Gość: Ewa IP: *.smstv.pl 03.03.06, 10:54 Jakie filtry polecacie do kuchni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
Gość: retro Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:41 Typu pi albo typu T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Filtry do wody IP: *.smstv.pl 06.03.06, 09:24 Gratuluję Wszystkim dobrej wody. Ja niestety, jej nie posiadam i muszę stosować filtr. Obecnie mam stojący FCSTO ale nie bardzo jestem zadowolona, wkład muszę wymieniać co 3 miesiące bo więcej nie wytrzymuje ale juz po 2 miesiącach nie wygląda za ciekawie. Jego obudowa jest szklana i wszystko widać /brązowy nalot na białym wkładzie/. Muszę zmienić na inny, nie chcę popełnić kolejnej gafy, ten nie ma jeszcze roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Filtry do wody IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.03.06, 21:53 W uzupełnieniu mojej poprzedniej informacji chcę dodać, że ten cały system ze zbiornikiem 10-cio litrowym mieści się pod zlewozmywakiem w szafce w kuchni. Zajmuje to mniej niż pół głębokości szafki 80-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Filtry do wody IP: *.smstv.pl 10.03.06, 10:45 Wywiązała się dyskusja co do zasadności stosowania filtrów ale żadnych konkretnych propozycji. Wiem, że u mnie filtr jest konieczny bo gołym okiem widać różnicę kiedy do dwóch szklanek naleję wody, a to co się zbiera na filtrze.... - może andrzej sawa chciałby wypić taką herbatkę z pianką i nie tylko? a potem by prawił te swoje morały Odpowiedz Link Zgłoś
abuba Re: Filtry do wody 08.03.06, 11:34 Hej, również jestem zainteresowana tematem - przy okazji zamawiania nowych mebli kuchennych może wygospodarowalibyśby szafką na filtr - tylko jaki? Znalazłam stronę z porównaniem różnych metod: dobryfiltr.dnc.pl/Oferta/oferta.htm#PORÓWNANIE_SYSTEMÓW_OCZYSZCZANIA_WODY Poproszę o komentarze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okil Re: Filtry do wody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 16:36 A nie przyszło wam do głowy że filtry to zwykła ściema? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Filtry do wody IP: 193.24.24.* 09.03.06, 09:24 a możesz coś więcej napisać? Jakie argumenty, opinie, a nie tylko stwierdzenie, że ściema. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylike_a Re: Filtry do wody 08.03.06, 17:07 Od jakichś pięciu lat mam odwróconą osmozę. Wcześniej mieliśmy Britę i wkurzało mnie zmienianie wkładów przy relatywnie niewielkim efekcie, poza tym złapałam się na 'oszczędzaniu' tej małej przecież ilości przefiltrowanej wody wg schematu - lepsza do zupy, ale już do ziemniaków - kranówa itp. Poza tym - i tak kupowaliśmy źródlaną w sklepie. Założyliśmy osmozę, leję ją do wszystkiego w nieograniczonych ilościach (lepiej często używać, bo się płuka membrana), zaopatrujemy rodziców, nie nosimy butli ze sklepu. Koszt - spory przy założeniu, potem co pół roku przychodzi serwisant czyści i zmienia, co potrzeba oraz uzupełnia mineralizator. A najlepsze? Jak się przeprowadzaliśmy, po prostu zabraliśmy filtr ze sobą. Nie wyobrażam sobie nie mieć osmozy ;-)) Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
abuba Re: Filtry do wody 08.03.06, 23:36 okil- myslę, że to nie ściema. Moja teściowa robi herbatę z wody przefiltrowanej przez dzbanek Brita i herbata jest naprawdę wysmienita. Do niedawna mieszkałam dwa piętra nad nią, dlatego smiem twierdzić, że to filtr czynił różnicę ;) ladylike_a - jesli możesz, napisz proszę jakiej firmy masz filtr. Czy serwisant jest też z tej firmy? Abuba Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Filtry do wody 09.03.06, 03:00 Czy trochę logiki nie potrzeba.Daliście się wpuścić w kupowanie filtrów. Naiwniacy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Filtry do wody IP: 193.24.24.* 09.03.06, 09:27 a może podasz jakąś alternatywę, albo argumenty przeciw filtrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Filtry do wody IP: *.smstv.pl 10.03.06, 10:46 Wywiązała się dyskusja co do zasadności stosowania filtrów ale żadnych konkretnych propozycji. Wiem, że u mnie filtr jest konieczny bo gołym okiem widać różnicę kiedy do dwóch szklanek naleję wody, a to co się zbiera na filtrze.... - może andrzej sawa chciałby wypić taką herbatkę z pianką i nie tylko? a potem by prawił te swoje morały Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Filtry do wody 12.03.06, 23:36 Ewuniu,u Ciebie potrzeba,ale niestety jest mania filtrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Filtry do wody IP: 193.24.24.* 09.03.06, 09:27 a tak praktycznie ... jaką masz gwarancje, że w danym złożu mineralizatora nie jest czegoś za dużo i jakiś mminerał jest wypłukiwany w nadmiernej ilości..czyli de facto możesz szkodzić. Jest to jakoś kontrolowane? I jeszcze jedno, czy zwróciliście uwagę czy i o ile wzrosło Wam zużycie wody w wyniku zastosowania tej osmozy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Filtry do wody IP: 212.33.72.* 09.03.06, 13:08 Odwrócona osmoza daje w efekcie wodę bardzo zbliżoną do destylowanej (dokładniej do demineralizowanej). Krótko mówiąc pozbywacie się nie tylko zawiesiny (to ona daje na innych filtrach osad) ale i wszystkich minerałów. Co więcej picie takiej wody powoduje wypłukiwanie minerałów z organizmu, więc i tak trzeba je uzupełniać (woda mineralna, piguły). Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Filtry do wody 09.03.06, 13:19 A ja tradycyjnie stosuję filtr węglowy. Wkład można nawet regenerować, jak się nie ma przypadkiem zapasu, a skuteczność filtrowania się zmniejszyła (wącham przefiltrowaną wodę). Po prostu trzeba wkład solidnie przelać wrzątkiem; świństwa, które wyłapał węgiel aktywowany, uwalniają się i wypłukują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Filtry do wody IP: 193.24.24.* 10.03.06, 10:23 :-), mi tego nie tłumacz, ja to wiem. Dlatego chciałem spytać ladylike_a jaką ma pewność, ze woda po przejściu przez mineralizator spełnia jakies normy, kto to kontroluje. Tak jak piszesz po osmozie mamy wodę destylowaną, bez minerałów, ale jaką pewnośc mają użytkownicy osmozy, ze po minarelizatorze ta woda nie ma np 100 przekroczonych poziomów zawartości pierwiastków co przecież również może byc szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Filtry do wody IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.03.06, 21:38 Od sześciu lat posiadam domowy system uzdatniania wody pitnej metodą odwróconej osmozy FRO z mineralizatorem. Przez dwa lata był on serwisowany a w następnych latach sam dokonuje obsługi. Nie jest to żadna filozofia. Jestem z tego bardzo zadowolony. Mniej kamienia osadza się na zębach. Nie powiększa się kamień w woreczku żółciowym mojej żony od chwili gdy używamy przefiltrowanej wody. Nie kupuję też wody mineralnej w butelkach. Moje kwiaty w domu podlewane są tylko taką wodą. Obsługa co pół roku. Membramę (najbardziej kosztochłonny element - 250 zł)wymieniłem po 5 latach. Kupiłem ten zestaw za 3490 zł w 2000 r. Technologia ta była stosowana w czasie operacji "Pustynna Burza" w 1991 r. przez armię USA na Bliskim Wschodzie.Jest ona wykorzystywana tam do dziś. Więcej informacji znajdziesz na www.aquafilter.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 17:24 Wiele jest pytań o minerały w wodzie, co jest dobre a co złe,czy to zda egzamin ale ja wam powiem iż zajmuję się filtrami wszelkiej maści od ponad 10 lat i widziałem nie jedno. Jeśli chodzi o odwróconą osmozę to do domowego uzdatniania dla celów spożywczych niema nic legszego pod warunkiem że nie kupimy barachła bez odpowiednich certyfikatów lub od pospolitych złodzieji nie mających tak naprawdę najmiejszego pojęcia o zasadzie pracy filtra osmotycznego którzy myślą o tym i wystarczy wymienić wkłady i wówczas mamy źródło wody nieskażonej bakteriami i innymi paskudztwami. Takie filtry powinny przynajmniej raz na rok być odkażane specjalnym środkiem dezynfekującym a nie acze jak kiedyś miałem okazję się dowiedzieć od jednego "serwisanta". WYSTRZEGAJCIE SIĘ OSZOŁOMÓW Jeśli będziecie mieli pytania piszcie ma moją pocztę pzaczek@wp.pl postaram się odpowiedzieć i pomódz w ewentualnych problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robik Re: Filtry do wody IP: 193.24.24.* 13.03.06, 10:41 Czy możesz napisać ile kosztowałby system filtrów (powiedzemy odwrócona osmoza) ale dla budynku - 150 mieszkań. Jakie jest orientacyjny koszt takiej instalacji i jakie potem są koszty bieżącego utrzxymania i konserwacji. Coodzi mi tylko o rząd wielkości - 5 tys, 10, tys, czy np 40 tys? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 15:22 Czy napewno jest potrzebna tak czysta woda do wszystkiego co robimy w domu? Jeśli chcemy oczyścić ją na poziomie mechanicznym wystarczą filtry mechaniczne o wyd. 1,5 - 24m sześć. zdolnych usónąć żelazo mangan i wapń oraz zanieczyszczeń stałych jak zawiesina i piasek. Osmozę polecałbym raczej do indywidyalnych rozwiązań przez lokatorów bo jednak nie każdy jest do niej dobrze nastawiony. To rozwiązanie myślę jest najekonomiczniejsze z racji czasu. Filtry tzw. odżelaziacze i odmanganiacze płucze się w odwrotnym kierunku i tę czynność można wykonać samemu raz na 2-3 mies. natomiast złoże w niektórych wytrzymuje bez konieczności wymiany 3-15 lat natomiast przy osmozie o takich wyd. to koszty serwisowania i wymian wstępnych filtrów po jakimś czasie urosły by do sporych sum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Filtry do wody IP: 81.210.104.* 20.03.06, 09:43 czy to już koniec propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 12:43 Droga Ewo jeśli chcesz to mogę ci przekazać informacje na temat urządzeń do uzdatniania wody oraz to jakie będzie dla ciebie najlebsze i najwygodniejsze w eksploatacji tylko mam gorącą prośbę. Po pierwsze abyś mi napisała z jakiego masz ujęcia wodę (wodociąg, czy studnia)? Po drugie do jakich dokładnie celów chcesz uzdatnić ją? Po trzecie ile możesz pieniędzy przeznaczyć na filtry? W niektórych przypadkach do dobrania filtra jest niekiedy potrzebne badanie wody fizykochemiczne które powie o ewentualnych przekroczeniach norm przyjętych dla wody oraz da dokładny obraz sytuzcji. Jeśli to możliwe pisz na moją pocztę pzaczek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Filtry do wody IP: 81.210.104.* 22.03.06, 12:16 Interesuje mnie niewielki filtr do kuchni. Woda z wodociągu - mieszkam w domu wielorodzinnym ale to ma być filtr tylko dla jednej 2-osobowej rodziny, no i cena nie w tysiącach jak to proponują nachodzący nas sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 18:04 W tej sytuacji widzę dwa rozwiązania. 1. Filtry zbudowane z trzech obudów z wkładami wymiennymi mechanicznymi i węglowymi, jakość wody poprawiona pod względem mechanicznym(piasek, rdza, zawiesina do 1 mikrona zależnie od gęstości wkładów) oraz częściowo chemicznie i bakteriologicznie przez węgiel. Skuteczność takiego filtra to 30-40% i ta czystość utrzymuje się w pierwszych 2-3 tygodniach od założenia po tym okresie następuje pogorszenie. Koszt zakupu to 150 - 300 zł. Wkłady 40-70 zł przy własnoręcznym serwisie.(szczerze nie polecam) 2. Filtry działające na zasadzie odwróconej osmozy. Wudajność 90-200 l/dob. Skuteczność oczyszczania to 80-90% usuniętych zanieczyszczeń. Możliwość wzbogacenia wody przefiltrowanej w minerały specjalnym wkładem. Serwis można wykonywać samemu lub zlecić komuś przeszkolonemu.Koszt zakupu filtra to 500- 4000 zł wkłady do serwisu 60-180zł. Ja sprzedaje filtry za "tysiące" złotych szwedzkiej firmy i dodatkowo zajmuje się ich serwisem i powiem że o te urządzenia wcale się nie martwię, poprostu funkcjonują. Warto postawić na jakość. Jednym z najtańszych ale nie do końca pewnym źródłem zakupu jest allegro, można tam kupić prawie wszystko do osmozy. Polecam przy posiadaniu wszelkiego rodaju filtrów wyposażyć się w miernik zasolenia wody "Tds" dzięki niemu będzie można wstępnie określić skuteczność filtrów. Nie należy stosować filtrów montowanych na wylewce gdyż szybko tracą właściwości i stają się wylęgarnią mikrobów. Na koniec chcę dodać iż jest takie mądre powiedzenie iż nas polaków nie jest stać kupować tanio, gdyż to co zaoszczędziliśmy to dodamy w naprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Filtry do wody IP: 81.210.104.* 24.03.06, 10:29 Zapoznałam się z Pana propozycjami. Jak wynika z Pana oceny wszystkie filtry są złe mimo, że posiadaja certyfikaty, medale, nagrody jak np. te z firmy agua-filter. No cóż każdy chwali swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 18:14 Znam firmę jaką Pani podaje i wiem iż jedna z ich fili mieści się w Łodzi. Z tego co wiem to filtry z serii odwróconej osmozy jaką oferują w sprzedaży zaliczają się do kategori jak to pani określiła "za tysiące". Nie oczerniam konkretnego producenta lecz typy lub inaczej rodzaje i staram się jak najlepiej pokierować osoby zainteresowane zakupem aby puźniej nie było że źle doradziłem. Gdybym miał taką możliwość to jestem w stanie powiedzieć wszystko o każdym filtrze z gatunku odwr. osm. dla celów domowych i również i tej firmy jaką Pani podała gdyż mam pod "opieką" pare tych urządzeń. Każda marka niezależnie od kwoty ma jakieś słabe strony również i te co sprzedaję lecz w tym wszystkim chodzi oto aby zaoferować takie urządzenie które tych wad ma najmniej i co oczywiście ma wpływ na cenę. Man nadzieję że Pani lub pani znajomi już to przerobili na sprzęcie AGD lub RTV bo tam jest nieco podobna sytuacja (jakość - cena). Odpowiedz Link Zgłoś
efcia15 Re: Filtry do wody 28.03.06, 09:19 Obecnie mam filtr FHCTF-1 z wkładem FCSTO i wstępnym filtrem osadnikowym ale nie jestem zadowolona z 2 powodów - po pierwsze trochę przeszkadza stojąc na płycie, 2 -wszyscy widzą jakość mojej wody gdyż obudowa jest szklana. Myślałam o zmianie na filtr podzlewozmywakowy np. EKO FP4 /złoty medalista/, poszukuję informacji czy to dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Filtry do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 11:31 Jeśli chodzi o porównanie tego filtra który jest u Pani a tego o którego dotyczy zapytanie to mogę powiedzieć iż jest napewno lebszy (dokładniejszy). Natoniast jeśli chodzi o konstrukcję i myśl techniczną to jest pewien znak zapytania. Złoty medal napewno został przyznany za konketną kategorie i jestem pewien iż jeśli porównamy go z prawie dowolnym filtrem pracującym na odwróconej osmozie to niestety wypadnie słabo. Przyczyna jest taka iż z tego co dowiedziałem się o tej konstrukcji EKO FP4 to jest to filtr przepływowy wymagający dostosowania (3 warianty) z zależności od tego co jest w wodzie. Aby dokonać trafnego wyboru konieczna jest analiza wody wykonana w labolatorium np. sanepidu bo może sie okazać iż oczyszczamy wodę z tego czego niema lub jest ale w minimalnych ilościach. Jeszcze jedną sprawą wartą uwagi jest to iż serwis powinien być wykonany od 3 do 6 razy w roku (informacja podana przy opisie filrta na stronie www.aquafilter.pl/pl/tech/tech-fp4.html) to jest łącznie 12- 24 wkłady i to daje jakąś kwotę. W przypadku osmozy jest tych serwisów max. 4 a normalnie 2 w roku gdzie tych wkładów jest urzytych 5-10 szt. Może być tak iż cena zakupu EKO FP4 będzie znacznie niższa niż osmozy lecz w ciągu 2-3 lat różnice wynikające z kosztów serwisowych mogą się odwrócić na kożyść osmozy. Odpowiedz Link Zgłoś
tee2000 Re: Filtry do wody 29.03.06, 00:42 Ja robie wode destylowana destylatorem w domu i od kilku lat taką wode pije i tylko taką.Ludzie mowia o tym ze jest to szkodliwe a tak naprawde nie maja na ten temat wiedzy .Ja pije juz kilka lat i nie kupuje zadnej wody w sklepie.Kupilem w Berlinie specjalny destylator do tego tez jest ksiazeczka w jezyku niemieckim.Informacji na temat picia wody destylowanej w polsce nie widzialem. Destylator czysci w 100 % i nie wierzcie ze od tego sie umiera albo ze wypluka wam mintraly z organizmu bo gdyby tak bylo to ja bym juz nie zyl a zyje i jestem zdrowy ( pije ponad 2 lata ) Dla zainteresowanych gadu gadu Pozdrawiam serdecznie 3874163 Robert Pozdrawiam serdecznie Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Filtry do wody IP: 81.210.104.* 29.03.06, 09:51 Dziękuję bardzo za zainteresowanie moim tematem. Myślę, że moją decyzję muszę przemyśleć jeszcze raz - dlatego dziś wymienię wkład w moim dotychczasowym filtrze /z białego stał się brązowo-brunatny/ i dam sobie czas 3 miesiące na podjęcie decyzji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tee2000 Re: Filtry do wody 29.03.06, 10:46 witam Kiedys czytalem o filtrach i nie bylem do nich przekonany. W filtrach zbiera sie duzo zanieczyszczen i bakterii i owe bakterie w takim filtrze maja dobre warunki do rozwoju czyli jest ich coraz wiecej,tak wiec czym dluzej uzywasz taki filtr tym pijesz wiecej bakterii. To nie musi byc szkodliwe bo bakterie nas otaczaja ze wszystkich stron ale jesli komus zalezy na naprawde czystej to najlepsza jest destylarka. Ja w moim domu mam jedna z najlepszych wod ktora pochodzi z czystych gorskich jezior ale gdy destyluje wode do wlasnych potrzeb to po 2 tygodniach w destylarce na dnie zbiornika widze ile jest zanieczyszczen.Zanieczyszczenie w 3 kolorach hihi robi sie mocny kamien a do tego nie mily zapach.Ja wlewam sok z cytryny pozostawiam na jeden dzien kiedy nic nie destyluje i kamien sie rozpuszcza.Ciesze sie ze czegos takiego nie pije. Pozdrawiam serdecznie Robert Odpowiedz Link Zgłoś