pingwinzielony Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 15.04.16, 09:55 Najlepiej wziąć cały system ociepleń: styropian, tynk, kleje od jednego dobrego producenta, no i sparawdzona ekipa żeby wykonała robotę bez fuszerek: termoorganika.pl/kompletny-system-ocieplen Odpowiedz Link Zgłoś
tymskin Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 23.07.17, 19:43 My nie mieliśmy wątpliwości co do wyboru materiału i technologii. Od razu zgłosiliśmy się do cels.pl, firmy, która zajmuje się ocieplaniem z wykorzystaniem pianki poliuretanowej. Od rodziny i znajomych nasłuchaliśmy się wiele dobrego o tym sposobie izolacji. W ten sposób ociepliliśmy nie tylko ściany, ale też poddasze i fundamenty. Dużym plusem w przypadku tej metody jest czas realizacji - jest nieporównywalnie krócej niż przy użyciu styropianu, czy wełny. Nie trzeba nic docinać ani spasowywać. Po prostu natryskuje się piankę przy pomocy specjalnej maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kynek_kk Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 18.04.16, 15:37 najlepsze porady znajdziesz na muratorze czy forumbudowlanym. znajdziesz tam tez wypowiedzi ekspertów a i dużo można się dowiedzieć ze starszych wątków :) proponuje przejrzeć też prasę typu murator, łądny dom, izolacje czy budujemy dom Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_stryjek Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 11.05.16, 19:04 witam, ja bym pomyślał o ociepleniu pianą pur. U mnie różnica w kosztach ogrzewania jest kolosalna po takim zabiegu. Robioną miałem całą górę plus izolacja fundamentów. Jeśli ocieplenie poddasza to tylko ATD. Odpowiedz Link Zgłoś
krokodylbury Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 23.05.16, 08:38 Zajrzyj na forum muratora, na forum budowlane tam znajdziesz całe mnóstwo informacji dot. nie tylko materiałów, ale i tego jak znaleźć fachowców, czy brać np. styropian w systemie, na co uważać przy umowie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
traktox66 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 23.05.16, 13:36 Mój szwagier może Ci pomóc ma ogromne doświadczenie w tym. Mogę Cie z nim kontaktować. Co ty na to? Zostaw jakieś info kontaktowe a on się go Ciebie odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kloszar4 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 01.06.16, 13:49 Przede wszystkim musi być dobra i szczelna izolacja dachu. To 70% ocieplenia. Oczywiście ocieplenie zewnętrzne też jest ważne i tutaj akurat nie musisz wybrzydzać styropianu. Ale też po odpowiednim zaizolowaniu możesz sbyć pewny, że zwróci się znacznie szybciej niż po 20 latach:) Odpowiedz Link Zgłoś
medyk43 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 30.04.17, 09:17 Ja bym powiedział, że styropian nie jest przestarzałym rozwiązaniem, a raczej znanym i sprawdzonym od lat. Jak zabierałem się do ocieplenia to przede wszystkim zrobiłem rozeznanie rynku pod kątem jakości i wyszło na to, że przodującą marką w produkcji styropianu jest Termoorganika. Znajomi i sprzedawcy radzili też, by wziąć wszystkie produkty potrzebne do wykonania tego zabiegu od jednego producenta, że daje to gwarancję, że wszystko będzie ze sobą świetnie się komponować. Tak też, zrobiłem i jestem mega zadowolony, w mroźne zimy wydaję na ogrzewanie prawie połowę mniej niż przed wykonaniem ocieplenia. Ekipa to oczywiście sprawdzona z polecenia znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_morawski Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 01.05.17, 10:07 Uważam że styropian na ściany to dalej najlepsze rozwiązanie. Dobry producent dba o jakość swoich produktów, inwestuje w rozwój techniki produkcji, nowoczesne rozwiązania, mówiąc wprost idzie z duchem czasu a nie kładzie od 15 lat ten sam styropian. Dlatego zabierając się do ocieplenia przede wszystkim zastanowiłbym się nad wyborem producenta, sprawdził czy jego produkty posiadają odpowiednie certyfikaty, rekomendacje, np. ITB Odpowiedz Link Zgłoś
mario_3344 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 18.05.17, 09:14 Przede wszystkim dobre jakościowo materiały, najlepiej przebadane przez uznane instytucje, np. Instytut Techniki Budowlanej, po drugie kupować wszystkie produkty od jednego producenta i oczywiście dobra zaufana firma remontowa. Co do materiałów to np. termoorganika ma w ofercie kompletny system ociepleń z rekomendacją Instytutu Odpowiedz Link Zgłoś
tamaresz88 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 20.06.17, 22:44 Można też się sporo dowiedzieć z kampanii Gwiazdy Termoizolacji. Polecam sobie znaleźć w sieci, albo może na You Tube. Tam jest mowa np. o styropianach: białym i szarym. Odpowiedz Link Zgłoś
nawalizie Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 21.06.17, 09:45 Jeśli chodzi o ocieplanie domu nie tylko ważni są specjaliści-fachowcy ale również metoda wykonania oraz materiały wysokiej jakości. Zła izolacja nie zapewni ocieplenia, a fuszerka sprawi że po czasie tynk zacznie szybko odpadać. Przede wszystkim trzeba poświęcić wiele czasu na znalezienie odpowiednich informacji w sieci dotyczących sposobu docieplania oraz używanych materiałów. Dzięki temu łatwo zweryfikujesz wiedzę i doświadczenie potencjalnego fachowca oraz zaznajomisz się z materiałami co przy zakupie będzie pomocne. Ostatnio znalazłem fajny artykuł na archostrefa.pl/ właśnie o materiałach budowlanych a dokładnie jak kupić je przez internet. Bardzo praktyczne porady. Z doświadczenia zawsze zdobywam wcześniej wiedzę na budowlany temat przed każdym moim pomysłem ingerencji obcych ludzi w mój dom. Fachowiec fachowcowi nie równy, materiał materiałowi również dlatego nie słuchaj innych tylko sam próbuj się dowiedzieć co jest najlepsze. Zostań kierownikiem w końcu to Twój dom! Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 06.07.17, 15:14 Ocieplając dom warto opierać się na sprawdzonych systemach i materiałach od jednego producenta – wiele osób składa i miesza komponenty od różnych firm, a jeśli ekipa remontowa nie jest dostatecznie doświadczona, może się to skończyć mostkami termicznymi czy nawet powolnym ale nieuchronnym procesem niszczenia elewacji. Jeśli chodzi o technikę ociepleń metodą lekką mokrą, marka Knauf Therm wprowadziła nowe płyty grafitowe o współczynniku lambda 0,031 z instrukcją montażu na spodzie i wierzchu materiału. Ma to na celu wyeliminowanie popularnych błędów, jakie mogą się zdarzać wykonawcom podczas realizacji warstwy termoizolacji - www.knauf-industries.pl/products,product,204,etixx-fasada--31.html Odpowiedz Link Zgłoś
hopkins5 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 16.07.17, 21:24 Styropian od dobrego producenta nie jest przestarzałym rozwiązaniem, ponieważ dba on o jakość swoich produktów by były na odpowiednim poziomie. Wszystkim planującym termoizolację polecam termo organikę, mają własne laboratoria, poddają się niezależnym badaniom ITB. Poczytajcie opinie Odpowiedz Link Zgłoś
hopkins5 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 16.07.17, 21:26 Styropian od dobrego producenta nie jest przestarzałym rozwiązaniem, ponieważ dba on o jakość swoich produktów by były na odpowiednim poziomie. Wszystkim planującym termoizolację polecam termo organikę, mają własne laboratoria, poddają się niezależnym badaniom ITB. Poczytajcie opinie Odpowiedz Link Zgłoś
nawalizie Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 18.07.17, 10:17 Myślę, że warto zaufać tym poradom. Znajdziesz na stronie dużo informacji odnośnie chemii budowlanej, ale jeśli szukasz porad dotyczących nie tylko ociepleń domu sprawdź ten archostrefa.pl/. Ja znalazłem dużo informacji jak budowałem dach. Co nie było łatwym wyzwaniem. Koniec końcem dach jest solidny i przetrwa lata a to chyba najważniejsze. Jeśli ocieplasz dom to pamiętaj o naprawdę sprawdzonych materiałach, poczytaj trochę w sieci jakie materiały wybrać oraz zapoznaj się z techniką wykonania tak by ekpia budowlana nie wcisła Ci lipy. Daj znać jak poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 27.07.17, 15:25 Równie ważna jak jakość materiału jest technologia montażu. Styropian należy nie tylko kleić, lecz również stosować łączniki mechaniczne. Dotyczy to nie tylko wysokich budynków, lecz także domów jednorodzinnych. Poprawne rozmieszczenie mocowań gwarantuje pewne mocowanie warstwy ocieplenia do ściany. W przypadku domów jednorodzinnych kołkowanie należy stosować zwłaszcza w narożach budynku, żeby warstwa ocieplenia nie odspoiła się np. pod wpływem siły wiatru. Najlepsze do tego typu zastosowań są kołki metalowe, na które warto nałożyć zaślepki styropianowe takie jak tu: www.knauf-industries.pl/products,product,205,zaslepki-styropianowe-31-i-40.html Niwelują mostki termiczne i zapobiegają powstawaniu tzw. efektu biedronki na elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
krania123 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 28.07.17, 09:41 Witam, rady które podałeś są jak najbardziej słuszne, ja polecam ogólnie ocieplanie pianką poliuretanową elektrycznie.com.pl/metody-ocieplenia-poddasza-pianka/ Odpowiedz Link Zgłoś
mavela Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 31.07.17, 02:01 Ja zastosowałem izolacje tego typu termil.pl/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
vikilikis Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 22.08.17, 21:07 Polecam ogrzewanie ścienne ale nie elektryczne bo u nas prąd jest dość drogi. Poczytaj sobie na: zbudujmydom.pl/index.php?page=rodzaje-ogrzewania-sciennego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kryspin_krov Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 10.09.17, 15:33 Od lat najlepiej sprawdza się styropian, tylko trzeba być ostrożnym bo aktualnie funkcjonuje na rynku wiele nieuczciwych firm, które sprzedają styropian o znacznie niższych parametrach niż te zadeklarowane na opakowaniu, a często w ogóle nie spełniają podstawowych norm jakościowych. Dlatego należy kupować tylko produkty znanych firm rekomendowanych przez IT np. Termoorganika. Do tego sprawdzona ekipa i najlepiej system w komplecie kupiony u jednego producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
kryspin_krov Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 10.09.17, 15:35 Rekomendowanych przez ITB Odpowiedz Link Zgłoś
radek905 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 24.09.17, 16:29 To prawda najbezpieczniej wybierać materiały posiadające certyfikat Instytutu Techniki Budowlanej tylko tak mamy pewność dobrze ulokowanych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 13.10.17, 12:24 Zgadza się, każdy rzetelny producent materiałów budowlanych powinien załączać do produktu wyniki badań w niezależnej instytucji badawczej. Inwestycja w materiały ociepleniowe, które nie spełniają swojej funkcji to podwójnie stracone pieniądze – po pierwsze na niepełnowartościowy materiał, a po drugie – na energię, którą moglibyśmy zaoszczędzić. Do energooszczędnych realizacji polecamy styropian grafitowy ETIXX, którego właściwości zostały potwierdzone przez ITB. Odpowiedz Link Zgłoś
andrepolo Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 08.03.18, 16:53 całkowicie się z tobą zgadzam. Lepiej kupować polistyren u sprawdzonych dostawców. Z własnego doświadczenia sugeruję, że lepiej jest zrobić dwie warstwy piankowego plastiku, wtedy ściana okazuje się około pół metra, a potem jest z tym sens. Odpowiedz Link Zgłoś
muszyn639 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 07.10.17, 19:35 Podstawowa rada dla wszystkich planujących ocieplić dom - sprawdzić producenta styropianu czy nie widnieje na czarnej liście GUNB www.gunb.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
qrogal Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 08.03.18, 09:17 Mało wiem o dociepleniu budynków - trochę poczytałam na forach i na tej stronie . Troszkę można się dowiedzieć, choć ja i tak myślę, że najlepiej zadzwonić do 2-3 firm zadań podobne pytania i wtedy otrzymuje sie wiedze fachową na temat docieplenia budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
minow343 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 27.03.18, 13:32 Kompletne systemy dociepleń marki Kabex - rzuć okiem na ich stronę i FB. Odpowiedz Link Zgłoś
baranek320 Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 27.04.18, 15:57 Szacun, że sam się bierzesz za ocieplanie, dla mnie to jakaś czarna magia. Planuję piankowanie poddasza, ale zleciłem to profesjonalnej firmie izolbyd.pl/jak-ocieplamy/ocieplanie-poddaszy-pianka mają umiejętności i narzędzia, zrobią to raz a porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1klassa Re: Planuję ocieplenie domu- jakieś rady 17.05.18, 13:30 Styropian najtańsza metoda, ale załozyć trzeba solidnie listwy startowe bo myszy zeżrą, zwłaszcza jak dom przy lesie lub polach :) Odpowiedz Link Zgłoś