Gość: Mariola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 16:17 Mieszkam w wybudowanym domu na działce, której jestem wieczystym użytkownikiem (lubuskie)i mam pytanie: czy dzisiejsza ustawa dotyczy również mojego przypadku, bo tak do końca nie kumam. pozdrawiam euro.bankier.pl/news/article.html?article_id=1636144&type_id=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
al9 Re: Użytkowanie wieczyste 07.09.07, 17:07 ustawa dotyczy wszytkich uzytkowników bez wzgledu na wojewodztwo... a na jakich warunkach finasowych? doczytaj. wszytko zalezy od daty wejscia w posiadanie prawa.. pozsdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 17:29 Mnie interesowała sprawa działki z dzierżawą wieczystą, wydaje się, że chyba wszystko jasne - nie dotyczy. euro.bankier.pl/news/article.html?article_id=1636296&type_id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 17:35 Jak porównuję te dwie informacje, to mam wrażenie, że są nawzajem wykluczające się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 18:00 Bardzo proszę prawnika o opinię w w/w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.07, 16:09 Ponawiam prośbę raz jeszcze, ma ktoś wiedzę na w/w temat, dziękuję ,pozdrawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.klc.vectranet.pl 09.09.07, 20:46 Jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym wybudowanym przez Ciebie bądź poprzedników prawnych ale na dziełce, bedacej w Twoim użytkowaniu wieczystym, obejmuje Cię Ustawa o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności z 29 lipca 2005 roku. Ważne jest aby w dniu 13 października 2005 roku istniało prawo użytkowania wieczystego w prawo własności i w w/wym dacie ( 13.10.2005)był wybudowany budynek mieszkalny, ądź grunt był przeznaczony na cele mieszkaniowe - udokumentowanie: przeznaczenie w miejscowym planie dec. o wzizt. Wnioski do właściwej gminy składać można do 31.12.2012 roku. Aktualnie w sejmie na jednym z ostatnich posiedzeń wprowadzono zmianę do ustawy odnosnie odpłatności za przekształcenie, korzystna dla użytkowników wieczystych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 13:09 Dzięki za wyjaśnienie, tą wiedzę miałam, interesowała mnie zmiana w w/w ustawie odnośnie odpłatności (szczegóły, co na korzyść) pozrdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.klc.vectranet.pl 10.09.07, 13:20 Dzień dobry! w zał. część uchwalonej zmiany do ustawy 3. Organ właściwy do wydania decyzji może udzielić bonifikaty od opłaty, o której mowa w ust. 1, w odniesieniu do nieruchomości stanowiących własność: 1) Skarbu Państwa – za zgodą wojewody; 2) jednostek samorządu terytorialnego – za zgodą właściwej rady lub sejmiku. 3 3a. Osobie fizycznej, której dochód miesięczny na jednego członka rodziny w gospodarstwie domowym nie przekracza przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za ostatnie półrocze roku poprzedzającego rok, w którym wystąpiono z żądaniem przekształcenia prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na podstawie odrębnych przepisów, organ właściwy do wydania decyzji udziela, na jej wniosek, 90% bonifikaty od opłaty, o której mowa w ust. 1, jeżeli nieruchomość jest zabudowana na cele mieszkaniowe albo przeznaczona pod tego rodzaju zabudowę. 3b. Osobom fizycznym, które prawo użytkowania wieczystego uzyskały przed dniem 5 grudnia 1990 r. oraz ich następcom prawnym, organ właściwy do wydania decyzji udziela, na ich wniosek, 50% bonifikaty od opłaty, o której mowa w ust. 1. 3c. W odniesieniu do nieruchomości lub jej części wpisanej do rejestru zabytków, opłatę, o której mowa w ust. 1, obniża się o 50%. 3d. Organ właściwy do wydania decyzji może udzielić wyższej, niż określona w ust. 3a-3c bonifikaty od opłaty, o której mowa w ust. 1, w odniesieniu do nieruchomości stanowiących własność: 1) Skarbu Państwa – za zgodą wojewody; 4 2) jednostek samorządu terytorialnego – za zgodą właściwej rady lub sejmiku. 3e. W razie zbiegu praw do bonifikat z tytułów, o których mowa w ust. 3a-3d, stosuje się jedną bonifikatę korzystniejszą dla użytkownika wieczystego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 15:01 Dzięki za wyjaśnienie, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa19722 Re: Użytkowanie wieczyste 11.09.07, 11:23 czy na bonifikatę mogą liczyć lokale użytkowe w zabytkowej kamienicy ,istnieje WM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.klc.vectranet.pl 11.09.07, 19:00 Jeżeli jest wspólnota mieszkaniowa to przekształcenie jest możliwe jak wszyscy właściciele lokali złożą wnioski o przekształcenie- jednocześnie, innymi słowy wszyscy muszą chcieć i mieć uregulowaną sytuację prawną do lokalu (prawa spadkowe itd). Bonifikata jest należna dla celu mieszkaniowego. Jeżeli dominującym celem jest cel mieszkaniowy to i za lokal użytkowy bonifikata jest należna. Działka gruntu będąca we współużytkowaniu wieczystym przecież ma charakter budowlany a zatem nie powinno być wątpliwości, Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: Użytkowanie wieczyste IP: *.net81.citysat.com.pl 16.09.07, 16:56 Podbijam temat.Sas Odpowiedz Link Zgłoś