Gość: Anka IP: 62.233.199.* 09.09.04, 10:47 Witam, Prosze o opinie na temat w/w inwestycji. Jest ktos kto moze zdecydowal sie tam kupic mieszkanie? Jak oceniacie te inwestycje? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
Gość: m_m Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 15.10.04, 13:37 czesc aniu, ja mam podpisana umowe z catalina, pytaj:)) pozdrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 62.233.199.* 15.10.04, 14:32 No w zasadzie zapytalam - jaka Twoja opinia o samej inwestycji i o developerze? Powaznie zastanawiam sie nad Bernardynska Woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_m Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 15.10.04, 15:11 Inwestycje uznalam za bezpieczna glownie z powodu rachunku powierniczego w banku i korzystnego systemu rat (w zasadzie poza pierwsza rata, ktora jest do negocjacji mozna reszte zaplacic dopiero przy odbiorze mieszkania, w dodatku teraz jest niski kurs dolara, dzieki czemu placi sie mniej za mieszkanie, ktorego cena jest w dolarach wlasnie). 2. dalam do przeczytania kolezance, ktora jest architektem standard wykonczenia i ona uznala go za sensowny (moje mieszkanie wychodzi nie na wode tylko na szklarnie, wiec mam duze okna no i jest troszke wyzsze niz standardowo - bodajze 2,70 m.) 3. mieszkania maja ladny rozklad, lokalizacja jest dobra, a miejsce parkingowe nieobowiazkowe - dla mnie plus. 4. co do cataliny - z developerem wspolpracuje bank bph - to tez plus, ale czytalam watki, w ktorych ludzie skarzyli sie na standard wykonczenia mieszkan przy wyscigach. 5. Reasumujac - w porownaniu z innymi nowymi inwestycjami (ktore z zewnatrz czesto sa architektonicznymi koszmarami) tu bylo wiecej plusow. jedyny hak to dolarowa cena - teraz jest juz konto dolarowe, ale jesli chcesz placic w zlotowkach, catalina w zasadzie (nie wdajac sie teraz w szczegoly) sama ustala kurs - pierwszym klientom wciskano 3,85 co przy obecnym kursie jest ciezkim naduzyciem. wszystko zalezy od tego czy posilkujesz sie kredytem itd. - ale jak wspominalam, jest juz konto dolarowe. pozdrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 62.233.199.* 15.10.04, 15:44 A jakie kupilas mieszkanko?? 2 pokoje czy 3 pokoje. Jesli okna wychodza Ci na szklarnie to wnioskuje ze 2 pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 15.10.04, 15:52 2 pokoje. Z drugiej strony obawialabym sie chyba troche komarow:) Daj znac, jesli sie zdecydujesz, milo bedzie poznac pierwsza sasiadke:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.11.152.* 19.10.04, 15:33 Witam, Jesli jest juz konto dolarowe, rozumiem ze mozna zaplacic im ze swojego konta dolarowego na ich w $. Ale masz to pewnie w umowie, ze zaplata nastapi na konkretne konto dolarowe, nie zlotowkowe? Placilas im w walucie czy w zlotowce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 20.10.04, 16:56 Kasia, Tak, jest konto dolarowe, ja mam teraz aneks z tym kontem, bo kiedy podpisywalam umowe, bylo tylko zlotowkowe. Pierwsza rate placilam w zlotowkach, teraz posilkuje sie kredytem w CHF - bank zgodzil sie przewalutowac go tak, zeby na konto dewelpera poszly dolary. Pozdrawiam serdecznie sasiadow (a takze pania Ole, mam swiadomosc, ze trudno tu o pelna anonimowosc;)) Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka kaloryfery w cenie złota 20.01.05, 14:32 Czy dostaliście propozycje zamiany kaloryferów w waszych mieszkaniach? Jest taka możliwość jakby ktoś nie wiedział. Kaloryfery są super- pani Ola ma katalog i można sobie zobaczyć, ale cena jest po prostu jak za złoto. Zastanawiam się, czy zdecydować się na nie, czasu mało, a koszt ogromny. Może gdybyśmy wszyscy chceli (albo większość) to daliby jakąś zniżkę. Napiszcie czy Wy chcecie zmieniać kaloryfery, albo się zdecydowaliście mimo tej kosmicznej kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
bravo5 Re: kaloryfery w cenie złota 22.01.06, 10:24 (.....także trzecia klatka) Mnie niestety nie poinformowano o "wewnętrznej zmianie kaloryferów", nie są rewelacyjne, ale już sie przyzwyczaiłem,. pozatym "zginą" wizualnie po wypełnieniu wnętrz.We czwartek mam przegląd techniczny, kolejne spojrzenie odpowie na szereg pytań. P.s. We własnym zakresie zmienić można zawsze ! Do zobaczenia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:14 Zapraszam na naszą stronę www.n-design.pl Jeśli będzie Pani zainteresowana projektem wnętrz proszę o kontakt, z przyjemnością odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące projektu. pozdrawiam Nasciturus design Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 15.10.04, 14:07 a moze jacys sasiedzi sie odezwa? byloby milo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 195.116.5.* 18.10.04, 14:27 pierwsza klatka, drugie piętro od wody, 62,9 ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 62.233.199.* 20.10.04, 11:47 Witam przyszlych sasiadow, Od razu ostrzegam - Pani Olenka bardzo namietnie czyta to forum, kto wie moze sie nawet wpisuje, proponuje nie podawac dokladnie namiarow na mieszkania w ktorych bedziemy mieszkali. Jak oceniacie wspolprace z Catalina no i w ogole sama inwestycje? Moim zdaniem jest niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutu Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.04, 11:14 Myślałem o tej inwestycji. Zrezygnowałem jednak ze względu na spory hałas. Szklarnie wkońcu też przestaną się opłacać w tej okolicy i postawią budynek, który zabierze światło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 11:38 Nie do konca jest tak jak mowisz. Po pierwsze halas jest duzy ale dla mieszkan, ktore beda bezposrednio wychodzily na Powsinska. Co do szklarni - moze i rzeczywiscie postawia budynek, ale tak naprawde niewiele to zmieni. Masz za to pewnosc ze przed budynkiem nic juz nie postawia (kanalek). Reasumujac - mieszkania w pierwszej klatce na pewno bym nie kupil. W klatkach 3, 4, 5 mieszkania beda juz odizolowane od Powsinskiej i wcale nie beda glosne. Niestety im dalej od Powsinskiej tym drozej :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbi Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 14:34 Co taka cisza? Cos sasiedzi nic nie pisza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.153.134.* 01.11.04, 12:15 Witam Zglaszam sie jako kolejny sasiad. I od razu mam pytanie do przyszlych sasiadow. Jak zamierzacie rozwiazac problem parkowania? Ja niestety nie kupilem miejsca w garazu, bo jest potwornie drogie!! Niestety w okolicy ciezko zaparkowac. Nie mowiac juz o np. potencjalnych gosciach. Czy udalo Wam sie uzyskac jakies informacje na ten temat od Cataliny? Na zewnatrz chyba nie bedzie parkingu, bo pewnie juz by sprzedawali miejsca? Pozdrawiam. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.153.134.* 01.11.04, 12:29 a jak nas bedzie wiecej, to moze pomyslimy o odzielnym forum, jak np. Ci z Wyscigowej: "Catalina - Wyścigowa". Poczytalismy troche z zona... to skarbnica wiedzy. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbi Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 13:42 Witam sasiada, Jakie mieszkanko i co wplynelo na decyzje ze jednak to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 12:59 Mieszkanie nieduze, od str. kanalu, a co wplynelo na decyzje?....wlasciwie wszystko zostalo juz wymienione w tym i innym watku na forum. Generalnie to jednak lokalizacja, to podstawa przy zakupie nieruchmosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 17.11.04, 14:00 Glosuje za forum - mozna wymieniac sie informacjami i to jest bardzo sensowne... Moj mail: masina@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka strasznie cicho na forum IP: *.devs.futuro.pl 18.11.04, 11:09 Co tak cicho? Czyzby wszyscy byli tak bardzo zadowoleni i nie maja zadnych watpliwosci ani pytan? Byl ktos ostatnio na budowie? jak to wyglada? Szybko posuwa sie naprzod? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reporter Re: strasznie cicho na forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:23 Witam Bede nowym sasiadem i mam nadzieje ze nasze forum bedzie intensywnie sie rozwijalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: strasznie cicho na forum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 16:52 Witam serdecznie nowego sasiada:)) Forum rozwija sie umiarkowanie :)) ale te prężne sa zazwyczaj pelne pretensji, wiec moze to dobrze;) Dla chetnych zarzucam nowy watek - mozliwosc zainstalowania pod oknami (tymi wysokimi) niskich kaloryferow (zamiast tych standartowych, na scianie) - oczywiscie za doplata. Poza tym, ze wiaze sie to z wydatkiem 3,5 tys. zl. blizszych danych brak. Pozdrowienia mm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: strasznie cicho na forum IP: 213.17.171.* 06.12.04, 11:20 Witam Wszystkich Sąsiadów. Poczytałam sobie i tez chce się podzielić swoimi spostrzezeniami. ja niestety równiez będe musiała postarać sie o aneks do umowy w sprawie konta dolarowego i tu moje pytanie jakie sa koszty zwiazane z jego podpisaniem, czy trudno umówić Catalinę u notariusza dla dopełnienia tej formalności poprostu czy nie kręca nosem oraz czy robiliście to u Pani Notariusz Soroki? Następna sprawa to kwestia garażu my równiez nie kupiliśmy z tych samych zwględów co chyba wiekszość zbyt wysokiej ceny ale ponownie zastanawiamy sie nad jego zakupem tyle ze nie jesteśmy zorientowani ile jeszcze miejsc zostało nie wykupionych. Jest to dośc istotna informacja ponieważ jak nie bedzie zbyt dóżego zainteresowania to może Catalina coś spuśći z ceny. A z parkowaniem napewno bedzie kłopot. I ostatnia sprawa dzisiaj wyczytałam coś ciekawego w temacie najbliższej okolicy, o ile to Was interesuje to na przeciwko kościoła i na przeciwko naszej inwestycji czyli róg Idzikowskiego i Czerniakowskiej w połowie 2006 stanie 3 blokowe osiedle bedzie to dokładnie w tym miejscu gdzie teraz rosna te piekne kasztanowce, które oczyswiście zostana wycięte. Troche mnie to zasmuciło bo orócz tej zieleni bezpośrednio przy fosie był tez fajny pasaż dzrew wzdłóż czerniakowskiej a tu okazuje się że juz niedługo tam pobedzie. To na razie tyle - bede z miło chęcia tu zagladać i dożucać coś od siebie a tym czasem pozdrawiam i czekam na nowe wpisy. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: strasznie cicho na forum IP: *.devs.futuro.pl 06.12.04, 12:25 > I ostatnia sprawa dzisiaj wyczytałam coś ciekawego w temacie najbliższej > okolicy, o ile to Was interesuje to na przeciwko kościoła i na przeciwko naszej > > inwestycji czyli róg Idzikowskiego i Czerniakowskiej w połowie 2006 stanie 3 > blokowe osiedle bedzie to dokładnie w tym miejscu gdzie teraz rosna te piekne > kasztanowce, które oczyswiście zostana wycięte. Gdzie to wyczytalas i gdzie stanie ta nowa inwestycja? Na rogu Powsinskiej (a nie Czerniakowskiej jak napisalas) i Idzikowskiego buduje sie Catalina. Na kanalku czy w parku przy kanalku nic nie wybuduja. Wiec pytam sie gdzie. Prosze o szczegolowsze informacje. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: strasznie cicho na forum IP: 213.17.171.* 06.12.04, 13:12 Postaram sie wytłumaczyć jak naj dokładniej i bardziej obrazowo. Nie chodziło mi o park przy fosie bo ten zostaje bez zmian. Natomiast po drugiej stronie idzikowskiego. Skrzyżowanie z sygnalizacja świetlną łączy ulice powsińska z czerniakowska i gołkowska z idzikowskiego nasza Catalina buduje powiedzmy na rogu powsińskiej i idzikowskiego a na przeciwko jest "stare" osiedle Idzikowskiego i jest to róg idzikowskiego i czerniakowskiej a po drugiej stronie mamy kościółek róg czerniakowskiej i gołkowskiej. Czy teraz wszystko jest już jasne? Moze to nie jest w bezpośredniej bliskości ale blisko i szkoda ze tych drzew ma tam nie być. Sprawdzałam od poczatku co na forum pojawiało sie o tej inwestycji i coś nie coś było-czytałes tam te wpisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: strasznie cicho na forum IP: *.devs.futuro.pl 06.12.04, 13:43 Naprzeciwko Cataliny, po drugiej stronie Idzikowskiego stoi stary budynek Arche. W dalszym ciegu nie wiem na czym polega to bliskie sasiedztwo z Catalina. Gdzie to w koncu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: strasznie cicho na forum IP: 213.17.171.* 06.12.04, 15:56 TO JEZELI WIESZ GDZIE JEST TEN BUDYNEK CO JEST PRALNIA TO IDAC DO TEGO BUDYNKU OD ULICY CZERNIAKOWSKIEJ MIJASZ PO PRAWEJ STRONIE DRZEWA. NIE WIEM JAK JASNIEJ MOŻNA TO WYTŁUMACZYĆ. MUSISZ SIE TAM WYBRAĆ TO OD RAZU WSZYSTKO STANIE SIE JASNE. A ZRESZTA PEWNIE NA WIOSNE ZACZNA JUZ TAM WYCINAĆ DRZEWA I ROBIĆ PIERWSZE WYKOPY INWESTOREM JEST BUDIMEX. I ZAZNACZAM JESZCZE RAZ ZE NIE CHODZIŁO MI OTO ŻE TA NOWA INWESTYCJA SPOWODUJE ZE KTOS BEDZIE ZAGLADAŁ PRZEZ OKNA DO NASZEGO BLOKU TYLKO ŻE POBLISKIE OTOCZENIE SIĘ ZMIENI ALE MOZE DLA CIEBIE DRUGA STRONA ULICY NIE MA ZADNEGO ZNACZENIA JA AKURAT POCHODZE Z TYCH OKOLIC I MAM DUZY SENTYMENT DO TYCH KASZTANOWCÓW BO W DZIECIŃSTWIE ZBIERAŁAM NA JESIENI Z RODZICAMI TAM KASZTANY MIAŁAM NADZIEJE ZE JAK MOJE DZIECKO PODROŚNIE TO TEŻ Z NIM BEDE TAM CHODZIĆ. NIE JEST TO BARDZO WAZNA INFORMOCJA ALE MOZE NIE KTÓRYCH ZAINTERESUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: strasznie cicho na forum IP: *.atman.pl / *.atman.pl 07.12.04, 11:16 jeden z budynków nowego osiedla ma "dotykać" do budynku z napisem arche, całe nowe osiedle ma sie ciągnąć od rogu idzikowskiego w kierunku mostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: strasznie cicho na forum IP: *.devs.futuro.pl 07.12.04, 13:18 Ludzie zajmijcie sie problemami naszego budynku a nie zajmujecie sie jakimis pie..mi, ktore w zaden sposob nas nie dotycza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: strasznie cicho na forum IP: 213.17.171.* 07.12.04, 13:43 Cześć Wcześniej już o to pytałam ale nie dostałam zadnej odpowiedzi, może jednak ktoś jest zorientowany i moze sie taką informacją ze mna podzielić. 1) Jakie sa koszty zwiazane z podpisaniem aneksu do umowy w sprawie konta dolarowego, 2) Czy trudno umówić Catalinę u notariusza dla dopełnienia tej formalności poprostu czy nie kręca nosem oraz czy robiliście to u Pani Notariusz Soroki? 3) Następna sprawa to kwestia garażu my równiez nie kupiliśmy z tych samych zwględów co chyba wiekszość zbyt wysokiej ceny ale ponownie zastanawiamy sie nad jego zakupem tyle ze nie jesteśmy zorientowani ile jeszcze miejsc zostało nie wykupionych. Moze ktoś nie dawno podpisywał umowę i widział plan garażu z zaznaczonymi miejscami wolnymi? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm odp. do KM IP: *.gjpoland.com.pl 07.12.04, 14:11 Witam serdecznie, Nie mam przy sobie sciagi w postaci sterty roznych dokumentow, do ktorych moge zajrzec, ale wydaje mi sie, ze wyglada to tak: 1. Nie podpisywalam zadnego aneksu u notariusza, tylko dostalam na kartce papieru taka informacje o utworzeniu subkonta dolarowego przy rachunku powierniczym i ze mozna tam wplacac pieniadze plus numer konta. To oczywiscie nic nie kosztowalo. 2. Umowe przedwstepna podpisywalam u p. Skoczynskiej - Soroko - nie wiazalo sie to z zadnymi trudnosciami organizacyjnymi. 3. Na garaz sie zdecydowalam (przy rownoczesnym zakupie komorki udalo sie wynegocjowac niewielki upust), po prostu nie widze mozliwosci parkowania gdzie indziej, niestety, garaze wszedzie sa w granicy 30 - 35 tys. zl., cena okropna, ale co zrobic... Miejsc jest mniej niz mieszkan, wiec balam sie, ze potem moze byc problem z parkowaniem no i teraz mozna zrobic przynajmniej rezerwacje w poblizu swojej klatki schodowej. W Catalinie jest taka opcja, ze mozna teraz zarezerwowac to miejsce za 100 dol. i ew. zrezygnowac z niego jesli czlowiek sie nie zdecyduje (a jesli tak to zawsze jest to lepsza miejscowka niz wybor z resztowki, ktora zostanie w przyszlym roku). Plan garazy jest dostepny w biurze sprzedazy. Pozdrowienia:)) m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: strasznie cicho na forum IP: *.016-27-73746f2.cust.bredbandsbolaget.se 22.01.05, 18:38 Czy przyszli mieszkancy osiedla nie boja sie spalin z pobliskich autostrad i elektrowni Siekierki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary Re: strasznie cicho na forum IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 11.03.05, 20:18 Zapomnieliście o tych czterech rurach o śr.1100) są bardzo blisko domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: strasznie cicho na forum IP: *.aster.pl 11.03.05, 20:22 > Zapomnieliście o tych czterech rurach o śr.1100) są bardzo blisko domu. I ???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:17 Jeśli będzie Pan zlecał projekt wnetrza zapraszam na naszą stronę - www.n-design.pl, bogate portfolio i duże doświadczenie! pozdrawiam k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 213.17.171.* 07.12.04, 16:43 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Odnośnie tego sub konta to nie obawiasz się że jeśli inny numer r-ku masz wpisany w akcie notarialnym to że jest to pewnego rodzaju brak zabezpieczenia. Czy nie obawiasz się, że gdyby poszło cos nie tak to po wpłacie wszystkiego na to "nowe" konto Catalina zakwestionuje, ze wpłaty nie otrzymała i że na koncie wskazanym w akcie notarialnym pieniazki nie wpłyneły? Nie podejżewam żeby tak mogli sie zachować ale lepiej sie zabezpieczać jak tylko najlepiej mozna. Dzieki też za potpowiedz w sprawie garażu - w najblizszych dniach wybieramy się do punktu sprzedazy na budowie odwiedzić Pania Ole i dopytać się jeszcze o kilka spraw - twoje wskazówki beda mi pomocne. Dziesiaj mijałam budowę i I pietro już powoli kończa (przesuwajac się w strone powsińskiej) i zaczynają II pietro od strony klatki 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl 07.12.04, 17:45 Czesc, Apropos obaw - coz, ja sie boje wszystkiego co dotyczy budowy w Polsce, zbyt szczegolowo sledzilam od dwoch lat dodatki nieruchomosciowe w GW:)) No ale z drugiej strony musze sie tez jakos wysypiac w nocy, wiec minimalizuje te obawy (w czym pomogl mi ten rachunek powierniczy, w innym wypadku bym sie w ogole nei zdecydowala na nowe mieszkanie). Byc moze masz racje z tym aneksem, zastanowie sie nad tym... Podejrzewam tez, ze sa dziesiatki spraw, na ktore nie zwrocilam uwagi, ale co zrobic - skonsultuje sie z jakims prawnikiem, podobnie jak konsultowalam umowe przedwstepna - troche pomoglo. apropos budowy - mam nadzieje, ze zima nie bedzie sroga i budynek bedzie miarowo pial sie ku gorze:)) pozdrawiam, m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.devs.futuro.pl 08.12.04, 08:17 Witam, Przejechalem sie wczoraj z ciekawosci na budowe zobaczac postepy i sie ucieszylem. Okolo godz. 18.00 bylo jeszcze pelno robotnikow. W klatce nr 5 (najdalej od Powsinskiej) zadaszyli juz 2 pietro i niedlugo zabieraja sie za 3. Wyglada na to, ze budowa skonczy sie terminowo. Jak myslicie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp1 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 08.12.04, 08:36 Co do Cataliny możesz być pewny że tak będzie.Mieszkam na Wyścigach i obserwowałem budowę z okna (kończyli ostatni etap)Pracowali do wieczora łącznie z sobotami.Do tej pory skończyli wszystkie iwestycje na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.devs.futuro.pl 08.12.04, 10:01 Super. Ale z tego co wiem na Wyscigach troche spieprzyli ta budowe. Moze na skutek pospiechu? Podobno macie duze problemy z wentylacja na klatkach schodowych. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp1 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 08.12.04, 10:53 To prawda.Chociaż coś teraz twożą ale nie wiem czy będzie skuteczne.Brak dobrego przepływu powietrza wynika z projektu klatki i korytarzy(korytarze+schody są bez okien to jest przyczyna złej cyrkulacji powietrza)Po prostu korytarze otoczone są mieszkaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.devs.futuro.pl 08.12.04, 11:08 A jak oceniasz generalnie wykonanie bloku na Wyscigach. Czy jestes zadowolona? Czy masz jakies zastrzezenia? Generalnym wykonawca budynku Przy Bernardysnkiej Wodzie jest Hochtief- ta sama firma co robila Wyscigi. Stad moje pytanie. Napisz prosze czego mozemy sie spodziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp1 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 08.12.04, 11:14 JA to on.Generalnie jestem zadowolony.Ale jak wiesz roboty wykonują ludzie także zawsze do czegoś można się przyczepić.Dla mnie te minusy są mało rażące.A po zatym wszystkie usterki typu regulacja okien,drzwi odbyły się bez żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 213.17.171.* 08.12.04, 11:43 Przy Bernardyńskiej Wodzie klatki tez chyba sa bez okien - trzeba wiec bedzie na to zwrócić uwagę. Ale moze w niższym bloku z mniejszą ilościa mieszkań na pietrze nie bedzie takich problemów. Swoja droga dobrze bedzie o to zapytać Pania Olę i może tez o to czy obu inwestycji wykonawca projektu była ta sama firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggi Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:25 Witam sąsiadów, szczególnie tych z 3 klatki :-) Właśnie trafiłam na to forum. Z mężem kupiliśmy własnie mieszkanie i już zainteresowanym mogę powiedzieć, że z garażem mieliśmy problem z wyborem, bo zostało bardzo mało. Cena jest olbrzymia własnie z tego powodu podobno. No więc długo nie myśląc kredyt musieliśmy powiększyć o kolejne 39 tysięcy. Masakra:-( . Ale budynek powstaje co obserwuję z okien- mieszkam przy Idzikowskiego. Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 08.12.04, 15:44 Witam sasiadkę z klatki obok ;-)) A tak z ciekawości czy na forum jest ktoś kto kupił mieszkanie w klatce 2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.gjpoland.com.pl 08.12.04, 16:00 Klania sie trzecia klatka, trzecie pietro:)) m. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2005 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 08.12.04, 16:19 Widzę, że ruszyło się forum. Dawno tu nie zaglądałam. Witam gorąco wszystkich sąsiadów, jestem z klatki nr 2. Interesuje mnie, czy zgłosiliście już zmiany do swoich mieszkanek, nie wiecie może do kiedy należy to zrobić? Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.atman.pl / *.atman.pl 11.12.04, 08:15 Witam, z tego co wiem to zmiany należy zgłaszać zanim rozpoczną budowę piętra na którym masz mieszkanie. zmiany muszą przejść przez architekta i dopiero po uwzględnieniu ich na planach oraz po ich zatwierdzeniu przez właściciela mieszkania są kierowane na budowę do realizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.devs.futuro.pl 09.12.04, 10:17 A nie wiecie przypadkiem czy Catalina zrobi droge dojazdowa do naszej posesji? Bo narazie sa betonowe plyty. Czy rozmawialiscie na ten temat z Catalina? Mi to zupelnie umknelo. Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 09.12.04, 11:27 WItam, słyszłam że droga będzie, bo ja o to pytałam. No i dowiedziałam się, że teraz jest to droga do budowy, ale przed oddaniem budynku będzie kostka. A ze zmianami to nie wiem, bo my nic nie zmieniamy. Ale budowa szybko się posuwa więc proponuję się pospieszyć- tak na chłopski rozum. A mam pytanie, czy ktoś juz myślał nad tym jak pozbyć się topoli??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.devs.futuro.pl 09.12.04, 11:46 Kochana meggie, Topoli sie nie pozbedziemy, poniewaz nie wyrazil na to zgody konserwator przyrody. Dlatego m.in. topole sa zabezpieczone przed zniszczeniem. Wiec nie kombinuj. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 09.12.04, 11:48 A dlaczego chcesz sie pozbyć topoli - to dobrze ze tam sa bo troche zasłaniaja ten nie za specjalny widok na szklarnie i garaże blaszane URM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alergen Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 10:43 ...I doskonale alergizują. To dobra wiadomość dla tych, którzy jeszcze jej nie mają: wszytko przed wami. A tak na serio, to naprawdę baaardzo alegizują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 15:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.aster.pl 18.04.05, 16:46 mam pytanko do szanownych forumowiczów, ile właściwie kosztuje metr w tej catalinie? no i przewijał sie temat garażu, podobno drogi tzn?Pytam bo na necie niema cen a jakos mi nie po drodze tam narazie ,więc chcę się zorientować. Swoją drogą to tworzycie już małą wspólnotę mieszkaniowa(albo raczej net- wspólnotę,bravo).Wiem jednak z doswiadczenia że z czasem jak zamieszkacie tam, to będziecie się unikac.To jest warszawa, chyba rozumiecie .... Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 19.04.05, 21:14 Gość portalu: alek napisał(a): > mam pytanko do szanownych forumowiczów, ile właściwie kosztuje metr w tej > catalinie? no i przewijał sie temat garażu, podobno drogi tzn?Pytam bo na necie > > niema cen a jakos mi nie po drodze tam narazie ,więc chcę się zorientować. to raczej juz w drugim etapie ;-PPPPPPPPP > Swoją drogą to tworzycie już małą wspólnotę mieszkaniowa(albo raczej net- > wspólnotę,bravo).Wiem jednak z doswiadczenia że z czasem jak zamieszkacie tam, > to będziecie się unikac.To jest warszawa, chyba rozumiecie .... to raczej juz w drugim etapie ;-PPPPPPPPP ;-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.aster.pl 17.01.05, 18:31 w ostatniej klatce na czwartym piętrze gałęzie dotykaja balkonów ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Ale zasuwaja na budowie IP: *.devs.futuro.pl 13.12.04, 09:51 Tempo maja naprawde dobre. Pogoda im wyjatkowo sprzyja. W takim przypadku wrzesniowy termin oddania tej inwestycji jest jak najbardziej realny. Przygladalem sie naszej budowie i jedna rzecz mnie zastanawia - cala konstrukcja jest betonowa, nie ma wypelnien z cegly. Zastanaiwam sie czy to dobrze? W standardzie bylo napisane ze konstrukcja ma byc zelbetowa a wypelnienia maja byc z cegly. Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka Re: Ale zasuwaja na budowie 13.12.04, 13:44 Witam, no więc ja o to pytałam i jest tak, że te części budynku, które będa w piaskowcu mają żelbet- bo cegła ich nie utrzyma. Ale mieszkania w środku, nawet w tych fragmentach będa z cegły. W końcu kto dziś buduje cąłe budynki z cegły? Może domki jednorodzinne, ale nie bloki... A jesli chodzi o topole, to nie tylko działają na alergików, ale koszmarnie brudzą. Może w życiu nie będą tak przeszkadzać, o tym przekonamy się za rok. To kto pierwszy robi parapetówę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Ale zasuwaja na budowie IP: *.devs.futuro.pl 13.12.04, 14:33 Moze ja, bo juz sie nie moge doczekac zeby wyprowadzic sie od rodzicow. Ciekawe czy nasz budynek bedzie tak prestizowy jak obiecuje Catalina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ale zasuwaja na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 15:03 Witam sasiadow. Poczatkowo beda budowac szkielet zelbetowy, ale juz niedlugo ruszy murowanie wypełnień z Porothermu. Trzeba troche poczekac. pozdr Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Ale zasuwaja na budowie IP: 213.17.171.* 16.12.04, 17:09 Cześć Zapewne jestescie zorientowani, że zaraz po skonczeniu naszego bloku Catalina ma rozpocząć budowe bloku obok idąc w kierunku Sobieskiego. Jak ja podpisywałam akt notarialny to Catalina nosiła sie z zamiarem kupienia tego terenu obok (a w zasadzie przedłużenia o nastepna działke). I teraz się zastanawiam, ze zapewne po wprowadzeniu sie do nowych wymażonych mieszkań bedziemy mieli jeszcze przynajmniej przez rok obok odgłosy z budowy no i oczywiście mnustwo kurzu, a i pewnie teren wokoło bedzie wygladał jak pobojowisko. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?? Pozdrawiam i życze wszystkim sasiadom miłego weekendu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Ale zasuwaja na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:15 a jak bedzie z dojazdem do garazu do tego nowego bloku??? Chyba samochody beda jezdzily przez nasza posesje??? No bo innego dojazdu do garazu niz od Powsinksiej po prostu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Ale zasuwaja na budowie IP: 213.17.171.* 16.12.04, 18:18 Ja myślę, że wjazd do garażu bedzie ten sam, ze połacza te oba budynki garażami właśnie. ale ta sa moje tylko przypuszczenia - trzeba bedzie to jednak potwierdzić u Pani Oli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KM Re: Ale zasuwaja na budowie IP: 213.17.171.* 16.12.04, 18:20 I jeszcze jedno - kiedyś Pani Ola mówiła mi, ze żadnej drogi wzdłuż budunku nie bedzie tylko taka wersja była w czerwcu a od tego czasu mogło to juz się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Ale zasuwaja na budowie IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.12.04, 06:34 Cześć, rozmawiałem z panią Olą jakieś trzy tegodnie temu i min pytałem o tę dodatkową budowę - usłyszałem że sprawa nabycia praw do działki obok jest cały czas na wokandzie ale jeśli w najblizszym (nie określonym jednak) się nie zakończy to catalina zrezygnuje z budowy tego domu. podobno warunkiem rozpoczęcia dodatkowej budowy było uzyskanie praw do działki w momencie trwania prac budowlanych na naszym budynku. pozdrawiam sasiadów z 4 klatki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Ale zasuwaja na budowie IP: 195.116.5.* 17.12.04, 16:04 założenie było takie, żeby do momentu oddania naszego budynku skończyć "ciężkie" roboty w tym następnym. a rzeczywiście połączone miałyby być garażami Odpowiedz Link Zgłoś
zima00 Re: Ale zasuwaja na budowie 20.12.04, 09:54 Poruszacie mało istotne sprawy. Nikt jak do tej pory nie zwrócił uwagi na to,że koszty utrzymania mieszkania będą bardzo wysokie ze względu na to,że w budynku nie będzie gazu wszystko na prąd(który ciągle drożeje)i nawet łazienka będzie ogrzewana grzejnikiem na prąd. Rozmawiałem o tym twierdzą,że jest to wygodne tylko nie wiem dla kogo? Co sądzicie o tym,może warto jeszcze rozmawiać o tym aby zainstalowali grzejniki ogzewane wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Ale zasuwaja na budowie IP: *.devs.futuro.pl 20.12.04, 10:39 Co Ty bredzisz? Kaloryfery w mieszkaniu beda podlaczone do sieci miejskiej a wiec beda ogrzewane woda. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Ale zasuwaja na budowie IP: 195.116.5.* 20.12.04, 13:15 tyle, że będzie też prąd 380V, a to juz jest różnica. Fakt, płyta ceramiczna kosztuje więcej niż gazowa, ale i wygląda lepiej ;-)). Kwestią jest, czy się dużo gotuje - do utrzymania wrzącej wody wcale nie potrzeba ustawiać gazu czy prądu na max - nie wpłynie to na czas gotowania. Jeżeli dobrze sie zastanowić, to tylko do gotowania gaz jest potrzebny, reszta wyposażenia działa na prąd. I gaz często używany strasznie brudzi - taki tłusty kurz. Grzejnik w łazience - nie potrzebny w lecie, mozna zastosowac wyłącznik czasowy, i łatwiej aranżować łazienkę. Nie ma podgrzewania wody prądem - woda z sieci miejskiej. IMHO wydatki na gaz byłyby podobne jak na prąd, a nie ma kosztu ciągnięcia dodatkowej instalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Zyczenia IP: *.devs.futuro.pl 22.12.04, 14:48 Witam wszystkich serdecznie, Niniejszym chcialbym zyczyc wszystkim Zdrowych Wesolych Rodzinnych Swiat Bozego Narodzenia. Oby nasza budowa bez przeszkod doszla do konca. Mam nadzieje, ze za rok o tej porze bedziemy mieszkali juz w swoich mieszkaniach i rodzinna Wigilie urzadzmy we wlasnych M. Trzymajcie sie sasiedzi! Laczos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Zyczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:11 Przylączam sie do zyczen i pozdrawiam jako drugi. Mam jeszcze propozycje swiateczna. Odezwijmy sie wszyscy, bedzie wiadomo ile nas jest na forum! Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reporter Re: Zyczenia IP: *.soft / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:22 Także przylanczam się do zyczen i mam nadzieje ze nastepne swieta wszyscy spedzimy w swoich nowych mieszkaniach. Pozdrawiam E&W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Zyczenia IP: 195.116.5.* 23.12.04, 09:01 Niech ta zima lekka będzie ... Bo się świeta nie udadzą w przyszłym roku ;-) E&J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_m Re: Zyczenia IP: *.gjpoland.com.pl 28.12.04, 11:31 Wprawdzie jest juz po swietach, ale zawsze moge zyczyc Wam jeszcze jak najlepszego Nowego Roku zakonczonego przeprowadzka do nowych mieszkan:)) Caly czas sledze nasze forum i mam nadzieje, ze pomoze nam ono przebrnac szczesliwie do konca inwestycji. Poki co zakonczylam ten rok kredytem mieszkaniowym, brr - co za meka ;) Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich, m_m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Zmiany w projektach mieszkan IP: *.devs.futuro.pl 28.12.04, 11:52 Zmienialiscie projekt mieszkan narzucony przez Cataline? Ja zmienilem co nieco i teraz jest ok - architekt, ktory sie tym zajmowal powiedzial, ze projekt mieszkan dostarczane przez Cataline sa raczej slabiutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: Zmiany w projektach mieszkan 28.12.04, 13:44 w moim metrazu (52) projekty uwazam za przyzwoite - ogladalam wczesniej sporo innych i naprawde nie ma powodow do narzekan - ja tylko "otworzylam" nieco waski przedpokoj na duzy pokoj plus zmienilam drzwi, zeby nie wchodzic od razu na sypialniana sciane z drzwiami - maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Zmiany w projektach mieszkan 30.12.04, 10:36 Cześć A jakie mieszkanie poprawiałeś 2 czy 3 pokojowe, a moze większe? Ja tez cały czas sie nad tym zastanawiam ale zbytnio sama chyba nic nie wymyślę i chetnie bym sie poradziła jakiegoś fachowca. Moze mozesz mi kogos polecić i zdradzić jakiego rzędu są to koszta - moje miszkanie ma 3 pokoje i metraż 65. Pozdrawiam i życze wszystkim zadowolenia z nowych mieszkań po przeprowadzce w Nowyn Roku i sympatycznych sasiadów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Zmiany w projektach mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:50 Witam, Poprawialem mieszkanie 3 pokojowe. Powiem tak - mialem jakis pomysl jak poprzestawiac sciany, ale po tym jak zobaczylem co zaproponowal mi architekt doszedlem do wniosku ze w zyciu bym sam tego nie wymyslil. Raczej odradzam kombinowanie samemu. Za 3 projekty do wyboru zaplacilem 700 zl, a wiec smieszne pieniadze w stosunku do ceny calego mieszkania. A mieszkanie dzieki temu projektowi bardzo zyskalo. Z tych 3 projektow wybralem jeden. Oczywiscie moge Ci polecic fachowca z uslug ktorego korzystalem. W moim mieszkaniu bardzo duzym minusem byl ciemny przedpokoj, ktory w fajny sposob udalo sie doswietlic. Pozdr Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Zmiany w projektach mieszkan 30.12.04, 13:14 Dzięki chetnie skożystam mój a-meil bw@horn.pl gdybys chciał to podać poza forum. Moje mieszkanie jescze nie stoi bo jest w drugiej klatce więc powinnam zdazyć jeszcze ze zmianami. Szczerze mówiąć mylałam że jest to droższa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Zmiany w projektach mieszkan 12.01.05, 10:51 Witam Chciałam "Laczos" Ci sie przypomnieć z poleceniem przez Ciebie sprawdzonego fachowca od zmian w projektach mieszkań. Jestem tym bardzo zainteresowana w dalszym ciągu więc jesli mozesz to chetnie bym skozystała z Twojego polecenia. Dzięki pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Zmiany w projektach mieszkan IP: *.devs.futuro.pl 12.01.05, 13:51 Ok. Sorki, wylecialo mi z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Zmiany w projektach mieszkan 18.01.05, 15:20 Cześć to znowu ja w sprawie architekta do "laczosa" ?????????? czyżbyś rozmyślił się z polecenia mi swojego fachowca ????????????? ;-))) Pozdr.Beti Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 kurs dolara 03.01.05, 10:25 Witam w Nowym Roku Jeśli mozna to chciałam z Nowym Rokiem zapoczątkować nowy watek - Nurtuje mnie jedna sprawa dotycząca kursu dolara określonego w naszym akcie noratialnym, który podpisywaliśmy w maju w tym okresie dolar dość wysoko stał juz dokładnie nie pamietam na jakim poziomie ale coś blisko 4,00 zł i po takim kursie wpłaciliśmy 15% wartości mieszkania przy podpisaniu aktu noratialnego natomiast resztę mozemy dopłacić nawet przy odbiorze mieszkania a teraz dolar stoi bardzo nisko bo poniżej 3,00 zł natomiast w akcie notarialnym mamy określone jest że równowartość reszty kwoty do zapłaty mamy wpłacić w zł ale po kursie usd nie nizszym niż 3,85 zastanawia mnie czy osoby podpisujące akt notarialny w okresie puźniejszym też miały taką klazulę i czy też tak określony kurs na poziomie 3,85? Moze będziecie mieli ochotę podziliś się ze mna taka informacja? A tym czasem pozdrawiam Beti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: kurs dolara IP: *.devs.futuro.pl 04.01.05, 08:10 W maju podpisalas akt notarialny??? Very interesting!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti197705 Re: kurs dolara IP: 213.17.171.* 04.01.05, 09:16 W maju albo w czerwcu juz dokładnie nie pamiętam a dlaczego Ciebie to dziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: kurs dolara IP: 195.116.5.* 04.01.05, 09:37 pewnie umowa sprzedaży w formie aktu notarialnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti197705 Re: kurs dolara IP: 213.17.171.* 04.01.05, 10:20 Tak chodziło mi o umowe przed wstępną - wszystko jedno i tak w niej określone jest w jaki sposób będą dokonywane wpłaty i tego dotyczyło moje pytanie ale widze, ze nikt nie ma ochoty podzielić się informacją o swoich warunka - no nic trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: kurs dolara 04.01.05, 14:12 Beti, ja tez podpisywalam umowe przedwstepna latem (w czerwcu, tak, tak) i mam w niej ten dziki kurs dolara, ale teraz mozesz go ominac wplacajac pieniadze w dolarach (kupujesz w banku dolary, zakladasz lokate lub konto i przelewasz pieniadze na konto dolarowe rachunku powierniczego przy odbiorze mieszkania). W przypadku kredytu BPH na Bialej wspolpracuje z Catalina i wyplaca Ci pieniadze tez w dolarach (przeciez to jest ogromna roznica - 3 zl. a prawie 4!!!). Potem mozesz ten kredyt jakos przewalutowac na inna walute (chyba ze zalozyc ze dolar bedzie taki niski po wieki wiekow, ale to raczej niemozliwe - ryzyko kursowe jest wieksze niz przy CHF). pozdrawiam, - maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti197705 Re: kurs dolara IP: 213.17.171.* 04.01.05, 14:42 Dziekuję Ci Małgosiu (tak domyślam sie ze masz na imie)za rade ale niestety przed świetami dzwoniłam do Pani Oli i pytałam o numer rachunku walutowego bo chciałam coś podobnego zrobić i dostałam odpowiedź że ze wzgledu na tak niski kurs zarząd Cataliny ustalił iz wpłat za mieszkanie nie można dokonywać w walucie tylko w złotówkach. Bo inaczej to by oni starsznie stracili i podobno ceny mieszkań w tej chwili też sa ustalone i podawane w zł. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: kurs dolara 04.01.05, 15:39 To dla mnie nowosc... prawde powiedziawszy jestem zaskoczona ta informacja, musze zadzwonic i zapytac o co chodzi. pozdrawiam, - maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti197705 Re: kurs dolara IP: 213.17.171.* 04.01.05, 16:10 Ja ci powiem, że byłam wręcz zawiedziona i trudno jest mi się z tym pogodzić dlatego pytałam o ten kurs w umowie przedwstępnej innych sasiadów bo takich informacji w Catalinie mi nie udzielą. Oczywiście jakbyś się czegoś dowiedziała to napisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: kurs dolara IP: *.marysienki.met.pl / 217.153.134.* 04.01.05, 21:38 Ja tez mam wpisany kurs 3.85, i szczerze mowiac, nie wiem co z tym zrobic. Mozna sie cieszyc, ze dolar nie jest po 4,5. Moze ewentualnie wszyscy zaczniemy ich nekac w tej sprawie....... Michal Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka Re: kurs dolara 06.01.05, 22:53 Witam wszystkich w Nowym Roku zycząc miłych parapetówek. Co do kursu dolara to ja wiem, że od listopada wszystkie ceny są złotówkowe, ale moi znajomi kupowali mieszkanie też u nas w budynku w końcu października i też mieli kurs minimalny 3,85 ale od 2 raty, więc opłacało się jak najwięcej wpłacić w pierwszej wpłacie. Owszem teraz ten kurs jest bardzo niski, ale jak się taką umowe podpisało to i nic się z tym nie zrobi. A z drugiej strony jesli teraz kazdy zapłaciłby po kursie 3,0 to może i standard budynku by zmalał, więc może i lepiej że ten kurs jest jakoś określony. Wiem, że inni deweloperzy mieli wyższe ograniczenie- na poziomie 4 zł a ci co nie miali dziś mają problemy... No takie jest życie. Ja dziś dałam swoje zmiany lokatorskie. Catalina zatrudniła człowieka- pana Rafała do naszej indywidualnej obsługi, Fajnie, bo od razu wszystko wie bo jest budowlańcem z tego co zrozumiałam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: kurs dolara IP: 195.116.5.* 07.01.05, 12:25 dobrze gada ;-)) Kto widział księgę wieczystą i wie ile Nas już jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.devs.futuro.pl 07.01.05, 13:34 Moim zdaniem powinnismy przypilnowac tematu internetu i kablowki, tak aby Catalina nie narzucila nam swojego dostawcy. Czy ktos z was wie jak wyglada temat kablowki w tej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 195.116.5.* 07.01.05, 16:03 czekam na odpowiedż z AsterCity. Mam teraz i w sumie jestem zadowolony. Na forum Wyścigów bardzo narzekają na jakość założonej instalacji telewizyjnej, że niby elektrycy to robili, nie TV-fachmani. I że przez to jakośc sygnału UPC (ciekawe czy to "jedynie słuszna" kablówka w Catalinie)jest marna. Dlatego pojawiły sie talerze sat. U nas talerze to raczej od strony szklarni, strona "wodna" nie ma szans, a i niestety strasznie oszpeciłoby to fasadę budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert instalacja RTV 07.01.05, 18:48 Witam W momencie zasiedlenia osiedla nie było żadnej instalacji z zewnątrz. TPSA "podjechała" szybko, UPC około grudnia (odbiory były od marca), Aster nie był zainteresowany podłączeniem naszego osiedla (Wyścigowa). Dopiero ostatnio wpadli na pomysł że jednak opłaci się ciągnąć kable do nas bo przybywa bloków w okolicy i np. Ronson też by się pewnie załapał. Więc to głównie od dostawców zależy czy i kiedy będą na osiedlu a nie do końca od Cataliny. Tyle że problem jest z istniejącą instalacją RTV. To że otrzymaliśmy ją "w standardzie" to pech bo w innym przypadku każdy by sam sobie pociągnął kable i miał spokój a tak to "mam, więc nie trzeba już robić". A po wykończeniu mieszkania okazało się że te co są to porażka. Niestety już nie da się bez kucia i zrywania podłóg tego zmienić a fachowiec wybrany przez Catalinę "pojawia się i znika" ze szczególnym uwzględnieniem znikania. Nie chciał też podpisać umowy na konserwację instalacji RTV co samo w sobie już jest wyznacznikiem jakości tej instalacji. I uważajcie bo np nam wykonano 3 gniazdka RTV w mieszkaniu a potem ten fachowiec stwierdził że instalacja była przystosowana tylko do 2 gniazd w mieszkaniu i dobrego sygnału nie będzie. Tyle że nikt z Cataliny nie powiedział o tym gdy chcieliśmy to gniazdo i płaciliśmy za nie ani gdy je montowano. ...a talerzy na balkonach przybywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: instalacja RTV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:53 o prosze slynny zzrobert nas zaszczycil swoja obecnoscia. Kolego zzrobert strasznie zes zalazl Catalinie za skore, do tej pory Cie tam wspominaja. Ze im antyreklame robisz. A ja uwazam ze oni buduja porzadnie mieszkania i na pewno tego nie zmienisz ani nie uda Ci sie zmacic mojej radosci ;P Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: instalacja RTV 10.01.05, 16:14 Antyreklamę? Nie sądzę. Choćby dlatego że jestem zadowolony ze swojego mieszkania. A to że były i są pewne usterki to nie moja wina i bynajmniej nie zniechęcam Was do zakupu od Cataliny tylko zwracam uwagę co można przypilnować i nie mieć później tego kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: instalacja RTV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:10 No rzeczywiscie, warto ich przypilnowac, chociaz nie sadze zeby to cos dalo, pewnie i tak zrobia jak beda chcieli. Ale i tak dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: instalacja RTV 11.01.05, 09:03 No i nie zgadzam się z Twoim zdaniem. Budynek C jest już jednak inaczej wykonany a Wasze osiedle także ma pewne "drobne" zmiany wynikające z problemów u nas. Każdy się uczy na błędach developerzy także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: instalacja RTV IP: 62.233.199.* 11.01.05, 14:53 A jakie sa roznice w budynku C wybudowanym na Wyscigach? Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: instalacja RTV 11.01.05, 15:58 Chociażby widoczna na pierwszy rzut oka inna posadzka na korytarzach i jakość jej ułożenia. "Gdzieniegdzie" są już inne zamykacze w drzwiach wejściowych. Inne są też zamknięcia szafek z bezpiecznikami. Tyle widziałem osobiście więcej podadzą pewnie wkrótce ich właściciele. U Was mają być poprawione ściany np. w miejscu wieszania kaloryferów macie "zastąpiony miejscami pełną cegłą". Ogólnie tak czy owak nie ma wielu zmian (a te co są to przeważnie kosmetyczne - drobne a męczące) co dobrze świadczy o developerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos do zzroberta IP: *.devs.futuro.pl 12.01.05, 13:49 Niby jestes zadowolony z mieszkania jak piszesz, ale na innych forach niesamowicie narzekales na Cataline i Wyscigi (klimatyzacja na korytarzach i garaze). To w koncu jestes zadowolony czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: do zzroberta 12.01.05, 16:24 Byłem (nie tylko ja) "niezadowolony" z braku efektów wymiany pism, następnie udało się doprowadzić do spotkania przedstawicieli wspólnoty z przedstawicielami developera i głównego wykonawcy na których wyjaśnione jak sądzimy zostały główne problemy i teraz (jak sądzimy) sprawa toczy się... "Klimatyzacja" to jest wentylacja korytarzy powiedzmy że chwilowo działa - możliwe że z powodu ochłodzenia na zewnątrz. Wyjaśni się pewnie wiosną jakie efekty dały zmiany które wykonano do tej pory a przy obecnych temperaturach zewnętrznych trudno ocenić. "Garaże" (czyli stojące kałuże na niektórych miejscach) mają być naprawione. Czekamy na ta naprawę. Co nie zmienia faktu że OGÓLNIE byłem i jestem zadowolony. A dodatkowo porównanie Cataliny z innymi znanymi mi developerami potwierdza właściwy wybór. Zresztą troje mieszkańców Waszego osiedla namawiałem na zakupu u Was a i sam rozważam kolejną inwestycję co jest jak sądzę wyczerpującą odpowiedzią na Twoje pytanie. Ps. Nigdy nie pisałem że nie ma problemów. Tyle że ważna jest także ich krytyczność problemów i ich skala. Inaczej patrzy się na właściela nowego Passata narzekającego na niesprawną klimatyzację a inaczej na właściela reanimowanego Golfa narzekającego na przekoszoną ramę i niesprawne hamulce. Co jednak nie umniejsza rozgoryczenia właściciela Passata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 195.116.5.* 11.01.05, 12:28 Oto, co dostałem z AsterCity na sugestię, że warto byłoby zainteresować się tą inwestycją na etapie budowy i układania kabli: "Szanowny Panie, Pragniemy zapewnić, że przekażemy przedmiotowego e-maila do Działu Inwestycji w celu weryfikacji naszych możliwości technicznych, do zaoferowania usług w podanej lokalizacji. Poinformujemy Pana w najbliższym czasie o decyzji Operatora. z poważaniem, Wojciech Gołąb Konsultant ds. E - BOK" Znaczy sie "trele morele". A może meggi3klatka opowie nam pokrótce, kto jest głownym dostawcą kablówki w tym rejonie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 11.01.05, 14:42 Cześć Słuchajcie moi znajomi mieszkają nie opodal bo na ulicy Powsińskiej przy kłatce nie cały przystanek w stronę wilanowa i maja Aster City. Wiec chyba z podłączeniem do nich nie powinno być większego problemu sprawa tylko toczy sie oto żeby kable były ukryte w ścianach. Ja w tej chwili kozystam z kablówki oraz telefonu z aster city tylko w innej dzielnicy ale chyba to nie powiino mieć znaczenia i jak chcecie to mogę jutro podać jakie sa to m-ne koszty, niestety z internetu nie kozystam w domu więc tutaj informacji tak szybko nie podam ale dzwoniac do nich napewno mozna się dowiedzieć. Bo moze jak byśmy się w wiekszej grupie na coś zdecydowali to moze mielibyśmy jeszcze teraz mozliwość o tym decydowania jaka bedzie kablówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek tajna lista IP: *.aster.pl 07.01.05, 23:20 przyznawac się nam tu szybciutko, kto ma mieszkanko na 6 piętrze w klatkach nieparzystych i fronty z duzym balkonem (tylko) w klatkach parzystych. Bo jakoś nie przypominam sobie planów tych mieszkań. A teraz na liście z planami mieszkań jest 90 lokali, znaczy 30 jest na "tajnej liście" ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Dlaczego tyle betonu? IP: 62.233.199.* 10.01.05, 08:18 Zastanawiajace jest jedno - dlaczego w tej inwestycji jest tyle betonu? Z tego co mowili to wypelnienia mialy byc z cegly, a jest wszystko z betony - sciany zwykle, sciany dzialowe pomiedzy mieszkaniami itp. Co o tym myslicie? To przeciez najtanszy z mozliwych sposob budowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIMA00 Re: Dlaczego tyle betonu? IP: *.wsei.pl / 217.67.201.* 10.01.05, 10:26 No słuszne spostrzżenie,należało by się tym zainteresować bo to są bardzo istotne sprawy,a zajmujemy się jak do tej pory bzdetami. Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka Re: Dlaczego tyle betonu? 10.01.05, 13:38 Słuchajcie, ja już o tym chyba pisałam, że pytałam o ten beton i że wszystkie części gdzie będzie kamień muszą być z żel- betu bo cegła by tego nie utrzymała. Ale dzis byłam z pieskiem na spacerze pod nowym budynkiem i wiele tam ścian z cegły :-) A czy wiecie już może coś na temat II fazy- będzie czy nie będzie? Bo jesli ma być to dobrze by było jakby już ruszyli z budową- nie chcę myć potem okien co drugi dzień, bo kurz z budowy zasłoni mi okna :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Dlaczego tyle betonu? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.01.05, 14:14 jeśli chodzisz tam na spacery to przy okazji odwiedź Panią Olę i się dowiedz, podobno jest jakiś fachowiec oprócz p.Oli - może oboje wiedzą więcej Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 12.01.05, 10:16 Opłaty w Aster City to: telewizja - utrzymanie sieci TVK m-nie 14,96 brutto - abonament TVK Basic m-nie 38,03 brutto Dzwoniłam do aster i powiedziano mi ze na razie w oklicach ul.Bernardyńskiej Wodzie nie ma mozliwości instalowania przez Aster lini telefonicznych które nazywajż sie elnet oraz na razie tez nie instaluja internetu natomiast u mnie opłaty za telefon sa nastepujace - abonament telefoniczny Komfort m-nie 33,00 brutto - połączenia w zakresie elnetu za kazde 5 minut 0,31 - połączenia do innych miejscowe od 8-22 za kazde 3 minuty 0,33 22-8 za kazde 6 minut 0,33 - połąaczenia komórkowe dni powszednie 8-18 1,35 za minutę 18-22 0,93 za minutę 22-8 0,82 za minutę - połaczenie komórkowe sob,niedz,św. 8-22 0,93 za minutę 22-8 0,82 zaa minutę - poączenia międzymiastowe dni powszednie za minutę 8-18 0,49 18-8 0,24 sob,niedz,sw. za minutę 8-18 0,37 18-8 0,24 Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka kaloryfery jak złoto 20.01.05, 14:36 Czy dostaliście propozycje zamiany kaloryferów w waszych mieszkaniach? Jest taka możliwość jakby ktoś nie wiedział. Kaloryfery są super- pani Ola ma katalog i można sobie zobaczyć, ale cena jest po prostu jak za złoto. Zastanawiam się, czy zdecydować się na nie, czasu mało, a koszt ogromny. Może gdybyśmy wszyscy chceli (albo większość) to daliby jakąś zniżkę. Napiszcie czy Wy chcecie zmieniać kaloryfery, albo się zdecydowaliście mimo tej kosmicznej kwoty. I jak wiele osób wprowadza zmiany elektryki? Czy u Was też internet ktoś wymyslił w salonie? Ja osobiście zawsze miejsce do pracy miałąm w sypialni i ten pomysł mnie zabił. Zgłosiłam dziś zmiany, ciekawe na ile je wycenią ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: kaloryfery jak złoto IP: 212.75.96.* 20.01.05, 19:12 Ja zdecydowalem sie na zamiane kaloryferow. Tez sie wahalem bo cena jest wysoka, ale po konsultacji z moim architektem doszedlem do wniosku, ze warto. Bardzo zachwalal ten system. No i brak kaloryferow w salonie tez jest fajna sprawa. Catalina przesadza oczywiscie z cena za to cudo, ale to u nich przeciez typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: kaloryfery jak złoto IP: *.plusgsm.pl 22.01.05, 22:44 Mnie też interesują te kaloryfery. Jakiego rzędu to jest koszt? Ile Catalina sobie życzy za tę przyjemność? A przy okazji..co robicie z grzejnikiem w kuchni? Będę wdzięczny za info.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: kaloryfery jak złoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 01:39 Witam, My placilismy 3500 zl za te kaloryfery, polega to na tym ze w salonie i w kuchni nie bedziemy mieli grzejnika na scianie tylko w podlodze (rowno z poziomem podlogi), w miejscu grzejnika bedzie kratka (drewniana albo aluminiowa do wyboru). Moim zdaniem warto chociaz cena znacznie przesadzona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: kaloryfery jak złoto IP: 195.116.5.* 24.01.05, 08:41 na scianie tylko w podlodze (rowno z > poziomem podlogi), w miejscu grzejnika bedzie kratka (drewniana albo aluminiowa > > do wyboru). znaczy taka jakby kurtyna powietrzna, w dyzym uproszczeniu. I to będzie obieg powietrza wymuszony czy naturalny? A "grzejnik" co, w posadzce będzie zalany, czy jakieś doprowadzenie ograzanego powietrza kanałem wentylacyjnym? Interesuje mnmie to nie tyle z chęci posiadania, co rozwiazania technicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: kaloryfery jak złoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:06 niestety cena kaloryferów nie jest wymyślona przez Cataline. Te kaloryfery sa dość drogie ale to ze wzgledu na to jak i z czego sa wykonane. A jesli chodzi o rozwiazania techniczne: grzejniki w podłodze - zwane kanałowymi - są to grzejniki, których element grzewszy podłączony do c.o. jest umieszczony w korycie stalowym wpuszczonym w podłoge. Obieg powietrza to naturalna konwekcja nie wymuszana zadnymi wentylatorami. kurcze szkoda ze wczesniej nie trafilam na to forum, sprzedalabym wam te grzejnki w rozsadnej cenie:) pozdrawiam p.s. gwarantuje ze z tych grzejnikow bedziecie zadowoleni i przypominam ze macie na nie 10 lat gwarancji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: kaloryfery jak złoto IP: *.plusgsm.pl 25.01.05, 21:58 Dzięki za info. Cena powinna się różnić jeśli chodzi o kuchnię i salon. Czy liczą sobie po prostu za każdy kaloryfer dopłatę 3500 zł? Cena jest jednak zaporowa. Nie ma co. Chyba rozejrzę się jeszcze za jakimis ozdobnymi kaloryferami na rynku zanim sie na cokolwiek zdecyduję. Szczerze powiedziawszy intresuje mnie jeszcze wydajność tych grzejników. Dziekuje za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.016-27-73746f2.cust.bredbandsbolaget.se 22.01.05, 18:44 Mysle ze nalezy sie powaznie zastanowic nad faktem ze pobliskie autistrady i elektrownia Siekierki zatruwaja powietrze i to jest nibezpieczne przede wszystkim dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.acn.waw.pl 22.01.05, 20:16 Niebezpieczne to jest mieszkanie w śródmieściu przy marszałkowskiej lub w Alejach Jerozolimskich . Owszem ta inwestycja może nie jest najlepiej położona, ale również ma sporo plusów. A co do Siekierek to one najmniej zanieczyszczają. Jeżeli przy jeziorku żyją rzadkie gatunki ptaków to raczej wskazuje na przyjazne środowisko. My mieszkamy przy jeziorku i jesteśmy bardzo zadowoleni z lokalizacji naszego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Do sary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 01:34 Pisalem juz na ten temat, ale powtorze bo do niektorych nie dociera. Miejsce jako takie jest bardzo dobre, za wyjatkiem pierwszej klatki. Mieszkania w pierwszej klatce beda z pewnoscia glosne. W pozostalych klatkach jest ok - niestety im dalej od Powsinksiej tym drozej. Dlaczego nie piszesz o parku przed jeziorkiem tylko o Siekierkach, ktore w zaden sposob nie przeszkadzaja? Ja osobiscie uwazam ze miejsce jest super - okolice Wilanowa, Lazienek, Sadyba Best Mall, szkoly, dobre polaczenie z centrum - czego chciec wiecej? Pochwal sie Saro gdzie Ty kupilas mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Do sary IP: *.016-27-73746f2.cust.bredbandsbolaget.se 23.01.05, 12:09 Nigdzie jeszcze nie kupilam .Chcialabym tam mieszkac ale boje sie zanieczyszczen srodowiska/spalin i huku/Obecnie zastanawiam sie czy kupic od Budimexu na Idzikowskiego/niestety pozostalo ju niewiele i trudno wybrac/ czy od Cataliny.Czy ktos moglby mi doradzic? Serdecznie pozdrawiam Sara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Do sary IP: 195.116.5.* 24.01.05, 08:37 Gdybyś, droga saro, troszke wcześniej sie decydowała, to miałabyś catalinę w cenie budimexu. poczytaj o budimexie, sprawdź jakie oni wybudowali osiedla, jakie catalina, jaki standard mieszkań oferują i jedni i drudzy. to, że budimex "zaczął" tam budować po chorych cenach m.in zmusiło catalinę do "urynkowienia" ceny bernardyńskiej. W budimexie nie ma juz wolnych mieszkań, na bernardyńskiej coś by sie jeszcze znalazło, przynajmniej tak podaje tabela ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do sary IP: 195.245.217.* 24.01.05, 11:13 Myślę, że Catalina ma znacznie ciekawszą lokalizację od Budimexu. Mieszkam przy Bernardyńskiej i często chodzimy nad staw przy Bernardyńskiej Wodzie. Uważam, że w Catalinie najlepiej położone są mieszkania od strony Sobieskiego. A co do Budimexu to tam będzie strasznie głośno od ulicy. Jak szukasz ładnego mieszkania to chyba jest jedno wolne w mini apartamentowcu przy Gołkowskiej róg Bonifacego. Tylko raczej trzeba zapytać współlokatorów czy aby to mieszkanie jest na pewno na sprzedaż. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meggi3klatka Re: Do sary 25.01.05, 13:12 Z tego co wiem, Catalina około Wielkanocy ruszy z drugą fazą Bernardyńskiej, więc tam będzie jeszcze wybór. Może dowiedz się w biurze sprzadaży o szczegółach. Ja od budimexu nie kupiłabym mieszkania za nic w świecie- po pierwsze przy samej ulicy, po drugie ile drzew muszą wyciąć- to po prostu groza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Do sary IP: *.plusgsm.pl 25.01.05, 22:12 To są pewne informacje? Szczerze powiedziawszy miałem nadzieję, że tej budowy nie uda im się ruszczyć. Zastanawialiście się jak dostali pozwolenie, skoro nie ma tam zadnej drogi dojazdowej? A po drugie co z droga pożarową, dotyczy to tez naszego budynku, szczególnie do mieszkań, które maja położenie od strony szklarni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXSW Re: Do sary IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 21.02.05, 21:49 sara - nie żartuj, przeczytaj wątek o IDZIKOWSKIEGO - nie porównuj rzeczy które w żaden sposób porównać się nie dadzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuptusek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 09:53 odpada zdecydowanie w pobliżu tj na ulicy idzikowskiego przebiega linia wysokiego napięcia 110 kV. Inwestycja znajduje się w bliskiej strefie od tej linii a więc w obszarze odddzialywania silnego pola elektromagnetycznego. Nie jest dobre mieszkanie w pobliżu takich wynalazków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek PBW w telewizji IP: *.aster.pl 07.02.05, 09:47 Wczoraj w TVN24 widziałem wizualizacje naszej inwestycji. I Szaroszyk coś tam mówił. A rzecz była o prowadzeniu biura projektowego w programie "Firma" ;-))) Czyżby się chwalili? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 06:22 Witam, Wlasnie dostalem koszt instalacji grzewczej w systemie Jaga i musze powiedziec, ze chyba ich poyebalo. Chca za to cudo ponad 6 tys zl!!! A mialo to kosztowac cos ok. 3 tys (tak zapewniala pani Olenka). Widze, ze Catalina kolejny raz robi ludziom wode z mozgu i zdzira jak sie da i na czym sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:25 A w jakim mieszkaniu c tyle policzyli? Jaki metraż? Ja mam 73,40 m2 i płacę 995 Euro- tak jak miało być, a nawet taniej, bo miało być 1000. Więc może masz ajkieś cuda i więcej niż musisz mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reporter Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.soft / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:24 Jesli chodzi o grzejniki to ja dostalem cena za grzejnik w pokoju dziennym ponad 1500 Euro - cena z kosmosu, a mialo byc tylko (lub az) 3500 zl. Wiec po wielu trudach i rozmowach z Developerem postanowilem wymienic wszystkie grzejniki na typy ktore mi odpowiadaly. Przyznam ze bylo ciezko ale wyszlo ze Catalina jest wmiare ugodowa i wszystko udalo sie zalatwic. Odpowiedz Link Zgłoś
zima00 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 28.02.05, 15:14 Z tymi grzejnikami to Catalina nas postawiła przed faktem dokonanym. Nie ogłosiła przetargu,aby wybrać najkorzystniejszego dla nas dostawcę,tylko wybrała nie wiadomo dlaczego JAGĘ i ceny dyktuje jak chce. Z tego co się orientuję to na rynku jest kilka firm konkurencyjnych. Co Wy na to sąsiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 28.02.05, 21:53 Jagę to Catalina montowała chyba już na Tagore'a. Wyższa półka ... Płacisz za Jage - masz Jagę. Nie płacisz - masz to, co w opisie technicznym. Ale nie masz tak, że nie masz grzejników ;-P I to nie jest fakt dokonany, ale raczej dobra współpraca dystrybutora Jagi i Cataliny. Możesz miec w łazience Duscholuxa, możesz mieć Kabi. A te grzejniki to i tak tylko 1% wartości mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Jocus powaliles mne na kolana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 22:01 swoja argumentacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Jocus powaliles mne na kolana IP: *.aster.pl 01.03.05, 16:35 Jakieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 DNI OTWARTE 02.03.05, 09:03 Podobno na kwiecień planowane są tak zwane dni otwarte podczas których bedzie można obejżeć swoje mieszkanie do tego czasu mają być juz założone okna. Chyba że sa osoby które swoje mieszkanko już widziały? Ja nie widziałam i juz nie moge się doczekać. Pozdrawiam Beti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolkaa KOSZMAR Z OKNAMI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 09:46 Jeśli macie mieszkania 51,7 m2 to dla waszego dobra radzę, abyście poprosili jedną z pań Budziak lub pana Winkiela o plan otwierania okien. Ja poprosiłam i już widzę, że zaczął się mój koszmar- bo okno w pokoju ma 180 cm i jest nie do otworzenia- i koszmarnie trudne do umycia. Mój sąsiad ma dokładnie taką samą sytuację. Oczywiście już napisaliśmy pisma w tej sprawie do Cataliny. Wam też to propnuję. Płacimy ogromne pieniądze więc niech nam nie wstawiają byle jakich okien, które pięknie wyglądają a nie dają się umyć. Proponuję i innym tez zerknąć na otwierlaność ich okien. Może problem dotyczy i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIMA00 Re: KOSZMAR Z OKNAMI IP: *.wsei.pl / 217.67.201.* 02.03.05, 10:35 Proszę napisz coś więcej o tych oknach,na czym polega ten koszmar,dlaczego nie będzie można umyć okien,czy nie otwerają się do środka ? Co można z tym zrobić,co proponuje Catalina. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia87 Re: KOSZMAR Z OKNAMI 10.03.05, 10:20 Zglaszam pytanie otwarte: co stanowi wieksza wartosc dodana - wyglad tafli okna? czy tez mozliwosc jego latwego umycia? Droga Jolu, Proponuje zapisac sie na kurs alpinistyczny. Bedziesz mogla z zewnatrz myc okna podwieszona na linie. Jesli masz lek wysokosci to moze zainteresuje Cie wynajecie firmy, ktora w podobny sposob umyje Ci te okna z zewnatrz. zawsze pozostaje jeszcze możliwość kupienia mieszkania na pradze polnoc, tam okno dzili sie na takie fajniutkie, malutkie witrazyki - 20/ 40 cm kazde - latwe do umycia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: KOSZMAR Z OKNAMI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 16:41 Nie wiem jakie okna są na pradze, ale myślę, że wolałbym czyste witrażyki niż brudne wielkie okna. Kwestia estetyki jak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robson Pytanie IP: *.u.mcnet.pl 14.03.05, 11:06 Witam, czy ktoś ostatnio podpisywał umowę z Cataliną? Chodzi mi o to czy wykrył tam jakieś zapisy które warto usunąć lub zmienić. I o co chodzi z indeksacją w umowie ? Czy to oznacza, że cena mieszkania jest "płynna" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Pytanie IP: *.aster.pl 15.03.05, 20:03 Ja chciałem podpisać ale szukam kredytu najpierw, bo mam z tym problem :-(. Umowa wydała się ok, a co do indeksacji to musisz wynegocjowac by indeksowali ci wpłaty a nie całość ceny- wtedy im więcej wpłacisz tym mniej podlega indeksacji. Ten zapis w takim układzie nie jest ok dla ciebie.No a cena jest płynna ale jak zapiszesz, ze wpłata a wpłacisz dużo na raz to już jest raczej "galaretka" niż płyn :-). No i odstępne przenegocjuj do 10%. Jeśli się kredytujesz to poproś też o krótsze terminy po odbiorze- tam jest do 3 miesięcy akt końcowy, ale 3 miesiące dłużej ubezpieczasz kredyt więc poproś o skrót do miesiąca. Poza tym umowa jest chyba ok- przynajmniej moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mzsra Re: Pytanie 18.03.05, 20:40 Kiedyś w GW był artykół, gdzie Catalina była chyba na 5-tym miejscu w rankingu pozycji w umowie niesprzyjających kupujacych, czyli w ścisłej czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: Pytanie 19.03.05, 00:10 mzsra napisał: > Kiedyś w GW był artykół, gdzie Catalina była chyba na 5-tym miejscu w rankingu > pozycji w umowie niesprzyjających kupujacych, czyli w ścisłej czołówce. ktoś? kogoś? gdzieś? kiedyś? komuś? ileś? za coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos No i co tam slychowac u was? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 16:59 Jak w temacie. Czy naprade nikt nie ma nic ciekawego do powiedzenia? Dajcie znac prosze sasiedzi co u was. Kolejne Swieta mijaja, moze nastepne spedzimy juz na swoim. Zycze Wesolych Swiat i Smacznego Jajeczka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: No i co tam slychowac u was? IP: *.met.pl / 217.153.134.* 25.03.05, 20:08 No wlasnie. Budowa rosnie jak burza. Ogladalem wczoraj. W kwietniu bedzie wiecha. Koncowka robot murowych. Pewnie wkrotce beda wstawiac okna. Czyli wszystko zgodnie z planem. Dlatego pelen optymizmu, również życze wszystkim (zwlaszcza sasiadom) Smacznego Jaja ! Sasiad Michal Odpowiedz Link Zgłoś
mzsra Re: No i co tam slychowac u was? 31.03.05, 21:20 > No wlasnie. Budowa rosnie jak burza. Ogladalem wczoraj. W kwietniu bedzie > wiecha. Koncowka robot murowych. Pewnie wkrotce beda wstawiac okna. Tak, też słyszałem. Okna są podobno już w produkcji i po tym weekendzie będą ustawiać rusztowania, poczynając od 5-tej klatki. Ale nie ma się co cieszyć. Nie oddadzą wcześnie - wykonawca jak nie musi ogrzewać, to nie odda przed terminem, jak ma podstawy do opóźnien harmonogramu (mrozy, etc.) to też je wykorzysta (zwykle tak bywa). Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: No i co tam slychowac u was? 04.04.05, 12:15 Witam To nie dokońca jest tak jak Ty piszesz ponieważ Catalina na budowe naszego bloku wzieła kredyt i z tego żródła finanasuje wszystko natomiast nasze wpłaty są zrogomadzona na r-ku powierniczym do którego Catalina nie ma dostepu dopiero po zakończeniu budowy i oddaniu lokali (co praktycznie pewnie w wiekszości przypadków ęedzie wiązało się z zapłatą reszty za mieszkanie przez lokatorów) a z tych naszych pieniazków dopiero Catalina spłaci swój kredyt. Dlatego im również zależy na jak najszybszym oddaniu inwestycji żeby jak najszybciej spłacić kredyt. Pozrawiam Beti Odpowiedz Link Zgłoś
mzsra Re: No i co tam slychowac u was? 10.04.05, 21:51 > również zależy na jak najszybszym oddaniu inwestycji (...) Tak, Catalinie. Ale inwestor nie= się wykonawca a ten ma opóżnienia, jak zresztą widać, i umowa nakłada na niego kary za opóźnienia. A my też mamy w aktach czynnik losowy, więc wykonawca, investor są kryci a poczakają lokatorzy. Bezpiecznie nie być optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marketing Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:09 Zapraszamy wszystkich, przyszłych mieszkańców Przy bernardyńskiej Wodzie do korzystania z naszych usług - www. warszawskaprzeprowadzka. com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:40 No no, mi tam kumple i rodzina meble przewioza :D Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_kros ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 22.04.05, 14:00 Witam wszystkich sąsiadów. Widzę, że cisza na forum, więc czas ruszyć i porozmawiać trochę o konkretach. Zaczynam od zmian instalacji. Zapewne są osoby, które coś zmieniały w instalacji. Jak dostałem podsumowanie kosztów, a zaznaczam, że zmiany naprawdę nie były wielkie to przyznam, że usiadłem sobie z wrażenia. Za kilka kontaktów policzyli sobie, jakbym im kazał wyburzać conajmniej dwie ściany i budować je ponownie. Czy ktoś próbował ruszać ten temat w Catalinie? Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 22.04.05, 15:07 Napisze tak: nie pan jeden usiadl z wrazenia, a sa tacy, ktorym przy tym spadly kapcie z nog:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: 217.11.152.* 22.04.05, 18:08 Powiem tak. Catalina niczym kompletnie nie różni się od pozostałych developerów. Jeśli myślicie inaczej, to się mocno zawiedziecie - tutaj przestroga dla tych, którzy zamierzają u nich kupić mieszkanie. Nie słuchajcie tych gruszek na wierzbie, które obiecują. Bzdury totalne. Mówią jedno - później i tak robią swoje. Ja dostałem za kilka punktów świetlnych prawie 2000 zł - podkreślam za kilka metrów dodatkowego kabla. Moje zmiany polegały tylko na przesunięciu o maks. metr danego punktu. Jestem w szoku. Mój kolega zapłacił 800 zł w Dom Development za wszystkie zmiany włącznie z przestawieniem ścianki. Przecież to powinno kosztować grosze na tym etapie budowy. Mieszkańcy powinni mieć szansę na zrobienie sobie dowolnych zmian, żeby później nie trzeba było jeszcze raz kuć ścian. Na to wszyscy liczyliśmy. Powiem tak, jestem bardzo zawiedziony. Za taką kwotę najmę gościa, który zrobi mi, co będę chciał i to z pocałowaniem ręki. Jeszcze chcą na nas zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: *.idea.pl 23.04.05, 00:35 Popieram sąsiada. Dział sprzedaży powinni rozgonić na cztery wiatry albo lepiej: wbic na pal i wystawić na Marszałkowskiej jako wzór niekomptencji. Jedyne w czym się nie mylą to chyba adres inwestycji i ilość klatek. Bo już nawet z policzeniem kondygnacji w budynku wystepują trudności. Ciekawe, że zarząd nic sobie z tego nie robi, mimo licznych ocen negatywnych. Podobne zdarzenia z poprzednich inwestycji każą sądzic, że jest to zamierzona polityka całej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:44 Mam dokladnie to samo. Policzyli sobie ponad 2 tys zl! To jest ku.. skandal!!! Cena wzieta z kosmosu. Nawet Pan Rafal od nich z biura, ktory sie zajmuje wszystkimi zmianami smial sie z tego i powiedzial, ze tego komentowac nie bedzie. Proponuje abysmy nie placili tych pieniedzy, skrzykneli sie jakos i napisali pismo do prezesa, zeby nas nie nabijali w butelke. Niech nikt im nie placi takich pieniedzy!!! Jesli to nie pomoze to proponuje naglosnic to zlodziejstwo gdzie tylko sie da! Moze wtedy sie opamietaja. Te zmiany tak naprawde to pewnie nic ich nie kosztowaly. Kazdy mieszkaniec cos tam zmienial. Wiec jesli od kazdego wezma 2 tys to sie zrobi niezla sumka. Co inni o tym sadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.05, 22:06 "Instalacja elektryczna to nowoczesna instalacja, bez puszek górnych (...) Standardowo mieszkania wyposażono w zespolony osprzęt elektryczny wysokiej jakości" - cytat ze strony Cataliny. Nowoczesne technologie, najwyższa jakość - to i cena z kosmosu. Developer wychodzi wyłącznie z założenia, że skoro m2 kosztuje ok. 5 kpln to 2 kpln za kilka gniazdek i metr przewodu jest w sam raz. Pozdrawiam Yaris Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 22.04.05, 22:12 Tyle że np przy Wyścigach były to gniazdka najtańsze. Ale ceny zmian były zbliżone do Waszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: *.idea.pl 23.04.05, 00:51 Kosztorys zmian elektrycznych jest bardzo enigmatyczny...Nie wiadomo tak naprawdę ile kosztuje puszka, metr przewodu czy gniazdko a ile "widzi mi się" Cataliny. Ciekawe, czy taka wycena jest zgodna z prawem? Ale jedno jest pewne, w pojedynke nikt z nas niczego nie załatwi. Czas poważnie pomysleć nad wspólnym działaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reporter Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 15:12 Witam Ja przyznam sie nie dostalem jeszcze wycen (czekam juz na nie 3 miesiace) za zmiany w instalacji elektrycznej i ukladzie scian, ale jak czytam wczesniejsze wypowiedzi to az sie boje ile beda kosztowaly. Popieram wspolna walke z wykonawco i ustalenie ile jch dokladnie kosztuja zmiany a nie branie cen z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 25.04.05, 12:03 Tako rzecze elektryk: Punkt odbioru energii - ok. 30 zl. za jeden punkt Wypust 2 RJ45 (gniazdo telefon - komputer) - 60 zl. wypust 1 RJ45 (telefon lub komputer ) - 60 zl. puszka teletechniczna - 10 zl. gniazdka - od 10 zl. wzwyz za sztuke Rachunek i wnioski jakie z tego wyplywaja sa oczywiste, prawda? pozdrawiam serdecznie. - maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: ZMIANY INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ IP: 195.8.101.* 25.04.05, 14:32 Witam sąsiadów; Mam ten sam problem z wyceną zmian w instalacji elektrycznej. Wyliczono mi 2 tys. zł prawie za nic. Gdy przyjrzałam się szczegółom to okazało się, że wliczono mi parę rzeczy, które są w standardzie (np. oświetlenie balkonu). Narazie nie podpisałam wyceny bo chcę by przedstawiono mi kosztorys szczegółowy i porównam z cenami rynkowymi. Też myślę, że trzeba coś z tym zrobić bo zaczyna się wyciąganie dodatkowych pieniędzy od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Niech nikt im nie placi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 18:41 Ludzie, niech nikt im nie placi! Naprawde proponuje abysmy sie skrzykneli przez forum i poszli do nich w grupie, ewentualnie wystosowali wspolnie podpisane pismo. W jednosci sila! Chca nas orznac i to na maxa. Jeszcze raz powtarzam - niech nikt im nie placi! A moze umowimy sie na jakies wspolne spotkanie i omowimy jak do nich uderzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXX Re: Niech nikt im nie placi! IP: 213.17.171.* 26.04.05, 14:33 Witam wszystkich Kurcze myślałam że problem dodatkowych kosztów dotyczy tylko mnie a tu sie okazuje że wszystkich. Z miesiąc temu podpisałam (a teraz zastanawiam sie czy słusznie) zgode na obciążenie kwota 3 tysi za zmiane aranżacji ścian. Kilka rzeczy faktycznie zmienilismy ale jeszcze przed wybudowaniem ich w środku naszego mieszkania. Oczywiście podpisałam tylko kwotę końcową ale jak dzwoniłam do Pana Rafała i chciałam precyzyjna informacje o poszczególnych kwotach tj.koszt cegły (na dodatkowe ścianki) koszt wybuzania tego co zostało juz zbudowane bo dostałam tylko inf.ile m3 to Pan Rafał powiedział mi ze niestety to sa takie same koszty co ponosi Catalina, są one wyszczególnione w umowię miedzy wykonawca a nimi i objete sa TAJEMNICĄ. Ja natomiast myślałam że nie mam wyjścia i dlatego podpisałam a o wycenie zmian elektyki jeszcze nie mam informacji ale spodziewam niestety podobnej kwoty. zreszta co tu duzo mówić za samą zmiane w planach doliczają 700,00. A co do płacenia to teraz i tak i m sie tego nie płaci tylko doliczaja do ceny ostatecznej za mieszkanie i ostatniej raty. Póki jeszcze mozna co kolwiek zrobic z kosztami amian elektryki to jak najbardziej też jestem zainteresowana wspólnym spotkaniem i próbą ustalenia wspólnej taktyki. Zaczynam sie obawiać ze im blizej końca budowy tym bardziej bede czuła sie rozczarowana. Blok który stanie obok bedzie miał dwu poziomowy garaż i wcześniaj jak chciałam kupić garaż w naszym budynku to Pan Budziak mówił ze nie ma pośpiechu w drugim budynku beda tańsze bo bedzie ich tam więcej a jak m-c temu byłam tam o to pytac to Pani Budziak powiedziała ceny są takie same bo bardzo duże zainteresowanie jest to dlaczego miałyby być niższe. No cóz mam jednak nadzieje ze jednak im wszystkie nie zejdą i nawet nie dlatego ze mam ochotę na tańsze tylko tak dla zasady, żeby zostali zmuszeni do obniżenia cen albo sprzedaży ich w cenie mieszkania żeby zachecić do kupna mieszkań w dtugim budynku. Pozdrawiam sasiadów. xxxxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIMA00 Re: Niech nikt im nie placi! IP: *.wsei.pl / 217.67.201.* 26.04.05, 14:51 Jasne,popieream protest.Płacimy ogromne pieniądze i ciągle jeszcze chcą na nas zarabiać.Jest to oburzające jak Catalina na wszystkim chce zarabiać.Próbowałam zamienić grzejniki na podłogowe.Catalina wybrała dostawcę grzejników takiego na którym najwięcej zarobi.Grzejniki które chcieli mi sprzedać wyceniali jeszcze według własnej wyceny nie po kosztach dostawcy.Okazuje się,że Catalina mocno przesadza,czyżby to była ich ostatnia inwestycja i nie zależy im na opinni????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:59 Nie wiem jak Wy ale mi sie wydaje, ze cos tempo na naszej budowie siadlo. Bylem tam ostatnio i jakos tak niewiele sie dzieje. Malo ludzie, maly ruch na budowie. A jakie wasze wrazenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.idea.pl 05.05.05, 00:03 Też odniosłem takie wrażenie. W poniedziałek już ich nie było przed 17-stą. Ale w zasadzie zostało im tylko wykończenie. Wyraziliście zgodę na kosztorys zmian elektryki? Ja dalej się zastanawiam, czy nie warto prywatnie załatwić te kilka kontaktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 00:10 Eeee no bez przesady z tym poniedzialkiem - w koncu ten dlugi weekend mogl im troche popsuc szyki. Mi generalnie chodzi, ze mam wrazenie ze tempo siadlo. Ja nie wyrazilem jeszcze zmian co do elektryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 10:31 Może dlatego, że została im najmniej spektakularna częśc roboty - mury już stoją, ocieplenia przybyło, pojawiły się oka, a więc bez przesady, coś tam dłubią. Do tego dochodzą jeszcze prace we wnętrzach, a tego z ulicy już nie widać. Nie jest więc chyba aż tak źle ;-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 05.05.05, 12:13 Gość portalu: Laczos napisał(a): > Ja nie wyrazilem jeszcze zmian co do elektryki. jak robiłem zmiany w elektryce i aranzacji w styczniu to wszystko było do zaakceptowania, cena także ;-) W moim mieszkaniu kładą juz tynki wewnętrzne ;-) Po zaakceptowaniu zmian było to jedno z pierwszych okablowanych mieszkań w klatce. IMHO w miare zbliżania sie terminów odbiorów na forum pojawią się pytania o to dlaczego sąsiad odbiera mieszkanie miesiąc wcześniej ode mnie ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:07 A kiedy bedziemy mogli wejsc do naszych mieszkan? Wie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.05.05, 19:00 Nasz bloczek otrzymał już pierwsze płyty piaskowca na fronotwej elewacji klatek II i IV - nawet ładnie to wygląda :-)) Wydaje mi się również, że zdecydowana większość mieszkań jest już otynkowana. Generalnie patrząc od frontu budowa pędzi aż miło, gorzej jest natomiast od strony topoli - poza V klatką, pozostałe nie mają nawet okien. A jak tam z wizytami z mieszkaniach, dostał się już ktoś do środka??? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.11.152.* 23.05.05, 16:21 Widziałem naprawdę ładnie wyglądający piaskowiec położony na całej inwestycji w Rezydencji Renoir przy Rosoła. Tam widać, że to piaskowiec - elegancki w kolorze piaskowym. Ten nasz wygląda jak słaba reprodukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:43 Rezydencja Renoir to chyba jednak nie ta liga cenowa. Natomiast widziałem już kilka znacznie gorszych elewacji wykonanych z płyt piaskowca. Zaczekajmy z ocenami aż ułożą całość. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 18:46 Ja tez uwazam ze piaskowiec wyglada super. Od strony kanalku budynek bedzie extra - wiem to juz teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 wycena zmian w planach miszkania i elektryki 13.05.05, 16:50 Moi drodzy sąsiedzi Prosze napiszcie czy komu kolwiek udało się dokonać jakich kolwiek zmian w czym kolwiek za co by Catalina nie policzyłaby jakiejś opłaty. Dlaczego pytam? Ponieważ przypominam sobie, że na poczatku jak były prowadzone rozmowy z Cataliną o mozliwości kupienia mieszkania to Pani Ola twierdziła, że oczywiście można dokonać wzselkich zmian bez opłat i jakoś mi to nie pasuje do tego co jest obecnie. Rozumiem opłate za zmiany w projekcie ale resztę????? Ja jeszcze nie mam wyceny elektryki narazie podpisałam akceptację zmienionego planu ale oczekuje że bedzie jakieś sensowne wyliczenie ile wiecej kabli bedzie zużyte ile więcej kontaktów i tylko symboliczna dopłata. Wielu moich znajomych za zmiany nic nie płaciło ani ścian ani elektryki podobno standardem teraz jest, że jest to wliczone w cene mieszkania a z kolej inni np.około 50,00 za gnieazdko dodatkowe, z kolej ktoś mi powiedział że po odbiorze mieszkania wzioł ekipę do 70 m2 i zmienił 70% instalacji elektrycznej co wiązało sie z kuciem ścian i zapłacił 850,00 zł. Nie wiem co wy na to? A co z osobami które wachały się z akceptacją wyceny czy jednak się zgodziły? A może ktoś juz zwiedzał swoje nowe mieszkanko i chce podzielić się swoimi wrażeniami? Pozdrawiam Wszystkich miłych sąsiadów i miłe sąsiadki ;-)) Beti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.05, 20:09 Każda inwestycja rządzi się swoimi prawami. Ja np. kupując mieszkanie 4 lata temu, wchodziłem w inwestycję na etapie konstrukcji nośnej budynku i wszelkie zmiany w układzie ścianek działowych nic mnie nie kosztowały, podobnie elektryka, pod warunkiem jednak, że zmieściłem się w standardowym limicie punktów elekt. Każdy ponad ilość standardową kosztował wtedy 50 pln + VAT. Gdybym jednak chciał coś zmieć po ustawieniu ścianek, okablowaniu albo co gorsza otynkowaniu mieszkania, to nawet tam buliłbym jak za zboże. Z tego też względu trduno się teraz dziwić Catalinie. Z tego co widziałem dzisiaj na budowie wszystkie (?) mieszkania mają już instalacje, a znaczna część jest już otynkowana (we wnętrzu, bo na zewnątrz tynki ma tylko V-klatka)- w takim wypadku rewolucja w elektryce może kosztować sporo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki 17.05.05, 14:06 Do Yarisa - tylez ciekawy glos w dyskusji, co nieprawdziwy:) Ja kupilam mieszkanie na etapie nawet jeszcze nie dziury w ziemi i zglaszalam wszystkie uwagi terminowo - drakonskie ceny za zmiany w elektryce nie sa wiec zwiazane z terminem zgloszenia. Kto ma ochote - ten placi. Ja podziekowalam. - maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 14:57 Nie pisałem o tej inwestycji, ale ogólnie - każdy developer ma inne podejście do tematu (od tych słów z resztą zaczynał się mój poprzedni post). Jeżeli w PBW Catalina życzy sobie za zmiany wielkich piędzy to ich prawo - jeżeli obiecywali że będzie inaczej (np. za darmo) - to nieładnie kręcą, jeżeli napisali w umowie, że nie trzeba dopłacać - to nie płacić i żądać wykonania zmian. Nietety na tym polega dziki, wolny rynek. Z resztą czy cena jest za wysoka to kwestia mocno subiektywna, założę się, że nabywcy stukilkudziesięciometrowych apartamentów nawet tego nie odczują w portfelu. Natomiast co do rzekomej nieprawdziwosci moich doświadczeń z INNYM developerem kilka lat temu, to chyba tylko przejęzyczenie ;-)) A co poza tym słychać u "Bernardynów", bo jakoś cicho tu ?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki 17.05.05, 15:06 > Z resztą czy cena jest za wysoka to kwestia mocno subiektywna, założę się, że > nabywcy stukilkudziesięciometrowych apartamentów nawet tego nie odczują w > portfelu. Apartamenty ma moze Skanska - z basenem, sauna, mozliwoscia zakupu "pod klucz" itp. - tam jednak obowiazuja inne reguly. Nie wyglupiajmy sie, przy Bernardynskiej bedzie po prostu szesciopietrowy budynek o nieco podwyzszonym standardzie, no ale w Polsce to jest juz apartamentowiec - to zawsze mile łechce ludzka proznosc ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 15:28 Ależ się słówek czepiamy.... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki 17.05.05, 15:35 taka skaza zawodowa;) Pozdrawiam:) maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 16:58 No to zapraszam Cie do obejrzenia aprtamentowca Skanskiej na ulicy Zwyciezcow na Saskiej Kepie i porozmawiania z mieszkancami tej inwestycji. Mnostwo narzekan i na dole sklepy. Jakosc wykonania tragiczna, zreszta sam budynek tez niespecjalny. jak Ci to nie wystarczy to pojedz na "super prestizowe, strzezone" osiedle Borki w Wawrze - tez Skanskiej. Tez "super" standarcik. To sa dopiero apartamentowce ;)))). To, ze PBW nie ma basenu czy sauny to akurat dobrze - ja osobiscie nie mialbym ochoty placic za utrzymanie takich "atrakcji". Co do reszty - porownujac standard PBW do standardu innych deweloperow to ten budynek rzeczywiscie bedzie apartamentowcem. Chcesz wiedziec dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: 217.11.152.* 17.05.05, 17:23 Akurat całkowicie zgadam się z maalgo. Ja tez kupowalem mieszkanie, kiedy spokojnie mozna bylo wprowadzic zmiany, tez mnie zapewniano wręcz ze Catalina nie bedzie sobie liczyla za dodanie 1 kontaktu. Male zmiany w aranzacji scian (typu przesunięcie scianki o 10 cm) tez mialy byc bezplatne i co? Powiem tak - nie lubie być robiony w balona, jesli p. Ola zapewnia mnie 100 tys razy ze do tego i tego dnia nalezy zglosic zmiany, za które nie ponosze zadnych kosztow, bo budowa jest w fazie zerowej to przyjmuje to za fakt. Catalina uważa się za prestiżową firmę z profesjonalną obsługą, ale daleko jej do takiej. Lepiej wyszliby, gdyby od razu konkretnie informowali klienta, że wszelkie dokonane zmiany będą wycenione i następnie nam przedstawione do akceptacji. A nie..jak teraz. Niezadowolonych jest więcej, jak widzę..Jak można opowiadać takie bzdury klientom. Kilka dni temu byłem w biurze w sprawie zmian i przypadkiem byłem świadkiem rozmowy, jak handlowiec informował potencjalnego klienta, że jest jeden poziom garaży. Ludzie!!! I to ma być profesjonalna obsługa...!! Niech nie obiecują rzeczy, z których się nie potrafią wywiązać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laczos Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:40 Stary co Ty bredzisz??? Przeciez ja tez uwazam, ze Catalina pograla bardzo nie fair w stosunku do nas. Ale przeciez nie na to odpisywalem. Tylko na jej kasliwe uwagi o standardzie PBW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.05, 18:47 Może te zapewnienia i obietnice należało zapisać w umowie, przedwstępnej albo dodatkowej, dotyczącej tylko przeróbek w lokalu. Wtedy nie byłoby problemu. Niestety developerzy to już takie czarusie, ale jak przychodzi do kasy to nie ma litości. Trochę to niepoważne, fakt, ale w takim już kraju żyjemy ;-/ Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki IP: 217.11.152.* 18.05.05, 10:01 Oczywiście, że chciałem na to umowę, ale tak naprawdę zapewniam Was, nie jest to takie proste, jak się wydaje. Załącznika technicznego nie ma możliwości zmienić, jest jeden dla wszystkich. W praktyce trudno o taki zapis. Nie ma co ciągnąć tematu, po prostu jestem bardzo rozczarowany pogrywaniem Cataliny. Nie będę jej polecać znajomym - to najgorsza dla nich reklama. O wszystko teraz z nimi trzeba się szarpać. I wypominać, o czym zapewniali klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: wycena zmian w planach miszkania i elektryki 18.05.05, 10:26 Wyjdzie i LEPIEJ i taniej jak zmiany zrobicie sami. Niestety mówię to po przeżyciu tego samego co i Wy. U nas (Wyścigowa) także developer obiecywał zmiany gratis albo za maksimum kilkaset złotych... zapłaciliśmy prawie 3000zł - dodaliśmy pierdoły które jak nas uświadomili wykonawcy mogliśmy sami zrobić za 200-500zł zależnie od użytego osprzętu. W aktach notarialnych mamy fitnes, przedszkole, instalację RTV,... tak mamy je w aktach bo trudno je zauważyć w realnym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Murzyn do zzroberta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 19:20 A ciebie to ja juz zupelnie nie rozumiem. Raz mowisz, ze jestes zadowolony z Cataliny, raz ze sa nieslowni i oszukuja. Zdecyduj sie na cos! To jak to w koncu jest u Ciebie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: do zzroberta 18.05.05, 19:55 Jak by Ci odpowiedzieć w miarę krótko a w miarę czytelnie i wyczerpująco: Kupiłem mieszkanie które jest znaczaco lepsze od JWC i innych tanich w miejscu które mi odpowiada więc jestem zadowolony z tej części inwestycji. Przez ostatnie kilka lat słyszałem o wielu "wpadkach" developerów i widziałem niektóre z nich - udało nam się ich uniknąć więc jestem zadowolony. Mając do wyboru w tej cenie mieszkania niestety nie widzę innego wyboru - inni robią jeszcze większe kombinacje kosztem kupujących. Catalina nie jest święta - byli na wysokiej pozycji niechlubnej listy firm stosujących klauzule niedozwolone, ale budują co na naszym dzikim rynku jest zaletą ;) Za to nie jestem zadowolony z działań a głównie zaniechań Cataliny względem wspólnoty mieszkaniowej objawiających się głównie brakiem napraw gwarancyjnych, unikaniem kontaktu z przedstawicielami wspólnoty w celu wyjaśnienia faktycznego stanu nieruchomości. Nie jestem zadowolony z tego że po prawie 2 latach od zgłoszenia wad nadal nie mamy naprawionych usterek a developer się miga - czyżby czekał na upłynięcie terminów? Nie jestem zadowolony że grzyb usunięto dopiero po podaniu w tym wątku zdjęć jasno i niezaprzeczalnie go prezentujących przyszłym klientom developera. Nie jestem zadowolony że pracownicy Cataliny zaprzeczali faktom nawet na tym forum i działa na nich głównie by nie powiedzieć wyłącznie presja mediów. Nie jestem zadowolony z tego że zostawiono nas z problemem lokali użytkowych choć mieliśmy w aktach notarialnych standard fitnesu i miniprzedszkola. Zapłaciliśmy za to czego nie otrzymaliśmy więc nie jestem zadowolony. To wszystko nie najlepiej wróży także Waszej inwestycji. Choć pamiętając o wszystkich faktach i znając sytuację na rynku nie widzę za dużej alternatywy dla kupujących do których także się zaliczałem i nadal zaliczam. Sam nadal szukam nieruchomości i co bym nie robił wciąż wracam do tych budowanych przez Catalinę tak z powodu lokalizacji jak i tego że lepsze znane zło od nieznanego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Nie rozumiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 17:07 Moi drodzy sąsiedzi! Totalnie Was nie rozumiem. Tylko czytam o waszym ciągłym niezadowoleniu, zawiedzeniu itd. Skoro tak bardzo Wam się nie podoba, to odstąpcie swoje umowy innym i kupcie mieszkania gdzie indziej. Skoro kupiliście tak wcześnie to pewnie za dobre pieniądze i w USD- dziś jeszcze na tym zarobicie i kupicie coś co Was uszczęśliwi. Po co mieszkac gdzieś gdzie już przed wstawieniem okien jesteście nieszczęśliwi. WIadomo, że przerabianie kosztuje. Jak przeniosłam ściany to odstałam wycenę, a jak tylko zmieniłam miejsca kontaktów to zapłaciłam tylko za rysunek i nie wierze by komuś policzono za coś, czego nie zrobił- a jeżeli powołujesz się na rozmowę ze swoim sprzedawcą to pewnie nie dogadałes o jakie zmiany ci chodzi- bo ja kupiłam jako jedna z pierwszych i miałam od poczatku jasność- za zmiany nie, za dodatki tak! Z jakiej racji Ty miałbyś to dostać za friko miły sąsiedzie!!! I piszesz np ze słyszłąeś jak informują o jednym poziomie garażu- coś niedosłyszysz a mówisz. NIE WIERZĘ aby sprzedawca mówił, że jest jeden poziom, bo gołym okiem dziś widac dwa. Ludzie!!!!!!!! Jak macie mieć cały czas pretensje to idżcie gdzie indziej, sprzedajcie te mieszkania! Widziałam kilka bardzo zadowolonych osób które odwiedzały biuro i takich sąsiadów poproszę! A reszcie dziękuję albo prosze bardzo aby się uspokoili! :-) Najpierw czegoś nie dogadacie a potem tylko oczekujecie. Czy Wy nie wiecie, że jak ktoś jest miły to ma milsze życie. I jak wydałes majątek a go sobie zalejesz stertą złego nastroju to nic dobrego z tego nie wyjdzie- zapewniam Cię już dziś. Proponuję więcej uśmiechu i zrozumienia wszystkim drogim sąsiadom! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: Nie rozumiem! 24.05.05, 18:12 A w której to klatce będą nam sąsiadować tak miłe Kobiet(-k)i? ;-))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Re: Nie rozumiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:35 w III, a sąsiad z której pyta? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Nie rozumiem! IP: 217.11.152.* 25.05.05, 16:29 Chyba jednak odezwała się kobietka-pracownik z salonu a nie z III klatki. Witamy na forum Catalinę, hehe...tak wzburzona może być tylko nasza p.Ola, która namiętnie czyta od dawna to forum, zresztą przyznając się do tego klientom. No więc po pierwsze - jeśli jesteś naszą sąsiadką jak twierdzisz, wiedziałabyś, że nikt nie zarobił na mieszkaniach w USD, bo w umowie jest zapis o minimalnej wartości rozliczenia USD. Chyba, że masz indywidualne warunki z Cataliną i Ciebie ten zapis nie obowiązuje. Jeśli zmieniłaś miejsca kontaktów to skąd wiesz, że za nie nie zapłaciłaś, skoro Catalina zastrzegła sobie podawanie szczegółowych kosztów i mieszkańcy dostali tylko ogólne rozliczenie kosztów z jedną stawką. A informację o garażu jednopoziomowym słyszałem na własne uszy i uwierz mi droga kobietko, byłem bardziej zaskoczony niż Ty. Nie mam powodu podawać nieprawdziwych informacji, szczególnie że będę tam mieszkał. Po to jest to forum, żeby wymienić info i otworzyć oczy również potencjalnym klientom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Re: Nie rozumiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 14:52 Drogi Piotrze, zapewniam Cię, że nie tylko nie jestem panią Olą, ale także nie jestem pracownikiem sprzedaży. Jesli wydaje Ci się, że projektu może bronić tylko sprzedawca to tym bardziej radzę, zrezygnuj już dziś z mieszkania w tym budynku. Nie mam pojęcia co czytuje Pani Ola- tym bardziej namiętnie- ale gratuluję dobitnej znajomości z doracą- na pewno się przydaje! O rozliczeniach wiem, dokładnie wynosi ono 3,85 ale jesli wpłaciłeś wczesniej lub w USD to nie masz problemu. Gdybyś był tak bardzo rozeznany wprowadziłbyś sobie z umowie zapis, że możesz wpłacać w USD i problemu by nie było. O ile płaciłes w USD oczywiście. A nawet dziś mieszkanie kupione w USD po kursie 3,85 jest w bardzo dobrej cenie biorąc pod uwagę fakt, że mieszkania w ciągu roku skoczyły o 15% mój drogi, doinformowany sąsiedzie. A w rozliczeniach czytaj za co płacisz- nie ma tam stawek ale jest dokładnie wypunktowane za co się płaci- więc nie rozumiem Twojego problemu. Co do kwestii garażu wypowiedziałam się już chyba jasno, nie zamierzam kontynuować wymiany piłeczki- strata czasu i energii. A oczy otwierać, hmm... znowu proponuję kozetkę i zmianę mieszkania na inne. Pozdrawiam Cię ciepło miły sąsiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zima00 Re: Nie rozumiem! IP: *.wsei.pl / *.wsei.pl 06.06.05, 10:24 Beznadziejna wypowiedz! Kobieto opamietaj się i lepij nic nie pisz Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.budziak Re: Nie rozumiem! 02.06.05, 22:38 Szanowni Klienci, chętnie podyskutuję z Wami w salonie sprzedaży wiedząc z kim rozmawiam, a nie na forum z pseudonimami. Nie kupiłam mieszkania w PBW, szkoda:-( i nie jestem nikim innym na forum, piszę tu pierwszy raz. Bardzo chętnie porozmawiam z Piotrem, o ile się ujawni, a forum czytam sporadycznie, a nie namiętnie. Oczywiście domyślam się, kto jest kim, ale to chyba nie ma znaczenia. Zapraszam do biura. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Nie rozumiem! IP: 217.11.152.* 03.06.05, 18:12 Witamy. Jednak miałem rację..:) Uderz w stół a nożyce się odezwą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa co nowego? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.05, 18:28 Proponuje przeszlosc oddzielic gruba kreska :)) i dalej wymieniac sie informacjami - szkoda, zebysmy tego zaprzestali z powodu jakichs nieporozumien. A ze watek spada i spada - podciagam go do gory. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Re: co nowego? IP: *.aster.pl 12.06.05, 15:53 Witam sąsiadów, wiecie czego sie dowiedziałam? Tym razem to dobra wiadomośc dla tych, którzy mają kredyt na mieszkanie. Nie płaci sie juz za wpis hipoteki do naszych ksiąg wieczystych. Warunkiem jest jednak złożenie tego wpisu u notariusza, bo jak sie idzie samemu to sad wyciaga kaskę. No i jeszcze jedno- na oswiadczeniu banku do wpisu musi byc napisane, że jest to kredyt na mieszknaie na rynku pierwotnym. Jak nie ma takiego zapisu to tez sie płaci. Więc musi byc zapis, hipoteka wpisana juz w akcie końcowym i kilka tysiecy z kieszeni. Fajna wiadomość. Wielu z Was ma kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
maalgo Re: co nowego? 13.06.05, 12:36 Przelamuje cisze na forum. Tez mam kredyt, ale nie mam bladego pojecia czy jest tam adnotacja o rynku pierwotnym - sprawdze. Pozdrowienia dla sasiadki z tej samej klatki:)) - maalgo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: co nowego? IP: 213.17.171.* 14.06.05, 08:24 Witam. Juz dawno nie byłam na budowie ale dzisiaj przejeżdżałam i wpadło mi do głowy takie pytanie na które może ktoś z Was zna odpowiedź. Klatki 1,3,5 są ocieplane styropianem a klatki 2 i 4 czymś ciemny na co kładziony jest piaskowiec. Co to jest za materiał budowlany? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: co nowego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:52 Wełna mineralna obita z jednej strony czymś papo-podobnym (to ciemne). Układają to chyba nawet w dwóch warstwach a więc dość grubo. Wełna to "pełnowartościowy" materiał izolacyjny. Wiele budynków ma ocieplenia tylko z wełny, a powyżej 7 czy 8 piętra ocieplenia z wełny są standardem, bo na wyższych kondygnacjach nie można uzywać styropianiu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: co nowego? IP: 213.17.171.* 15.06.05, 13:12 Dziękuję za odpowiedź ;-))) i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Nie rozumiem! IP: *.aster.pl 25.05.05, 22:06 Gość portalu: Kobiet(-k)a napisał(a): > w III, a sąsiad z której pyta? :-))) jakby sąsiadka poczytała wątek od początku, to by sie wyjaśniło ;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Nie rozumiem! IP: *.idea.pl 25.05.05, 23:56 A ja bardzo chętnie poznam opinie innych sąsiadów, również te negatywne. Zachwycać się bedziemy, jak naprawdę bedzie czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimaoo Re: Nie rozumiem! IP: *.wsei.pl / *.wsei.pl 25.05.05, 15:49 Kobieto! Czego Ty nie rozumiesz,ludzi którzy mają racje.Jakim prawem piszesz,że dziękujesz tym którzy narzekają,każdy ma do tego prawo jeśli czuje się pokrzywdzony,do tego służą fora.Jeśli komuś to się nie podoba niech nie czyta. Wywody te są bardzo sugestywne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Re: Nie rozumiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 16:22 Fakt, sugestywne sa Twoje wywody pod tytułem: wydałem (lub - łam) mase kasy i jestem nieszczęśliwa, DAJCIE mi bo mi się od życia nalezy, bo wydałam kasę. Śmierdzi ala dorobkiewicz! Dalej sugeruję spacer pod nowym, ślicznym naszym budynkiem i chwilka uniesień zachwytu- będzie Ci milej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimaoo Re: Nie rozumiem! IP: *.wsei.pl / *.wsei.pl 27.05.05, 13:41 -,dorobkiewicz może i tak,ale nie kosztem innych. -, i radziłbym częściej się myć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Re: Nie rozumiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 14:54 Zbyt niski ten poziom dyskusji, więc dalej w niego nie wchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobiet(-k)a Re: Nie rozumiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 16:26 A ponarzekaj sobie najlepiej u terapeuty- jego gabinet służy do tego a nie forum. Tu się dyskutuje, a nie narzeka, ale drogi sąsiad (lub sąsiadka) raczyli o tym zapomnieć. Być może dlatego, ze za to dużo nie zapłacili :-)))))a może znowu coś źle zrozumieli :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapominajka klatka 1 IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 25.05.05, 23:29 Szukam sąsiadów z klatki pierwszej. Jest tu ktos taki? mamy ładny taras na dole - wśród drzew - zielono, miło i zacisznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: klatka 1 IP: *.aster.pl 27.05.05, 21:04 w tym roku czujemy się zaproszeni na grilla wirtualnego, ale w przyszłym to bardziej realnie ;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachunek powiern.. Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.05, 07:03 Rachunek powierniczy czy zastrzeżony? Catalina na swoim WWW podkreśla że dla inwestycji prowadzony jest rachunek powierniczy, ale w formie rachunku zastrzeżonego. Różnica w sumie niewielka i na obecnym etapie inwestycji ryzyko niewysokie, ale dla ciekawych załączam artykuł z Rzeczpospolitej. Rachunek zastrzeżony Mamy rachunek powierniczy - ogłasza deweloper i jest to dla niego najlepsza reklama. Tymczasem chodzi tu o rachunek zastrzeżony. Zwiększa on bezpieczeństwo klienta, ale przede wszystkim chroni interes banku Nasza czytelniczka po powrocie z USA postanowiła kupić mieszkanie. Wybrała inwestycję u dewelopera, który proponuje wpłaty na rachunek powierniczy. W rozmowie z deweloperem poprosiła o udostępnienie przynajmniej niektórych przepisów zawartych w umowie dewelopera z bankiem. Uznała bowiem, że skoro ma wpłacać na rachunek dewelopera w banku, powinna wiedzieć, jak bezpieczne będą tam jej pieniądze. Umowy dewelopera z bankiem nie udostępniono jej, ale dowiedziała się, że pieniądze, które wpłacać będzie na rachunek, nie będą tak chronione, jak przewidują to przepisy prawa bankowego o rachunku powierniczym. Rachunek powierniczy Według prawa bankowego rachunek powierniczy to taki, na którym gromadzone są pieniądze powierzone posiadaczowi rachunku przez osobę trzecią na podstawie odrębnej umowy. Umowę rachunku powierniczego zawierają bank i posiadacz rachunku, czyli powiernik. Umowa określa warunki, jakie powinny być spełnione, aby pieniądze zgromadzone na rachunku mogły być wypłacone posiadaczowi rachunku lub aby jego dyspozycje co do wykorzystania tych środków mogły być zrealizowane. W razie ogłoszenia upadłości posiadacza rachunku powierniczego pieniądze z tego rachunku podlegają wyłączeniu z masy upadłości. W przypadku śmierci posiadacza rachunku powierniczego nie wchodzą do masy spadkowej. Nie podlegają też zajęciu, gdy zostaje wszczęte postępowanie egzekucyjne przeciwko posiadaczowi rachunku powierniczego. Nasza czytelniczka zauważyła, że np. w razie upadłości dewelopera pieniądze zgromadzone na rachunku mógłby przejąć bank. Rachunek zastrzeżony Czy faktycznie deweloper proponuje mi wpłaty na rachunek powierniczy - pyta czytelniczka. - To nie jest rachunek powierniczy, ale zastrzeżony - wyjaśnia dyrektor Krzysztof Czerkas z BRE Banku Hipotecznego. W finansowaniu budownictwa mieszkaniowego funkcjonują różne typy rachunków. Możemy wyróżnić rachunki powiernicze i zastrzeżone. Dyrektor Czerkas uważa, że pieniądze klienta są na tym rachunku też dobrze chronione, i wylicza dlaczego: > Inwestycja jest finansowana kredytem bankowym, a wpłacane przez przyszłego nabywcę środki zabezpieczają spłatę kredytu. Gdyby klient spóźnił się z wpłatą > bank i tak gwarantuje płynność finansową inwestycji,co oznacza, że wykonawca będzie miał zapłacone za wykonane prace na budowie. > Bank kontroluje, czy wykonanie robót jest zgodne z harmonogramem, a wydatki dewelopera faktycznie ponoszone na wskazaną inwestycję. Na ogół kredytowanie wiąże się z powołaniem dla tej inwestycji tzw. spółki celowej. Ogranicza to możliwość obciążenia jej ryzykiem innych operacji prowadzonych przez dewelopera. Ta spółka nie może wydać pieniędzy np. na dokończenie innej inwestycji. Zdaniem Krzysztofa Czerkasa taki system finansowania nie stwarza dużego zagrożenia utraty pieniędzy przez przyszłego nabywcę mieszkania. - I tak jest postęp w porównaniu z wolną amerykanką z początku lat dziewięćdziesiątych - podkreśla. Odpowiedz Link Zgłoś