Dodaj do ulubionych

Storczyki i aechmea

11.08.09, 19:23
Byłam w leroy merlin i w głębi działu z kwiatami stał regał z takimi przekwitnietymi, uschniętymi itp. Głównie storczykami, al nie tylko. Po 5 złotych, wzbogaciłam się więc w 7 storczyków i aechmeę. Tyle że nie mam pojęcia, co z nimi zrobić... Kompletnie :)

Storczyki to (nazwy z metek):

2 x dendrobium

pierwsze - nie ma paków, ma kwiaty. Liście matowe, dwa z nich zaczynają schnąć. Tak wygląda:
images45.fotosik.pl/179/e5e878b9b895fb8bmed.jpg
images49.fotosik.pl/178/d3180e07e7aef92cmed.jpg
images38.fotosik.pl/174/d96d82684806db92med.jpg
drugie - pęd kwiatowy łysy i prawie do końca suchy. Liście matowe. Tak wygląda:
images47.fotosik.pl/179/fc61623527fa1e1dmed.jpg
images45.fotosik.pl/179/2ec5e323940091b0med.jpg
images48.fotosik.pl/179/d721f05736271288med.jpg

2 x miltonia

pierwsza - kwitnie, ma jeden nierozwinięty pączek, ale taki oklapły, przysychający:
images44.fotosik.pl/179/f18c92a000fcd0a9med.jpg
images49.fotosik.pl/178/06382d024a6d5472med.jpg
images49.fotosik.pl/178/01bac66271c20b25med.jpg
druga - pięć nie rozwiniętych jeszcze pączków, ale też nieco przyklapłych chyba:
images48.fotosik.pl/179/0d51b34d9ad35f5emed.jpg
images47.fotosik.pl/179/1a2074716a26afbbmed.jpg
images43.fotosik.pl/178/263822f168c451e7med.jpg
2 x oncidium
pierwsze - pęd kwiatowy cały pożółkły, schnie od góry:
images40.fotosik.pl/174/13d687652547779dmed.jpg
images38.fotosik.pl/174/f9464fd882e1aa77med.jpg
drugie - pęd także pożółkły, schnie od góry, wiszą na nim na wpół suche resztki kwiatów:
images40.fotosik.pl/174/811c467a0914b4dcmed.jpg
images47.fotosik.pl/179/d1ab7644d1f34d86med.jpg
oraz 1 phalenopsis - 3 kwiaty, reszta pędu kwiatowego chyba złamana:
images41.fotosik.pl/174/d3829d296df03575med.jpg
images39.fotosik.pl/175/67c720bf7adfb594med.jpg
images43.fotosik.pl/178/1623c70423b504f6med.jpg
Storczyki mają za podłoże taką jakby korę, ale są w niej tez kawałki jakiejś gąbki i chyba mech. Zakładam, że podłoże nalezy wymienić. Kupiłam takie:
images39.fotosik.pl/175/b571cb886f5a261fmed.jpg
Czy mogę je wymienić od razu? Jak to zrobić? Czy mogę użyć ponownie tych samych doniczek? Czy mam je jakoś schłodzić teraz by ponownie zakwitły?

Oprócz tego kupiłam też aechmeę. Miała w środku jeden wielki różowy kwiat, ale całkowicie suchy i wypadł. Ziemia w doniczce jest potwornie sucha, aż kwiat się chwieje. Tak wygląda:
images47.fotosik.pl/179/860520454d777b44med.jpg
images46.fotosik.pl/178/c10380a1177aa8bfmed.jpg
Nie mam pojęcia co z nią zrobić teraz ani w ogóle jak pielęgnować, nigdy takiej rośliny nie miałam.

Pomóżcie :)
Obserwuj wątek
    • ls48 Re: Storczyki i aechmea 11.08.09, 20:23
      storczyki natychmiast otrząśnij z tego paskudztwa ktore jest w doniczce i
      przesadż do nowo nabylej ziemi.Doniczki moga być te same.Następnie wsadzaj
      storczyki do kąpieli tzn. zanurz je na pół godziny w wodzie przegotowanej i
      odstanej, ale tak, by nie zalać serca storczyka, około 1 cm poniżej górnej
      krawedzi doniczki.Możliwe że storczyki zaczną wypuszczać nowe pąki, ale jesli
      zobaczysz że pedy obsychają to zetnij je 4 oczka od dolu. Taka kapiel serwuj im
      co tydzien -10 dni. Można dodać trochę odżywki do storczyków co trzecia kapiel.
      Ja tak postepuje z moimi storczykami i czuja sie wspaniale. Oczywiście musi byc
      widne stanowisko na którym stoją.U mnie są na parapecie od strony zachodniej.
      pozdrawiam
      • semi-dolce Re: Storczyki i aechmea 11.08.09, 20:28
        No tak, przesadzę. Tylko:
        - co zrobić z korzeniami? Skąd wiadomo czy sa zdrowe, czy zgniłe? Jak usunąć zgniłe?
        - kiedy je "wykapać" po przesadzeniu?
        - czy suche pędy obciąć i gdzie? (całe suche)
    • ls48 Re: Storczyki i aechmea 11.08.09, 22:47
      Jeśli storczyk wyjmiesz z tego paskudztwa w ktorym byl posadzony i delikatnie
      otrzepiesz z tego świństwa to bez trudu zauwazysz które korzenie są zgnile.
      Wtedy obetnij je sekatorem lub ostrymi nozycami.Suche pedy obetnij tam gdzie sa
      tylko suche. Reszte pozostaw.Nie masz kapać calych storczykow tylko doniczkę z
      nimi zanurzyć w wodzie tak mniej więcej do polowy doniczki. Możesz dolać troche
      odzywki do storczykow do tej wody, ale nie zawsze tylko tak co trzeci,czwarty
      raz.Storczyki podlewaj tylko wtedy gdy cala roślinka jest bardzo lekka i nie
      zauważysz na dniczce w środku kropelek rosy. Ja zanurzam moje mniej więcej co 2
      tygodnie.
      • semi-dolce Re: Storczyki i aechmea 11.08.09, 23:11
        Tak, ja wiem już jak się je "kąpie" :) Tylko ile dni odczekać z tą kąpielą po
        przesadzeniu? Gdzies wyczytałam, że około 10.
    • ls48 Re: Storczyki i aechmea 11.08.09, 23:13
      Jeśli zobaczysz że korzenie są suche to mozesz od razu je zanurzyc w wodzie
    • ls48 Re: Storczyki i aechmea 11.08.09, 23:20
    • wanda43 Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 08:14
      Semi, na pierwszych fotkach jest Dendrobium Phalaenopsis, na kolejnych to nie
      jest Miltonia, a Cambria. Reszta sie zgadza.
      Phalaenopsis po przekwitnięciu pędu kwiatowego nie odcinaj, chyba, ze zaschnie.
      Bardzo czesto sie zdarza, ze przedluza pęd i kwitnie nadal lub z oczek wypuszcza
      boczne pędy kwiatowe. Czasem z takiego oczka wyrasta keiki - po hawajsku
      dziecko, czyli nowa roslinka.
      Uschnięte pędy kwiatowe Cambrii, Dendrobium czy Oncidium mozesz spokojnie
      wyciąc, one z oczek nie wypuszczają.
      Phalaenopsis za jakis czas wypuści nowy pęd kwiatowy z rosliny macierzystej,
      natomiast pozostale storczyki kwitna tylko na nowych przyrostach, a stare
      pseudobulwy powoli beda zamierac oddając soki mlodym.
      Jest jeszcze jedna rzecz. Phalaenopsis to storczyk typowo mieszkaniowey, lubi
      jasno, ale nie ostre bezposrednie slonce, nie znosi natomiast przeciągow i
      bliskiego sasiedztwa owocow, szczegolnie jablek.
      Pozostale, ktore zakupilas do ponownego zakwitniecia na nowych przyrostach
      potrzebuja roznicy temperatur miedzy dniem, a nocą. Dlatego dobrze jest trzymac
      je od maja do października na zewnątrz lub ustawiac na noc przy uchylonym oknie.
      Co do podlewania, to jedna zasada - namaczamy doniczki dopiero, gdy sa
      leciutkie, jak piorko. Ja to robie zwykle co 10-14 dni, w zaleznosci od
      temperatury. Wiadomo, ze im wyzsza, tym szybciej podloze przesycha. Nawoz do
      storczykow mozesz dodawac albo wg zalecen producenta, albo 1/4 zalecanej dawki
      do kazdego namaczania. Wowczas co 4 namaczanie w samej wodzie. Nie namaczaj w
      wodzie prosto z kranu, bo to powoduje zasolenie podloza. Najlepsza jest woda
      destylowana, moze byc z filtra odwroconej osmozy ewentualnie kranowka, ale
      zagotowana i odstana przynajmniej dobe.
      Jak masz jeszcze jakies pytania, to w mojej wizytowce jest nr GG. Pytaj.
      • semi-dolce Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 08:47
        Dzięki Wando. Widzisz, a na naklejce było napisane miltonia. Trochę była inna od
        tych na wyguglowanych obrazkach, ale ja się nie znam. Teraz wyguglowałam cambrię
        i się zgadza :)

Phalenopsis to mniej więcej wiem, mam dwa starsze, aczkolwiek też tegoroczne
        zakupy, bo własnie zaczynam ze storczykami (i jak dalej będą je tak wyprzedawać
        to zaraz będę mieć cały dom w nich).

Suche pędy wycięłam, została mi jedna kwitnąca cambria i druga z pąkami - mam
        cichutką nadzieję, że się rozwiną, i jedno kwitnace dendrobium.

Czy mam w takim razie wyrzucić je wszystkie oprócz falenopsisa na balkon? Czy
        może przestawić falenopsisy, bo one wszystkie stoją u mnie przy oknie, które
        dzień i noc jest uchylone i w nocy faktycznie robi się w tym pokoju dużo
        chłodniej? Obok nich stoi chodzący cały dzień nawilżacz powietrza, tak są
        zgromadzone w kupie wszystkie.

Przesadziłam je wszystkie usuwając stare podłoże z gąbką w to, które kupiłam.
        Ono było bez ziemi, to chyba kora jest, ale nie było idealnie suche, tzn. nie
        było mokre, nawet nie wilgotne, ale nie wiórek - wstrzymam się więc z
        podlewaniem. Jak je za bardzo przesuszę to nic im się stać nie powinno? To stare
        podłoże nie było mokre, były wysuszone kompletnie.
        • wanda43 Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 09:38
          Jesli masz balkon i mozliwosc ustawienia ich w miejscu nie naslonecznionym, to
          radzila bym wystawic wszystkie oprocz Phalaenopsis. Jasne, ze to, co aktualnie
          kwitnie niech sobie stoi w mieszkaniu, wynies, jak przekwitnie.
          Podloze Substrala jest dobre, bodaj jedno z najlepszych. Teraz, po przesadzeniu
          zostaw je bez namaczania przynajmniej na 2 tygodnie. Co do uchylonego okna, to
          Phalaenopsis nie bardzo lubi wychladzania. One wola wyzsze temperatury, więc
          musisz uwazac, szczegolnie, jesli zaczną wypuszczac pędy kwiatowe.
          Musze ci jeszcze powiedziec, ze storczykomania, to choroba i to postępująca.
          Zapadlam na nia kilka lat temu i dzis mam chyba 45 sztuk roznych roznistych.
          Phalaenopsisy w mieszkaniu, a reszta teraz stoi na balkonie loggii polkudniowo
          zachodniej. Chyba im tam dobrze, bo zakwitla mi jedna z Miltonii, Encyclia, a
          Dendrobium Phalaenopsis lada dzien zakwitnie. Phalaenopsis kwitnie mi jeszcze 8
          i są to wszystko moje wlasne kwitnienia z czego jestem niezwykle dumna. Tylko 2
          Sabotki, czyli Paphopedilum sie zaparly i nie chca zakwitnąc, ale przyrastają w
          nowe rozety, wiec mam nadzieje, ze sie wreszcie ruszą.
          A w ogole gdzie trafilas te przecene storczykow?
          • semi-dolce Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 10:55
            W leroy merlin w Piasecznie koło Warszawy. To nie tylko storczyków, oni
            wszystkie przekwitniete sprzedają po 5, widać taka politykę mają, że lepiej
            sprzedać za grosze niż wyrzucić. Tylko trzeba zawołac obsługę by wypisali
            karteczkę do kasy.

No ja chyba właśnie na tę chorobę zapadam... Już wiem, że chociażby z racji tej
            pomyłki w opisie muszę mieć miltonię :)

Dziękuję za rady, wystawię zaraz te bez kwiatów na balkon, mam od wschodu więc
            bezpośrednie słońce tak do 11, to myślę, że powinno być dobrze. Phalenopsisy
            postawię dalej od okna. I jak coś się będzie ruszać to zdam relację :)

Phalenopsisy w ogóle mam 3, bo kilka tygodni temu dostałam dwa (od dwóch
            różnych, niezależnych osób a takie same - białe z czerwono-żółtym środkiem) i,
            mimo że jestem skrajnie poczatkujaca, to na straty poszedł tylko jeden pączek.
            Ale tamte dwa są duże i silne i podłoże wyglada na porządne, bez żadnych dodatków.

A jeszcze mam takie pytanie - czy mogę te phalenopsisy wstawić w ich doniczkach
            (plastikowych, przezroczystych) do szklanego, przezroczystego, większego od
            doniczki, wazonu?
            • wanda43 Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 13:26
              Hm, szkoda, do Piaseczna mam od siebie spory kawałek. Trudno.
              A co do osłonek, to możesz wstawić, byle mialy luźno, bo wtedy powietrze i
              swiatło ma dostęp do korzeni.
              fotoforum.gazeta.pl/5,2,wanda43.html
              Pod tym linkiem są fotki niektorych moich storczyków. Na pierwszej jest właśnie
              Miltonia, a właściwie Miltonopsis. Mam jeszcze dwie kupione z przeceny po
              kwitnieniu, ale bidy straszne, wiec nie wiem, czy i kiedy zakwitną. Nawet nie
              wiem jakiego będą koloru.
              • semi-dolce Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 13:54
                Piękne. Dendrobium nobile niesamowite. Phalenopsisy własnie takie białe, jak na
                jednym z pierwszych zdjęć, mam - ogromne kwiaty. Oncidium mialo na sobie resztki
                takich żółtych kwiatów jak twoje sweet sugar, więc już wiem do czego dążę :)

Na zdjęciu "storczyki 006" - drugie od lewej (kwiaty o wąskich płatkach) - to co
                to? Cudowne.

No i już oprócz miltonii marzy mi się sabotek. Chyba wpadłam...
                • wanda43 Re: Storczyki i aechmea 12.08.09, 15:22
                  Syn mi to zakupił kwitnące na Allegro jako Oncidium Samuraj, ale spotkałam sie
                  równiez z nazwą Odontoglossum. Przekwitł już, ale wypuszcza nowa pseudobulwe i
                  mam nadzieje na nowe kwitninie. Do południa cudnie pachnie.
                    • wanda43 Re: Storczyki i aechmea 14.08.09, 17:31
                      Siem zgadza. To jest Miltonopsis, czyli inaczej Miltonia. Pachnie?
                      Ta moja biala, co teraz kwitnie ma taki troche cytrynowo-geraniowy jakby zapach.
                      Przyjemny.
                      • semi-dolce Re: Storczyki i aechmea 15.08.09, 16:08
                        Nie wiem czy pachnie, bo te kwiatki były całkowicie oklapłe i zwiednięte i
                        wiedły tylko bardziej więc obcięłam pęd kwiatowy. Jak zakwitnie - jesli
                        zakwitnie - to sie dowiem :)
    • semi-dolce Nawożenie 14.08.09, 10:16
      Kupiłam tym moim bidom nawóz Biopon. I tam napisane jest, żeby nawozić pół
      nakrętki na litr wody, co 7 dni. I już nie wiem czy dawać te pół nakretki na
      litr do każdego podlewania czy też 1/8 nakretki na litr, zgodnie z radą, żeby
      namaczać w 1/4 zalecanej dawki?
      • wanda43 Re: Nawożenie 14.08.09, 17:35
        Nawoz musi byc specjalny do storczykow, a jesli inny, bo bardzo rozcienczony.
        Przeciez one w dzungli w naturze rosna i jako epifity, wiec woda, ktora do nich
        dociera, to deszczowka przedestylowana przez liscie, albo to, co paruje. Dlatego
        trzeba uwazac, aby nie przenawozic.
        • semi-dolce Re: Nawożenie 14.08.09, 23:25
          Tak, to jest do storczyków. Tylko każą go dawać co 7 dni, stąd moje pytanie - ja
          rozumiem, że nie co 7 dni tylko kiedy trzeba namoczyć, ale czy tę dawkę zalecaną
          przez producenta jako tygodniową czy tez 1/4 tej dawki, bo zgłupiałam? :)
          • wanda43 Re: Nawożenie 15.08.09, 06:28
            Wydaje mi się, że wg wskazania producenta, to trochę za duzo. Stosuj raczej
            połowe dawki najwyżej.
    • ls48 Re: Storczyki i aechmea 15.08.09, 12:57
      Wando, pytanie do Ciebie. Zarazilas mnie storczykomanią.Na imieniny 3 sierpnia
      dostalam storczyk. Do tego czsu dokupilam jeszcze 4.Moje pytanie jest takie:czy
      moge nawozic storczyk zaraz po przekwitnieciu i w ogole jaka jest zasada
      nawożenia.Oczywiście mowa o phalenopsisach.Na wszystkie inne nurtujące mnie
      pytania przeczytalam już Twoje odpowiedzi.Zaznaczam że dopiero raczkuje w tej
      dziedzinie. Do mnie już dolączyla córka ktora też od tygodnia ma 4 storczyki.
      Dziekujemy i pozdrawiamy
      • wanda43 Re: Storczyki i aechmea 15.08.09, 15:13
        ;-) w tym miejscu powinnas uslyszec moj chichot, ale taki radosny.
        A co do podlewania, to Phalaenopsisy traktuje sie jednakowo przez caly czas.
        Wstawiasz do namoczenia dopiero wtedy, gdy korzenie srebrzysto biale, doniczka
        leciutka, jak piorko i nie widac rosy na sciankach doniczki od srodka. Nawozisz
        tez przez caly czas,ale albo wg zalecenia producenta, albo do kazdego namaczania
        dajesz 1/4 zalecanej dawki i wowczas co 4 moczenie bez nawozu, tylko w samej
        wodzie. Woda bron boze kranowka, jesli juz, to przegotowana i odstala
        przynajmniej dobe. Radzila bym jeszcze nie patrząc, ze kwitnie - wywalic
        wszystko z doniczki na gazety i sprawdzic, czy w podlozu nie ma klebow mchu
        spagnum lub gabki florystycznej / to takie zielone kawalki/. Jesli jest, to
        wywalic to dranstwo. Przy okazji sprawdzisz, czy nie ma pognilych korzeni. One
        sa puste i brązowe. Spokojnie mozna je wyciąć. Potem wsadzisz do doniczki i
        zasypujesz podlozem. Storczykowi sie nic nie stanie. Oczywiscie trzeba to robic
        w miare ostroznie, co by pędow kwiatowych nie polamac. Ja tak robie z kazdym
        nowym nabytkiem, bo w podlozu znajdowalam juz cuda, ktore zatrzymywaly wilgoc i
        powodowaly gnicie korzeni, a co za tym powolna smierc rosliny. Jak cos, to w
        profilu masz moje GG i mozesz pytac.
        Pozdrwiam nowa storczykomaniaczke i witam w kregu zakreconych storczykowo :)
    • ls48 Re: Storczyki i aechmea 15.08.09, 16:05
      Dziekuję za wyczerpujace wiadomości.Już CHYBA wszystko mniej więcej wiem choc
      gdzie mi tam do Ciebie. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka