Dodaj do ulubionych

Darowizna OD małoletniego

05.03.11, 21:52
Witam, chcemy podarować mieszkanie swojemu dziecku. Wziąć kredyt Rodzina na swoim- w dniu podpisania umowy o kredyt nie możemy być właścicielami mieszkania a następnie "odebrać" darowiznę, sprzedać mieszkanie i spłacić otrzymanymi ze sprzedaży pieniędzmi kredyt. Jak to wygląda od strony sądowej-wydanie pozwolenia na odebranie darowizny i ze strony prawnej-domniemane uchylanie się od zapłacenia podatku od sprzedaży lokalu. Wszystko jest teoretycznie wg przepisów. A jak jest w praktyce? Ktoś może się przyczepić?
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Darowizna OD małoletniego 06.03.11, 10:44

Powodzenia w "odbieraniu" darowizny od małoletniego.
      • Gość: Ewa Re: Darowizna OD małoletniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 12:07
        Przede wszystkim nie jesteś w stanie w 100% przewidzieć co zrobi sąd rodzinny a jego zgodę na dokonanie zwrotnej darowizny mieć musisz. Sąd jest zobowiązany dbać o dobro małoletniego i jego majątek, a mieszkanie stanie się już majątkiem małoletniego przecież.
        Gdybyś wystąpiła o sprzedaż imieniem małoletniego - sąd mógłby chroniąc majątek nakazać kupno innego, wpłatę środków na rachunek itp, a przy darowiźnie? Cóż małoletniemu pozostanie? To jawne uszczuplenie jego majątku - myślę, że akcja bez szans na powodzenie.
        • tussiaa Re: Darowizna OD małoletniego 06.03.11, 12:50
          A ja właśnie kupuję mieszkanie większe i tym to uzasadnię: na majątek dziecka. Naprawdę to takie jest trudne?
          • Gość: Ewa Re: Darowizna OD małoletniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 14:17
            Przepraszam, ale chyba zrozumiałam inaczej;)

Jeśli tak to podaruj dziecku teraz mieszkanie a potem wystąp do sądu o zgodę na jego sprzedaż (a nie na darowiznę, jak napisałaś wcześniej!) z zaznaczeniem, że za środki uzyskane ze sprzedaży kupisz IMIENIEM MAŁOLETNIEGO mieszkanie większe.
            Tak, tutaj sąd moze wyrazić zgodę, bo powiększasz majątek małoletniego.

Mnie się wydawało, że intencje Twoje zgoła inne - ale cóż, przepraszam za złe zrozumienie;)
            Pozdrawiam
            • tussiaa Re: Darowizna OD małoletniego 06.03.11, 17:14
              Nie. Jeszcze inaczej. Ja muszę odebrać darowiznę, sprzedać mieszkanie i spłacić kredyt, który zaciągnę na większe mieszkanie. Wtedy nie zapłacę podatku od sprzedaży. Mieszkanie mogę przepisać na dziecko czy cokolwiek, by sąd się nie przyczepił. Dam tak radę?
              • Gość: realistka Re: Darowizna OD małoletniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 11:00
                Kombinujesz jak koń pod górę.
                Na darowiznę dla dziecka musisz mieć zgodę sądu- własność to nie tylko przywileje ale i obowiązki/ opłaty, utrzymanie itp.
                aby odwołać darowiznę musisz mieć uzasadnienie np. niewdzięcznośc obdarowanego czyli np. synek/córeczka zrobili ci krzywdę/ jaką???
                żeby sprzedać mieszkanie małoletniego musisz mieć zgodę sądu , a skoro sprzedajesz przed upływem 5 lat zapłacisz 19% podatku albo wydasz na kupno innego mieszkania dla małoletniego na co musisz mieć zgodę sądu
                Reasumując weź inny kredyt a nie rodzinę na swoim.
    • jeepwdyzlu Re: Darowizna OD małoletniego 08.03.11, 14:41
      tussiaa nie spełniasz wymogów,żeby brać kredyt RnS
      Twój pomysł żeby się pozbyć nieruchomości idzie we właściwym kierunku, ale ponieważ za chwilę będziesz musiała zamknąć kredyt - nie możesz jej darować ani dziecku - sąd rodzinny, ani nikomu (podatki, pcp, notariusz)
      Sprzedaj mieszkanie, zamknij kredyt i zamieszkaj w wynajętym i dopiero kupuj i bierz kolejny kredyt. Może i nawet Rodzinę na Swoim.
      Ale najpierw sprzedawaj, potem kupuj.
      Pozdrawiam
      jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka