Dodaj do ulubionych

Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchomości

IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.11.03, 21:28
Jak w temacie, chcę kupić mieszkanie we Wrocławiu i potrzebuję opini o
pośredniakach. Kogo polecacie
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 21:55
      Najlepiej kupować bez pośredników. Wszyscy, na których trafiłam do tej pory,
      byli beznadziejni. Poza tym tak naprawdę za nic nie odpowiadają - wystarczy
      uważnie przeczytać proponowaną przez nich umowę. Chyba lepiej poświęcić trochę
      pieniędzy na prawnika (przy ewentualnych wątpliwościach np. co do stanu
      prawnego nieruchomosci, treści aktu notarialnego) i resztę załatwiać
      samodzielnie.
      • Gość: tangerines Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.03, 14:36
        Polecam prawnicze biuro nieruchomości FOCUS (budynek KFC na Świdnickiej,
        wejście od Kazimierza Wielkiego). Niestety nie zgodzę się z poprzedniczką.
        Warto dać kilkaset zł., które stanowi nikły procent wartości mieszkania i mieć
        pewność, że mieszkanie nie jest trefne. Nie każy umie sprawdzić księgę
        wieczystą i papiery ze spółdzielni. Moi znajomi kupili mieszkanie za 90000 z
        długiem 50000 bo nie sprawdzili wszystkiego. Awersja do biur nieruchomości to
        pozostałość minionej epoki. Przypuszczam, że wynajęcie prawnika będzie droższe
        od biura, bo przecież nie udzieli rady na miejscu, musi udać się do sądu
        sprawdzić księgę i iść razem z kupującym do notariusza.
        Ja skorzystałam z Focusa i jestem zadowolona. Ewentualnie poszukaj sobie
        innego prawniczego biura nieruchomości.
        • Gość: klient Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 16:48
          A jaki procent od ceny mieszkania pobiera to biuro?
          • Gość: tangerines Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.11.03, 16:32
            Nie pamiętam. Jakieś 2.5 lub 3%. W każdym razie standardowo.
    • Gość: Tadek Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: 213.77.10.* 17.11.03, 19:51
      Zalety z pośrednikiem:
      - jeśli znajdzie atrakcyjną ofertę - to warto zapłacić prowizję (2% to wg mnie
      rozsądna prowizja - ale taką trzeba sobie wytargować) - to niewiele biorąc pod
      uwagę zadowolenie z zakupu i pomoc
      - jeśli jest sprawny to zaoszczędzi ci czasu
      Wady z pośrednikiem:
      - większość pośredników w Polsce w sposób nieetyczny pobiera prowizję od 2 stron
      - większość pośredników zawyża ceny sprzedających o grubo ponad 2-5%, co
      utrudnia stronom dojście do porozumienia
      - większość pośredników sprzedaje po prostu adresy, to co oferują ponadto nie
      stanowi znacznej wartości dodanej (zaprowadzenie do notariusza, do banku, do
      spółdzielni czy do sądu - to naprawdę nie jest usługa warta 2-3 tysięcy
      złotych, zwłaszcza biorąc pod uwagę płace w kraju oraz to ile się trzeba
      napracować aby te parę tysięcy odłożyć
      - nie wszyscy pośrednicy współpracują z innymi biurami
      - pośrednik nie ma kilku tysięcy na egzamin i zdobycie licencji (większość
      działa jako pomocnicy właściciela agencji), a klientowi tłumaczy że prowizja 3
      tysiące to niewiele
      Mmimo wszystko nie mogę winić tylko pośredników czy pracowników agencji, po
      prostu w Polsce rynek wtórny nieruchomości jest nieuregulowanym, stąd pełno
      cwaniaków szukających naiwniaków i okazji do łatwego zarobku,
      Aby rynek się unormalnił, agencje muszą ze sobą ściślej współpracować, klienci
      powinni sprzedawać mieszkania tylko przez agencje licencjonowane - a najlepiej
      powinni zdecydować się na 1 agencję i umowę na wyłączność (niestety mentalność
      sprzedających utrudnia zreformowanie rynku)
      Aktualnie sprzedający mieszkanie po zamieszczeniu ogłoszenia i po wizycie kilku
      agentów i pseudoagentów cwaniaków - nie chce więcej z agencjami rozmawiać, stąd
      po paru dniach jego oferta pojawia się w prasie (GW) w kilku cenach, kilku
      czasem sprzecznych opisach, a "właściciele" oferty najczęściej posiadają
      podstawową wiedzę o mieszkaniu, bez sprawdzenia oferty (nie opłaca im się
      angażować w ofertę bo i tak mieszkanie jest oferowane przez kilka biur które
      szybko "ukradną" informacje.
      Co do wyboru pośrednika - odradzam ANKOM (nieuprzejma kobieta to delikatne
      określenie), w JOTBE - zależy na kogo się trafi ale właścicielka nie bardzo dba
      o własnych pracowników stąd duża rotacja, więc o czymś to świadczy, (ciekawe
      czy nadal wymaga od pracowników podpisywania weksli). Odradzam wszystkie
      agencje biorące od razu zaliczki - np. DCN. Aha, odradzam szczególnie Lokum -
      biuro przy ul. Piłsudskiego w hotelu, właścicielka rozmawia z klientem paląc
      papierosy i dmuchając prawie w twarz, po wpłaceniu zaliczki (nadziałem się
      osobiście)wykona 2-3 telefony i na tym koniec, ponadto umówią cię na mieszkanie
      które dziwnym trafem okaże się spredane. Iglica byłaby ok, ale poza
      agencjami "krzakami" najbardziej zawyża ceny nieruchomości - może ma pełno
      bogatych klientów - to gratuluję. Życzę szczęścia i cierpliwości, niezależnie
      czego szukasz.
    • Gość: X Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.wro.vectranet.pl 16.02.04, 17:08
      Sprobuj Victoria nieruchomosci - 7896805
    • Gość: on Re: Poszukuję dobrego pośrednika handlu nieruchom IP: *.dhs.org / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 09:37
      a ja polecam Panią Wiolettę Maciąg z agencji "Willa"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka