Dodaj do ulubionych

Szeflera i robaczki

06.06.06, 18:04
Dzisiaj zauwazylem, ze moja szeflera ma na dwoch lisciach jakis lokatorow. Chyba z 20 malych czarnych robaczkow, a obok biale jaja zlozone. Skad to sie wzielo, jak sie tego pozbyc i jak z tym walczyc? Kwiatek wyglada ok i bardzo ladnie rosnie.
Obserwuj wątek
    • markx Re: Szeflera i robaczki 06.06.06, 18:19
      Dodam jeszcze, ze ta moja szeflera ladnie mi rosnie, ale ostatnio zauwazylem ze korzenie zaczynaja wychodzic gora z ziemi. Moze to jakas oznaka, ze roslina potrzebuje jakies zmiany? Przesadzac do wiekszej doniczki?
      • muka77 Re: Szeflera i robaczki 07.06.06, 10:56
        To oznaka tego, ze jej dobrze i ze ma duza wilgotnosc, ktora zreszta lubi :), a
        co do robakow to sie nie znam ale usun je lepiej
        • markx Re: Szeflera i robaczki 07.06.06, 18:38
          To mam nie przesadzac? Nie wyschna te korzenie? robakow sie pozbylem
          • muka77 Re: Szeflera i robaczki 07.06.06, 19:31
            Ostatnio czytalam artykul o szeflerze, w odpowiednio wilgotnych warunkach
            wypuszcza wlasnie takie "korzonki", jesli to jest to samo co w tym artykule to
            wszytsko w porzadku.
      • markx Moj kwiat wyglada raczej tak 13.06.06, 09:10
        www.ogrody.cvd.pl/pliki/domowe/szeflera.jpg
        a z bokow doniczki wychodza mu korzenie. Ewidentnie sie niemiesci w doniczce. Przestal rosnac. Dotychczas zasuwal doslownie w oczach.

Jeszcze pytanko jedno. Czy pelne slonce od rana do poludnia mu nie zaszkodzi?
        • muka77 Re: Moj kwiat wyglada raczej tak 13.06.06, 10:43
          Podobno to kwiatek srodka , znaczy lubi wszytsko umiarkowanie, ale ja mam
          teorie, ze kazdy kwiat ma wlasna "osobowosc", wiec jesli ma duzo plamek jasnych
          na lisciach moze mu odpowiadac pelne slonce, trzeba tylko wiecej go zraszac.
          Mam na poludniowym parapecie kilka gatunkow podobno lubiacych cien, maja sie o
          wiele lepiej na sloncu niz w cieniu :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka