Dodaj do ulubionych

wykup dzierzawionej dzialki - problem

22.09.06, 19:10
Moze ktos z Was udzieli mi porady w nastepujacej sprawie:
chcielibysmy wykupic dzialke, ktora dziadek dzierzawi ponad 50 lat od panstwa. niestety dostalismy odpowiedz odmowna pomimo, ze dzialka zostala w planie przestrzennym zaznaczona jako budowlana. powiedziano nam, ze bedzie do kupienia ale nie moga okreslic kiedy. przedluzyli dzierzawe na kolejne 3 lata.
chcielibysmy wlasnie tam wybudowac nasz dom. poza tym, dziadek jest w podeszlym wieku i chcialby upozadkowac sobie tego typu sprawy.

czy jest jeszcze jakas szansa? czy mozna sie jakos odwolac od tej decyzji? jesli tak to do kogo?

Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: wykup dzierzawionej dzialki - problem IP: 213.17.145.* 22.09.06, 23:39
      To nie jest decyzja administracyjna tylko wola właściciela niesprzedawania.
      Ale ja bym spróbował zasiedzenia z pomocą sądu.
      • aneta025 Re: wykup dzierzawionej dzialki - problem 23.09.06, 07:41
        dzieki za odp.

jednak znalazlam cos takiego:
        "Do zasiedzenia prowadzi tylko posiadanie samoistne. Musi mieć charakter
        władania rzeczą z zamiarem posiadania jej dla siebie (łac. cum animo rem sibi
        habendi). Dlatego też nie może doprowadzić do zasiedzenia posiadanie zależne -
        wynikające z objęcia rzeczy w wyniku zawarcia umowy najmu, dzierżawy czy
        użyczenia - chociażby było długotrwałe."

w tej sytuacji chyba sie nie kwalifikuje.

czy ktos ma jeszcze jakis pomysl???
      • Gość: zenon Re: to sie nie uda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:07
        nie mozna zasiedzieć nieruchomości jesli korzysta się z niej na podstawie umowy.
        • Gość: dobud Re: to sie nie uda IP: 213.17.145.* 23.09.06, 12:22
          przzepraszam za gafę......nie pomyślałem, ale to było DZIEŃ PO ślubie syna :-)
          • Gość: zenon Re: to sie nie uda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:41
            no taka okazja ..tłumaczy wiele
            wszystkiego dobrego dla młodych !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka