Dodaj do ulubionych

ceramika a dolomit-roznice

30.11.10, 17:50
Jezeli ktos wie,dotykal,uzytkuje to prosze o podzielenie sie wiedza.Zamierzam kupic umywalke z dolomitu ale nie wiem jak sie to sprawuje w uzytkowaniu,jak wyglada na zywo.
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: ceramika a dolomit-roznice IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 30.11.10, 18:41
      nie kupuj nigdy w ciemno
      dolomit moze byc zolty albo szary moze byc bialy
      i cholera go wie jaki jeszcze moze byc jak sie dziada podbarwi
      zawsze sprawdzaj organoleptycznie
      nasz dolomit jest z reguly zolty
      czesto ma pecherzyki trudne do utrzymania miski w czystosci
      ale mysle ze jak umywalka to najwyzszy sort
      tylko co z impregnacja?
      jak czyscic kamien na kamieniu?
      pewnie kamienia na kamieniu nie widac
      tylko jak to sie ma do trwalosci umywalki
      jak widzisz im bardziej sie wglebiac tym wiecej pytan;)

pzdr.
      • kasiak37 Re: ceramika a dolomit-roznice 30.11.10, 18:58
        a taka mialam ochote na ta umywalke.Ona jest snieznobiala z tego co widze w necie.Gdyby ta dokladnie umywalka byla ceramiczna bo kupilabym ja w ciemno bo piekna i duza jest.Zalezy mi na duzej(130 i wiecej cm) podwojnej umywalcea wlasnie ta dolomitowa ma 140.
        • Gość: cromwell Re: ceramika a dolomit-roznice IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 30.11.10, 19:21
          byly kiedys lotniskowce z kola szerokosci chyba 1.5m
          pamietam bo gosc zdecydowal sie w ostatniej chwili i obnizalismy odplyw o 10 centow
          /nijak syfon nie wchodzil\

przeciez nie potepiam kamiennej umywalki
          ceramiczne sa uniwersalne
          mozna je potraktowac kwasem jesli kamien z twardej wody zalegnie
          w przypadku miekkiej wody tylko kupowac
          na ranczo ma miekka
          tak miekka ze wystarczy umyc auto i nie wycierac
          odparowane krople nie zostaiwia sladu
          ale od czego sa technologie
          stacja zmiekczajaca wode kosztuje dzisiaj ok 5 tysiakow
          pozniej juz tylko wklady
          co zyskujesz?
          nie musisz myc kabiny prysznicowej
          wystarczy splukac mydliny
          armatura dluzej wytrzymuje
          i takie tam...

pzdr.
          • kasiak37 Re: ceramika a dolomit-roznice 30.11.10, 19:27
            no akurat woda u mnie twarda nie jest...Czym myc taka umywalke?Bo normalne srodki do mycia lazienek chyby sie jednak nie nadaja?
            • Gość: j Re: ceramika a dolomit-roznice IP: *.aster.pl 30.11.10, 22:04
              Odradzam umywalkę z dolomitu. Mam jedną taką z konieczności, bo do mebli łazienkowych, na których mi zależało, a ściśle biorąc do szafki podumywalkowej, mimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć ceramicznej. Musiałam wziąć umywalkę, którą oferował w pakiecie producent szafek. Jedyną jej zaletą jest kształt jak brzytwa. Niestety ma dziwny kolor. Miała być biała, a w rzeczywistości jest jakaś różowawa (?). W każdym razie różni się od stojącej obok pralki i wanny. Poza tym, mimo że obchodzę się z nią jak z jajem, widać na niej mikroryski i z pewnością będzie w przyszłości matowieć. Umyć też ją trochę trudniej niż ceramiczną. Czytałam, że pozostawiona na dłużej plama pasty do zębów czy farby do włosów może na dolomicie pozostawić przebarwienia. Nie mam odwagi sprawdzić, czy to prawda.
              • kasiak37 Re: ceramika a dolomit-roznice 01.12.10, 12:42
                oj to widze ze musze szukac umywalki z ceramiki...
                Dziekuje za podzielenie sie doswiadczeniem.
                • Gość: j Re: ceramika a dolomit-roznice IP: *.aster.pl 01.12.10, 15:31
                  Ależ proszę bardzo. Jeszcze jedno mi się przypomniało. Wylały mi się do umywalki perfumy. Mimo, że od razu spłukałam, został ślad. Na szczęście nie jest to zabarwione. Wygląda jak niteczka odłożonego kamienia. Zmyć się nie udało. Gdyby coś takiego zdarzyło w umywalce ceramicznej, nie byłoby najmniejszej skazy. Nigdy więcej dolomitu.
    • kasiak37 Re: ceramika a dolomit-roznice 02.12.10, 10:34
      zupelnie nie moj styl.
      Zglosilam ten post do wykasowania,jako ze jest to reklama.Za zamieszczanie reklam nalezy uiscic oplate.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka