Dodaj do ulubionych

Przekształcenie prawa spółdzielczego we własność

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 22:56
Nabyłem spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (budynek
wybudowany w latach 80-tych, wkład budowlany w całości spłacony.

Czy mogę przekształcić moje prawo w pełną własność (co do rodzaju
prawa spółdzielni do gruntu pod blokiem - jest to użytkowanie
wieczyste) ? Jak się do tego zabrać, co po kolei muszę zrobić, jakie
są koszty ? Czy spółdzielnia może zgodnie z prawem wydać decyzję
odmowną ?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Przekształcenie prawa spółdzielczego we własn IP: *.infinity.net.pl 09.12.07, 07:27
      grunt musi być własnością spółdzielni , abyś mógł przekształcić
      mieszkanie w odrebną własność
      • Gość: agatka Re: Przekształcenie prawa spółdzielczego we własn IP: *.plock.msk.pl 09.12.07, 21:03
        Gość portalu: xxx napisał(a):

> grunt musi być własnością spółdzielni , abyś mógł przekształcić
        > mieszkanie w odrebną własność

a gdzieś taką mądrość wyczytał?

Można zrobić przekształcenie w odrębną własność zarówno z prawem
        uzytkowania wieczystego gruntu jak i prawem własności gruntu.
        Mozecie jednak wystąpić z wnioskiem do spółdzielni o wykup gruntu
        (wystarczy wniosek od 1 osoby). Jeśli grunt należy do gminy, to ta
        powinna udzielić jakiejś bonifikaty na wykup gruntu.
    • Gość: Madej Re: Przekształcenie prawa spółdzielczego we własn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 12:33
      Do Maćka!
      Tak jak pisał mój poprzednik lepiej by było, gdyby ziemia była własnością
      spółdzielni. To w przyszłości nie komplikowało by sprawy innym członkom spółdzielni.
      Można uwłaszczać się na ziemi z dzierżawą wieczystą - nie ma żadnych przeszkód.
      Spółdzielnia nie ma prawa podkreślam nie ma prawa wydać decyzji odmownej.
      Ja to przeszedłem, mam już to za sobą.
      Jeżeli ta sprawa Pana interesuje - służę w miarę swoich możliwości pomocą.
      stacho44@poczta.onet.pl
      Serdecznie pozdrawiam
    • bombadil7 Re: Przekształcenie prawa - w 2008 VAT ??? 09.12.07, 18:54
      Pytanie nieco trudniejsze do sytuacji jw. Co z VAT'em jeżeli przekształcę to w przyszłym roku?

Niestety moja spółdzielnia wszystko załatwia, ale na ostatnią chwilę i zdaje się, że nic im nie mogę zrobić pomimo, że przekroczyli 3m-ce. Spółdzielnia przekształca już mieszkania, tyle, że dla mnie ustawili termin podpisania aktu na luty 2008 - kto ustanowił kolejność podpisywania aktów to już inna ciekawostka...

Wracając do żeczy, wyczytałem, że przekształcenie lokatorskiego prawa we własność w 2008 będzie się wiązało z dpołatą VAT'u od różnicy pomiędzy zrewaloryzowanym wkładem budowlanym a wartością rynkową, ale co z przekształceniem sp-wł we własność?

Właścicielem prawa sp-wł jestem od 2 lat. Może po 5 latach będę zwolniony z VAT'u?

• Gość: agatka Re: Przekształcenie prawa - w 2008 VAT ??? IP: *.plock.msk.pl 09.12.07, 21:05
        W ustawie o vat nie ma mowy o mieszkaniach spółdzielczych
        własnościowych, a więc vat nie dotyczy tej formy własności.
        • Gość: Madej Re: Przekształcenie prawa - w 2008 VAT ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 08:59
          Do bombadil 7
          Myślę, że ta informacja Ci wystarczy.

,, Poseł Grzegorz Tobiszowski zwrócił sie do ministra finansów z zapytaniem w
          sprawie spekulacji wokół opodatkowania spóŁdzielców podatkiem 7% VAT

W związku z licznymi zapytaniami kierowanymi do mojego biura poselskiego poniżej
          przestawiam odpowiedzi Ministerstwa Finansów zawarte w piśmie
          PTl-0602/12/588/JW/07/1439 dotyczące problematyki opodatkowania podatkiem od
          towarów i usług praw spółdzielczych do lokali.

1. Czy osoby, które otrzymały prawo do lokalu – lokatorskie bądź spółdzielcze
          własnościowe – przed 1 maja 2004 r. i dokonujące obecnie przekształcenia prawa
          do lokalu, czyli przeniesienia na własność tego prawa, będą od 1 stycznia 2008
          r. zwolnione z podatku VAT? Wiemy, że zerowa stawka obowiązuje tylko do końca
          tego roku?

Przepis art. 153 ust, 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i
          usług (Dz.U. Nr 54, póz. 535, z późn, zm.) jednoznacznie określa, że w
          przypadku, gdy ustanowienie lokatorskiego prawa do lokalu, a także zasiedlenie
          lokalu miało miejsce przed l maja 2004 r. - to czynność przekształcenia tego
          lokatorskiego prawa do lokalu np. w prawo własnościowe - nie podlega przepisom
          ww. ustawy z dnia 11 marca 2004 r.

2. Jeśli ustanowienie prawa do lokalu i zasiedlenie nastąpiło po 1 maja 2004 r.,
          czyli po dniu wejścia do Unii Europejskiej, to czy osoby te w związku z
          przekształceniem prawa do lokalu płacą podatek VAT, ale tylko wówczas gdy
          dokonują przekształcenia przed okresem 5 lat?

W przypadku, gdy ustanowienie prawa do lokalu i zasiedlenie nastąpiło po l maja
          2004 r.,natomiast przekształcenie prawa do lokalu nastąpi przed okresem 5 lat od
          ustanowienia tego prawa - zastosowanie znajduje przepis art. 29 ust. 8 ustawy o
          podatku od towarów i usług. Czynności te zatem podlegają opodatkowaniu.

3. Jeżeli te osoby płacą jednak podatek VAT, mówię o tych, które mają
          ustanowione prawa do lokali i zasiedlone mieszkania po 1 maja 2004 r., to czy
          stawka zależy od tego, czy dany lokal jest objęty definicją budownictwa
          społecznego, czyli w warunkach mniejszego metrażu płaci się 7% stawkę VAT, a
          jeśli mieszkanie jest większe, to stawkę 22%?

W zakresie pytania trzeciego uprzejmie informuję, że zgodnie z brzmieniem art.
          41 ust. 12 - 12c ustawy o podatku od towarów i usług nadanym uchwaloną przez
          Sejm ustawą z dnia 19 września 2007 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i
          usług oraz ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z
          budownictwem mieszkaniowym - ww. przekształcenia dokonywane w odniesieniu do
          budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których powierzchnia użytkowa nie
          przekracza 300 m2 i w odniesieniu do lokali mieszkalnych, których powierzchnia
          użytkowa nie przekracza 150 m2 będą, co do zasady, podlegały opodatkowaniu
          według stawki podatku od towarów i usług w wysokości 7%. Zaznaczam jednakże, że
          wymagane jest jeszcze podpisanie ww. ustawy przez Prezydenta RP.

Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów

(-) Jacek Dominik "

To są najświeższe informacje w interesującej Cię sprawie

Serdecznie pozdrawiam
          • bombadil7 Re: Przekształcenie prawa - w 2008 VAT ??? 11.12.07, 20:46
            Dziękuję :-)

Właściwie nie wiem kiedy nastąpiło przekształcenie prawa lokatorskiego we własnościowe, ale to chyba bez znaczenia. Niemniej chyba sam fakt, że ktoś w tym mieszkaniu mieszkał przed 2004r wystarcza aby być zwolnionym z VAT.

Jako ciekawostkę dopiszę dla czytelników, że ze sposobu wyliczenia VAT'u wychodzi 0 dla przekształcenia sp-wł prawa w odrębną własność. Skoro nabyłem całkowitą wartość wkładu budowlanego, to posiadam całkowitą wartość rynkową mieszkania a podatek vat płaci się od róznicy.

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka