Dodaj do ulubionych

Z czego budować dom ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 16:08
Witam serdecznie!
Będe zaczynał budowę domu jednorodzinnego na wiosnę ale jeszcze nie
zdecydowałem jakiego materiału użyć. Proszę o pomoc.Pozdr
Obserwuj wątek
    • przemasboss Re: Z czego budować dom ? 03.05.11, 21:09
      A może bloczki z Xelli. Wejdź na stronkę i poczytaj www.xella.pl/html/pol/pl/index.php. Dla tych co mają taki sam problem radzę udać się na akcję tej firmy "Akademia Murowania".
      • robsonos Re: Z czego budować dom ? 11.05.11, 10:42
        Ytong to dobry wybór. Warto też zajrzeć do sklepu internetowego xella, bo oprócz bloczków można tam dostać także akcesoria i zaprawy. A kupno w jednym miejscu, to oszczędność na transporcie.
    • Gość: Maniek Re: Z czego budować dom ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 14:59
      Ja bym budował/stawiał tylko i wyłącznie z bala drewnianego.Pięknie,energooszczędnie i tanio.Firm nie polecam jak przedmówcy ,bo nie robię kryptoreklamy (notabene zabronionej)
    • Gość: fux Re: Z czego budować dom ? IP: *.opera-mini.net 15.08.11, 12:29
      Porotherm profi. cieplo i energooszczednie.
    • calibra551 Re: Z czego budować dom ? 17.08.11, 21:06
      jesli ktos chce budowac cieply i energooszczedny dom to trzeba sie wykazac rozeznaniem w temacie bo nie kazde polaczenie materialow daje dobre wyjscie .po postawieniu domu i wykonczeniu nie mamy juz wgladu w kazda warstwe budynku a pozornie wydaje sie ze jest ok, zwlaszcza jesli chodzi o sezon grzewczy.przedewszystkim ma znaczenie oddychanie scian ,grubosc ocieplenia na poddaszu i wentylacja gdzie bardzo duzo traci sie energji oraz szereg drobiazgow np. mostki termiczne,rodzaj okien ,drzwi itp.po prostu sa miejsca gdzie mozna zaoszczedzic a sa takie gdzie nie mozna.nie przemyslane urzycie materialow to wiekszy koszt utrzymania domu.
      • alekspri Re: Z czego budować dom ? 05.01.16, 13:49
        calibra551 napisał:

> jesli ktos chce budowac cieply i energooszczedny dom to trzeba sie wykazac roze
        > znaniem w temacie bo nie kazde polaczenie materialow daje dobre wyjscie .po pos
        > tawieniu domu i wykonczeniu nie mamy juz wgladu w kazda warstwe budynku a pozor
        > nie wydaje sie ze jest ok, zwlaszcza jesli chodzi o sezon grzewczy.przedewszyst
        > kim ma znaczenie oddychanie scian ,grubosc ocieplenia na poddaszu i wentylacja
        > gdzie bardzo duzo traci sie energji oraz szereg drobiazgow np. mostki termiczn
        > e,rodzaj okien ,drzwi itp.po prostu sa miejsca gdzie mozna zaoszczedzic a sa ta
        > kie gdzie nie mozna.nie przemyslane urzycie materialow to wiekszy koszt utrzym
        > ania domu.

A jeśli chodzi o materiały z jakich powstać ma dom, drewno, beton itp to radzę skontaktowac się z laboratorium budowalne Ag-Cel są specjalistami w zakresie materiałów budowlanych. A jakość betonu, czy drewna ma ogromne znaczenie przy budowie domu. Podobnie jak nadzór inwestorski - też oferują.
    • cromwellmajster Re: Z czego budować dom ? 18.08.11, 13:33
      najlepiej cegła w połączeniu z drewnem , unikaj plastików, szczególnie w oknach
    • Gość: mniana Re: Z czego budować dom ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.12, 16:14
      polecam zainteresować się prefabrykatami. Tutaj mozna pocztać więcej na ten temat: www.otopr.pl/pr/budownictwo-prefabrykowane-czy-tradycyjne,art,19343.html .

A tutaj znaleźć przykładowe realizacje: www.wolfhaus.pl/Domy-gotowe/Domy-modelowe
    • Gość: cromwell dom tylko z cegły IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 14:47
      Dom należy budować tylko z cegły lub drewna. Więc należy jak najszybciej udaj się do dobrej ceglarni lub przynajmniej tartaku i negoscjuj ceny potem całość dociepl najlepiej watą zwykłą watą z apteki tylko musisz ją odpowiednio nasączyć żywicą i potem to wszytsko lepisz klejami eko, i masz fajną chałupkę eko i już więcej na blogu jakbyś chciał
      www.cromwell.blog.pl/
    • Gość: jojo Re: Z czego budować dom ? IP: 46.7.199.* 01.02.12, 14:02
      czytam wypowiedzi internautow i mam takie wrazenie ze ponad 50% wypowiedzi sa to kryptoreklamy. oplaceni ludzie siedza na forach i namawiaja innych na swoj badziew!!!
    • Gość: crowmell Re: Z czego budować dom ? IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.12, 14:22
      zapraszam na mój blog , tępaki

www.cromwell.blog.pl/
    • Gość: Twój Eko Dom Re: Z czego budować dom ? IP: *.play-internet.pl 11.02.12, 12:06
      Witam.
      Może Pan by zdecydował postawić dom naszą technologią, zapraszam na naszą stronę w celu zapoznania się z nasza technologią. W razie jakiś pytać proszę pisać lub dzwonić.
      www.twojekodom.pl
      kom: 511-191-338.

Pozdrawiamy.
    • Gość: cromwell Re: Z czego budować dom ? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 14.08.12, 17:47
      taaa
      zwlaszcza z cegly
      policz sobie wasc koszta budowy
      policz wspolczynniki i warstwe ocieplenia
      z mety widac ze nie znasz sie na niczym tylko spamujesz
    • Gość: gosc Re: Z czego budować dom ? IP: *.bialystok.vectranet.pl 09.12.12, 11:03
      Juz nie czytam watkow o doradzaniu typu z cegly tylko z cegly,inni z betonu a jeszcze inni z zuzlu.
      W skandynawii za prestiz uwaza sie dom drewniany - z kantowki klejonej , budowa domu w kilka miesiecy przy czym ona jest ogniochronna , lepsza jak z litego bala.
      • Gość: Klau Dia Re: Z czego budować dom ? IP: *.intercar.com.pl 01.02.13, 09:13
        odwiedziłam w tym roku Targi Budma w Poznaniu.
        Zaiteresował mnie modul styrobetonowy. Gotowe panele do budowy o wymiarach: wysokość do 3m, szerokość 60 cm i głębokość 15 cm.
        zapraszam do czytania i komentowania na blogu

zaczarowanewnetrze.blogspot.com/
    • Gość: Nieznajomy Re: Z czego budować dom ? IP: *.xdsl.centertel.pl 01.02.13, 20:52
      Sprzedam Siatke Podtynkowa gramatura 145g 1x50m w rolce jest 50m2 sprzedam całkiem tanio mam biała siatke po 50zł oraz żułta po 60zl za rolke prosze pisac emaile skatakuje sie z wami mam na stanie 40rolek Kujawsko pomorskie
      emaile dawidus90@op.pl
    • Gość: Irek Re: Z czego budować dom ? IP: *.centertel.pl 18.05.14, 19:58
      Najlepiej wybrać materiały, które są sprawdzone już przez kogoś. Wiem po swoim doświadczeniu, bo najpierw kupiłem taniej (no cóż… chciałem zaoszczędzić) w jakimś takim nieznanym sklepie i musiałem zaczynać pracę od nowa ;/ jak szwagier wszedł do nas i to zobaczył to od razu dał mi numer do prefagbud, zamówiłem i za kilka dni miałem wszystkie materiały w domu.
      • Gość: terenowy Re: Z czego budować dom ? IP: *.centertel.pl 23.06.14, 18:13
        Irek , a jak zamówię w prefagbudzie sporą ilość materiałów - zalezy ma na stropach terriva, murowane kształtki wieńcowe i nadproża - to ile będzie się czekac? Wiesz może? Zamawiałeś u nich duża ilość?
        • miloszkdr Re: Z czego budować dom ? 26.02.15, 14:57
          Witam serdecznie zainteresowanych budową domu.
          Jeśli będę mógł w jakiś sposób pomóc to proszę o telefon

Zajmujemy się budowaniem domów pod klucz (stan deweloperski).
          Dla chętnych wykańczamy dom tak, aby kupujący mógł wprowadzić się ze swoimi meblami do całkowicie wykończonego domu.
          Na życzenie klienta możemy wybudować tylko do stanu surowego otwartego, zamkniętego wszystko w zależności od wymagań klienta.

Jesteśmy świadomi jak dużo jest możliwości zbudowania domu oraz technologi ich wykonania, dlatego też zawsze staramy się dostosować pod klienta i jego żądania.

Dom możemy wybudować z:

- prefabrykatów (gotowych elementów) w ok. miesiąc od czasu podpisania umowy do stanu surowego zamkniętego ceny od ok 150 tyś zł dom pow. 100m2

- betonu komórkowego w ok 3 miesiące tu są przymusowe przerwy technologiczne przez co czas budowy się wydłuża cena budowy od ok. 200 tyś zł dom pow. 100m2

- bloczków ceramicznych w ok. 3 mies. podobnie jak powyżej od ok 200 tyś zł pow. 100m2 Każda technika jest dobra, ma swoje zalety oraz swoich zwolenników.

