Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienie od kosztów wpisu do ks. wieczystej

24.03.04, 17:34
    Podobno się nie praktykuje, ale czy nie ma żadnej furtki, przepisu, na który
    można się powołać przy odwołaniu od decyzji odmownej SR WKW (nie chce
    zwolnić) do SO?

Druga sprawa - czy jeśli nie opłacę i nie osiągnę wpisu tracę coś więcej niż
    czas? Czy będę mógł bez żadnych problemów złożyć wniosek o wpis, kiedy tylko
    poprawi się moja sytuacja finansowa?

Dzięki z góry za ewentualną pomoc...
    Obserwuj wątek
      • kuchasia Re: Zwolnienie od kosztów wpisu do ks. wieczystej 22.04.04, 00:12
        nie da sie zwolnic od wpisu i nie slyszalam o jakiejkolwiek furtce. jest to po
        prostu napisane jak byk w przepisie ( zwolnic mozna tylko od środków
        zaskarżenia) A jezeli chodzi o drugie pytanie to moim zdaniem wniosek o wpis
        mozez zlozyc zawsze ( wiem tylko, ze notariusz ma obowiazek w terminie chyba 7
        dni przeslac wniosek do sadu ) ale do normalnych osob to nie ma zastosowania.
        • bebiak Re: Zwolnienie od kosztów wpisu do ks. wieczystej 22.04.04, 01:33
          Uważaj Bonsoir na brak opłaty sądowej (ja miałam z tego powodu kłopoty).
          Jeśli wniosek masz zawarty w akcie to jej nie unikniesz w żaden sposób, bo od
          pewnego czasu notariusz opłatę sądową pobiera i nie sądzę, żeby wykładał z
          własnej kieszeni. Jeśli złożysz wniosek w innej formie aniżeli akt a sąd Cię
          wezwie do opłaty i jej nie wniesiesz to sąd ma prawo dokonać wpisu a sprawę
          związaną z opłatą skierować do komornika. Mnie to się właśnie zdarzyło (na
          skutek nie odebrania wezwania sądu do zapłaty, a tym samym nie wniesienia
          opłaty) i przez ponad rok wcale nie tak łatwo było mi to odkręcić.
          Pozdrowionka. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka