivamd Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 16.04.08, 20:26 Witam wszystkich, 150zł/mies za utrzymanie części wspólnych też uważam za kwotę zbyt dużą. czy ktoś zwrócił uwagę na uzasadnienie w decyzji o zabudowie tzn "realizację zabudowy mieszkaniowej o charakterze rezydencjonalnym na działkach o powierzchni minimum 1200mkw"!! co to oznacza??? przecież zadna działka nie ma 1200 m. Odpowiedz Link Zgłoś
roko2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 17.04.08, 08:25 ja też to zauważyłem, dzisiaj ide w tej sprawie do urzędu miasta!! Napisze wieczorem co jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik32 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 17.04.08, 21:29 Też jestem za spotkaniem , ale dopiero po konsultacjach z prawnikami. Dobrze by bylo zaprosic też jakiegoś specjaliste od budownictwa.Jeżeli CD chce administrować później osiedlem to musi się zgodzić na negocjacie z potencjalnymi mieszkańcami. Odpowiedz Link Zgłoś
roko2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 17.04.08, 22:11 byłem dzisiaj w urzedzie miasta w wydziele geodezji w sprawie podziału działek i ...... i z informcji uzyskanych przez Panią prowadzącą tą sprawę wynika, iż nie ma mozliwosći podziału działek na mniejsze niz 1200 metrów!!!! Na dzień dzisiejszy w planie zagospodarowania przestrzennego, który jest zatwierdzony przez UM, podziału działek na mniejsze niż 1200 m nie bedzie.Na tym terenie obowiazuje prawo miejskie a jego zmiana może nastąpic dopiero po złożeniu i zatwierdzeniu nowego planu zagospodarowania przestrzennego, którego i tak szybko nie zmienią. Ciekawe jak CD chce sprzedać dom z działka np. 600 metrową? Wydaje mi sie ze CD dobrze o tym wie i dlatego zabezpieczyli sie paragrafem 4. Co myślicie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 22:29 Czy to oznacza że realny jest tylko np udział w działce?Jak to wygląda pod kątem prawnym????Czy wyjaśnili to jakoś w UM?Kto więc będzie wpisany jako właściciel działki np 300 czy 500m kw na której będzie stał dom?Kto będzie figurował w dokumentach?Na jakiej podstawie UM zatwierdził przedstawiony plan osiedla z domami na działkach max 800m kw.? Odpowiedz Link Zgłoś
roko2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 17.04.08, 22:36 Wydaje mi sie że narazie mozliwy jest tylko udział w działce a nie konkretna działka wyznaczona z tej o powierzchni 1200m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 22:55 Co to oznacza dla nas?Czy mam rozumieć że mój dom będzie stał na działce której nie będę właścicielem?czyli np wspólnie z sąsiadami- tymi z działki 1200m-będziemy mieć jedną działkę,razem np.w czwórkę będziemy wykazani w księdze wieczystej jako właściciele?to jakiś kosmos?czy z rozmowy w UM wynikało że zmiana tego planu zagospodarowania nie wchodzi na razie w grę czy to kwestia procedury wymagająca np kilku miesięcy czy lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 23:54 Ponowny podział gruntów,z tego co mi wiadomo to kwestia czasu.Tu powstaje pytanie- jak długiego czasu?...i kto za to zapłaci?Jaka jest gwarancja,że sąsiad ,któremu "okrojono"działkę podczas budowy nie będzie domagał się części np.mojego gruntu,do której prawnie też należy.To rzeczywiście jakiś kosmos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 18:44 witam! a metraż mojej działki nr 7 zmienil sie drastycznie z 298 do 250m2 :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 10:33 w punkcie 9 par.3 jest napisane"w związku z trwającym podziałem nieruchomości opisanej w par 1...itd"czy to oznaczałoby że CD wystąpił już o zmianę planu zagospodarowania umożliwiającym podział działek na mniejsze,tak abyśmy stali się właścicielami?Cała procedura to podobno ok.rok ale nie wiemy czy już została rozpoczęta.Czy ktoś ma informacje na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 19.04.08, 11:14 Witam forumowiczów, wczoraj wpadliśmy na to forum. Widzimy że trwa ostra dyskusja. Ciągle jest wiele rzeczy do wyjaśnienia, ale narazie dotyczy to domków. My czekamy na kontakt ze strony CD ale w sprawie mieszkań. Miało być juz coś wiadomo w grudniu i tak do dziś czekamy. Sami nie wiemy co o tym już myśleć, pewnie też będzie niezły młyn. Skoro niejasna jest sprawa pozwolenia na budowę domków, to czemu ma być pozwolenie na budowę bloków. Może ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat? Życzę powodzenia w negocjacjacj bo na pewno łatwo nie będzie. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 13:35 Ja jednak mam nadzieje ze wszystko skonczy sie pozytywnie , wiadomo ze kazdy kto inwestuje swoje pieniadze chcialby zeby bylo wszytsko ekstra .Sama mam pelno wątpliwosci i obaw , ale pocieszam się tym ze CD wybudowalo juz jedno osiedle w sosnowcu i katowicach , ludzie sa zadowoleni i nie bylo wiekszych problemow , tym bardziej CD chyba by nie ryzykował jakimis przekrętami jesli ma to być jedno z najwiekszych ich osiedli i jak twierdza"najbardziej ekskluzywne".Wszystko sie okaże z czasem , z tego wszytskiego najbardziej martwia mnie te działki , o ktorych nie wiadmo nic oprócz tego jaka mają powierzchnie , jestem ciekawa czy ktos z CD bylby w stanie pokazać nam choc mniej więcej umiejscownie tych działek , bo kto mnie zapewni ze to nie będzie działka na skarpie ,np super wąska i długa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 14:06 Ja też mam nadzieję że mimo wszystko dojdziemy do jakiegoś porozumienia z CD.Nie liczę na to, że obędzie się bez stresów i że uda się wszystko załatwić ale przynajmniej priorytety.Wiadomo że inwestujemy tam duże pieniądze i chcielibyśmy żeby było OK.Mnie też najbardziej niepokoi ta sprawa działek i ich podziału. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 21.04.08, 18:24 Jak myślicie Państwo, cz jesteśmy w stanie zgłosić wspólne uwagi do CD. Wydaje mi się, że jak w większej grupie zgłosimy wspólne uwagi będziemy mieli większy wpływ na CD. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 22.04.08, 15:29 Witam, kontaktowałem się dzisiaj z Wydziałem Architektury UM tel 32 296 04 59. Pod nr urzęduje Pani, która zajmuje się Osiedlem Słonecznym. I tak, jeżeli dobrze zrozumiałem, w planie zagospodarowania przestrzennego podany jest warunek o minimalnej działce 1200 m2. W związku z tym, że nasze działki są mniejsze niż 1200 m2, to będziemy mieli współwłasność z sąsiadem. Czy z dokumentów, które dostaliśmy od CD, można się doczytać o współwłasności? Dojazd do osiedla to płyty betonowe prefabrykowane ułożone od strony ul. Klimontowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 22.04.08, 16:52 Nie pamiętam aby było tam coś na ten temat. Nie wiem co w przypadku, kiedy ktoś z nas zapragnie sprzedać swoją nieruchomość, czy musi ją wówczas sprzedawać wraz z sąsiadem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:50 Dla mnie sprawa tego podziału gruntu jest podstawowa.W paragrafie 4 pkt.1 "W razie niemożności dokonania podziału geodezyjnego nieruchomości....Inwestor zobowiązuje się do sprzedaży ......udziału we własności działki".Ale wcześniej w paragrafie 3 pkt.9 "W związku z trwającym podziałem nieruchomości itd..."Czyli na podstawie tego ostatniego możemy wnioskować że jakiś podział jest dokonywany.Niestety nigdzie jasno nie mamy określone że nabędziemy jedynie prawo do wspólwłasności a nie własność.Co na to Centrum Developer?Czy macie Państwo jakieś informacje dotyczące tej sprawy z firmy?Po co nam w takim razie plan zagospodarowania terenu przekazany wraz z dokumentami??Przecież mamy na nim wydzielone działki 250-800 m kw.W takim razie w świetle obecnego stanu powinniśmy dostać podział z działkami 1200m bo innego podziału w tej chwili być nie może.Myślę że na tym etapie to jest kluczowa sprawa.Może ktoś z Państwa zasięgał informacji bezpośrednio u developera?Czy w ogóle kiedyś i kiedy ustanowienie własności będzie możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
janosik32 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 22.04.08, 21:45 dzisiaj Pani z CD poprosila mnie o moj termin akceptacji umowy. Na pytanie o podziale dzialek nie umiala odpowiedziec.Miala o tym poinformowac szefostwo.Rowniez nie za bardzo umiala wyjasnic dlaczego w umowie nie odjeto kwoty ktora wplacilismy jako zadatek zgloszeniowy.Czy ktos z panstwa rozmawial z Panem Brodziakiem bo pracownicy nie za bardzo sa zorientowani w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 23:17 Ja rozmawiałem w sprawie zadatku.Podobno ma to zostać dodane do umowy(zostało przez przypadek pominięte).Martwi mnie jednak coś innego.Mój prawnik doliczył się kilkudziesięciu błędów w umowie.W takiej formie umowa zabezpiecza niestety jedną ze stron(oczywiście developera).My jako kupujący tak naprawdę nie mamy nic zagwarantowane.W tej umowie mamy właściwie tylko obiecaną Współwłasność działki obciążonej dodatkowo hipoteką,nie mamy wpływu na wady budynku(ponieważ zostało to również pominięte w umowie).Zresztą długo by opisywać punkt po punkcie.Przestrzegam wszystkich-zmiana umowy jest konieczna,no chyba ,że ktoś naiwnie wierzy w szczęśliwe zakończenia. Mam jeszcze pytanie,czy ktoś wie jaki jest majątek P.Brodziaka? Bo świadczy on podobno poręczeniem majątkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:02 pytałem o zadatek również, zero odpowiedzi, pytalem tez o ETAP IV w kosztorysie (w umowie III etapy) i zero odpowiedzi.. chyba sie zastanawiaja jak z tego wybrnąć - a dzisiaj miala pani z CD dzwonic do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 18:58 jak nie bylo problemów w Katowicach, robienie elewacji sie przedluzalo nie mówiac o drodze osiedlowej.. budowa miala sie skonczyc koniec 2007 a w kwietniu (bylem tam ok 2 tyg temu) jeszcze kopara stala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:24 Na osiedlu slonecznym zaczyna sie cos dziać tzn stoja juz jakies sprzęty itp wiec może faktycznie zaczną budowę 30 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
roko2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.04.08, 00:12 Witam, myślę ze w przypadku tak wielu niejasnosci wynikających z umowy konieczne jest jakieś spotkanie i ustalenie wspólnie jednej wersji porawek do umowy i podziału działek przez CD.UM w Sosnowcu może dokonać podziału kolejnego działek ale to na wniosek CD ,jeśli tego nie dokona inwestor to pozostaje tylko droga sądowa która moze sie ciągnąc dość długo. Jeśli macie jakąś propozycje na sptkanie to podajcie jakiś termin i miejsce. godziny popołudniowe i wieczorne w tygodniu myślę ze wiekszości bedą pasowały ewentualnie w weekend. czekam na propozycje spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 00:36 My też jesteśmy po rozmowie z prawnikiem.Mamy zaznaczonych wiele punktów które powinny być zmienione,uściślone itd.Myślę że spotkanie jest jedynym rozwiązaniem.Jest wiele spraw do omówienia i nie jesteśmy tego w stanie zrobić na forum.Proszę zaproponować jakiś termin i miejsce.Może jednak łatwiej będzie w weekend np.sobota rano lub niedziela wieczorem,tak żeby wszyscy zainteresowani mogli dotrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.04.08, 12:16 WItam, proponuję się spotkać w piątek o godz.18:00. Miejsce jest dla mnie obojętne Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.04.08, 12:41 Sprawa podziału działek jest kluczowa. Rozmawiałem z osobą z osiedla Góralskiego. Tam budowa wyglądał inaczej. Najpierw kupili działki od innej firmy, a następnie CD, Brodziak rozpoczęli budowę. Moim zdaniem jak CD nie podejdzie rozsądnie do kwestii podziału działek, to trzeba dać sobie spokój. Dodatkowo opłata 150 zł, jak pomnożymy razy 44 domki i 12 miesięcy to otrzymujemy 79200 zł. Pytanie czy chcemy CD płacić takie pieniądze. Moim zdaniem nie. Myślę,że sami będziemy w stanie się zorganizować. Ja również kontaktowałem się z prawnikiem i mam wiele uwag do umowy, ale te 2 sprawy wydają się najważniejsze. Istnieje obawa, że potraktują nas jak spółdzielnie mieszkaniową - będziemy mieli współwłasność na grunt, CD będzie zarządzał naszym osiedlem i będzie miał stały duży dopływ gotówki. Jest to sprzeczne z moim wyobrażeniem - domek z własnym ogrodem, niższe koszty utrzymania niż w spółdzielni mieszkaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roko2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 13:53 Witam w pełni się zgadzam z przedstawioną teorią. Jak najbardziej pasuje mi spotkanie w piatek o 18- do ustalenia miejsce. prosze o wpis osób chętnych na spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maba Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 14:06 Potwierdzam udział w spotkaniu. Rozumiem że miejsce spotkania to Jazz Pub na Kościelnej, piątek g.18.00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.97.0.* 24.04.08, 15:09 Żeby nie było tak śmiertelnie poważnie, to polecam zajrzeć tutaj: www.onet.tv/28962,4451,1,3432792,1,1,0,0,wideo.html Mimo, że się uśmiałam, to jest to materiał ku przestrodze kupującym u dewelopera...czyli m.in. nam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:07 dobrze napisane, za 150zl miesiecznie od tylu domkow to zaplace za oswietlenie calego Zagórza ;) tez zglaszalem ze 150 zł / mies to zdecydowanie za duzo.. fakt trzeba zorganizowac sie samemu i nie liczyc na posrednikow jak CD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate+ralfee Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.97.0.* 23.04.08, 13:55 POtwierdzamy chęć udziału w spotkaniu. Piatek 18.00 jest OK (choć wygodniej dla nas byłoby w weekend). W Sosnowcu? Kto zna jakąś spokojną knajpkę? Ja mogę tylko zaproponować Pub Na Dęblińskiej 1 w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 16:39 Ja też potwierdzam udział w spotkaniu.Wprawdzie będę musiała poprzestawiać zaplanowane wcześniej obowiązki i wolałabym inny termin (np sobota rano) ale tym sposobem nigdy nie znajdziemy terminu, który by wszystkim odpowiadał.Dostosuję się więc do piątku. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.04.08, 18:32 Witam, więc proponuje piątek godz. 18:00 Jazz Pub ul. Kościelna naprzeciwko biblioteki na Zegadłowicza. Do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
janosik32 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.04.08, 20:55 Potwierdzam chęc spotkania tylko jest jakaś rozbiezność. Czy Pab na Dęblińskiej czy na Kościelnej? A może by tak na placu budowy i ewentualnie potem przenieść się do najbliższego Pabu. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.04.08, 22:45 Pub na Kościelnej. Moim zdaniem przejazd będzie stratą czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 17:42 Niestety ze względu na prace nie jestesmy w stanie dotrzeć na spotkanie , będziemy wdzięczni jesli umieszczą Panstwo postanowienia na forum , wtedy będziemy mogli się dołączyć do prośby o weryfikacje umowy.Dzisiaj dzwoniono do nas z centrum developer , mailem nalezy przesłac wszystkie uwagi do umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 24.04.08, 18:40 UWAGA WAżNE!!! W związku z brakiem miejsc w "jazz pubie" WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH ZAPRASZAM NA SPOTKANIE W KAWIARNI przy kinie "NESCAFFE HELIOS" w Sosnowcu,przy ul.Modrzejowskiej 32 (piątek:25.04.godz.18.00) Mamy zarezerwowane miejsca:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maba Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 18:59 Dzięki za informację. Do zobaczenia jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roko2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 19:48 dzięki za informację-do zobaczenia jutro w heliosie o 18 Odpowiedz Link Zgłoś
janosik32 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 24.04.08, 21:21 Potwierdzam swój udział.Proponuje mieć ze sobą widoczne broszurki CD aby łatwo się rozpoznać.Do zobaczenia jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 25.04.08, 22:41 Założyłem mail'a potencjalni_mieszkancy_os@wp.pl Czekamy na notatkę Moniki. Monika ma wysłać notatkę 26.04.2008 wieczorem. Oficjalne stanowisko do CD przekażemy 06.05.2008. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 16:42 a jakie jest hasło do tego maila? Odpowiedz Link Zgłoś
janosik32 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 27.04.08, 08:13 prosze podac haslo na nasze poczty mailowe podane na spotkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 08:36 witam , nie moglibysmy wyslac tych postanowien wczesniej?po co czekac do 8 maja jak juz wszystko jest ?tak to wszystko sie znowu przeciągnie , a nas gonia sprawy załatwiania kredytu itp i chcialibysmy załatwić to jak najwcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 27.04.08, 09:00 odp.do gość: Proszę podać swój adres mailowy.Prześlemy Panu notatkę ze spotkania,w której odnotowaliśmy nasze propozycje zmian do umowy.Zresztą w razie jakichkolwiek pytań proszę o bezpośredni kontakt na maila.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 09:54 medjunior@o2.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 27.04.08, 13:52 Witam, tak, żeby rozwiać wszystkie wątpliwości 1) Oficjalnej notatki jeszcze nie ma. Koleżanka, która podjęła się wysłać prawdopodobnie dzisiaj wieczorem ją wyślę. 2) Notatkę ma wysłać na wszystkie adresy mailowe, które zebrała na spotkaniu. 3) Jak każdy przeczyta notatkę i zgłosi ewentualne uwagi i potwierdzi, że jest ok, to prześlemy ją oficjalnie z założonego przeze mnie mail'a z kopią do wszystkich zainteresownaych. Oczywiście wszyscy podpiszemy się pod notką. Stąd ta data po długim weekendzie. 4) Konto mailowe jest na razie puste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 21:15 Czołem, My ze swojej strony dołożymy uwagi do kosztorysu, w czym wspomoże nas znajomy, zawodowo przedstawiciel innego developera. Będziemy je mieli jutro lub pojutrze, roześlemy również mailem. Dziś byłem na miejscu "akcji", teren jest ogrodzony, zdjęty jest humus z powierzchni, gdzie będą przebiegały drogi, stoją pakamery, no i stróżuje pies, tak więc zaczęli. Rozmawiałem również z osobą z pobliskiego osiedla przy ulicy Góralskiej, ogólnie ujmując nie było tam wielkich scysji, ale pilnować trzeba. Tam mogli dokonywać bez wielkich obwarowań zmian w projekcie, ale to były inne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 21:47 Witam wszystkich,z tego co udało mi się dowiedzieć ,osiedle na Góralskiej też miało być zamknięte jeszcze w zeszłym roku(chyba w czerwcu).Mieli to zapisane w umowie wraz z podaniem terminu.Nie jest do dziś....Jakie jest więc przełożenie zapisów umowy na ich realizację??Ralfee-czy uwagi od znajomego budowlańca będziecie uprzejmi zamieścić na forum lub przesłać mailem?Poza tym polecam stronę CD.Na mapce z os.Słonecznego zostały jedynie 3 wolne domy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 23:56 gość 2 napisał(a): >Jakie jest więc przełożenie zapisów umowy na ich > realizację?? Nie znam treści ich umów, ale facet z którym dziś rozmawiałem twierdzi, że mógł się dogadać, tzn. za niedotrzymywanie zapisów w umowie mógł wyegzekwować prace dodatkowe. Nie twierdzę absolutnie, że tak będzie w naszym przypadku, dlatego właśnie treść umowy w perspektywie obowiązków i konsekwencji powinna być generalnie mówiąc UCZCIWA. gość 2 napisał(a): >Ralfee-czy uwagi od znajomego budowlańca będziecie > uprzejmi zamieścić na forum lub przesłać mailem? Tak jak pisałem, wyślę mailem, jeśli będę miał listę adresów, jeśli nie to położę na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:14 Witam! Z checia dolacze sie do waszej grupki (moj mail to jaceks@poczta.onet.pl) wiec z checia zerknalbym na wasze uwagi, szkoda ze tak pozno znalazlem to forum :/ no ale moze da sie to nadrobic. Co do uwag to mnie zastanawia jeszcze ETAP IV w kosztorysie o czym nie ma mowy w umowie (tylko III etapy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:25 aktualnością tej mapki bym sie nie przejmował.. chyba rzadko to robią.. poza tym na stronie jest troche błędów (np linki) Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 27.04.08, 21:48 Jeszcze raz o notatce - ma być jutro Monikę dopadły imieniny męża:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 21:55 Dostaliśmy maila z uwagami , które równiez akceptujemy , ze swojej strony chcielibysmy dorzucic uwagi do załacznika 16 który dotyczy zawracia umowy miedzy cd a PKO tzn CD powinnien udostępnić do wglądu lub dołączyć do umowy kopię tej umowy o ktorej mowa w załączniku 16.punkcie 1 i 2. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 29.04.08, 11:47 Pana mail to medjunior@o2.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:22 Czy wysłaliście już uwagi zbiorcze do CD, można prosić o podesłanie ich na maila jaceks@poczta.onet.pl. Chciałbym sie dołączyć do tematu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cool_sebson Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 03.05.08, 19:53 Witam, czy też mógłbym otrzymać od Państwa notatkę dotyczącą umowy z CD, ponieważ jestem zainteresowany podpisaniem umowy z nimi. Mój mail cool_sebson@interia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajblcz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.08, 09:41 hehe ale macie jazde:) witam,wpadłem na to forum szukajac info o os.CD. obiektywnie proponowałbym zawiązac formalne stowarzyszenie mieszanców oś.CD CO Z pewnością przełoży się na wiekszą moc działania.(np.w sadzie.), a i mniejsze koszty wspólne np.kancelarii prawnej was reprezentującej. wraz z przystapieniem coraz wiekszej liczby nabywców w efekcie bedziecie mieli 100% własnosci i sami bedziecie negojowac, egzekwowac utrzymanie czesci wspólnych itp. moze to jest wyjscie a moze nie popytajcie swoich prawników. ale projekt tego os.jest super i w fajnym miejscu,moze kiedys... ah pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.telpol.net.pl 06.05.08, 19:36 witam jestem na etapie przegladaniea umowy z moim radca duuuuzo niejasności. oczywiscie juz wiekszosc zostało wspomnianych. nie moglem przyjsc na spotkanie ale czy mogłbym otrzymac wasze notatki ze spotaknia???.czy moze ktos chciałby sie z nami spotkac w sprawie tej umowy ze wszystkimi kupcami?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 06.05.08, 20:44 Proszę podać adres mail'a to wyślemy Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 06.05.08, 20:55 I tak generalnie, jeżeli ktoś zainteresowanych ma podpisać umowę to proszę się powstrzymać. Jesteśmy na etapie ustalania spotkania z CD. Odpowiedz Link Zgłoś
ppiotr.1 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 07.05.08, 20:46 Witam! Czy moglibyście państwo podzielić się wnioskami z umowy z CD. Mój adres ( piotr.p@autograf.pl ) z góry dziękuję i prosze o ewentualny kontakt w sprawie spotkania w CD w sprawie podpisania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:23 Czołem! Widzę że grupa rośnie w siłę, bardzo to cieszy. Desertdust, czy wyślesz nasze uwagi osobą które dołączyły? Jeśli nie to ja to mogę zrobić. Mam wrażenie że powoli osiągamy POŁOWĘ kapitału "inwestorskiego", a to już dużo znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 07.05.08, 22:32 Oczywiście, że wyślę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.08, 20:45 Witam dzisiaj podpisałam umowę rezerwacyjną, proszę o informację czy do spotkania -o którym Pan piszę- doszło i jakie ustalenia zostały uzgodnione, będę bardzo wdzięczna za wszystkie sugestie. Mój adres e-mail kas.mazur@wp.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 26.06.08, 14:55 Umowę rezerwacyjną , ale na domek czy mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.telpol.net.pl 08.05.08, 23:01 witam serdecznie. podaje moj adres edit@onet.eu. bardzo proszę o notatki ze spotkania. Bardzo sie ciesze ze jest tyle osób zainteresowanych i że powstało to forum. dzis bylismy na osiedlu . rzeczywiscie juz cos zaczeli robic ogrodzili i jakies prace powoli zaczynaja. zastanawialismy sie powoli nad zmiana osiedla.zobaczymy.pozdrawiam przyszłych sasiadów Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 15.06.08, 17:26 witam czy podpisaliście już umowy z CD na domki? Jak to wyglądało, dało się coś pozmieniać czy było z tym ciężko, no chyba że umowy sa do zaakceptowania.Udało Wam się uzyskać jakieś informacje dodatkowe o spółce i jej wiarygodności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 19.06.08, 16:09 Witam czy udało Wam się podpisać umowy z developerem w takiej formie jak chcieliście czy nie było żadnej możliwości negocjacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.gprs.plus.pl 04.05.08, 12:38 Witam. Bardzo proszę o przesłanie mi notatki ze spotkania. Dopiero teraz odkryłam tę stronę, a szczerze mówiąc chciałam w najbliższym tygodniu podpisać juz umowę developerską. Chętnie jednak dołączę do inicjatywy przyszłych mieszkańców i wstrzymam się do czasu ustalenia wspólnego stanowiska. Moj mail to: marjo24@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.171.10.126.crowley.pl 28.05.08, 23:46 Witam niedoszłych sąsiadów! Miałem okazję rozm.,uzgadniać i ..już niemal podpisać umowę z CD, ale jak narazie definitywnie z nimi koniec!! -znalazłem ciekawsze osiedle (o ironio też Słoneczne;)) nieopodal w Dąbrowie G., ale bez takich niedomówień i naciągania jak dotąd, poza do tego jeszcze taniej, to znaczy, że da się jednak solidnie;) ...już byłem na budowie i cieszę się, że przejrzałem dokładnie treść umowy od CD no i to nasze forum;) ...to daje poważnie do myślenia, że niby firma z doświadczeniem dopuszcza do takich sytuacji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 21:15 możesz podać namiary na to osiedle w DG, generalnie ja tez bede rezygnował z tych amatorów CD ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 20.01.09, 17:42 hej, jak tam inwestycja w DG - jak odczytasz tego posta to napisz do mnie almir@poczta.onet.pl - tez kupuje w DG - moze bedziemy sasiadami :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackowski Centrum Developer - Panewnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 23:20 Witajcie Czy orientuje się ktoś z szanownych forumowiczów jak wygląda budowy osiedla przy ul. Panewnickiej w Katowicach? Chodzi mi o to co jest już zrobione? Elewacje, wnętrza, prąd, woda, kanalizacja, drogi? Czy ktoś już podpisywał umowy notarialne? Jaki są szanse terminowe na zakończenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 13:26 tak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 08.05.08, 22:56 dopiero co odkryłem to forum i mam zamiar w najbliższym czasie podpisać umowę: czy rozmawialiście Państwo już z CD na temat zmian w umowie ? mnie najbardziej niepokoi brak możliwości odstąpienia od umowy w sytuacji gdy okaże się, że UM nie zmieni jednak planu zagos. przest. i zostaniemy na lodzie jako współwłaściciele działki z szeregowcem i hipotekami różnych banków proszę o jakieś informacje na maila : judgemajor@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
rufio9 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 08.05.08, 22:44 Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ramasz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 09.05.08, 16:56 Witam wszystkich, Bardzo proszę o przysanie notatki ze spotkania na adres: ramasz@gazeta.pl My dopiero czekamy na umowę, po przeczytaniu chętnie podzielimy sie wnioskami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rufio9 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 09.05.08, 22:56 proszę o informowanie mnie o jakichkolwiek nowych ustaleniach i ewentualnych spotkaniach. Kupiłem dom nr 41 i nie chciałbym zostać na lodzie. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rufio9 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 09.05.08, 22:59 a.bednarek@mmcars.pl dom nr 41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 2 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 23:05 Czy podpisał Pan już umowę z Centrum Developer? Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 10.05.08, 14:05 Witam, wysłałem do wszystkich notatkę. Generalny wniosek, w tej formie umowa od CD jest nie do zaakceptowania. Czekamy na spotkanie całej naszej grupy z przedstawicielami CD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:45 Witam. Proszę o przesłanie informacji na temat Waszych działań. Domek numer 44. Adres e-mail jasiek99@wp.pl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.telpol.net.pl 17.05.08, 19:41 witam . czy ktoś juz podpisał umowe z centrum developer? czy beda jednak jakies zmiany w umowie? prosze o odopiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 21:21 ktoś podobno podpisał, przynajmniej o jednym przypadku słyszalem, reszta czekała do tej pory na poprawione umowy które do nas dotarły dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 22.05.08, 00:10 Ja też dostałem, ale jeszcze nie przeczytałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.telpol.net.pl 30.05.08, 10:18 witam serdecznie. My juz poodpisałiśmy umowe, wszystkie nasze uwagi zostały uwzględnione. mam nadzieje ze juz teraz pojdzie dobrze.mysle ze gdyby nie to spotkanie umowa miala by zupełnie inne brzmienie. ciesze sie ze jest to forum. pozdrawiam. WASZ SASIAD ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 16:33 My też juz podpisalismy umowe ,wiec witamy sąsiada;) Odpowiedz Link Zgłoś
aga_kwa Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 02.06.08, 01:35 witam śledzę to forum z ciekawością i zastanawiam sie dlaczego aktywność forumowiczów tak wygasła:)? czyżby nowe umowy były tak dobre czy temat przeniósł sie na inne forum?:) jesteśmy bliscy podpisania umowy - jednak prosimy o kontakt osoby ktore już to zrobiły bądź są w trakcie negocjacji Desertdust - podaj swojego maila jeśli możesz - chętnie pogadam z kimś o tak rozległej wiedzy...... plissss dzięki za pomoc moj mail aga_kwa@poczta.onet.pl dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 18:53 Forum zdechło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.telpol.net.pl 05.06.08, 14:53 czy tylko dwie osoby podpisały umowe????juz koniec forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 21:13 a ja umowy nie podpisalem i raczej tego nie zrobie, szanse na to są tak 20%. generalnie CD mnie olewa, zero kontaktu, dziwne podejscie do klienta Odpowiedz Link Zgłoś
ramasz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 07.06.08, 19:34 Dolaczamy do slow jaceks. A umowa jak byla niekozystna dla klienta, tak est nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 18.06.08, 21:18 Drodzy Państwo,ironia losu,że to my założyliśmy ten wątek....bo teraz prawdopodobnie ponosimy tego konsekwencje. Centrum Developer nie lubi ludzi,którzy się zbyt wychylają,lub po prostu dbają o swoje interesy,chcąc negocjować,lepsze,bezpieczniejsze dla nabywców umowy. To ,jak nas dzisiaj potraktowano niech będzie przestrogą dla osób ufających panu dyrektorowi Filingierowi-człowiekowi,który dane słowo traktuje jako nic niewarte.A swój honor sprzedaje za pieniądze,temu kto da więcej.Przykro mi to mówić,bo daleka jestem od bezpodstawnych oskarżeń,jednak mieliśmy okazję niestety przekonać się,że Pan ten właściwie potrafi "poderżnąć komuś gardło" uśmiechając się przy tym słodko do końca.Ale może od początku....a więc dzisiaj o godz.10.00 byliśmy umówieni na podpisanie umowy zakupu bliźniaka nr 26.Pomimo niekorzystnej nadal umowy zdecydowaliśmy się jednak podjąć pewne ryzyko.Na miejscu pani sekretarka zdziwiła się,że jesteśmy, ponieważ pan F.jest na zebraniu (zapomniał,że się z nami umówił).No cóż,zdarza się(chociaż nie powinno).Przyszedł do nas nowy pracownik,który podsunął nam umowę uzupełnioną w daty,kwoty itd.W trakcie przeglądania okazało się,że kwota m2 jest znacznie wyższa,a i nr domku jest inny.Początkowo jeszcze łudziliśmy się,że to kolejna pomyłka,jednak szybko rozwiano nasze wątpliwości informując,że domek 26(pomimo,że wpłaciliśmy zaliczkę)został sprzedany komuś innemu za wyższe pieniądze.Pan F.nie chciał z nami rozmawiać.Pewnie uznał,że nie warto zawracać sobie nami głowy.W rozmowie telefonicznej odwołałam się do wartości danego nam słowa(inne argumenty nie mają dla niego znaczenia)...ale jak widać,sam nie ceni własnych obietnic.Przekonywał mnie,że zadzwoni jeszcze dzisjaj z pomysłem,jak rozwiązać tą sprawę.Nie zadzwonił.Właściwie to nawet się nie łudziłam,po tym jak nas wcześniej potraktował,ale było by miło,aby chociaż przeprosił.No cóż to właściwie już koniec.Chociaż jeszcze niezupełnie.Pozostaje kwestia zaliczki,którą jest nam winien...ale jak ta sprawa się zakończy czas pokaże.Jutro Pan F.wyjeżdża na urlop,gdzie będzie się relaksował i nie myślał o ludziach takich jak my,o naszych planach,zawiedzionych nadziejach....bo przecież światem rządzi pieniądz! Pozdrawiam wszystkich niedoszłych sąsiadów i życzę wam samych miłych niespodzianek z firmą"CD".My niestety nie mieliśmy tyle szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.cst.tpsa.pl 19.06.08, 16:07 A to ciekawa sprawa bo wlasnie dzwonilem do nich i dostalem info ze pan F. jest u notariusza?! oczywiscie na kaucje czekam 7 dni i cisza.. podobno w gestii a wiec i "łaski" pana F. jest to żeby komuś zwrócić kasę. Czuje że bedą z nim problemy :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 19.06.08, 16:23 jaceks, czy można prosić o Twojego maila? Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 19.06.08, 17:00 jaceks, albo jak możesz to poproszę o kontakt soroka@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 17:22 Aha mala poprawka, pan F. jest na urlopie a w pracy jest p.Brodziak. Jutro maja dac znac do 12 co z kaucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.3s.pl 19.06.08, 18:53 ha widać,że wszyscy się boją. Baron Filingier i jego świta mają metody aby skutecznie pozbywać się niewygodnych.To żałosne. Ja na szczęście wycofałem się w porę i moich pieniędzy nawet nie tknął swoimi pazernymi mackami.Myślałem o zapisaniu się na drugi etap,ale śledząc to forum na 100% tego nie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 13:39 Filinger to tylko pionek, tam rządzi Brodziak. No ale widze ze kaske mi zwrocili, dzisiaj doszedl przelew :) Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 20.06.08, 17:31 Tak czy inaczej można się spodziewać sensacji w ich wykonaniu. Czekamy na umowy developerskie i zobaczymy co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 20.06.08, 17:44 do bartek_kinga: lepej się zabezpieczajcie po prostu.Nie ufajcie słowom,czy obietnicom-wszystkie postanowienia najlepiej niech będą na piśmie(pan F.cierpi na zaniki pamięci,a i komputery też im szwankują;)-to jego słowa.Pilnujcie terminów i nie czekajcie na potwierdzenie z "CD".Oni tylko dzwonią,jak im się pali grunt pod nogami.Jeśli wam zależy ,musicie być zawsze krok przed nimi. He,he podpisanie umowy z "cd"to jak rosyjska ruletka. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 20.06.08, 19:25 Dzięki za pocieszenie- rosyjska ruletka. Ciekawie brzmi szczególnie jeśli chodzi o inwestowania swoich pieniędzy.Zobaczymy kiedy się odezwą.Dzięki za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.3s.pl 21.06.08, 10:49 z tego co wiem-umowy na mieszkania już są podpisywane.Moja znajoma już zawarła z nimi umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 22.06.08, 13:19 sasza, ale czy Twoja znajoma podpisała umowę rezerwacyjną czy już umowę developerską bo to duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 16:03 A cz ktoś zamierza nabyć mieszkanie na Osiedlu Słonecznym? Prosiłabym o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.06.08, 16:14 Tak, my zamierzamy , ale co z tego wyjdzie to dopiero się okaże :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 16:21 A czy wpłacili już Państwo zaliczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.06.08, 16:27 Kaucje rezerwacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 16:48 dzięki za sprecyzowanie, ale wiadomo było o co "chodzi" ale najważniejszy chyba jest pomyślny finał całej transakcji bo czytając wypowiedzi na forum mam poważne obawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 23.06.08, 17:02 Tzn? obawy o co? dotyczyło to domków i podzielenia działek. No chyba że masz jakieś inne informacje to poprosimy o podzielenie się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.06.08, 16:27 Tak, kaucję rezerwacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 17:42 My podpisalismy umowe na blizniaka , na poczatku byly problemu z umowa, ale po zmianie byla ona do podpisania- choc bez rewelacji .Wszystko zalezy od podejscia , jak narazie jestesmy zadowoleni , choc napewno pojawia sie jakies problemy , ale mamy pozytywne nastawienie , domki powstaja w imponujacym tempie , mozna modyfikowac tez projekt wnetrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 23.06.08, 17:56 A macie podany konkretny termin oddania domu? i czy np jest w umowie dokładnie określone kiedy bedzie zrobione zagosp terenu, a jeśli się nie wyrobią to czy są jakieś kary umowne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 18:07 Termin oddania domu styczen 2009 , sa tez konkretne terminy ogrodzenia dzialki , budowy dróg itp.My zdajemy sobie sprawe ze wszystkie terminy napewno przesuna sie w czasie ale nam sie akurat nie spieszy i mozemy poczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.06.08, 18:19 Bardzo szybko. Ciekawe o ile się to wszystko przeciągnie.A wiecie ile domów jest sprzedanych? Z mieszkaniami też na początku był problem, było 3x więcej chętnych niż mieszkań, a dzisiaj jest jeszcze połowa do kupienia, z tego co mówią w biurze.Ciekawe czy tak samo jest u Was, wiele ludzi się wycofało, a jak dadzą nam umowy to pewnie znowu będzie weryfikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 18:34 Z tego co wiem to wycofaly sie okolo 3-4 osoby , jeden z tych domow jest juz napewno sprzedany co z pozostalymi nie wiem .Po zmianie umowy kazdy musial podjac indywidualnie decyzje czy podejmuje ryzyko czy nie , jedni sie zdecydowali inni zrezygnowali , a o efektach i o tym czy ktos postapil dobrze czy zle bedziemy mogli mowic dopiero po wybudowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 19:17 Niestety nie mam inf., być może są to przedwczesne obawy, ale miałam już do czynienie z deweloperem i o mały włos nie skończyłoby się to źle. Poza tym podczas zapisów byłam inf. o niższej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 23.06.08, 22:18 Zobaczymy. Coś już wybudowali i teraz też budują więc chyba nie zginą z dnia na dzień, dla nas ważne jest jak będzie wyglądała umowa dev, czy da nam jakieś gwarancje czy będzie typowo pod developera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname1999 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 23.06.08, 23:39 ja podpisałem umowę. mój domek nr 8 rosnie z dnia na dzień. paru moich znajomych też kupiło tego że zbankrutują sie nie boję podejrzewam że jakieś kłopoty bedą ale każdy kto chociaż raz "przechodził" remont lub budowę wie o czym mówie i to niezależnie od tego ile się za to płaci znajomi kupowali apartament w warszawie i prawie rok trwały poprawki i dopiero wtedy odebrali a każdy chyba wie ile w warszawie takie coś kosztuje jakieś 4 bliżniaki na naszym osiedlu pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 10:07 Ja jestem ciekawa jak wywiążą się z terminu oddania budynku, jakości wykonania, ostatecznej ceny, oraz jak będzie wyglądała infrastruktura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gal Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 10:42 przecież ten termin oddania domu (styczeń 2009) jest po prostu nie realny... no chyba że chłopaki będą kłaść ocieplenie i tynkować na mokre ściany... życzę powodzenia w mieszkaniu w takim domku robionym na szybko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 13:37 nie rozumiem tych komentarzy , jesli ktos chcial kupic dom kupil , chce czekac niech czeka , bedzie mieszkal w mokrych scianach to bedzie jego dom i jego sciany , przeciez nikt do nikogo nie zmuszal do kupienia , rezerwowania itp.wolny wybor i tak kazdy bedzie ponosil konsekwencje tego co wybral, a ze nie bedzie oddany w styczniu to dla relanie myslacych jasne , jak napisalam nam sie osobiscie nie spieszy , niech robia wolno a dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dex Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 14:10 Jeśli nie rozumiesz tych komentarzy to masz problem... - zazwyczaj ludzie nie po to podpisują konkretną umowę na konkretny termin, określoną kwotę, wpłacają niemałe pieniądze, żeby potem się dowiedzieć, że ich dom został sprzedany innej osobie albo ustalone wcześniej koszty są dużo wyższe, a termin realizacji jest z kosmosu... bo nie wykonalny a inwestorowi zostaje wróżenie czy inwestycja skończy się w tym czy może następnym roku... Umowa to umowa - rozumiem, że czasami trzeba się zgodzić na pewne odstępstwa ale bez przesady... Do mnie przemawia to, że przez CD straciłem półtora roku czasu i niemałe pieniądze. Wszystkim kupującym życzę szczęścia i mam nadzieję, że inwestycja jednak pójdzie "gładko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.08, 20:28 Witam Piszecie,że można modyfikować projekt wnętrza, moje pytanie jest następujące: czy CD dużo liczy sobie za taką modyfikację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ennia Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.08, 11:16 ja wraz z mężem planuję zakup mmieszkania na osiedlu słonecznym,podpisaliśmy już umowę rezerwacyjną ale do końca nie jestem pewna co z tego wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 27.06.08, 16:43 My też podpisaliśmy umowę, i też nie wiemy co z tego wyjdzie. Przynajmniej nie jesteśmy sami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 15:39 Mnie chodzi tylko o to ze jesli ktos juz umowe podpisal to chyba to jest tylko jego problem czy bedzie mial mokre sciany czy krzywe czy jeszcze cos innego nikt nikogo do niczego nie zmusza a kazdy swoj rozum ma i nim powinien sie kierowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 24.06.08, 17:10 To że ktoś podpisuje umowy to rzeczywiście jego wolny wybór. Tylko zgadzam się z Dexem, jesli ktoś podpisuje umowę to jest to rzecz święta, a sprzedawanie domu za plecami to dla mnie jest przegięcie.Ktoś z forumowiczów pisał że miał pierwotny termin oddania domu grudzień 2008, a podpięcie mediów I kwartał 2009- abstrakcja. Gdybyh się o nic nie bali to każdy by się zabezpieczył ale najwyraźniej nie jest im to zbyt na rękę.Ja czekam na swoją, wtedy będę mógł powiedzieć więcej, nie wiem co jest w Waszych umowach, więc trudno się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.w90-10.abo.wanadoo.fr 24.06.08, 18:20 zainteresowny jestem kupnem tam chyba ostatniego domku ktory im zostal i nawet dostalem juz umowe ale po odkryciu tego forum jeszcze sie waham. Czy moglby ktos mi podeslac swoja umowe (ze zmianami zainicjowanymi przez mieszkancow) abym mogl porownac czy rzeczywiscie troche zmienili oryginalna umowe (a Pani w CD tak twierdzi -ze pod naciskiem mieszkancow troche zmienili zapisy ale o nalszych zmianach byc mowy nie moze, a niepokoji mnie kwestia geodezyjnego podzialu/niemoznosci podzialu dzialki i tej wspolwlasnosci) pozdrawiam bartek g. moj email: gbartek@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:49 a potwierdzam, w moim przypadku mialo tak byc ze domek oddaja (bez tynkow - tynki do maja 2009) w grudniu 2008 natomiast media mieli dolaczyc najpoźniej do II kw. 2009, i to byla zmiana wymuszona przez potencjalnych kupujacych, zapisana w jednym z zalacznikow. Oczywiscie pan F. zarzekal sie ze na ten czas (czyli maks 6 mies) podlaczy domki do swoich mediow :) ciekawe.. wode to jeszcze zrozumie ale kanalizacje? chyba ze zrobi to nielegalnie. W sumie ogrodzenie osiedla i inne dodatkowe rzeczy maja byc wykonane do II kw. 2009 ale nie ma wzmianki o terminie wykonania ogrodzenia dzialki klienta i otoczenia :] ogolnie to w papierach maja totalny burdel i tylko dzieki potencjalnym mieszkancom udalo sie troche ten burdel uporzadkowac (nie do konca bo na reszte korekt sie nie godzili). Zreszta dobry przyklad to Katowice Panewniki, owszem budynki oddano na czas (znowu bez tynkow) do konca 2007 jednak otoczenie osiedla dalej jest w "lesie", ludzie dalej nie moga tam mieszkac !!! 6 mies obsuwy a konca nie widac, jutro sie tam skocze z ciekawosci zobaczyc jak im idzie Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_kinga Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 24.06.08, 23:36 No właśnie, nikt poważny na to by sobie nie pozwolił.Jaceks, czekamy na wrażenia z jutrzejszego rekonesansu.My czekamy na umowę,jak będą jakieś przegięcia, to nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 10:09 A znacie może nr KW? Odpowiedz Link Zgłoś
ramasz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 25.06.08, 10:54 Dostalismy odpis z KW jest to nr 1737. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 11:04 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 25.06.08, 13:59 A czy podczas podpisywania umów developerskich pokazano Wam akt własności gruntu i pozwolenia na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek G. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.w90-10.abo.wanadoo.fr 25.06.08, 18:06 moze ktos z Was kto juz niedawno podpisal umowe z nimi na domek szeregowy/bliznika przeslac mi ja? bo dostalem propozycje umowy i nie wim czy uwzglednia glowne postulaty mieszkncow, dzieki gbartek@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
ramasz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 25.06.08, 18:45 Pozwolenie na budowe i odpis KW sa zalacznikami do umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ramasz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 25.06.08, 18:47 poprawka, powinny byc zaloczone do umowy. My w kazdym razie dostalismy je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 18:54 przekazuje wrażenia z Panewnik, robota się lekko posunela do przodu ale dalej osiedle to plac budowy, zero dostepu. Fakt zaczeli robic elewacje, ale mozna to nazwac początkiem początku. Z jednej strony zrobili ogrodzenie zewn. ale ogolnie do konca to tam jeszcze baaardzo daleko... hm z tego co pamietam to do polowy roku mialo to byc gotowe, hmm chyba nie dadzą rady ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiukanis Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 30.06.08, 20:10 witaj,jestem właścicielką domku przy ul.Góralskiej,zbudowanego przez DC;opóżnienia w budowie były i będą;4lata temu,jak podpisywałam umowę nie było tego typu forum i nie sprawdzałam firmy,SĄ UCZCIWI zadowolona mieszkanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 20:57 najwyraźniej start mieli dobry, być może warunki "środowiskowe" były również inne :) tylko to nic nie zmienia, fakty są faktami, opóźnienia owszem jakieś mogą zaistnieć ale nie 6 mies? bo to o 100% dłużej od planów. Poza tym czemu jak święconej wody boją się wprowadzenia do umowy zapisów chroniących klienta i gwarantujących klientowi to za co ma płacić, a nie tylko siebie? hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assan Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.telpol.net.pl 01.07.08, 14:22 Witam serdecznie wszystkich rozmówców.Dwie godziny temu wróciłam z placu budowy osiedla słonecznego rzeczywiście coś tam się dzieje ,część domów ma już ściany a inna część fundamenty.Jesteśmy z mężem zainteresowani zakupem jednego z szeregowcóe gdyż jak na dzień dzisiejszy Pani Ania z biura z Katowic podała mi 9 numerów domków do wyboru .Znaczy to chyba że jednak wiele osób się wycofało.Chciałąm zapytać jak wielu z Was podpisało już faktyczną umowę i jakie zmiany udało się wam wywalczyć?Ja dzisiaj juz od reki dostałam umowę ale jest jakaś mało konkretna...ichciałam nawiązać jakiś bliższy kontakt z kimś kto już jest po podpisaniu umowy...pozdrawiam Assan mój mail : assan76@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.cst.tpsa.pl 01.07.08, 16:21 jeśli 9 domków z I etapu jest wolnych to sporo osób jednak zrezygnowało, też to zrobiłem. zmiany techniczne udało się wprowadzić i to jedyny plus tej firmy, jednak zmiany do umowy deweloperskiej już nie (tylko kosmetyka)... pan F. nie chce dyskutować o takich zmianach, więc jak ktoś chce uszczegułowić tą umowe to może sobie dać spokój.. już teraz. wątpię żeby zmienił podejście, póki co to zmienił ... ale cenę na wyższą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:13 My też czekamy na umowę, i też nie za wszelką cenę - bo pewnie będzie sporo wolnych mieszkań z których klienci zrezygnują przed podpisaniem finalnej umowy, poza tym podaż nowych mieszkań w Sosnowcu jest coraz większa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 14:40 A gdzie te nowe mieszkania w Sosnowcu poza CD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 02.07.08, 16:18 No właśnie, czy mamy inne alternatywy do wyboru? Bo na dzień dzisiejszy to za bardzo teg ne widać. My też czekamy na umowę developerską z CD i wtedy się wszystko wyjaśni.Najbardziej to denerwujące jest miejsce parkingowe, a właściwie to jego cena, mało gdzie tyle sobie dev liczy,to nawet nie jest garaż! Odpowiedz Link Zgłoś
blizzardd Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 07.07.08, 19:17 Witam, też podpisaliśmy umowę rezerwacyjną na mieszkanie na Osiedlu Słonecznym. Chcielibyśmy porozmawiać na temat wiarygodności developera. Zastanawiające jest to, że wciąż jest dużo mieszkań wolnych, pomimo tak ogromnego zaintersowania. Kwestia miejsca parkingowego i jego ceny nie należy rzeczywiście do standardów. Czy udało się komuś sprawdzić zadowolenie klientów z już zrealizowanych inwestycji przez tego developera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 07.07.08, 21:07 Wybudowali osiedle po drugiej stronie ulicy, i ludzie mieszkaja chociaż do dziś osiedle jest niewykończone.To samo jest w Katowicach, niby osiedle oddane ale wokoło plac budowy.Także raczej budują, oddają, ale chodniki i dróżki może kiedyś.Takze myśle że nie uciekną ale poślizgi wg mnie gwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
desertdust Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 08.07.08, 22:31 Witam! Jaki jest koszt m2, miejsca parkingowego (parking podziemny?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 08.07.08, 23:25 Miejsce parkingowe 36000zł-PARANOJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IQ Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.3s.pl 08.07.08, 23:51 Witam,od jakiegoś czasu śledzę to forum.Nie chcę was denerwować,ale dowiedziałem się,że po drugiej stronie wzgórza ma powstać prosektorium.Niby to nic takiego,ale chyba nie chciałbym mieszkać obok.Dlatego zrezygnowałem z zakupu mieszkania na "osiedlu słonecznym".Plan zagospodarowania przestrzennego do wglądu w "UM".Czy dojdzie do skutku,nie wiem.Wiadomo jak jest w naszym kraju.Na razie jest inwestor i pomysł.Co dalej czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 09.07.08, 15:24 A można prosić trochę dokładniejszą lokalizację, bo "po drugiej stronie" mało mi mówi.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 20:47 a czy zwracjaą bez problemu wplaconą kaucję? Odpowiedz Link Zgłoś
nika333 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 03.07.08, 10:04 Witam, mam pytanie do osób, ktore podpisały umowy lub zapoznały sie z ich trescia? Czy w umowie jest zapis, ze KW jest czysta? nie ma obciażenia hipoteki? Jak to wyglada w CD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaba Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 16:21 Do nas dotarła informacja o planach budowy kościoła w bliskim sąsiedztwie osiedla na ul.Góralskiej i os.Słonecznego, nie znam jednak dokładnej lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 10.07.08, 16:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=72486763&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 21:57 to jest niemozlwie ze tacy deweloperzy funkcjonuje na tym rynku ,mam nadzieje ze nie długo ! zastanawiałem się nad zakupem domu w sosnowcu ale w tym wypadku rezygnuje , zadne zinwestycji z obiecanych budów nie zotalo ukonczone z tego wynika , zebrac kasę i tyle! brak profesjonalizmu . szkoda tego im zycze a wam powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znalazłem posta Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.3s.pl 11.07.08, 00:13 Witam wszystkich. Chciałem kupić dom od Centrum Developer w Sosnowcu na Osiedlu Słonecznym, bo to fajne miejsce. Wiadomo kupno takiego domu to nie kupno telewizora czy nawet auta. Postanowiłem dowiedzieć się czegoś więcej o firmie i jej właścicielach. To czego się dowiedziałem zszokowało mnie, że takie firmy jeszcze istnieją. Szybko wycofałem się z kupna domu od tej firmy na szczęście nie ponosząc żadnych kosztów prócz nerwów i straty czasu. Chciałbym wszystkich przestrzec przed tą firmą i zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Zacznę od początku. Podczas pierwszej wizyty w CD o kupnie domu rozmawiałem z Panem Michałem Filingierem (wszystko było ładnie z uśmiechem). Po powrocie do domu postanowiłem sprawdzić kim naprawdę jest. Okazało się, że Pan Filingier był do niedawna współwłaścicielem firmy deweloperskiej „Wolf Developer” z Katowic slaskie.teleadreson.pl/katowice/wolf-developer-sp-z-oo- fe1655977c.html. Firma wymyśliła sobie, ze będzie kupowała domy od spółki córki znanej austriackiej firmy „Wolf” www.wolfsystem.pl i sprzedawała je indywidualnym klientom. Wszystko by było pięknie gdyby nie to, że firma po zmianie zapisów umowy z klientami zaczęła budować domy sama z całkiem innych materiałów. W efekcie firma była/jest na drodze sądowej z 90% klientów oraz firmą „Wolf System”, a Pan Filingier został skazany prawomocnym wyrokiem sądu za tzw. „przekręty deweloperskie” (oczywiście w zawieszeniu). Kim obecnie jest Pan Filingier w Centrum Developer? Cichym współwłaścicielem. Czy widzieliście kiedykolwiek jego podpis na prawnym dokumencie? Nie sądze. Dlaczego? Bo gdy zrobi jeszcze jeden tzw. „przekręt deweloperski” to pójdzie siedzieć. Ale to nie koniec. Prezesem i właścicielem CD jest Pan Andrzej Brodziak. Ponoć z niego to dopiero jest „cwana bestia”. Nie udało mi się znaleźć dowodów na jego przekręty, ale osoby z którymi rozmawiałem niezależnie od siebie potwierdzały że gość jest „śliski”. Który uczciwy człowiek zakłada 3 różne spółki o podobnie brzmiącej nazwie mające tych samych zarządzających i robiące to samo? Mówię tu o „Centrum Developer Sp. z o.o.”, „Centrum Developer Sp. z o.o. Spółka komandytowa” i „Centrum Developer Andrzej Brodziak”. W ten sposób Urzędu Skarbowego nie oszuka, ale klientów może. Powiedzmy, że ktoś podpisał umowę z pierwszą spółką, a jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności tak naprawdę budowę prowadzi druga spółka (przecież różnią się one tylko ostatnim członem „spółka komandytowa”. Podczas budowy pierwsza spółka upada, to spółka z o.o. więc konsekwencji dla właściciela prawie żadnych nie ma, a oszukani inwestorzy prywatni tracą wszystko. Oczywiście pozostaje droga sądowa jak w przypadku „Wolf Developer” forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=42611422&a=75016488 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syriusz black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 11.07.08, 20:04 Kilka dni temu byłem w UM, i chciałem zapytać o plan zag ul.Klimontowskiej. Z mapy owszem wynika że teren po tej stronie gdzie ma być budowane osiedle słoneczne jest w większości przeznaczony pod zabudowę do 4 kondygnacji, nie ma nic o prosektorium jak ktoś pisał wcześniej, nie wiem skąd ma takie informacje,ja nie znalazłem ich potwierdzenia. Ale co ciekawe, pani która zajmuje się tą ulicą powiedziała że NIE MA ŻADNYCH INFORMACJI NA TEMAT BUDOWY WIELORODZINNEJ,NIKT NIE KONTAKTOWAŁ SIĘ Z FIRMY, NIE ZŁOŻYŁ ZAPYTANIA.W związku z tym dla mnie wątpliwe jest rozpoczęcie budowy w terminie podawanym przez CD, czyli sierpień tego roku.Może chodziło im o sierpień nast roku.Może ktoś z forumowiczów ma jakieś nowe informacje z CD, to proszę o podzielenie się nimi.Pozdrawiam SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skunk19086 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.08, 01:52 Witam! Zamówiłem sobie domek (telefonicznie)budowany w drugm etapie kilka dni temu i wysłałem maila z prośbą o potwierdzenia wstępnej niezbowiązujązej inforamcji.Minął tydzeń i echo z potwierdzeniem mailowym.Coraz bardziej mam wąptliwości.A z tego co się zdążyłem zorientować to całe osiedle ma być gotowe za 7 lat (mam na myśli wykończenie i budowę placu zabaw i sklepów planowanych w osiedlu).Dla mnie to porażka i tyle.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Centrum Developer Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.ip.netia.com.pl 17.07.08, 18:08 W związku z wpisem dokonanym przez użytkownika posługującego się loginem „znalazłem posta” na forum portalu GAZETA.PL dotyczącym dyskusji o realizowanych inwestycjach budowlano – mieszkaniowych przez firmy prowadzące działalność w grupie CENTRUM DEVELOPER z dnia 10.07.2008r., w imieniu zarówno osób fizycznych wymienionych we wspomnianym tekście, jak i poszczególnych firm zmuszeni jesteśmy stanowczo zareagować na podane w nim nieprawdziwe informacje. Przytoczone w tekście dane są kłamliwe, wprowadzające czytelnika w błąd, obraźliwe, a przede wszystkim – z uwagi na ich brak oparcia w faktach –wypełniają znamiona czynów zabronionych (przestępstwa zniesławienia i pomówienia) jak również stanowią naruszenie dóbr osobistych wymienionych osób fizycznych oraz firm i spółek występujących w obrocie pod szyldem CENTRUM DEVELOPER. W związku z powyższym pragniemy poinformować zarówno autora inkryminowanego tekstu jak i uczestników forum (w szczególności klientów bądź przyszłych klientów CENTRUM DEVELOPER), że zostały podjęte kroki zmierzające do wyciągnięcia prawnych konsekwencji wobec osoby (osób) odpowiedzialnych za publiczne wprowadzanie w błąd odbiorców tekstu, jak i bezprawne naruszanie naszych dóbr osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "znalazłem posta" Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.3s.pl 17.07.08, 23:53 Oświadczam iż nie jestem autorem posta zamieszczonego dnia:11.07.2008 o godz.00:13 na forum"Centrum Developer-Osiedle Słoneczne-Sosnowiec",a jedynie przekopiowałem go w całości ,z innego forum o nazwie"CD-inwestycja Ruda Śląska"zamieszczonego przez użytkownika "olozyczliwy"dnia 10.07.2008 o godz.16.20.Oświadczam ponadto,iż nie znam autora oryginału.Nie miałem zamiaru działać na niczyją szkodę,a jedyną moją winą w całym tym zamieszaniu jest fakt,że niepotrzebnie ,pod wpływem emocji po przeczytaniu tegoż posta skopiowałem go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endriu Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 18:20 hmmm widzę, że ktoś z CD czytuje to forum - ciekawe, że tu potraficie odpowiedzieć na "zarzuty", a na telefon z informacjami o inwestycji można czekać miesiącami, a człowiek się i tak nie doczeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jużwiedząa Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.153.225.* 28.07.08, 11:55 Szanowni Państwo, W skrócie: jeżeli chcecie się dowiedzieć prawdy o współpracy KLIENT vs. CD to zapraszam na osiedle na ul. Góralskiej które buduje się juz kilka lat ..., a miało być zamknięte w czerwcu 2007 roku. Proponuje wjechać i zobaczyć jak wygląda "zamknięte osiedle" Zapraszam w sobotę/niedziele bo w tym czasie mieszkańcy osiedla cały czas "coś tam działają" przy swoich domach i można ich "ppodpytać". JA to uczyniłam ( mam tam kilku znajomych którzy juz mieszkają od pewnego czasu )i już wiem jak ta współpraca wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo jo Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.08, 00:39 buduje się :) tzn samo się buduje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 11.08.08, 19:50 witam. Chciałem was zapytać z jakim kosztem trzeba się liczyc przy zakupie domu w CD na osiedlu słonecznym dopiero zapoznaję się z tym tematem i prosiłbym o jakieś streszczenie dotychczasowych wątków. Druga sprawa dotyczy budynków wielorodzinnych czy i kiedy będą budowane no i rownież jaki jest zapowiadany koszt zakupu za m2? Bardzo dziękuję wszystkim ktorzy znajdą chwilę by odpowiedzieć na moje pytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixas Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 17:03 Wszystkiego dowiesz sie u zrodla czyli w CD: 32 781 06 57. Zadzwon i zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syriusz_black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 12.08.08, 19:02 Nie wiem jak jest z domami, mieszkania mają być w cenie 3800 za metr. Mieli ruszyć w sierpniu, jak ostatnio pytałem, ale raczej nic z tego nie będzie.Najlepiej zadzwonić i zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.71 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 12.08.08, 23:02 Co wy na to : www.debowa-przystan.pl Inwestycja bardzo milutka, nieprawdasz? Mieszkam nieopodal i uważam, że ciekawy klimat. czołem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOREE budynki wielorodzinne - osiedle sloneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 17:59 witam - wlasnie zarezerwowalismy mieszkanie na osiedlu slonecznym - wbrew opnia jest juz niwiele mieszkan do wyboru - moze z 5 nam zaproponowano - podobno budowa ma ruszyc we wrzesniu i trwac ostatecznie do czerwca - w sensie wpuszczenia w czerwcu ekip wewnetrznych - dowiadywalam sie z wielu roznych zrodel o developerow i wlascicieli - z punktu widzenia znajomego instalatora, ich podwykonawcy wszystko jest ok, sa wyplacalni i z plynnoscia finansowa nie ma problemow, jak jest z terminami to tez powiedziano, ze roznie bywa - to jest caly szereg czynnikow - rozumiem, ze kazdy chce jak najszybciej i nerwowa atmosfera sie w innym przypadku wytwarza placimy 4200 za m2 - mieszkanie + ogrod powiedziano nam, ze po skonczeniu pierwszego - naszego - budynku obiekt bedzie ogrodzony i monitorowany - kolejny plan to drugi taki sam budynek w kierunku cmentarza ma byc usytuowane osiedle wysokich blokow z basenami i jakimis dogodnieniami - tak slyszalam nie dostalismy jeszcze umowy - poki co jest to umowa rezerwacji umowy maja byc koncowka sierpnia, poczatkiem wrzesnia, ale oczywiscie wszystko bedziemy sprawdzac na mozliwe sposoby ach i dowiedzielismy sie, ze za wywoz smieci, oswietlenie, monitoring, odsniezanie bedziemy placic 200 zl / miesiac nie ukrywam, ze jest to bardzo duzo jak na tyle mieszkan - lekki szok ze nie wspomne o miejscu parkingowym - 36 tys - czysty absurd a parking dostepny dal gosci bedzie poza strzezonym obbszarem prosze o kontakt kazdego kto ma plany takie jak my loree6@wp.pl pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: budynki wielorodzinne - osiedle sloneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 20:53 a czy zwracają zapłaconą kaucję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loree Re: budynki wielorodzinne - osiedle sloneczne IP: 193.238.200.* 27.08.08, 22:31 tak zwracaja kaucje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 195.116.125.* 24.08.08, 22:28 Solidna firma. Polecam inwestycje dewelopera pdev.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 17.09.08, 15:45 my również jesteśmy zainteresowani kupnem mieszkania na tym osiedlu. Byliśmy u dewelopera i zaproponował nam mieszkanie na parterze, czyli 4200 za m2. Razem z garażem wyjdzie to 304.800. Póki co się jeszcze zastanawiamy, bo szczerze to trochę sie boimy co z tego wyjdzie, czy ta oplata 200 zł miesięcznie nie będzie wzrastała. I mam jeszcze jedno pytanie, czy to będzie mieszkanie własnościowe bo słyszałam, że jest z tym problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loree Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.238.200.* 17.09.08, 22:31 a z ciekawosci - jaki numer mieszkania Panstwu zaproponowali,bo jak ja rezerwowalam to juz parterow nie bylo wolnych - sierpien - prosze o odp na maila loree6@wp.pl - cos zaczyna byc tu nie do konca ok - umowy mialy byc do konca sierpnia - po moich mailach odpowiedziane, ze jeszcze nie ma, ale nikt nie raczy zadzwonic i o czymkolwiek poinformowac- moj entuzjazmm byl wielki ale teraz coraz wiekszy jest niesmak - i nie ma co marzyc o oddaniu tego do czerwaca, tak jak obiecuja - bo budowa jeszcze nie ruszyla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chelo hej IP: *.chello.pl 19.09.08, 20:38 tez zastanawialem sie nad tym zeby kupic tam mieszkanie, ale chyba sobie odpuszcze, jak wybuduja i bedzie gotowe to wtedy z drugiej reki mooge kupic. oczywiscie to moje zdanie kazdy z was na pewno trzezwo ocenia obecvna sytuacje i moze sie zgodzic lub nie, ludzie ktorxzy kupia beda tworzyc tam wspolnote zatem moga chyba zrezygnowac z oplat 200 zl chyba ze jest to zapisane w jakies odrbnej umowie, poza tym trzeba doliczyc koszt mediow kredyt itp. moi znajomi za mieszkanie w wawie z ochrona itp. placa 450 za 60 m 2 z funduszem remontowym winda oprocz tego media plus kredyt, jak bedzie tutaj czas pokaze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 19.09.08, 22:01 my byliśmy na początku września. W sumie to nic nie rezerwowaliśmy. To była raczej taka słowna umowa, że jak się zdecydujemy na ten parter to zadzwonimy, on również wziął do nas namiary. Ale jednak nie skorzystamy z oferty. Po przemyśleniu kupujemy mieszkanie w bloku. Mniejszy kredyt, szybciej spłacimy, no i nie będzie to mieszkanie w surowym stanie, co się wiąże z dodatkowymi kosztami, a poza tym widzimy co kupujemy. No ale do odważnych świat należy. pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syriusz_black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 22.09.08, 12:24 Witam serdecznie forumowiczów.My zarezerwowaliśmy mieszkanie w na początku czerwca, do końca sierpnia miały być umowy i ruszyć pierwsze prace.Nic z tego. na początku września zrezygnowaliśmy, więc powinno być wolne mieszkanie 63 m na II piętrze.Możecie zapytać jeśli ktoś chce oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syriusz_black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 22.09.08, 12:33 Nasza opinia, tak jak ktos pisał wcześniej, na poczatku był entuzjazm, nowe mieszkania, ładne otoczenie będzie super. Ale nie wszystko złoto...koszt zakupu mieszkania 300 tyś, a gdzie wykończenie?za te pieniądze to już prawie dom stoi. No i absurd z miejscem parkingowym to nawet nie jest garaż, nie można tam nic schować i 36000, pokażcie mi np w gdzie w Katowicach są takie ceny? Poza tym problem wydaje mi się będzie z otoczeniem, oddadzą budynki a na około pewnie bedzie plac budowy, tak jak na osiedlu na Góralskiej, do dziś nie jest skończone, a oddane był chyba ze 4 lata temu.Nast sprawa, niby nowe a każdy wie jak budują developerzy, najwyższej jakości materiały, a w praktyce najtańsz, nie oszukujmy się, nie jesteśmy ślepi. Byliśmy w UM, pani nic nie wiedziała o tamtej inwestycji, nie wiem kiedy ona wogóle ruszy. Więc dla tych którzy chca miec trochę gorsze mieszkanie, ale święty spokój lepiej poszukać czegos co już stoi, można dotknąć, sprawdzić itd. My nie ryzykujemy, za duża kwota, a później szarpać się kilka lat w sądach, nie mam zamiaru stracić nerwów, bo nasze prawo jakie jest to każdy wie. Pozdrawiam, w razie pytań prosze pisać, wymienimy poglądy. SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 18:42 Witam, a czy otrzymali już Państwo zwrot kaucji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S_B Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 22.09.08, 21:22 Nie, powinna być ciągu 5 dni wg umowy. Po tygodniu zadzwoniłem, był to ost piątek, Pani powiedziała że poszło, ale dzisiaj nic nie dotarło. Jutro będę dzwonić i chyba trzeba ostrzej po grzecznie nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_b Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 25.09.08, 08:52 Witam, kaucja rezerwacyjna została zwrócona. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekevo Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 25.09.08, 10:56 Centrum Developer ma dosyć poważne kłopoty finansowe - brak płynności finansowej na chwilę obecną. Zalegają firmą budowlanym (wykonawcy, dostawcy) kupe kasy i nie wiem jak mają zamiar realizować inwestycje bez materiałów i podwykonawców. Bo będą mieli kłopot aby u kogokolwiek coś kupić bo fama już się po firmach rozeszła, że CD nie płaci. Może to tylko przejściowe kłopoty i jak załatwią finansowanie zewnętrzne to spłaca zadłużenie (jak twierdzi Pan Brodziak) ale na tą chwilę nie wygląda to zbyt ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syriusz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 25.09.08, 13:36 Uważaj kolego co piszesz.Oni są czuli na tym punkcie, jeszcze Cię bedą sądem straszyć tak jak wcześniej miało to miejsce na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekevo Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 25.09.08, 14:27 Jakoś się dziwnie nie boję bo tak się składa, że piszę prawdę zreszą do zaległości wobec dostawców i podwykonawców firma a właściwie jej przedstawiciele przyznają sie otwarcie. Nie chce broń Boże zaszkodzić firmie - wręcz przeciwnie : we wspólnym interesie klientów indywidualnych i instytucjonalnych jest aby CD miał się jak najlepiej. Tyle, że jak dotychczas jakoś nie widać poprawy sytuacji finansowej w tej firmie i myśle, że osoby, które planują związanie się z tą firmą powinny o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_b Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 25.09.08, 15:35 W pełni się z Tobą zgadzam, im więcej bedzie wiadomo tym lepiej dla potencjalnych kupujących. My się wycofaliśmy, nie było żadnych konkretów ze strony firmy, ciągłe odkładanie terminów.Nie chcieliśmy ryzykować. Będziemy oczywiscie śledzić z boku poczynania inwestora, zobaczymy czy pokryją się w jakiejś części z tym co kiedyś obiecali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 12:46 Witam. Chciałbym ostrzec wszystkich przed wiązaniem się z CD. Jest to przede wszystkim firma niesłowna (czy nieuczciwa to się okaże za kilka miesięcy). Zwodzą nas od lutego br. Najpierw jakaś śmieszna lista kolejkowa do oglądania kilku rysunków, potem długie oczekiwanie na możliwość rezerwacji (która tak na prawdę nic nie gwarantuje bo CD może podpisać kilka rezerwacji na ten sam lokal, przeczytajcie ją sobie dokładnie :)) a teraz już miesięczne opóźnienie z przygotowaniem umowy na wybudowanie lokalu. Miarka się przebrała kiedy zrezygnowaliśmy i teraz czekamy już dwa tygodnie na zwrot kaucji (miało być 5 dni). Jeśli firma chce budować osiedle, a ma problemy ze zwrotem 5tyś to nie wróży nic dobrego. Do tego dochodzą kłopoty jakie mieli (mają?) poprzednicy z budową domków jednorodzinnych, zakładaniem niezliczonej ilości spółek o podobnej nazwie i zajmujących się tym samym, brakiem informacji w urzędzie na temat zabudowy wielorodzinnej i kompletne ignorowanie klienta. Szczerze odradzam podpisywania czegokolwiek z CD. Na szczęście już nie są jedyną firmą budującą mieszkania w Zagłębiu. Radzę wszystkim udać się do konkurencji zanim będzie za późno. My już to zrobiliśmy i śpimy spokojniej. Jeśli chcecie namiary na ciekawe osiedle w Będzinie to piszcie. Pozdrawiam wszystkich na tym forum (za wyjątkiem tajniaków z CD:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_b Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 26.09.08, 14:25 Witam. My byliśmy w UM w Sosnowcu. Pani która jest odpowiedzialna za tą ulicę wogóle nie miała pojęcia o czym mówimy.Nic nie wiadomo żeby miało się coś tam budować,nie wpłynęło żadne pismo odnośnie pozwolenia na budowe.Bardzo mnie zastanawia jak w tak krótkim czasie chcą załatwić sprawy papierkowe, które wiadomo ile trwają w Polsce.Także, albo mają dobre "układy", albo są całkiem niepoważni obiecując przyszłym mieszkańcom szybkie rozpoczęcei budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poul Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.devs.futuro.pl 27.09.08, 14:44 Witam Prosze o podanie blizszych informacji na temat inwestycji w Będzinie na adres pawelslabosz@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 17:30 Proszę bardzo, będzie od razu dla wszystkich zainteresowanych. www.pasek.biz.pl/aktualnosc,11.html, więcej w dziale pliki do pobrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 30.09.08, 21:23 w dniu dzisiejszym mieszkańcy osiedla na ul. Góralskiej dostali fax o tym że jutro zostanie ODCIĘTY dopływ wody na ta ulicę. dotyczy inwestorów którzy kupili dom od CD. działa to tak że klient podpisuje umowe na dostawe tymczasowa z CD natomaist CD podpisuje umowę z Inwest eko rol właścicielem instalacji wodno kanalizacyjnej który podpisuje umowe z Wodociagami w Sosnowcu. Brak podania przyczyny i fax z 30.09.08 mówiący że 01.10.08 odcięta zostanie woda - po prostu ZAJ.....SCIE mają się wszyscy mieszkańcy z Góralskiej - ktoś chce skan faxu - podajcie emaila to przesle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghgh niezle IP: *.chello.pl 30.09.08, 21:52 czyli ktorys z tych posrednikow kase zawinal do kieszeni a ludzie placacy uczciwie nie beda mieli wody w kranach ach polska developer = oszust Odpowiedz Link Zgłoś
wojpio112 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 01.10.08, 19:28 Witam Bardzo prosze o ile to mozliwe o namiary tego osiedla w Bedzinie, bo sam sie tez zastanawiam czy nie zrezygnowac z tego calego CD. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 21:10 Osiedle w Bedzinie www.pasek.biz.pl zakładki ogłoszenia i pliki do pobrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 19:23 Jak podobają się Państwu umowy które przesłał CD. Moim zdaniem nic z nich nie wynika nawet nie wiadomo co kupujemy i na jakim poziomie wykończenia. Chyba to jest jakaś kpina a nie umowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 07:39 Identycznie bylo z umowami na domki , dlatego my negocjowaliśmy umowy większą grupa i wprowadziliśmy do niej poprawki , współpraca z CD jest trudna jeśli chodzi o kontakt z klientem , dostępność informacji-tam dział obsługi mocno szwankuje i czasami można stracic nerwy .Natomiast można dogadać się odnośnie poprawek w projekcie itp.Na dzień dzisiejszy jesteśmy zadowoleni, domki budują bardzo szybko , wszytsko jak narazie jest w miare w terminie i praca idzie pełna parą, poza tym budują naprawde z dobrych materiałów .Życze wytrwałości we wspólpracy z CD-nam sie pewnie tez przyda;)POzdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 03.10.08, 21:19 Skąd taki hura optymizm? Dzisiaj byłem na budowie i jest ok. miesiąca opóźnienia. A co do ustaleń z CD to mieliśmy mieć brązowe okna. Okazało się jednak że będą te różowe paskudy jak w Panewnikach.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 21:48 różowe okna?????poszaleli?przeciez mialy byc brązowe skad taka zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
noname1999 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 03.10.08, 22:03 skąd ta wiadomośĆ ? ja sie na pewno nie zgodzę na inne niż brązowe a takie Pan Filinger w obecności ponad 20 osób zapowiedział że bedą jeżeli tego nie pamieta to najwyrażniej musimy mu o tym przypomnieĆ bo będzie musiał wybudowaĆ sobie duży dom żeby te wszystkie okna wstawiĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 22:12 Też ta wiadomość mnie zaskoczyła , we wtorek będe na budowie to wszystkiego się dowiem ,bo na różowe okna napewno sie nie zgodze, szczególnie ze rodzaj okien był ustalany większą grupą na spotkaniu z F.Czy mają państwo aktualny harmonogram prac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 04.10.08, 10:30 My nowego harmonogramu nie mamy a powinni dostarczyc bo terminy realizacji sie opozniaja a platnosci nie.Zmienili sie tez ich kooperanci np.dostawca okien.Proponuje wrocic do pisania do siebie na n/maile tak jak to robilismy przed podpisaniem umowy.Unikniemy korespondencji nie dotyczacych n/osiedla.Ja niestety po podpisaniu umowy nieopatrznie je wyrzucilem.Jezeli je ktos ma to prosze rozpoczecie korespondencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 10:52 Poszukam tych adresów , ew moj mail to medjunior@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚć Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 04.10.08, 23:34 A MY DOSTALIŚMY NOWY HARMONAGRAM SPŁAT I TERMIN ODDANIA PRZESUNĄŁ SIĘ Z GRUDNIA NA LUTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 05.10.08, 11:59 Czy poprosiliscie sami? Nam nic nie dostarczono a mielismy termin na listopad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 12:47 My prosiliśmy ale nie dostaliśmy harmonogramu , widocznie trzeba będzie bardziej stanowczo porozmawiać z panią A.Albo przedstawić swoja prośbe na piśmie -bo jak widać forma słowna nie skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 05.10.08, 20:22 NIE PROSIŁEM TYLKO BANK PROSIŁ O PRZESUNIECIE TERMINU RATY O 1 MIESIAC BO NIEWYROBIŁ SIE Z UMOWA PRZED TERMINEM PŁATNOŚCI I PRZY OKAZJI DOSTAŁEM OD CD DLA BANKU PISMO KIEDY BĘDĄ NASTĘPNE PŁATNOŚCI CZYLI PRZESUNIECIE O 2 MIESIACE . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 17:49 A czy ten harmonogram zawierał konkretne terminy , co i kiedy bedzie robione albo zrobione ?bo my dostalismy tylko etapy budowy z materialami bez jakichkolwiek dat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośĆ Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 06.10.08, 19:54 mam tylko nowe terminy etapów ale do umowy dostałem specyfikacje co z czego jest zrobione i co zawiera który etap etapów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 22:27 Byliśmy dzisiaj na budowie , okna mają być w kolorze dębu , drewniane, a nie różowe .Jest również opóznienie 2 miesięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośĆ Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 07.10.08, 22:36 rozmawiałem z projektantem i okna maja być brązowe od innego producenta w związu z tym różem który pierwotnie miał byĆ biały tak więc proszę o nie rozpuszczanie plotek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 23:02 Właśnie nie wiem skad ktos wpadł na ten róż i ma taki info , chyba tylko po to aby nas przyszlych mieszkańców niepotrzebnie zestresowac , dobrze ze to okazało się tylko plotką , ale nastepnym razem prosze sprawdzać takie inf , żebysmy niepotrzebnie w popłoch nie wpadali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 08.10.08, 09:29 Ta informacja byla od Pani A i kierownika budowy.To nie byla plotka. Moze wlasnie przez nasza informacje cos sie zmienilo.Moze nie wie lewica co robi prawica.A czy ma Pan to na pismie bo w kosztorysie nie ma nic na temat koloru okien.Jeszcze dzis wystapie do CD o pisemne potwierdzenie koloru okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 09:52 Niestety nie dostaliśmy tego na piśmie, jeśli to nie byla plotka to może faktycznie po sprzeciwie wielu osób się to zmieniło.Oby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 09.10.08, 23:01 czy ktos ma odbior w grudniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 12.10.08, 08:09 Według umowy to chyba domki od 1 do 8 mają odbiór w grudniu ale raczej jest to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość5 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 12.10.08, 22:27 Domki od 1-8 mają odbiór w lutym (taką dostałam informację od CD). Martwi mnie co innego. Do tej pory nie jest ruszone uzbrojenie osiedla. Obawiam sie scenariusza, że domki będą gotowe ale nie będzie można w nich zamieszkac bo nie ma mediów. W harmonogramie termin podłączenia mediów to II kwartał 2009 ( czyli to może być nawet czerwiec!). Czyli płacimy całość w lutym a wprowadzamy się dopiero latem!!!Czy ktos z państwa ma jakieś informacje na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 22:32 Taki termin podany byl w umowie , nam sie tak bardzo nie spieszy , choc dobrze byloby gdyby byly wszystkie media , bo napewno kazdy chce tez robic cos w środku , remontować itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: friend Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.153.225.* 13.10.08, 10:04 Drodzy pryszli mieszkańcy osiedla RADZĘ WAM PO PRZYJACIELSKU ROZPOZNAĆ TEMAT WODY MIN. WŁAŚCICIELA SIECI ORAZ KANALIZACJI + PLANÓW WYKONAWCZYCH ODBIORÓW PRZEZ WODOCIĄGI DOPIERO WTDY ZOBACZYCIE, ŻE WODY TO MOŻECIE NIE MIEĆ NIGDY ... CO ZA CHWILĘ MOŻE SIĘ STAĆ NA ULICY PONIŻEJ WASZEGO OSIEDLA NA UL. GÓRALSKIEJ. TYLKO WSZYSTKO NA PAPIERZE NIE NA TELEFON Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.gprs.plus.pl 14.10.08, 18:34 Skoro są jakieś problemy może ujawni Pan/Pani szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:28 Słyszałem o problemach z wodą i odbiorem sieci na ul.Góralskiej.Czy można prosić o więcej szczegółów-w czym jest problem?Jesteśmy klientami CD na osiedlu powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka K. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.smsnet.pl 14.10.08, 19:03 Witam, dzisiaj zarezerowowałam domek na słonecznym osiedlu. Bardzo proszę o informację, czy wszystko jest w porządku. Proszę również o dołączenie mnie do grupy. koszeka@interia.pl. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaragorn73 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 195.128.228.* 14.10.08, 14:27 Witam. Jestem a w zasadzie byłem zainteresowany zakupem mieszkania w firmie CD w Sosnowcu na Kukułkach. Moja przygoda zaczeła się z tą firmą we wrzesniu 2007 roku od ukazania sie ogłoszenia w prasie o powstajacym nowym bloku tej firmy. Zapisałem sie w tamtym okresie na tzw "liste kolejkową" aby oczekiwac na kontakt w sprawie spotkania i przedstawienia konkretnej oferty. CZekałem, czekałem cierpliwie do czerwca 2008 roku. Przez ten okres czasu sukcesywnie dzwoniłem i dowiadywałem się kiedy bedą konkretne plany i wzualizacje budynku i mieszkań. Na spotkaniu pokazali nam kilka rysynków i usłyszałem że jest już lista tzw rezerwacyjna na mieszknia. Zapisałem sie. Zgodnie z obietnica CD umowy kupna-sprzedazy miały byc rozesłane do klientów w ciągu lipca-sierpnia a sama budowa bloku miała ruszyc w pierwszych dniach sierpnia 2008r. Wzór umowy dostałem około 2 pażdziernika !!! a budowa jeszcze nie ruszyła z miejsca... Sprawdziłem tą umowe u prawnika i stwierdził on że tak żle skonstruowanej umowy developerskiej w stosunku do klienta jeszcze nie widział. Umowa ta tylko wymaga i okresla kary dla kupujacego a sprzedajacy nie daje nic w zamian. ŻADNEJ PEWNOSCI !!!. Co wiecej pofatygowałem się we wtorek 14 10 2008r do urzedu miejskiego w Sosnowcu czy maja pozwolenie na budowę takiego obiektu. I tu nastapił kolejny szok. Firma CD nawet nie złożyła jeszcze dokumentów o pozwolenie na budowę bloku mieszkalnego !!! a czas przyznania ewentualnie wynosi 65 dni. Więc jezeli obiecuja że zaczną budowę do końca roku to jest to wielkie jedno oszustwo. MAM juz dosc serdecznie tej firmy i ich obiecanek cacanek. Uwazam że nie zaczną żadnej budowy jezeli najpierw nie sprzedadzą całej inwestycji ludziom i dopiero z ich kasy zaczną budowę. A to jest wielkie RYZYKO. Prosze o komentarze i spostrzeżenia innych potencjalnych kupujacych forumowiczów co sądzą o tym wszystkim. p.s Ja się wycofuje na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skunki1906 Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 10:15 Problem z wodą i ściekami wcale nie jest przesadzony.Mało prawdopodobne, że wodociągi przejma sieć na Osiedlu słonecznym i będą rozliczać indywidualnie.Będzie jeden wodomierz na całe osiedle.A jak developer przestanie płacić?To będzie DUUUUŻY problem. Wystarczy popytać osób co mieszkają w Brzozowym Stoku lub w osiedlu Inwest Eko Rol i wszystko będzie dla WAS jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meduza Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 16:15 A dlaczego wodociągi nie mogą przejąć sieci i rozliczać każdy dom indywidualnie?Wiem że był już taki dzień na Osiedlu przy ul.Góralskiej że wyłączono wodę na kilka godzin,dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.gprs.plus.pl 15.10.08, 18:24 No tak, wszystko będzie jasne, tym bardziej, że z tego co wiem ani osiedle Brzozowy Stok ani drugie nie było budowane przez CD... a to chyba ma jakieś znaczenie, czy nie?... Każdy z nas będzie miał umowę bezpośrednio z wodociągami, więc o co chodzi? to samo dotyczy energii (w początkowym okresie będą podliczniki, ale to okres przejściowy). Pozdrawiam i mam nadzieję, że ja i inni mieszkańcy osiedla będziemy zadowoleni z wyboru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meduza Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 20:10 Nie wiem dalej o co chodzi z tą wodą ale sprawa wyłączenia wody na kilka godzin na ul,Góralskiej i problem z odbiorem sieci dotyczy domów budowanych na ul.Góralskiej przez CD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.gprs.plus.pl 15.10.08, 20:27 Na Góralskiej są dwa osiedla - jedno budowane przez CD a drugie przez inną firmę - być może dotyczy to osiedla poniżej? My w każdym razie będziemy mieć podpisane umowy z Wodociągami i nie będzie żadnego wspólnego licznika - przynajmniej tak mnie zapewniał Pan F., czy są podstawy by mu nie wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skunki1906 Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 22:01 Nie chcę tu siać zamieszania, ale to co napisał kolega meduza czyli kwestia wyłączenia wody na Góralskiej - to prawda. A dlaczego nie było wody??:) Na pewno nie przez awarię...a przez co to powinniście wywnioskować w moim poprzednim poście. P.S. Ten post nie ma służyć zniechęcaniu do CD i Osiedla Słonecznego, ale na szersze spojrzenie na ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: friend Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: 217.153.225.* 17.10.08, 13:04 Ja już dwukrotnie dokładnie odpisywałem na forum o sytuacji z wodą ale jakimś dziwnym trafem nie ma moich wiadomości A SYTUACJA JEST POWAŻNA. Podajcie e-maile może w ten sposób przekaże Wam info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceks Re: Centrum Developer - Woda i ścieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 00:36 z tego co wiem to w tych okolicach wlaścicielem sieci wodociągowej jest podana spólka Eko, kumpel mieszka na Kukułkach tylko w domu prywatnym budowanych kilka lat temu i wiem że musiał sporo zapłacić za podłaczenie sie do sieci. Jeśli CD załatwi to z ta firma to ok, albo jak załatwi nowe przyłącze do magistrali wodnej RPWiK z innego punktu to też bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zarezerwowany Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 21:28 Witam; Ja też podpisałem rezerwację i wpłaciłem 5000 zł. Też zastanawiam się nad wycofaniem gdyż budowa raczej się nie zacznie w tym roku i chyba nie ma sensu kupować obietnicy za tak ogromne pieniądze, a jak obietnica nie zostanie zrealizowana ? Co do samej umowy to jest fatalna nawet nie ma co negocjować bo z umowy nawet nie wynika co kupujemy i w jakim standardzie wykończenia. CD powinno się zastanowić nad nowym wzorem umowy bo ta jest całkowicie nie do przyjęcia. Problem jest tylko jeden że w Sosnowcu nie ma alternatywy gdyż nic się nie buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a w. Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 17.10.08, 23:23 wiesz my tez sie zastanawialismy z zona nad tym zakupem po dlugich rozmysleniach doszlismy do wniosku ze na razie kupujemy normalne mieszkanie w bloku w dobrym polozeniu za gotowke, a w miare rozwoju stuacji in plus najwyzej sprzedamy to coo kupilismy a zainwestujemy w nowe mieszkanie, na szczecie mamy mozliwosc zakupu za gotowke obecnego mieszkania , natomiast ta obietnice budowy od cd musielibysmy w jakiejs czescvi brac na kredyt a i tak nie wiadomo jak to wszystko bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S_B Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 18.10.08, 19:20 Witam, my też wycofaliśmy naszą rezerwację. Nie wiem jak dla innych ale dla nas było to za duże ryzyko, za duża kwota. Z tego co widzę na forum, to narazie chyba dobrze zrobiliśmy bo zbyt dużego postepu ze strony CD nie widzę, Pozdrawiam Bartek. Odpowiedz Link Zgłoś
wojpio112 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 20.10.08, 17:55 Witamy, my tez sie zastanawiamy nad wycofaniem z rezerwacji mieszkania i mam takie pytanko czy nie ma problemu z odzyskaniem kaucji rezerwacyjnej (5000zł)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 21:53 nie ma problemu z odzyskaniem wpłaconej kaucji, wpływ na konto po ok. 2 tyg. od dnia zgłoszenia rezygnacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Odradzam !! deweloper jest niewiarygodny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 16:52 Odradzam zakup jakichkolwiek nieruchomosci od tego dewelopera. Oferty, ktore sa na stronie dewelopera to fikcja! Deweloper nie jest nawet wlascicielem gruntu na ktorym oferuje sprzedaz mieszkan badz domów. Nie placi za materialy oraz robocizne pracujacym ekipom. Pewne inwestycje nie zostana zrealizowane z powodu braku srodkow. Proponuje poszukanie innego dewelopera jesli Panstwo nie chcecie sie procesowac i nigdy nie odzyskac wplaconych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośĆ Re: Odradzam !! deweloper jest niewiarygodny IP: *.chello.pl 20.10.08, 22:01 a jakieś fakty na potwierdzenie? bo ja kupiłem od nich szeregówkę i bank który będzie udzielał mi kredytu na częśĆ zakupu sprawdzał DOKŁADNIE dewelopera i nie wnosił zastrzeżeń a z tego co wiem żadna osoba fizyczna nie sprawdzi lepiej niż bank dewelopera. więc jeżeli np deweloper nie byłby właścicielrm działki to bank napewno nie udzielił by kredytu a pozatym z dokumentami dostałem odpis z księgi wieczystej więc jeżeli nie masz pewności to proszę nie siej zamętu bo to forum obserwują osoby które kupiły domy od CD i takie informacje tylko niepotrzebnie się dodatkowo denerwują,a z tego co wiem osoby z CD obserwują to forum i grożą sądem za nieprawdziwe oskarżenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Re: Odradzam !! deweloper jest niewiarygodny IP: *.gprs.plus.pl 20.10.08, 23:17 Zgadzam się w pełni. Niepotrzebna panika, informacje rozsyłane pocztą pantoflową, tak samo wyglądała sprawa różowych okien... Naprawdę, przydałaby się rozwaga w wypowiedziach, wyssane z palca lub zasłyszane ale nie sprawdzone nie służą nikomu i niczemu. A jeśli są prawdziwe - przydałoby się kilka faktów. Mam propozycję - może przyszli mieszkańcy osiedla (czyli Ci, którzy zakupili już dom i jest on w trakcie budowy) założą jakiś osobny wątek? Na pewno przydałby się w kwestii omawiania wykończeń, zmian w projekcie ogrzewania czy elektrycznym, terminów realizacji itp. Konstruktywnie, rzeczowo i na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hef Re: Odradzam !! deweloper jest niewiarygodny IP: *.chello.pl 20.10.08, 23:58 do Goscia .bank naturalnie sprawdza na co daje kredyt ale nie zapominaj ze to Ty podpisujesz z bankiem umowe i Ty bedziesz splacal cale zycie raty nawet za cos co jest tylko dziura w ziemi z obciazona hipoteka, poza tym w banku pracuja ludzie na etatach ktorym zalezy zeby dostac prowizje od udzielonego kredytu. tak czy owak lepiej kupic cos co juz jest wybudowane niz wirtualny projekt i ladne obietnice pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Odradzam !! deweloper jest niewiarygodny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 08:58 Też jestem za założeniem wątku , tylko dla osób które kupiły już domy , unikniemy dzięki temu niepotrzebnie nerwów.A że oferta jest wirtualna?Jakos tego nie widze ,zeby dom który kupiliśmy byl wirtualny , ale pomysle nad tym kolejnym razem kiedy jak co wtorek będe oglądać postępy w budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Odradzam !! deweloper jest niewiarygodny IP: 195.149.64.* 21.10.08, 10:46 ja kupiłem domek w innej lokalizacji, i wszystko sprawdziłem. A KW nie da się sfałszować szczególnie odbierając ją bezpośrednio z sądu. wiem że niektórzy mogą być zdegustowani tym, że nie uzyskują informacji na bieżąco, że terminy nie są dotrzymywane i można by mnożyć większe i mniejsze problemy. ale na końcu liczy się to że mamy gdzie mieszkać :) ja w ostatecznym rozrachunku jestem zadowolony, i żadnych różowych okien nie mam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Centrum Developer - Odradzam !! !! !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 16:36 Odradzam zakup jakichkolwiek nieruchomosci od tego dewelopera. Oferty, ktore sa na stronie dewelopera to fikcja! Deweloper nie jest nawet wlascicielem gruntu na ktorym oferuje sprzedaz mieszkan badz domów. Nie placi za materialy oraz robocizne pracujacym ekipom. Pewne inwestycje nie zostana zrealizowane z powodu braku srodkow. Proponuje poszukanie innego dewelopera jesli Panstwo nie chcecie sie procesowac i nigdy nie odzyskac wplaconych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek 8 Re: Centrum Developer - Odradzam !! !! !! IP: *.chello.pl 22.10.08, 00:42 człowieku jak masz problem z deweloperem to załatwiaj sprawę w sądzie chyba że CD to twoja konkurencja i zepsucie komuś opinii to twój jedyny sposób na zdobycie klienta,Bardzo proszę o pisanie na forum tylko o potwierdzonych uwagach zarówno negatywnych jak i pozytywnych Ja byłem dziś na budowie i wszystko wygląda ok zrobione jest wiecej niż zapłaciłem . Nie jestem dzieckiem i wiem że jak deweloper padnie to zostane z budynkiem na działce banku ale to mój wybór, narazie nie zanosi się na to iz deweloper miałby zbankrutować buduje następny etap a w starym jeszcze 4 są wolne a budowanie osiedla to nie pieczenie ciastek i jak się niesprzedają to mozna wyrzucić. Deweloper jak każda firma jest po to żeby zarabiać i jak klieci płacą z opóźnieniem to on nie płaci podwykonawcą (ale skoro im nie płaci to po co robią )Sam przez bank miałem ponad miesiąc opóźnienia w wpłacie części raty i mimo iz CD ma zapisane w umowie że może domagaĆ sie odsetek zgodził się na przesunięcie terminu wpłaty bez najmniejszego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Odradzam !! !! !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 06:14 Zgadzam sie z Romkiem , my mieliśmy także prawie 2 miesięczne opóznienie zwiazane z kredytem i CD zachował sie bardzo w porządku , wczoraj byliśmy na budowie , będziemy ustalać zmiany z elektrykiem itp , podejrzewam ze część osób która tu pisze to konkurencja , może jest to związane z rozpoczęciem budowy osiedla na ul.kombajnistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralfee Re: Centrum Developer - Odradzam !! !! !! IP: *.centertel.pl 22.10.08, 09:42 Ja również się zgadzam z przedmówcami, byłem wczoraj na budowie i wszystko idzie jak na razie w najlepszym porządku włącznie ze zmianami w projekcie. Niestety, złośliwe bezpodstawne komentarze nie pomagają developerowi, a tym samym wszystkim tym, którzy realizują swoją inwestycję z CD. No ale cóż, to co się dzieje na tym forum to kwintesencja swojskiej, polskiej mentalności. Odpowiedz Link Zgłoś
a123abc Czy deweloper buduje pod Warszawą ? 22.06.09, 09:01 Kuzynka zamierza przenieść się do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boroguś Re: Czy deweloper buduje pod Warszawą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 02:23 Tak oczywiście w Woli Mrokowskiej. Serdeczne zapraszamy do zapoznania się z oferta na naszych stronach internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
a123abc Warszawa- Wola Mrokowska 30.06.09, 11:15 Czy te ceny są już minimalne czy szykuje się promocja na segmenty? Rozumiem ,że tam budujecie tylko segmenty a nie domy wolnostojace. Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Czy deweloper buduje pod Warszawą ? 10.07.09, 13:35 Czy to jest budowa domów przy Centrum Chińskim w W. Kossowskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś