Dodaj do ulubionych

Wiecie może

02.08.05, 13:13
Wiecie może gdzie kupić można nasiona PIŻMIANU - Abelmoschus esculentus. Inne
nazwy - ketmia piżmowa, okra.
Roślina ta jest jednoroczna, dorasta do 2 metrów. Ma jadalne owoce i nasiona.
Obserwuj wątek
    • syswia Re: Wiecie może 02.08.05, 13:25

Kupilismy mojej mamie nasiona okry importowane z Indii, ktore ladnie kielkuja i
      wyrastaja u nas, w Kanadzie, ale niestety u mojej mamy (pod Warszawa) nawet nie
      wykielkowaly:(((
      Jesli nigdzie w Polsce nie znajdziesz, a koniecznie musisz miec, pisz... moze
      da sie cos zrobic:)
      Il faut philosopher pour vivre.
      • basia961 Re: Wiecie może 03.08.05, 06:28
        Dzięki, jeśli z Indii popytam najpierw w "zdrowym sklepie", mają tam różne cuda.
        Gdyby nie mieli, poproszę szwagierkę o przysłanie z Kanady.
        Ciekawa jestem dlaczego nie wykiełkowały w Wawie. Klimat może? A gdyby w
        skrzynkach posiać?
        Pozdrawiam, Basia
        • syswia Re: Wiecie może 04.08.05, 19:47
          Nie mam pojecia... mojej mamie zazwyczaj wszystko pieknie kielkuje... A moja
          tesciowa wcale sie nie patyczkuje i wysiewa do gruntu i rosna.
          Nie wiem, czy znajdziesz w sklepie ze "zdrowa zywnoscia"... Bo tych nasion nie
          uzywa sie jako przypraw. Z ciekawostek: wysialam troche nasion kolendry, ktore
          normalnie uzywam w kuchni jako przyprawe i pieknie wyrosly. Bardzo polecam.
          Listki podobne ksztaltem do pietruszki, ale ten aromat... wprost zniewalajacy:)
          Pozdr.
          • basia961 Re: Wiecie może 05.08.05, 06:46
            Zawsze warto spróbować. Nasiona je się prażone, jak orzeszki. Jeśli w sklepie
            nie mają to pewnie wiedzą kto ma, mają lepsze niż ja kontakty w branży dziwactw
            wszelakich.
            Pozdrawiam, Basia
    • buska71 Re: Wiecie może 03.08.05, 19:57
      Ja nasiona ketmii kupiłam na Allegro-wczesną wiosną.Zaglądam często na Allegro
      i widzę że są od czasu do czasu oferowane.Wzeszły wszystkie z kupionych nasion.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka