Dodaj do ulubionych

pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkach itd

28.01.07, 19:22
odpowiem na pytania -w miarę możliwości
zapr. monter
Obserwuj wątek
    • Gość: mario634 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 23:14
      Mam pytanko dotyczace co. Mam co z kotłem na paliwa stałe z elektronicznym
      sterownikiem temperatury , otwartym naczyniem wzbiorczym, pompą. Jestem na
      etapie decydowania o kominku. Wybór padł na wkład z płaszczem wodnym ze względu
      na wygodę i kompatybilność z istniejącym już co. Mam kilka pytań związanych z
      taką kombinacją.
      1. Czy mogę podłączyć do jednej pompy dwa sterowniki; tzn jeden od kominka a
      drugi od kotła? Napędzałyby one pompę naprzemiennie w zależności od tego,
      którego źródła bym używał.
      2. jak połączyć kominek z naczyniem wzbiorczym, do którego jest już podłączony
      kocioł. Naczynie ma od dołu wyjście do kotła, z boku rurę przelewową i otwór u
      góry. Gdzieś przeczytałem, że drugi kocioł należy podłączać od góry takiego
      naczynia. Na schemacie wkładu kominkowego pokazują, że należy połączyć go z
      naczyniem w dwóch punktach tj. od dołu i od góry.
      3. Na wyjściu z kominka oraz na wyjściu z kotła trzeba zainstalować jakieś
      zawory, które odcinałyby jedno lub drugie coby nie robiło za kaloryfer. Czy taki
      zawór nie zakłóci przepływu wody w co?
      4. Jaka jest twoja ogólna ocena tych wydumek?
      Będę wdzięczny za wszelkie porady.
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:38
        1-możesz podłaczyc dwa sterowniki do jednej pompy ale w powiązaniu z pytaniem
        trzecin kocioł bedzie grzał kominek a kominek kocioł gdyż nie zamontujesz
        zaworów zwrotnych w odpowiedni sposób
        2-aby to zrobić dobrze trzeba mieć trochę wiedzy i wiedzieć jak zbudowana jest
        Twoja istniejaca instalacja a to co pokazuja na schematach producenci nie
        zawsze jest prawda
        uważam że instlacjia jaką chcesz wykonać wymaga oględzin fachowca od instalacji
        i to takiego który juz takie rzeczy wykonywł.
        pozdr monter
        • Gość: mario634 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 15:51
          Zamiast zaworów zwrotnych będą zwykłe, kulowe. Poza tym da się to zrobić mniej
          więcej tak jak napisałem. Oczywiście robota wykonywana będzie przez fachowców.
          (tych samych, którzy zakładali co) którzy są w temacie. thanx.
    • aga_aga12 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 29.01.07, 09:43
      Chcę zamontować kominek z płaszczem wodnym. A pomieszczenie gospodarcze
      pozostawić i wybudować oddzielną kotłownię na ekogroszek oddaloną ok. 5m od
      domu. Jak oceniacie nasze pomysły? Oddzielna kotłownia sprawdza się u
      znajomych, ale oni mają olejowe. Jest to fajna rzecz gdyż jest oddzielny
      bałagan, brak kurzu i można przechowywać wszelkie graty ogrodowe a z boku
      jest gril i miejsce na fajną degustację. Proszę o opinię

• Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 30.01.07, 16:06
        No to może ja odpowiem :) Bardzo polecam takie rozwiązanie, jedynym mankamentem
        jest problem izolacji rur. Ale dobrze zrobione będzie działać przez wiele lat.
        Kominek z płaszczem oczywiście powinien być zamontowany w układzie otwarym, tak
        jak i kocioł na paliwo stałe. Jeżeli przewidujecie grzejniki płytowe to radzę je
        zamontować w układzie zamkniętym i połączyć z kotłem i kominkiem wymiennikami
        płytowymi.
        Grzejniki aluuminiowe będą spokojnie pracowały w układzie otwarym, trzeba jednak
        pamiętać żeby zastosować dobre... te tanie po 3-5 latach zaczynją cieknąć.
        Pozdrawiam
        www.hydraulik.net.pl
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:41
        pomysł nie zły i do wykonania -należy tylko pamiętać o dobrej izolacji rur co!!
        a swoją drogą chcesz kotłownie wynieśc 5 m od domu to jak to godzisz z
        kotłownia w salonie-kominek z płaszczem wodnym
        • Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 02.02.07, 05:21
          Robiąc dwa układy otwarte i jeden zamknięty.
          pozdrawiam
          www.hydraulik.net.pl
          • aga_aga12 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 02.02.07, 15:21
            Chcę korzystać zamiennie z pieca i kominka(w okresie wiosenny i jesiennym)
            Kominek będzie przy oknie balkonowym a za oknem będzie drewutnia. Dużo postów
            jest na temat kotłowni w salonie, ale myślę że jest z tego też inna atmosfera i
            załadunek takiego kominka raz na dzień nie powinien stanowić aż tak dużą
            uciążliwość.
            1/Chcę dowiedzieć się jak musi być rozwiązane połączenie ww. nośników ciepła.
            2/Co oznacza układ zamknięty i otwarty. Jaki układ musi być w przypadku kominka
            a w przypadku pieca w oddzielnej kotłowni? Chcę mieć podczas opalania w kominku
            wszystkie kaloryfery w całym domu ciepłe i przy okazji ciepłą wodę.
            2/Jakie akcesoria muszą powinny być zamontowane do kominka a jakie do pieca i
            musi być zawór do zamiennego m.in. sterowniki, naczynia wzbiorcze, pompy itd -
            czy do musi być *2
            3/ Co oznacza:"kocioł na paliwo stałe musi być w ukłądzie
            otwartym, a rzeszta lubi układ zamknięty. Najlepiej połączyć to na wymienniku
            płytowym"oraz "Kominek z płaszczem oczywiście powinien być zamontowany w
            układzie otwarym, tak jak i kocioł na paliwo stałe. Jeżeli przewidujecie
            grzejniki płytowe to radzę je zamontować w układzie zamkniętym i połączyć z
            kotłem i kominkiem wymiennikami płytowymi"? A przewidujemy.
            4/ Co z naczymiem zbiorczym?

Z góry dziękuję!!!!!
            • Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 02.02.07, 18:44
              1 układ zamknięty to taki układ w którym nie ma przelewówki i jest stałe
              ciśnienie około 1,5 bara. taki układ może być zastosowany do kotłów na gaz, alej
              itp czyli takich gdzie w każdej chwili można wygasić płomień
              2 Kotły na węgiel, drzewo, ekogroszek, słomę, kominki... i nie wiem co tam
              jeszcze .. czyli takie w który ładuje się paliwo ręcznie lub podajnikiem są
              KOTŁAMI NA PALIWO STAŁE u musi być w ich ukłądzie wodnym zastosowane naczynie
              przelewe.
              3 Kominek (czyli układ otwary) można połączyć z kotłem gazowym (układ
              zamknięty) używająć wymienników płytowych.
              4 Nie bardzo wiem jak mam Pani wytłumaczyć jak połączyć oba układy, proszę to
              zlecić chydraulikowi. W układzie otwartym stosuje sie jedną pompę potem
              wymiennik i w układzie zamknietym dwie pomyy sterowane przez kominek (jedna na
              grzejniki druga na zasobnik) to jest ogólny system, schematy można znaleśc na
              stronach producentów kominków.
              Pozdrawiam
              www.hydraulik.net.pl
      • kazar6 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 12.02.07, 21:09
        będę modernizowała CO,proszę o rade co do wyboru grzejników jakiego producenta
        wybrać
        • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 14:37
          grzejniki stalpwe konwekcyjno panelowe .
          dobrą jakość wykazują np. Radson, Brugman , Purmo ,Cosmo Compakt ,Buderus.
          i ały szereg innych tego typu
          pozdr. monter
    • czajnik5 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 30.01.07, 12:17
      W takim razie gadaj, słucham.
    • Gość: Aneta Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.eranet.pl 31.01.07, 14:41
      Mąż nie chce założyć w domu żadnego kaloryfera,wszędzie ma być ogrzewanie
      podłogowe,nie mogę mu tego wybić z głowy,proszę o wszelkie pomocne komentarze.
      • zielonki Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 31.01.07, 16:42
        Męża należy słuchać.
        Mąż ma zawsze rację.
        • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:48
          jak tam kociołek ?
          pozdr. monter
        • Gość: monterco Re: zielonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:00
          jak tam kociołek i pompa?
          • zielonki Re: zielonki 05.02.07, 09:27
            Kociołek działa bez przeglądów, aż sam się dziwię!
            • Gość: monterco Re: zielonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 10:43
              ktoś miał dobrą rękę przy ostatniej wizycie
              a swoją droga pech musi się kiedyś skończyć
              przyjadę po okresie zimowym i go przetrzepiemy
              • zielonki Re: zielonki 06.02.07, 11:45
                Chyba mylisz mój kociołek z jakimś dziadem.
                Jedynie co bym dołożył to sprzęgło.
                • Gość: monterco Re: zielonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 20:21
                  brońcię boże z zadnym dziadem
                  a swoją drogą mógłbym mu powiedzieć ,,pracuj dobrze dziadu <<zapeprzaj dziadu.
                  Ale nie jestem ...........
      • Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 31.01.07, 16:54
        Mąż na prawdę ma rację.. jedynym minusem ogrzewania podłogowego jest to że nie
        powinno się na nim kłaść drewna ani dywanów.
        Poza tym jet to najlepsze ogrzewanie dla człowieka.
        pozdrawiam
        www.hydraulik.net.pl
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:46
        Ogrzewamnie podłogowe dobra rzecz ale należy przestrzegać wszelkich reguł
        wykonania .TEMP . PODŁOGI W CZASIE EKSPLOATACJI NIE MOŻE BYĆ WYŻSZANIŻ 28 *C
        Ale w sypialni polecałbym grzejnik klasyczny .Poza tym tam gdzie planujesz
        posadzkę inną niż ceramiczna raczej grzejniki
    • Gość: sjen Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: 80.51.28.* 31.01.07, 19:24
      Mam zamiar kupić piec na ekogoszek. Czy warto dołozyć 3-4 tys. więcej i kupić
      żeliwny?
      • Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 31.01.07, 20:03
        Oczywiście.... cena stanowi o jakości materiałów... będzie dłużej pracował.
        Pozdrawiam
        www.hydraulik.net.pl
        • mario9975 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 31.01.07, 20:59
          jak już tak milo się rozmawia, to proszę o radę. W nowym domu chciałbym wstawić
          kocioł retortowy na ekogroszek, dobrze byłoby aby ogrzewał też wodę użytkową, do
          tego kolektor słoneczny do wody użytkowej, dodatkowym "zabezpieczeniem" mogłaby
          być grzałka elektryczna w zasobniku wody. Jak to wszystko połączyć, jaki jest
          punkt wyjścia, czy np. zasobnik wody ma być z zestawu solarnego i do niego
          podłączyć ciepłą wodę z kotła CO, czy może zupełnie coś innego? proszę o radę
          • Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 01.02.07, 08:35
            Możesz tak to zrobić, ale pamietaj że kocioł na paliwo stałe musi być w ukłądzie
            otwartym, a rzeszta lubi układ zamknięty. Najlepiej połączyć to na wymienniku
            płytowym. No i oczywiście miedż do kolektorów musi być albo lutowana na luty
            twarde, albo z metra... na pewno nie można używać lutów miękich.
            I radzę zainwestować w solary prózniowe, cena nie powala a wygoda jest większa i
            są efektywniejsze.
            Zasobiniki solarne z grzałą można znalesc na www.nibe.pl
            Pozdawiam
            www.hydraulik.net.pl
          • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:57
            zestaw kocioł zasobnik dwu węzownicowy, dwie lub więcej płyt kolektora ,
            naczynie przelewowe,zestaw pompowy kolektora ,dwie pompy kotła , zawory zwrotne
            dwa,i koniecznie zawor czterodrogowy mieszający.
            a jak to połaczyć podałbym adres mojej firmy- bo to trzeba narysować -ale nie
            będę się na forum reklamował.szukaj fachowca który wie o co chodzi
            pozdr. monter
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:51
        czy warto dołozyć ?
        uważam że warto dołozyć do stalowego na sensowną automatykę
        pozdr.monter
        • jola1978 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 01.02.07, 19:37
          Mieszkam w bloku zbudowanym w 1939 r. Aby oszczędzać na ogrzewaniu (za które
          dużo płacimy) zastanawiamy się, czy można ocieplić blok, który nie ma
          izolowanych fundamentów. Czy nie powstanie grzyb po takiej robocie? Czy może
          lepiej byłoby iść w stronę własnej kotłowni i uniezależnić się od dostawcy
          ciepła? Co może przynieść większe oszczędności? Proszę o poradę.
          • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:54
            najlepiej byłoby ocieplić blok mimo iż fundamenty nie są izolowane i zadbać
            owłasne żródło ciepła , można ocieplić i założyć zawory regulacyjne -podpionowe
            i termostatyczne na grzejniki. grzyb? zalezy bardziej od wentylacji i wymiany
            powietrza w pomieszczeniach
            pozdr. monter
          • Gość: monter co Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , jolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:55
            co może być lepsze na pewno ocieplenie
            • jola1978 Re: dzięki! 02.02.07, 12:35
              • Gość: Sas Re: do monterco IP: *.net81.citysat.com.pl 02.02.07, 20:08
                Mam takie pytańko . Wybudowalem kominek kaflowy. Kafle fajnie się
                nagrzewają , ale tak sobie myśle czy jest możliwość '' zamontowania'' na
                wkladzie kominka płaszcza wodnego lub czopucha/ jaka jest różnica/. Podstawowym
                ogrzewaniem jest gazowy Vissman. Ogrzewanie podłogowe i grzejniki / Purmo/. Czy
                zrobienie płaszcza czy czopucha to duże koszty , skomplikowana robota , duze
                koszty ? Czy skórka jest warta za wyprawkę? W kominku palimy praktycznie
                codziennie od godz. 16. Wkład kominkowy - Spartherm - Round. Szkoda żeby cała /
                prawie/ para szła w gwizdek . Sas
                • Gość: monterco Re: do monterco nakładka na kominek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 19:45
                  o ile wiem sparterm ma taki wymiennik montowany na czopuchu kominka . wiem
                  również iż podobny wymiennik produkuje jeden z krakowskich
                  rzemieślników .Jednak moc uzyskiwana z takiego urządzenia to ok 5 kw raczej
                  może słuzyć do przygotowania cwu niż do grzania budynku.Koszty będą dość duże
                  gdyż urządzenie to powinno pracować w układzie otwartm i współpracować z
                  układem zamkniętym kotła gazowego , kiedyś wykonałem kila prototypów z
                  węzownica nawiniętą na podwójnym przewodzie spalinowym wyposażonym w
                  kierownicę spalin działa to nie żle do dzisiaj 6 lat .ale to nie ma atestów i
                  dopuszczeń więc w razie draki idę siedzieć.
                  pozdr.monter
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,żeliwo czy stal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 22:52
        nie warto -dlaczego- po pierwsze za kwotę 3-4 tys mozna zrobić ekstra
        automatykę do kotła, a efekt będzie widoczny po pierwszym sezonie grzewczym ,
        czy żeliwo jest lepszym materiałem -to zależy na pewno przewodnictwo cieplne
        większe ,ale również duża wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatury powodująca
        przykurcz zeliwa i jego pękanieżywotność jeśli wcześniej nie pęknie to duża .W
        kotłach na paliwo stałe układ co musi być układem otwartym w takim układzie
        nastepuje szybkie osadzanie się kamienia na ściankach kotła kamień powoduje
        osłabienie przekazywania ciepła do medium czyli wody , może nastąpić miejscowe
        przegrzanie członu lub członów kotła i na skutek dużej różnicy temperatury w
        komorze spalania i wody słabo odbierającej ciepło może pęknąć.
        pozdr. monterco
    • Gość: Appo Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.aster.pl 03.02.07, 11:31
      zaglądaliście na www.forumbudowlane.pl
      też podobne wątki są
      pozdrawiam
    • roza.poznan c.o na wegiel a ogrzewanie podlogowe 03.02.07, 21:49
      Niebawem rozpoczne budowe domu i chcialaby sie dowiedziec jak to moze dzialac-
      wodne ogrzewanie podlogowe. Bardzo prosze o pomoc moze byc na moja poczte -
      dziekuje. Pozdrawiam Roza
      • Gość: monterco Re: c.o na wegiel a ogrzewanie podlogowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 22:40
        może działać bardzo dobrze ale-po pierwsze kocioł węglowy jaki by nie był musi
        pracować w układzie otwartym , temperatura pracy nie może być niższa niż 50-60
        *c a ogrzewanie podłogowe powinno pracować w układzie zamkniętym a temperatura
        medium -wody -powinna nie przekraczać ok 50*c i jest to warunek skrajny.
        co za tem 1 kocioł w ikładzie otwartym wyposażony w sprzęgło
        hydrauliczne ,pompę obiegu kotłowego , za sprzęgłem dwa obiegi grzewcze jeden
        może być otwart wyposazony w mieszacz i pompę co ,drugi pompa ,wymiennik druga
        pompa , naczynie przeponowe ,zawór bezpieczeństwa i rozdzielacz ogrzewania
        podłogowego , do tego oczywiście jakiś sterownik który np. swobodnie
        programowalny , Frisco działający wg, czujnika pogodowego, z możliwoscią
        podpięcia czujnika wewnętrznego.wykonałem kilka takich układów ,działają super,
        ,Temperatura podłogi nie przekracza wartości dopuszczalnuch , wszędzie jest
        duży konfort cieplny ,a kocioł nie pracuje na parametrach szkodliwych
        pozdr. monter
        • roza.poznan Re: c.o na wegiel a ogrzewanie podlogowe 04.02.07, 05:30
          Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz ,pozwole sobie byc z Panem w
          kontakcie. Pozdrawiam- Roza
          • Gość: Zainteresowany Re: c.o na wegiel a ogrzewanie podlogowe IP: 82.160.23.* 10.06.07, 14:56
            Można też troszeczkę inaczej. Instalacja mieszana... Np. dół domu podłogowe a
            góra grzejniki, ewentualnie kuchnia, łazienka, salon- podłogowe, sypialnie-
            grzejniki, plus w łazience grzejnik na ręczniki. W układzie mieszanym łatwiej
            zabezpieczyć kocioł na paliwa stałe i wszystko lepiej pracuje dając komfort
            cieplny. Ze względu na specyfikę rozkładu temperatur lepiej śpi się w
            sypialniach z ogrzewaniem tradycyjnym tj z grzejnikami. Natomiast w salonie czy
            kuchni ogrzewanie podłogowe jest lepsze, gdyż najcieplej jest w okolicach nóg a
            chłodniej w okolicy głowy.
            Wykonanie instalacji mieszanej powinno być także tańsze...

• roza.poznan Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 05.02.07, 20:20
      Witam, bardzo prosze -MONTERCO- o podanie namiarow kontaktowych do Pana .Proeze
      napisac na moja poczte .Dziekuje
      • edziab77 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 05.02.07, 20:38
        Witam:-) przymierzamy się do remontu pietra w domku jendorodzinnym na osobne
        mieszkanie. Aktualnie dom jest ocieplany weglem, piec jest w kotłowni/piwnicy.
        My chcemy miec piec dwufunkcyjny zamontowany w mieszkaniu. Co powinniśmy wziasc
        pod uwage?
        - czy taki piec wymaga osobnego ciegu kominowego ? innego niz piec na wegiel?
        - czy piec moze wisiec na scienie w kuchni, obok kuchenki gazowej?
        - jak obliczyc moc pieca jaka wystarczy do ogrzania ok.100m2 mieszkania i wody
        - wszelkie inne info i sugestie mile widziane
        z góry dziekuje
        • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 22:10
          po pierwsze kominiarz i opinia kominiarska do których przewodów i jakiej
          srednicy to przyłączyc . po drugie jeżeli była w mieszkaniu terma to zgłoszenie
          do gazowni , jesli nie to niestety projekt gazu z pozwoleniem na budowe ,
          oprócz przewodu spalinowego w miejscu gdzie kocioł gazowy wentylacja .jesli już
          to macie za soba to kocioł dwuf. z zamknięta komora spalania , a może
          kondensacyjny moc na ciepłąwodę min 21 kw a na ogrzewanie pewno wystarczy 8-10kw
          Jesli nie ma to wkład kominowy do kondensata o 80 mm
          i do tego trzeba zawołać fachowca.
          pozdr monter
      • Gość: monterco Re: rozapozn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 22:11
        podaj adr.
    • roza.poznan Re: monter-co 06.02.07, 21:15
      moj adres :roza.poznan@gazeta.pl
      Pozdrawiam -Roza
      • sierra_less Re: monter-co 06.02.07, 22:48
        Witaj Monterco
        Parę lat temu kupiłam domek i starą stodołę.
        W stodole chciałabym urządzić dużą pracownię plastyczną. Stodoła składa się z
        czterech sąsieków, konstrukcję ma drewnianą, wspierają ją słupy z czerwonej
        cegły, podmurówka jest z kamienia. Ściany są z drewnianych desek, na "podłodze"
        klepisko.
        Chciałabym zagospodarować dwa sąsieki (na razie), zrobić podłogę, wymurować
        ściany i sufit. Wstawić okna. Nie chciałabym na razie podciągać tu wszystkich
        instalacji (prąd jest)
        Moje pytanie: jak można wydajnie (bez wody) ogrzać coś takiego, może kominek,
        czy koza?
        Czy wybudowanie komina to bardzo duży koszt?
        Czy potrzebne są dwa kominy (jeden na spaliny, a drugi wentylacyjny)
        A może KOZA? Czy koza także potrzebuje murowanego komina?
        Chciałabym tylko, żeby nie było mi bardzo zimno i żeby mi farby nie zamarzały.
        Ogrzewanie elektryczne już przerabiałam w innym pomieszczeniu. Było i tak zimno,
        a rachunki...szkoda gadać.

Będę bardzo wdzięczna za radę. Pisałam o tym w nowym wątku, ale nikt mi nie
        odpowiedział niestety.
        Pozdrawiam
        • Gość: monterco Re: monter-co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:06
          wszystko co spala potrzebuje przewodu spalinowego oraz wentylacyjnego .przewód
          spalinowy musi byc wykonany z materiałów niepalnych i wentylacyjny też .
          Koza czy kominek jest to obojętne może byc tylko inny przekrój przewodu .Komin
          nie koniecznie musi byc murowany może być stalowy z odpowiedniej blachy ale
          wtedy musi być koniecznie ocieplony .odnosnie kosztów wymurowania komina trudno
          mi okreslic .najlepiej spytać mura.
    • ala_33 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 07.02.07, 13:24
      Proszę o pomoc. Ile może kosztować ogrzanie domku jednorodzinnego nowego (10 cm.
      styropianu) piecem CO elektrycznym - jednofunkcyjnym KOSPEL. Opinie są różne,
      ale stoimy przed wyborem czy gaz propan-butan czy prad. Jezeli koszty sa podobne
      to wybieramy prad. Ale czy mamy rację???
      • ala_33 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 07.02.07, 13:25
        Domek ma powierzchnię 140 m2.
        • Gość: MONTERCO Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 19:20
          MAGAZYN INSTALATORA Z GRUDNIA 2006
    • tommyss Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 07.02.07, 20:43
      Mam następujące pytanie - w domu, który kupuję, jest komin z wkładem z kwasówki, jednościennym. Jest też w kotłowni dojście powietrza do pieca z zewnątrz, przez ścianę. Chciałbym zamontować piec gazowy z zamkniętą komorą spalania, kondensacyjny. Czytałem, że zwykle stosuje się do niego komin z kwasówki dwuścienny, powietrzno-spalinowy. Pytanie brzmi, czy to jest jedyne rozwiązanie czyli musiałbym zmieniać wkład w kominie, czy też można podłączyć piec kondensacyjny korzystając z istniejacej instalacji?

Z góry dzięks za śiwatłe porady.
      • sierra_less Monterco, dziękuję za odpowiedź :) 08.02.07, 15:13
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:12
        jeżeli jest komin z wkładem z tzw.kwasówki to można to zrobić tak /zakładam że
        komin jest szczelny / POPRZEZ ELEMENT ZWęZAJąCY POłąCZYć WYLOT SPALIN Z KOTłA Z
        ZAM. KOM SPALANIA Z PRZEWODEM KOMINOWYM A POWIETRZE DOPROWADZIć DO KOMORY
        SPALANIA OSOBNYM PRZEWODEM Z ZEWNąTRZ , LUB do wkładu stalowego włozyć przewód o
        srednicy np O 80 -najczęstsze rozwiazanie w kotłach kondensacyjnych i połączyć
        go z wylotem spalinz kotła a z przestrzeni zewnętrznej czyli z przestrzeni
        między wkładem o 80 i o tyle co tam masz czerpać powietrze do spalania pozdr
        monterco
        • tommyss Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 09.02.07, 21:09
          Dzięki piękne, drugie rozwiązanie oczywiście sensowniejsze, pozostaje mi sprawdzić przekrój wkładu stalowego, który mam w kominie. Dzięks jeszcze raz.
    • Gość: marta Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 22:19
      Witam,
      Buduję dom: 2 kondygnacje + poddasze użytkowe, w sumie ok. 180m2, interesuje
      mnie kocioł na eko-groszek z podajnikiem. Jaką powinien miec moc? Dodam ze będą
      mieszkaly 2 rodziny - w sumie 6 osób (będą 2 łazienki i 2 kuchnie).
      I jeszcze jedno: jakiej wielkości powinna być kotłownia na taki kocioł? Czy są
      na to jakies normy?
      bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
      • Gość: Hydraulik Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.chello.pl 18.02.07, 11:21
        Wilkość kotłowni 8m3, oczywiście kratka wentylacyjna i zetka nawiewna.
        Moc kotła dobiera sie do wilkości budynku, w planie powinno to być opisane.
        Wielkość zasobnika radzę dać 150l
        pozdrawiam
        www.hydraulik.net.pl
      • Gość: nomterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:33
        wielkość kotła-jeżeli powierzchnia domu jest ok 180 m i budynek jest nowo
        budowany to na cele grzewcze budynku nie bedziesz potrzebowac więcej niż 16 kw
        oczywiście zależy to od technologii w jakiej zbudowany jest budynek ale na
        ciepłą wode przydałoby się więcej więc możesz spokojnie kupic 18-21 kw.
        przy budowie takiego układu należy pamiętać iż kocioł na paliwo stałe musi
        pracować w układzie otwartym ,i wymaga utrzymania temperatury powyżej pktu rosy
        tj ok 50 *C tAa temperatura jest do celów ogrzewania czasami za wysoka ,
        należało by wykonać albo zawór mieszajacy -trzy lub czterodrogowy albo sprzęgło
        hydrauliczne i dwa obiegi grzewcze jeden dla podłogówki , drugi dla grzejników -
        oba z mieszaczamiDobrze by było aby kocioł pracował w układzie otwartym a
        pozostała część instalacji w układzie zamkniętym -wymagania producentów
        grzejników , zasobnik 120-150 l w zależności od sposobu wpięcia cyrkulacji cwu.
        Wielkośc kotłowni -ktos tam podał 8 m3 -napewno tak -dotyczy to kotłowni
        gazowych ale na powierzchni np. 2x2x2,6 możesz miec trudności z ustawieniem
        wszystkich urządzeń -kocioł z podajnikiem ok 1 m2, zasobnik ok 1/2 m2 przejscia
        odstępy do obsługi urządzeń -chyba za mało 4m2?
        no i do tego wszystkiego nie zapomnij o automatyce systemu.
        Oczywiście komin min przekrój O180 LUB WIĘCEJ , KRATKA WENTYLACJI GRAWITACYJNEJ
        14X21 CM ORAZ NAWIEW przy czym nawiew można wykonać bezposrednio do palnika -
        wentylatora palnika.
        pozdr. monterco
    • iza2418 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 18.02.07, 16:42
      witam :) Mam pytanko . mam zamiar zmienic całą instalacje co . domek ma 110m2
      ,piętrowy . na parterze 2 pokoje 18 i 12 m2 kuchnia 12m2 lazienka10m2 korytarz
      5m2, na pietrze łazienka10m2 pokoje 18m2,12m2,12m2.jakie mam zamontować
      grzejniki (materiał i pojemnośc) w łazienkach i kuchni oprócz tego, mam zamiar
      zrobić podłogowe ogzrewanie.jaki najlepiej piec zainstalować(stały opał)tak aby
      można było go zasypywać raz na kilka dni. jakiej wielkości pojemnik na grzanie
      wody zamontować(nie wiem jak fachowo się nazywa)
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:38
        roaprowadzenie instalacji rura miedzianą lub stalowa , grzejniki stalowe
        panelowo konwekcyjne purmo , radson, kermi lub inne , zawory termostatyczne o
        zmniejszonym oporze przepływu np. Heimeier kocioł na paliwo stałe z
        wymiennikiem ciepła i może być z naczyniem przelewowym samoczynnie
        uzupełniajacym sie .pianka ocieplająca rury scianka min 9 mm.zasobnik 120-150
        l , cyrkulacja cw-u no i jakieś sterowanie .A konkretnie należy znależć dobrą
        firmę instalacyjna i myslę że szczegóły rozwiąże .
        pozdr. monterco
        • iza2418 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 19.02.07, 20:20
          dzięki za info.
    • Gość: mariuszekdb9 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:20
      Witam!
      Mam pytanko. Do domu drewnianego teściów (ok 90m2)który nie ma centralnego,
      zrobiłem murowaną dobudówkę także około 90 m 2. Mysłalem o ogzrzewaniu gazowym
      dla obu domów ale jest to widzę nie takie tanie. Myślę że najlepiej bedzie piec
      na paliwa stałe lub ekogroszek. Czy można połączyć te oba domy jednym c.o
      (bedzie przechodziło przez drewnianą ścianę. I jak to wszystko połączyć jeszcze
      z kominkiem z płaszczem wodnym? Jaki piec Pan proponuje. Po wcześniejszych
      odpowiedziach widzę że jest Pan zorientowany w temacie proszę o odpowiedź.
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , mariuszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:11
        koszty zainstalowania ogrzewania gazowego i na paliwa stałe są podobne -jedno i
        drugie ogrzewanie będzie wygladało tak samo z drobna róznica w detalach .
        domy mozna zasilić z jednego kotła i np. podzielić na dwie niezalezne strefy
        grzewcze
        Jeżeli porównasz koszty inwestycyjne dobrze wykonanego układu z kotłem na
        paliwa stałe i gazowego może okazać się iz koszty kotłowni z kotłem na eko-
        groszek bedą większe od kotłowni z kotłem gazowym.
        Z jednej strony chcesz mieś tanio a na wstępie pytasz o kocioł na ekogroszek i
        kominek z płaszczem wodnym ? TO JUŻ OLBRZYMIE KOSZTY
        DREWNO W TRZECH OSTATNICH LATACH ZDROŻAŁO 300%
        EKO -GROSZEK 250%
        GAZ- DO 60%
        jeśli jednak będziesz obstawał przy swoim to da się to wszystko połączyć
        Koszty poniesione na kominek z płaszczem , kocioł na ekogroszek przewyższą
        dwukrotnie lub więcej koszt kotła gazowego kondensacyjnego -różnica wystarczy
        na opłacenie rachunków za gaz naok 5-10 lat
        przemyśl czy warto
    • elasolaelasola Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 22.02.07, 01:40
      hej Monterze (i inni Forumowicze),

co powiesz na temat kominków gazowych?

czy ogień w nich wygląda naturalnie, czy nie wydobywa się dźwięk typu "syk" z
      kuchenki gazowej, czy nie ma zapachu gazu w pomieszczeniu?

z góry dzięki,

elasola
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , esola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:16
        kominek gazowy jeden z największych pożeraczy mało efektywne spalanie
        uważam że bez sensu -pomysł z ameryki
        u nas nie do przyjęcia .
        Gaz ziemny jest bez zapachu pachną tylko środki dodane do gazu -specjalnie taki
        kominek nie ma prawa pachnieć w domu bo możesz wylecieć w powietrze razem z tym
        wynalazkiem
        pozdr. monterco
        • elasolaelasola jeszcze o kominku gazowym 01.03.07, 21:23
          cześć, dzięki za odpowiedź.

ten kominek ma być do ozdoby i nastroju, nie do ogrzewania.

czy sądzisz, że to do tego stopnia beznadziejny pomysł, że nawet w kamienicy bez
          windy 2pietro (wnoszenie drewna), bez piwnicy ani innego składziku (gdzie je
          przechowywać), i tak montować tradycyjny? (w tej kamienicy i tak ogrzewamy się
          gazem, więc gaz jest).

pytam serio.

z góry dzięki :-)
          • Gość: monterco Re: jeszcze o kominku gazowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:23
            nie oceniam pomysłu patrzę na to od strony ekonommi eksploatacji a co do
            kominka na drewno w kamienicy - są przepisy które okreslają te sprawy i nie
            wszędzie można je montować , Obojętne czy to będzie kominek tradycyjny czy
            gazowy znim się za to zabierzesz wezwij kominiarz i zleć wydanie opinii
            kominiarskiej czy i gdzie możesz go podłączyć do przewodów spalinowych i czy
            masz drożną wentylację w tym pomieszczeniu,jescze spytaj go o nawiew świerzego
            powietrza.
    • Gość: investorka Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: 151.92.176.* 22.02.07, 11:27
      Zamierzam nabyc piec ekologiczny, na paliwa stałe, z podajnikiem (tak zeby
      zasypywac raz na kilka dni). Oczywiscie do pieca bedzie podłączony bojler na
      wode. Co pan poleci?
      • zielonki Re: hłe, hłe he. 24.02.07, 16:09
        Dobre:
        "piec ekologiczny, na paliwa stałe"
        • Gość: monterco Re: hłe, hłe he. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:29
          czasy się zmieniają a społeczeństo coraz mocniej wyedukowane
          kombinują kosztami ogrzewania doprowadzając się do absurdu
          pozdr. monter
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , inwestork IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:22
        piec ekologiczny na paliwa stałe to może wcisnąć inwestorowi dobry sprzedawca -
        kiedyś w Krakowie prowadzono akcje likwidacji niskiej emisji -tj kotłów i piecy
        na paliwa stałe a dzisiaj słyszę że są ekologiczne .
        Nie polecam ani swoich usług na forum ani producentów mogę wyrazić opinię na
        temat produktu jeśli go znam.
        Jeśli popatrzysz w internecie znajdziesz całą masę producentów ,a prawda jest
        jedna -palniki retortowe pochodzą z kilku żródeł resta to lepiej lub gorzej
        wykonany korpus kotła .
        pozdr. monterco
    • arnica88 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 24.02.07, 15:50
      Prosze poradź jaki kocioł wybrać? Dom ma 150m2 powierzchni, ocieplony
      (10styropian), chcemy ogrzewać groszkiem, w grę wchodzi również ciepła woda; no
      i tu sie zaczyna, gdzie nie trafimy słyszymy co innego, jedni polecają żeliwo
      inni stal, itd. poradź jaki producent i z jakiego tworzywa
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , arnica 88 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:27
        jeśli kocioł na paliwa stałe to polecałbym raczej stalowy-mniejsza możliwoś
        pęknięcia na skutek róznicy temperatur i to jest podstawowy powód , i wiem
        również iż wszyscy Inwestorzy szukają jak najtaniej więc pewno instalator tez
        będzie chciał to wziąć ,więc zapomni o zaworze mieszajacy lub spprzęgle i
        takich tam drobiazgach bo będzie taniej
        pozdr. monterco
    • Gość: mkokosz Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.2a.pl 25.02.07, 15:18
      Witam
      Proszę o informację i cenę pieca ACV - HM - TC - 25P. Czy jest to dobry wybór
      czy może Pan zaproponować coś innego równie dobrego ale tańszego? Dom
      jednorodzinny bardzo dobrze ocieplony 180 m2. Rodzina 4 osoby.
      Pozdrawiam
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:32
        ostatni raz montowałem te kotły 6-lat temu
        muszę sprawdzić
        sprawdz serwis , dostepność części
        pozdr. monter
        • iza2418 Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 27.02.07, 10:00
          hejka . domek 110 m2 , 9 grzejników .Zastanawiam sie nad ogrzewaniem między
          paliwem stałym (ekogroszek) a ciekłym (olej) co wychodzi taniej w eksplatacji.
          dzieki za odpowiedzi
          • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:11
            niestety taniej w eksploatacji wychodzi ekogroszek -dlaczego niestety
            -bo ten system niestetu trzeba obsługiwać ale jeśli nie ma innej możliwosci to
            ekogroszek
            uprzedzam ewentualne pytanie o gaz płynny -też wychodzi drożej
            pozdr. monterco
        • Gość: mkokosz Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.2a.pl 28.02.07, 23:47
          Witam
          Proszę o informację i cenę pieca ACV - HM - TC - 25P. Czy jest to dobry wybór
          czy może Pan zaproponować coś innego równie dobrego ale tańszego? Dom
          jednorodzinny bardzo dobrze ocieplony 180 m2. Rodzina 4 osoby.
          Pozdrawiam
          --------------------------------------------------------------------------------
          Sprawdziłem koło 13000 PLN. Pytanie czy te piece są aż tak dobre jak mi mówiono?
          Pozdrawaim
          • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:16
            generalnie jako marka =urządzenie jest dobre.KOCIOŁ JEST KOTŁWM KONDENSACYJNYM
            Z WBUDOWANYM ZASOBNIKIEM POSIADA WBUDOWANY STEROWNIK .co prawda zasobnik ma
            tylko 80 l pojemności ale to drobna wada . nadrabiają to konstrukcją zasobnika -
            . za te pieniadze można by np. kupić kondens.zestaw De Dietrich MCR 24 i
            zasobnik 120l i jeszcze zostanie , mozna Vailanta z zas. 120 l mozna w końcu
            Buderusa i jeszcze wiele innych bardziej l;ub mniej znanych marek.Rozpytaj o
            serwis w miejscu w którym mieszkasz i jeśli firma ma fabryczny serwis to kupuj.
    • pitahaya1 To i ja proszę o radę:) 03.03.07, 19:19
      Dom standardowy: parter i poddasze użytkowe.
      Pow. użytkowa 130m2, dobrze ocieplony.
      Ogrzewanie gazowe, zapotrzebowanie na c.o. 10kW.
      4 osoby

W projekcie jest kocioł jednofunkcyjny, wiszący z zasobnikiem.

W domu jest jedna łazienka, bez wanny, normalny prysznic, jedna kuchnia.

Zastanawiam się nad:
      -piecem wyłącznie dwufunkcyjnym (ze względu na małe pomieszczenie gospodarcze)
      -piec bez zasobnika (mały pobór wody ciepłej)

Jaki piec wybrać, z zamknięta czy otwartą komorą spalania? W tym momencie (dom
      lada moment będzie do odbioru, muszę szybko zdecydować się na konkretny piec)
      zrobiono mi na zewnątrz otwór pod wyjście rury (tzw. "zetka") zgodnie z
      projektem, do doprowadzenia powietrza dla otwartej komory. Rura jest paskudna
      ale i tak w pomieszczeniu gospodarczym, nie wiem tylko czy rura nie wyziębi
      pomieszczenia.

Pod uwagę biorę:
      -Junkers Ceraclass 14kW
      -Vaillant TurboMax VUW plus 242-5
      -Vaillant AtmoMax VUW plus

Grzejniki zgodnie z projektem to Purmo, podłączane ze ściany.

Dziękuję za pomoc:)

• cola33 Re: To i ja proszę o radę:) 04.03.07, 10:52
        Zainstaluj kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny
      • Gość: monterco Re: To i ja proszę o radę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:05
        jeśli to jest poddasze to kocioł na pewno z zamkniętą komorą spalania jesli z
        wodą jest jak piszesz to dwufunkcyjny powinien wystarczyć ale musisz się liczyć
        z mniejszym konfortem uzytkowania CWU ,jaki kocioł bym polecał ,piszesz że jest
        ciasno -może kondensacyjny 2 f de dierich mcr. ale to sprzwa indywidualna
        pozdr monterco

• Gość: asia Re: kominki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.07, 20:13
      proszę o sugestie nt. wkładów kominkowych, dot. domku o pow. całkowitej 105 m2+
      16m2 garaż
      kominek głównie służyć ma w celach relaksacyjnych a nie jako źródło
      ogrzewania(ewentualnie jako dodatkowe ogrzewanie, mam na myśli rozprowadzenie
      ciepła do 2 pomieszczeń na piętrze,jeśli starczy funduszy)
    • mrokipiotr Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 08.03.07, 11:52
      Proszę o poradę w związku z głowicami termostatycznymi. Jak je zamontować i
      zdjąć Czy wyłączać centralne?.
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:02
        głowica termostatyczna może być zdejmowana i zakładana bez ingerencji w układ
        hydrauliczny -układ co może pracować
        głowicę należy natawić na max grzanie- kręcąc w lewo pokrętło , nałozyć na
        zawór termostatyczny lub wkładkę w grzejniku typu V - docisnąc i obracając
        nakrętkę w prawo dokręcić ją do opru
        to wszystko
        pozdr. monter
    • Gość: ewa Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 20:33
      Jaki kominek moglibyscie polecic?
      Chodzi o zamontowanie kominka z plaszczem wodnym, podlaczony do kotla gazowego jednofunkcyjnego kondensacyjnego Buderus. Instalator proponuje tej samej firmy, czyli Buderusa Funk Aqua, ale nigdzie nie moge znalezc o nim opinii, a z wygladu to tak srednio mi sie podoba...
      • hydraulik.net.pl Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac 18.03.07, 22:11
        Wybór jest ogromy, wystarczy w wyszukiwarke wpisać szukane słowa.
        Radzę jednak nie kupować najtańszgo kominka.... mozę po 4-5 latach wypalić sie
        dziura.
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:38
        i jest średni
        pozdrt monterco
        • Gość: ewa Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:30
          Jesli Buderusa Funka Aqua jest sredni, to jaki pan poleci?
          Bede wdzieczna za konkret.
          Pozdrawiam.
          • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:45
            pewnie nie będziesz zadowolona z mojej odpowiedzi ale powiem tak znajdz firm
            która sprzedaje kominki i wypytaj u nich .Dla mnie idealnym rozwiazaniem byłby
            kominek z płaszczem wodnym nie smolący szyby - nie piszę nie brudzący bo to
            jest niemozliwe,z wbudowanym wymiennikiem , posiadający regulację
            spalania ,koniecznie bez zadnych dmuchaw -jak miektórzy piszą turbo kominek.
            a i dobrze by było aby posiadał w komorze spalania wkładkę szamotową .
            podoba mi się Godeen ale nie do końca jest taki jak pisałem , nie lubię kOMINKA
            Makroterm -posiada dmuchawę , smoli szybę uruchamiałem kilka innych z różnych
            kastoram i tp .-powiem tak lichutki materiał , czasem chwiejące sie nózki byle
            taniej.
            jeśli jesteś z krakowa poszukaj firmy AKCES -
            TEN WYRÓB JEST BLISKI MOJEGO IDEAŁU ALE TO JEST PRODUKCJA RZEMIEŚLNICZA
            pozdr. monterco
            • Gość: ewa Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:11
              Dziekuje.
              Porownujac do pana opisu kominka prawie idealnego, Funke Aqua Buderusa nie wypada jednak najgorzej... ufff, bo jestesmy zdecydowani na kociol gazowy wlasnie tej firmy, a instalator reczy za niego...
              Rozgladne sie jeszcze bo Godin faktycznie prezentuja sie dosc dobrze pod wieloma wzgledami... no a Krakow dla mnie troszke zbyt daleko.
              Pozdrawiam.
    • Gość: Justyna Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:46
      Proszę o radę- jaki kocioł miałowy wybrać z nadmuchem i sterowaniem.Chciałabym
      aby było tanio. Dom z 75r.,jeszcze nieocieplony, pow. włacznie z poddaszem
      uzytkowym 180m2,wys 2,6m duża kotłownia, okna nowe plastkikowe, nowa instalacja
      grzewcza (grzejniki cosmo), bojler. Czy dam rade zmieścić sie w czyms rozsądnym
      do 4 tys i czy jest możliwe aby piec wytrzymał po zasypaniu 2 doby.Czy Zębiec
      jest godny uwagi?Co pan poleca?( nazwa, typ, cena). Z góry dziękuje za
      informacje
      • Gość: monter co Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:46
        wszyscy na tym forum chcą zrobić coś sami -/????
        PORZĄDNIE ZROBIONA INSTALACJA W BUDYNKU JEDNORODZINNYM TO PRZEDE WSZYSTKIM
        POLICZONE ZAPOTRZEBOWANIE CIEPŁA -AUDYT ENERGETYCZNY BUDYNKU - WŁASCIWIE
        DOBRANE GRZEJNIKI I KOCIOŁ właściwie dobrane przekroje rur do konkretnej mocy
        zainstalowanych odbiorników , powinien to robić projektant lub w ostateczności
        monter co który umie to zrobić , a kotłownia to nie tylko kocioł bo jeszcze
        kilka elementów które trzeba tam zamontować ,i z całą odpowiedzialnością za to
        co mówię mogę Ci powiedzieć że kotłowni -PORZĄDNEJ za 40000zł w oparciu o kocił
        miałowy nie zrobisz.
        • Gość: Justyna Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:47
          Raczej sie żle zrozumieliśmy, ja mam juz cała instalacje 2-letnią( bojler,
          grzejniki pompke) i wszystko z nia jest ok tylko niedawno nawalił kocioł CO (
          to akubat była używka) i trzeba go wymienic i chodziło tylko o podanie
          jakiegoś godnego polecenia typu kotła do 4 tys miałowego. Myślałam o kotle typu
          ZEBIEC KMW 23kW. Co pan sądzi?
          • Gość: monter co Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:31
            te kotły nie są złe, solidne wykonanie . na ogół pracują długie lata
    • Gość: inwestorka Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.crowley.pl 19.03.07, 14:31
      Witam:)
      Bardzo sie ciesze, ze znalazlam taki ciekawy watek bo byc moze rozwiejecie moje
      watpliwosci co do ogrzewania i podlogi w kuchni. Otoz: czy jesli w kuchni
      zrobie ogrzewanie podlogowe i tym samym zrezygnuje z kaloryfera to czy to nie
      wplynie niekorzystnie na okna, czy nie bedzie sie dzialo z nimi cos zlego? Bo
      pod oknem sa przewaznie kaloryfery, ale mnie pasuje zrobic tam szafki, martwi
      mnie tylko sprawa okien, czy brak kaloryfera im nie zaszkodzi?
      Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)
      • Gość: monterco Re: pogadam o CO ,kotłach ,grzejnikach , kominkac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 22:49
        wręcz przeciwnie kuchnia okna i Ty -jeśli podłogówka będzie wykonana zgodnie ze
        sztuką będziecie zadowoleni.
        pozdr. monterco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka