wlodar5 30.11.05, 14:12 Czy ktoś może mi krótko wyjaśnic na czym polega to ogrzewanie, czy droga jest instalacja takiego ogrzewania. Może ktoś tego używa i jak się sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę 30.11.05, 15:38 Jeśli się nie mylę, to chodzi o wykorzystanie ciepłych żródeł do ogrzewania domu. Zdaje się że całkiem niedawno w telewizorni podawali, jak to firmy które w jakiś cudowny sposób, w zakopanem, przejęły kontrolę nad takimi źródłami, lub zainwestowały w rozwój tej gałęzi przemysłu grzewczego, jak kto woli to nazywać, tak drastycznie podniosły ceny dostarczanego ciepła, że zakopane zaczyna zastanawiać się nad powrotem do węgla. W telewizji zwracali uwagę na aspekt ekologiczny takiego obrotu żeczy i przpowiadali że na zakopanem znowu pojawi się smog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: 212.33.72.* 30.11.05, 16:21 Nie tylko gorące źródła. Zakopuje się rury w ziemi na głębokości nieco poniżej strefy zamarzania, czyli ok.1,5 m. Woda (ciecz) krążąca w takim systemie trafia do pompy cieplnej, zabierającej z niej ciepło do układu centralnego ogrzewania. Przechłodzona ciecz wraca "pod ziemię" i tam ogrzewa się. Instalacja wymaga dość sporej działki i z tego co wiem jest kosztowna. wydajność może wynieść nawet 250% (tzn. 100kW zuźyte przez pompę cieplną dostarczy 250 kW ciepła w mieszkaniu). Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę 30.11.05, 16:23 tego nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:26 No nie wiem, czy właśnie o pompę ciepła biega autorowi. Geotermika to gorące złoża, czyli raczej znacznie powyżej temp. zamarzania. Równie dobrze można za zródło geotermiczne uznać GWC, złoże kamienne a jeszcze rozszerzając definicję można zaliczyć do geotermicznych wszystkie paliwa z "geo" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: 194.146.128.* 30.11.05, 18:54 Geotermika, czyli ciepło z ziemi. Ta metoda ogrzewania, którą opisałem jest też nazywana geotermiczną, więc nie wiem o którą chodziło pytającemu - niech on sam oceni, a można ją wykorzystywać także tam gdzie gorących źródeł nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bb43 Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę 30.11.05, 21:30 Myślę, że raczej chodzi Ci o pompy ciepła, które uzależnia się od rodzaju źródła ciepła nisko- i wysokotemperaturowego w podziale na pompy typu: powietrze- woda, powietrze-powietrze, woda - woda, woda -pwietrze, grunt- powietrze, grunt-woda. Ja osobiście znam dwa układy takich pomp, pompy sprężarkowe i pompy sorpcyjne.Przy tym systemie pozyskiwania ciepła można mówić o jego zaletach ale też i wadach. Zalety to stała u wmiarę wysoka temperatura +5 do +12 C a przy wodach głebinowych mawet do +15 C,niskie koszty eksploatacji, natomiast wady to duże koszty inwestycyjne zależne od rodzaju terenu i głębokości występowania wody, możliwość zanieczyszczenia i korozji w przypadku obecności w wodzie związków żelaza i zasolenia. Na poziomie mojej wiedzy mogę powiedzieć żeinwestycja może zacząć się zwracać po 7 latach eksploatacji, ale wtedy trzeba już zacząć inwestować w konserwację, naprawę lub wymianę pomp i innego oprzyrządowania, dlatego stawiam ??????????????- czy się opłaci. Ogrzewanie geotermalne to też układ pomp cieplnych tyle, że zródłem ciepła są wody geotermalne występujące pod naturalnym ciśnieniem w przepuszczalnej warstwie skalnej na dużej głębokości. Wody są podgrzewane energią geotermiczną skumulowaną w ziemi, która powstaje w wyniku rozpadu pierwiastków promieniotwórczych w głębi ziemi oraz od promieniowania słonecznego. Temperatura tej energii jest wysoka w granicach od +40 do +70 C. W POlsce wody geometralne znajdują się na głębokości od 700 do 1800 metrów. Musisz być chyba multimilionerem jeżeli myslisz o odnawialnych źródłach ciepła dla swojego domu na poziomie wód geometralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodar5 Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę 01.12.05, 10:12 Nie myślałem o wodach geotermalnych(tych z głębokości 700-1500m)ale o owej pompie ciepła zakopywanej na głębokości ok 0,7-1 m i podłączonej do instalacji ogrzewania domu podobno koszt takich pomp to wydatek rzędu 20-30 tys. ale nie wiem co dalej i jak to się sprawdza czy gdzieś to działa i czy ma to sens (finansowy)w przypadku domu jednorodzinnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: *.ats.pl / *.ats.pl 01.12.05, 12:41 Sama pompa kosztuje tyle co napisałeś, ale do tego dojdą koszty kolektorów, instalacji i wykonania - czyli gdzieś tak drugie tyle. Bardzo dużo pomp ciepła juz pracuje i z tego co wiem uzytkownicy są bardzo zadowoleni. Co do sensu ekonomicznego nie chcę się wypowiadać. Per saldo są tańsze systemy ogrzewania, ale nic nie daje takiego komfortu eksploatacji co pompa ciepła. A to już jest dobry argument dla niektórych, aby z takiej oferty skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.05, 12:52 A na czym polega tajemnica tego komfortu eksploatacji? I czy generalnie dotyczy on każdego rodzaju pompy, czy wybranych jej wersji (tu szczególnie odnoszę się do pompy powietrznej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: *.ats.pl / *.ats.pl 01.12.05, 22:59 Na czym ta tajemnica polega? Na tym, że nie obchodzi Cię eksploatacja pompy ciepła. Ona się sama eksploatuje. Żadnych gazów, olejów, węgla, peletu, kominiarzy i konserwatorów. Można się swobodnie zestarzeć. Co to jest pompa powietrzna? Masz na myśli rekuperator, czy pompę ciepła z kolektorami stojącymi na ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: ogrzewanie geotermiczne??? proszę o radę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.05, 14:25 Miałam na myśli pompę ciepła z kolektorami postawionymi na ziemi. Czy faktycznie nie obchodzi mnie nic? Słyszałam, że po kilku latach pompa wymaga solidnej konserwacji, a po ok. 20 latach-wymiany. Nie zdążę się zestarzeć do tej pory... (a rekuperator swoją drogą biorę pod uwagę) Odpowiedz Link Zgłoś