Oczywiście ceny wymienione powyżej mogą się zmieniać i ciężko mówić tu o dokładnych kwotach wszystko zależy od upodobań i wymagań, a najlepszą możliwością wycenienia kosztów budowy jest kontakt z nami.
          Mamy za sobą wiele inwestycji i jeszcze więcej zadowolonych klientów w Polsce i za granicą. Posiadamy biuro w Łodzi na ul. Drewnowskiej, gdzie serdecznie zapraszamy.
          Tel kontaktowy 733 443 747
      • 40alek Re: Z czego budować dom ? 05.01.16, 10:39
        Zdecydowanie dom z naturalnego surowca jest najlepszą i najzdrowszą opcją. Sam kilka lat temu wybudowałem dom z bali syberyjskich. Dla zainteresowanych różnymi technologiami budoey domu z bali dobry artykuł jest na stronie domyzbali.lublin.pl/technologia
      • jaceknowy59 Re: Z czego budować dom ? 30.03.15, 17:29
        Każdy budujący dom zapoznawał się z podobnymi opracowaniami przed rozpoczęciem inwestycji. Mnie przekonał beton, ze swoją oszczędnością ciepła w przyszłości. Polecam budowę wraz z warstwą styropianową, ale i bez tego beton komórkowy nieźle daje sobie radę.
        • erzecznikknauftherm Re: Z czego budować dom ? 30.03.15, 22:19
          Takie rozwiązanie BK + styropian, jest przykładem rozsądnego planowania inwestycji , która ma służyć przez wiele lat. Dlatego warstwa ociepleniowa - styropian, powinien być markowy - np. Knauf Therm, który posiada certyfikat Gwarantowany styropian.
          • jaceknowy59 Re: Z czego budować dom ? 09.04.15, 20:13
            W ociepleniu liczą się jasne kryteria, wydatek trochę większej ilości pieniędzy na beton komórkowy i styropian z najlepszą izolacyjnością cieplną może się już zwrócić w realnych, łatwych do zauważenia oszczędnościach na ogrzewaniu. Ja polecam ścianę dwuwarstwową, ale dodatkową warstwę termoizolacji można dodać już po ukończeniu budowy domu.
            • darko42 Re: Z czego budować dom ? 15.07.15, 13:31
              Albo zdecydować się na dom z bali drewnianych, najlepiej okrągłych takich o średnicy przynajmniej 22 cm. Wtedy mamy problem z ociepleniem rozwiązany bo przy takiej średnicy nie trzeba go już docieplać ani z zewnątrz, ani od wewnątrz. Wypoczynek w takim domu jest prawdziwym wypoczynkiem, zdrowym i w zgodzie z naturą. Naprawdę fajna sprawa i za żadne pieniądze bym teraz nie zamienił na murowańca.
              • jaceknowy59 Re: Z czego budować dom ? 29.11.15, 17:31
                Tutaj raczej rozmawiamy o domach murowanych, chociaż też zauważyłem, że domy z bali wzbudzają większe niż kiedyś zainteresowanie i dużo dyskutuje się na ten temat. Tak czy siak Termalici też docieplać w teorii nie trzeba, bo sama w sobie jest wystarczająco ciepła, ale z uwagi na coraz droższą energię i wymogi odnoszących się do izolacji warto to zrobić.
    • serofiks43 Re: Z czego budować dom ? 17.07.15, 08:44
      Polecam Ytong, bo nie wymaga ocieplania. Do tego przyda się wynajem maszyn budowlanych gorzów, bo bez nich raczej ciężko będzie to zrobić dobrze.
    • darko42 Re: Z czego budować dom ? 10.08.15, 10:56
      Jak ma być zdrowo i ekologicznie, to najlepiej budować dom z naturalnego surowca. U mnie firma Wikpol z Wieliczki postawiła dom z bala okrągłego. Super sprawa, a przy odpowiedniej średnicy bali, takiego domu wcale nie trzeba dodatkowo ocieplać.
    • kozik262 Re: Z czego budować dom ? 23.09.15, 12:15
      Najlepiej budować z cegły i solidnych materiałów, a unikać szczególnie plastików np. w oknach i tym podobnych.
      • jerzuuu Re: Z czego budować dom ? 29.09.15, 21:41
        Murowałem samodzielnie z pustaków ceramicznych Porotherm i byłem zawsze bardzo zadowolony z tego materiału. Świetnie trzymały wymiar, nie kruszyły się przy cięciu i nie było zbyt wielu odpadów. Parametry - świetne... jak to przy ceramice.
      • erzecznikknauftherm Re: Z czego budować dom ? 31.10.15, 19:28
        Jeżeli samodzielnie Państwo budują, to bardzo przydatne będą informacje zawarte na stronie Knauf Therm www.knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-zastosowania.html . Znajdują się tam gotowe prawidłowe rozwiązania izolacji styropianem , stosowanym dla ocieplenia wielu elementów budowlanych.
    • pawel-osik Re: Z czego budować dom ? 03.12.15, 13:37
      Najlepiej chyba z pustaków budować, a później na ścianę styropian w celu ocieplenia konstrukcji.
    • 40alek Re: Z czego budować dom ? 05.01.16, 10:41
      Zdecydowanie dom z naturalnego surowca jest najlepszą i najzdrowszą opcją. Sam kilka lat temu wybudowałem dom z bali syberyjskich. Dla zainteresowanych różnymi technologiami budoey domu z bali dobry artykuł jest na stronie domyzbali.lublin.pl/technologia
    • 40alek Re: Z czego budować dom ? 05.01.16, 10:42
      Zdecydowanie dom z naturalnego surowca jest najlepszą i najzdrowszą opcją. Sam kilka lat temu wybudowałem dom z bali syberyjskich. Dla zainteresowanych różnymi technologiami budowy domu z bali dobry artykuł jest na stronie domyzbali.lublin.pl/technologia
    • contortion Re: Z czego budować dom ? 29.07.16, 00:00
      Użyj takiego, jak masz w projekcie budowlanym :) Ja też polecam generalnie Porotherm, bo sam mieszkam w takim domu od kilku lat, ale na rynku jest cała masa fajnych materiałów konstrukcyjnych. Czy są lepsze od Porothermu to trudno powiedzieć.
    • arek6332 Re: Z czego budować dom ? 17.10.16, 10:37
      Witam, jeśli ktoś poszukuję dobrej jakości materiałów budowlanych to polecam serdecznie plexi-producent.pl mają naprawdę korzystne ceny
    • piotrbud88 Re: Z czego budować dom ? 25.01.17, 11:22
      Obecnie coraz bardziej popularne stają się domy prefabrykowane, najbardziej ze względu na szybkość budowy, przyjeżdżają do nas gotowe elementy które wymagają połączenia, polecam o nich poczytać
      bostal.com.pl/nowoczesne-domy-prefabrykowane-ograniczenia/
      • contortion Re: Z czego budować dom ? 27.03.17, 23:20
        Domy z prefabrykatów z reguły są niskiej jakości - sa pełne dziwnych łączeń materiałów i kompromisowych rozwiązań. Prefabrykaty mają spore odchyłki wymiarowe od wzorca i potem zawsze jest "sztukowanie" ścian. Wyższą klasę odchyłków ma m.in. ceramika Porotherm, z której można murować nawet w technologii bezspoinowej (system Dryfix). To najlepiej świadczy o tym, jak wysokiej jakości jest to produkt. Dodatkowo domy z prefabrykatów przez pierwsze 2-3 lata mocno "pracują" i brak normalnych spoin będzie powodował mikropęknięcia płyt (najczęściej pionowe przez całą wysokość pomieszczenia). Domy budowane tradycyjnie nie mają już tego problemu.
        • piatello Re: Z czego budować dom ? 24.05.17, 15:22
          Również uważam, że póki co nie ma sensu iść w technologię prefabrykowaną. Dom wykonany w tzw. technologii klasycznej (murowany, np. z pustaków porotherm) to większe bezpieczeństwo konstrukcji i ciągle jednak niższa cena. Jak prefabrykaty jeszcze stanieją to może będzie to realna alternatywa. Na razie nie widzę na to szans...
      • budowlaniec8888 Re: Z czego budować dom ? 27.07.17, 20:17
        Nie zapominajcie o szczegółach! Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju dodatki, to polecam zapoznać się z ofertą producenta artbet.pl/nasze-produkty. Mają szeroki wybór kratownic, a to wiemy, że jest bardzo ważny element konstrukcji! :)
        • ritmo11 Re: Z czego budować dom ? 28.08.17, 21:47
          Rozważaliśmy budowę domu prefabrykowanego ale jak zobaczyliśmy wycenę to budujemy standardowo z Porothermu. Poza tym porównując parametry ścian nie jest jakoś tak szczególnie dobrze - np. w kwestii izolacyjności akustycznej. Prefabrykaty zawsze będą gorsze akustycznie niż ceramika - chyba że się zastosuje dodatkowe maty wygłuszające. Ale te maty to i w sumie do Porothermu można dołożyć i wyjdzie wtedy super szczelny akustycznie dom. Sama ceramika poryzowana 11,5 cm ma ponad 40 db izolacyjności akustycznej, z matami to by było ponad 60 db, czyli parametry ścian międzylokalowych. To już bardzo duży komfort mieszkania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka