Gość: henek IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.11.03, 21:28 Jak w temacie, chcę kupić mieszkanie we Wrocławiu i potrzebuję opini o pośredniakach. Kogo polecacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek BiUWIDEOURL Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 21:55 Najlepiej kupować bez pośredników. Wszyscy, na których trafiłam do tej pory, byli beznadziejni. Poza tym tak naprawdę za nic nie odpowiadają - wystarczy uważnie przeczytać proponowaną przez nich umowę. Chyba lepiej poświęcić trochę pieniędzy na prawnika (przy ewentualnych wątpliwościach np. co do stanu prawnego nieruchomosci, treści aktu notarialnego) i resztę załatwiać samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.03, 14:36 Polecam prawnicze biuro nieruchomości FOCUS (budynek KFC na Świdnickiej, wejście od Kazimierza Wielkiego). Niestety nie zgodzę się z poprzedniczką. Warto dać kilkaset zł., które stanowi nikły procent wartości mieszkania i mieć pewność, że mieszkanie nie jest trefne. Nie każy umie sprawdzić księgę wieczystą i papiery ze spółdzielni. Moi znajomi kupili mieszkanie za 90000 z długiem 50000 bo nie sprawdzili wszystkiego. Awersja do biur nieruchomości to pozostałość minionej epoki. Przypuszczam, że wynajęcie prawnika będzie droższe od biura, bo przecież nie udzieli rady na miejscu, musi udać się do sądu sprawdzić księgę i iść razem z kupującym do notariusza. Ja skorzystałam z Focusa i jestem zadowolona. Ewentualnie poszukaj sobie innego prawniczego biura nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 16:48 A jaki procent od ceny mieszkania pobiera to biuro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.11.03, 16:32 Nie pamiętam. Jakieś 2.5 lub 3%. W każdym razie standardowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: 213.77.10.* 17.11.03, 19:51 Zalety z pośrednikiem: - jeśli znajdzie atrakcyjną ofertę - to warto zapłacić prowizję (2% to wg mnie rozsądna prowizja - ale taką trzeba sobie wytargować) - to niewiele biorąc pod uwagę zadowolenie z zakupu i pomoc - jeśli jest sprawny to zaoszczędzi ci czasu Wady z pośrednikiem: - większość pośredników w Polsce w sposób nieetyczny pobiera prowizję od 2 stron - większość pośredników zawyża ceny sprzedających o grubo ponad 2-5%, co utrudnia stronom dojście do porozumienia - większość pośredników sprzedaje po prostu adresy, to co oferują ponadto nie stanowi znacznej wartości dodanej (zaprowadzenie do notariusza, do banku, do spółdzielni czy do sądu - to naprawdę nie jest usługa warta 2-3 tysięcy złotych, zwłaszcza biorąc pod uwagę płace w kraju oraz to ile się trzeba napracować aby te parę tysięcy odłożyć - nie wszyscy pośrednicy współpracują z innymi biurami - pośrednik nie ma kilku tysięcy na egzamin i zdobycie licencji (większość działa jako pomocnicy właściciela agencji), a klientowi tłumaczy że prowizja 3 tysiące to niewiele Mmimo wszystko nie mogę winić tylko pośredników czy pracowników agencji, po prostu w Polsce rynek wtórny nieruchomości jest nieuregulowanym, stąd pełno cwaniaków szukających naiwniaków i okazji do łatwego zarobku, Aby rynek się unormalnił, agencje muszą ze sobą ściślej współpracować, klienci powinni sprzedawać mieszkania tylko przez agencje licencjonowane - a najlepiej powinni zdecydować się na 1 agencję i umowę na wyłączność (niestety mentalność sprzedających utrudnia zreformowanie rynku) Aktualnie sprzedający mieszkanie po zamieszczeniu ogłoszenia i po wizycie kilku agentów i pseudoagentów cwaniaków - nie chce więcej z agencjami rozmawiać, stąd po paru dniach jego oferta pojawia się w prasie (GW) w kilku cenach, kilku czasem sprzecznych opisach, a "właściciele" oferty najczęściej posiadają podstawową wiedzę o mieszkaniu, bez sprawdzenia oferty (nie opłaca im się angażować w ofertę bo i tak mieszkanie jest oferowane przez kilka biur które szybko "ukradną" informacje. Co do wyboru pośrednika - odradzam ANKOM (nieuprzejma kobieta to delikatne określenie), w JOTBE - zależy na kogo się trafi ale właścicielka nie bardzo dba o własnych pracowników stąd duża rotacja, więc o czymś to świadczy, (ciekawe czy nadal wymaga od pracowników podpisywania weksli). Odradzam wszystkie agencje biorące od razu zaliczki - np. DCN. Aha, odradzam szczególnie Lokum - biuro przy ul. Piłsudskiego w hotelu, właścicielka rozmawia z klientem paląc papierosy i dmuchając prawie w twarz, po wpłaceniu zaliczki (nadziałem się osobiście)wykona 2-3 telefony i na tym koniec, ponadto umówią cię na mieszkanie które dziwnym trafem okaże się spredane. Iglica byłaby ok, ale poza agencjami "krzakami" najbardziej zawyża ceny nieruchomości - może ma pełno bogatych klientów - to gratuluję. Życzę szczęścia i cierpliwości, niezależnie czego szukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.wro.vectranet.pl 16.02.04, 17:08 Sprobuj Victoria nieruchomosci - 7896805 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.dhs.org / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 09:37 a ja polecam Panią Wiolettę Maciąg z agencji "Willa"... Odpowiedz Link Zgłoś