basia961 02.08.05, 13:13 Wiecie może gdzie kupić można nasiona PIŻMIANU - Abelmoschus esculentus. Inne nazwy - ketmia piżmowa, okra. Roślina ta jest jednoroczna, dorasta do 2 metrów. Ma jadalne owoce i nasiona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
syswia Re: Wiecie może 02.08.05, 13:25 Kupilismy mojej mamie nasiona okry importowane z Indii, ktore ladnie kielkuja i wyrastaja u nas, w Kanadzie, ale niestety u mojej mamy (pod Warszawa) nawet nie wykielkowaly:((( Jesli nigdzie w Polsce nie znajdziesz, a koniecznie musisz miec, pisz... moze da sie cos zrobic:) Il faut philosopher pour vivre. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Wiecie może 03.08.05, 06:28 Dzięki, jeśli z Indii popytam najpierw w "zdrowym sklepie", mają tam różne cuda. Gdyby nie mieli, poproszę szwagierkę o przysłanie z Kanady. Ciekawa jestem dlaczego nie wykiełkowały w Wawie. Klimat może? A gdyby w skrzynkach posiać? Pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Wiecie może 04.08.05, 19:47 Nie mam pojecia... mojej mamie zazwyczaj wszystko pieknie kielkuje... A moja tesciowa wcale sie nie patyczkuje i wysiewa do gruntu i rosna. Nie wiem, czy znajdziesz w sklepie ze "zdrowa zywnoscia"... Bo tych nasion nie uzywa sie jako przypraw. Z ciekawostek: wysialam troche nasion kolendry, ktore normalnie uzywam w kuchni jako przyprawe i pieknie wyrosly. Bardzo polecam. Listki podobne ksztaltem do pietruszki, ale ten aromat... wprost zniewalajacy:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Wiecie może 05.08.05, 06:46 Zawsze warto spróbować. Nasiona je się prażone, jak orzeszki. Jeśli w sklepie nie mają to pewnie wiedzą kto ma, mają lepsze niż ja kontakty w branży dziwactw wszelakich. Pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
buska71 Re: Wiecie może 03.08.05, 19:57 Ja nasiona ketmii kupiłam na Allegro-wczesną wiosną.Zaglądam często na Allegro i widzę że są od czasu do czasu oferowane.Wzeszły wszystkie z kupionych nasion. Odpowiedz Link Zgłoś