Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy mozna kupic mieszkanie od spoldzielni?

IP: 80.51.64.* 27.06.04, 18:43
    chodzi mi o mieszkanie "uzywane"
    czy mozna isc do spoldzielni i powiedziec ze chce sie zakupic takie to a
    takie mieszkanie, czy to realne? chodzi mi o Warszawe
    czy spoldzielnie dysponuja mieszkaniami, które ktos np. zwolnil i czy mozna
    je kupic w ten sposób?
    Obserwuj wątek
      • Gość: wiki Re: czy mozna kupic mieszkanie od spoldzielni? IP: 213.17.175.* 28.06.04, 13:25
        spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu ( a takimi dysponują spółdzielnie)
        nie można "kupić", można "kupić" tylko spółdzielcze własnościowe. ale
        najczęściej spółdzielcze własnościowe mają już właścicieli i to oni moga
        sprzedawać i nabywać te prawa.
        jeszcze jedna uwaga - w części spółdzielni zdazają się sprzedaże spółdzielczego
        własnościowego prawa do lokalu, ale w drodze przetargu.
      • Gość: vitta Re: czy mozna kupic mieszkanie od spoldzielni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 17:49
        Można,ale nie tak po prostu.Spóldzielnie co jakis czas ogłaszają(a jeśli nie,
        to przynajmniej mają)listę lokali,które można kupić.Zwykle są to lokale po
        eksmisjach(więc często w tragicznym stanie),rzadziej gdy np.lokator(nie mający
        mieszkania wykupionego na własność)umiera a nie ma bliskich,którzy chcieliby
        przejąć po nim mieszkanie(jako lokatorzy lub wykupić).Oficjalnie takie
        mieszkanie jest wystawione na przetarg.Jako cenę wywoławczą podaje się wysokość
        wkładu budowlanego i decyduje wysokośc złożonych ofert powyżej tej kwoty.Warto
        po prostu popytać w spóldzielniach<których zasoby cię interesują>może się
        zdarzyć że nie będzie innych chętnych i kupisz tanio mieszkanie nawet wliczając
        ewentualny remont>Moja spółdzielnia(Koło w warszawie) regularnie ogłasza takie
        oferty>pozdrawiam
        • Gość: jass Re: czy mozna kupic mieszkanie od spoldzielni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 17:56
          wielkie dzieki za info!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka