Dodaj do ulubionych

Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną

IP: *.aster.pl 05.08.10, 23:37
Pomimo tej podwyżki VATu z 7% na 8%, a więc o marny jeden pkt.
proc., ceny nieruchomości i tak będą zjeżdżać.

Dlaczego? To proste:

Pamiętajmy, obecne ceny nieruchomości wciąż są nienormalne, ponieważ
w żaden sposób nie odpowiadają rzeczywistej sile nabywczej Polaków
(a nie naszprycowanej 30-letnim kredytem w chf na 100% wartości
nieruchomości na połowę dochodów rodziny).

Przed nami więc ostre zjazdy cenowe – do poziomu równowagi, które
dla Warszawy wyglądają następująco:

mieszkania nowe standardowe: 4 – 5tys za m2
uzasadnienie: bo średnia płaca w Wwie wynosi około 4,3tys brutto a
historia dojrzałych rynków wskazuje, że fundamentalny poziom
równowagi to taki, gdy cena 1m2 = średnia płaca w danym regionie

mieszkania w wielkiej płycie: 3,5-4tys za m2 (to i tak około 1tys
euro, więc baaardzo dużo za taki syf)
uzasadnienie: bo wielka płyta musi kosztować mniej niż nowe
mieszkania

dom z działką ok. 1000m2 w odległości do 20km od centrum: 400-500tys
uzasadnienie: bo jest to równowartość 100-metrowego nowego
mieszkania w mieście, a taka zależność panuje na większości rynków,
i tak też zawsze było w Polsce (duże mieszkanie w mieście za dom pod
miastem)

działki do 20km od centrum ok 100-200zł za m2
uzasadnienie: bo tak wynika z ceny domu i kalkulacji kosztów bodowy
tzn: ceny działki = cena domu - koszt budowy

Podsumowując więc krótko wpływ VATu na proces normalizacji cen
nieruchomości:
ceny zamiast zjechać 30-40% spadną o 29-39%.
I co o tyle szumu…..
Obserwuj wątek
    • Gość: ha Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 08:16
      no czekam na to tylko ile jeszcze?
      • Gość: czesiu Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 85.222.87.* 06.08.10, 09:09
        1/10 czasu spłaty kredytu to dla ciebie tak wiele? jeśli tak powinineś już nie czekać, zadłuzyć się po uszy i pobiec kupić, bo zaraz z powodu wzrostu VAT z 7 na 8% ceny wzrosną i mieszkań zabraknie :-)
        .Przy spadkach 5% rocznie na średnim mieszkaniu zyskuje się nominalnie 30tys zł / rok. To tak jak byś prawie 3kilo miesięcznie odkładał.
        Jeśli się wynajmuje mieszkanie w tym czasie to i tak mniej płaci się wlaścicielowi za wynajem niż bankierowi za "wynajem pieniądza", to jest kolejny zysk.
        • Gość: ja Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.chello.pl 06.08.10, 10:08
          Horyzont czasowy został niedawno określony na 2040r, gdyż wtedy, zgodnie z
          prognozą demograficzną, ludność Polski wynosić będzie 31 milionów osób. A więc
          jeszcze tylko 30 lat.
      • smurfetka4 Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 06.08.10, 13:57
        > no czekam na to tylko ile jeszcze?

czekaj tatka latka
        a jak ci ciasno, to w międzyczasie wynajmij od jakiegoś
        zakredytowanego jelenia - pełno tu takich co naganiają na wynajem

• Gość: Ormowiec Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.centertel.pl 06.08.10, 17:13
          > a jak ci ciasno, to w międzyczasie wynajmij od jakiegoś
          > zakredytowanego jelenia - pełno tu takich co naganiają na wynajem

kredyciarza nie stac na wynajęcie mi mieszkania, a mnie nie stac na
          to, żeby wynajac od niego. Wolę wynajmowac od właściciela.
    • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 15:44
      stosując z należytym szacunkiem wyliczenia p. czesia
      1. oszczędzamy rocznie 30tyś bo ceny spadają
      2. średna cena mieszkania w którym się "da żyć" z rodziną to teraz ponad 500tyś
      (60 - 70metrów - w warszawie)
      3. realna cena takiego czegoś wg forumowych autorytetów nie powinna wynosić
      więcej niż 280 do 315tyś (założyłem 70metrów i ceny od 4 do 4,5k za metr)

z prostej arytmetyki pozostaje nam więc czekać jeszcze 6 lat :)

i o ile się prognozy sprawdzą, o ile gospodarka nie runie na pysk, o ile polaków
      nie będzie coraz mniej, o wiela was teściowa z domu wcześniej nie wywali i/lub
      wynajmujący wam mieszkanie nie zmieni zdania co do wynajmu...itp. itd...
      to już za sześć latek będziecie mogli stanąć w kolejce - upsss kupić bez
      czekania - własne M następne dwa lata czekać aż się wybuduje i wreszcie mieć co
      chcieliście a co inni mają już teraz :)

• Gość: dd Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 16:01
        > stosując z należytym szacunkiem wyliczenia p. czesia
        > 1. oszczędzamy rocznie 30tyś bo ceny spadają
        > 2. średna cena mieszkania w którym się "da żyć" z rodziną to teraz ponad 500tyś
        > (60 - 70metrów - w warszawie)

A skąd to 30 tysięcy? Z powietrza? Bo wg NBP ceny spadają 8% rocznie. Po
        uwzględnieniu inflacji daje to 11%. Przy twoim mieszkaniu za 500tys (a nie tyś -
        znajomość ortografii podobna do umiejętności liczenia?) daje 55 tys rocznie
        oszczędności. Prawie 5 tys miesięcznie. Jak wiadomo są to oszczędności nie
        robiące na żadnej polskiej rodzinie wrażenia...

> 3. realna cena takiego czegoś wg forumowych autorytetów nie powinna wynosić
        > więcej niż 280 do 315tyś (założyłem 70metrów i ceny od 4 do 4,5k za metr)
        >
        > z prostej arytmetyki pozostaje nam więc czekać jeszcze 6 lat :)
        >
        > i o ile się prognozy sprawdzą, o ile gospodarka nie runie na pysk, o ile polakó
        > w
        > nie będzie coraz mniej, o wiela was teściowa z domu wcześniej nie wywali i/lub
        > wynajmujący wam mieszkanie nie zmieni zdania co do wynajmu...itp. itd...

Na tym forum jakiś zakredytowany ynwestor spamował chcąc wynająć (od zaraz!)
        swoje ponad 80 metrów za 2.6k miesięcznie, więc przestań już bujać w chmurach.

> to już za sześć latek będziecie mogli stanąć w kolejce - upsss kupić bez
        > czekania - własne M następne dwa lata czekać aż się wybuduje i wreszcie mieć co

ROTFL! Myślisz, że za 6 lat ktokolwiek jeszcze będzie kupował dziurę w ziemi??

> chcieliście a co inni mają już teraz :)

Kredyt na kwotę większą niż wartość mieszkania? Nie, nie będą mieć.
        • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 16:15
          co do ceny 30tyś - polemizuj waćpan z czesiem - to było Jego założenie nie moje...

co do wynajmu 80metrów za 2,6k - moje M jest większa a rata kredytu niższa nie
          proponowana przez Pana cena najmu w/w 80metrów - moim zdaniem mnie się nie opłaca :)
          zresztą czego ten przykład ma dowodzić bo nie chwytam....

a za sześć lat co i kto będzie kupował - poczekam i zobaczę - zakładam że waćpan
          nadal będzie w opozycji :)
          • Gość: dd Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 16:28
            > co do wynajmu 80metrów za 2,6k - moje M jest większa a rata kredytu niższa nie
            > proponowana przez Pana cena najmu w/w 80metrów - moim zdaniem mnie się nie opła
            > ca :)

A kiedy i po ile kupowałeś?
            • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 16:51
              niby istotne pytanie / informacje ale czy napewno
              działamy - dyskutujemy tu i teraz...
              w innym wypadku należało by zazdrościć / mieć pretensje czy "inne ale" do osób
              które mieszkania dostały w spadku, wykupiły od SM za przysłowiową złotówkę lub
              do wojskowych i innych takich....

teściu na ten przykład wykupił 70m na bemowie (ul.apenińska - płyta) za 60tyś :)
              i co wychodzi mu z metra niecałe 900pln :)
              • rumun_nawigator Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 06.08.10, 17:05
                Oczywiscie, że nie ma to najmniejszego znaczenia kiedy kupowałeś.
                Fakt pozostaje faktem, że ta niby opłacalność wynajmu jest tylko mitem
                pompowanym przez skompromitowany KZS. To czy kupiłeś w 2000 czy 2009 roku jest z
                punktu widzenia potencjalnego kupca zupełnie nie istotne. Wskaźniki publikowane
                przez HomeBroker jednoznacznie pokazują, że zawsze jest dobry czas na zakup bo
                zawsze czynniki makroekonomiczne są przyjacielem a nie wrogiem kredytobiorcy.
                • Gość: jacek jesli kupiles w 2000 roku placiles 25% rocznie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 21:21
                  kredyt

vide "Alicja"
              • Gość: dd Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 17:24
                > niby istotne pytanie / informacje ale czy napewno
                > działamy - dyskutujemy tu i teraz...

Nie "niby istotne", tylko kluczowe. Jeśli je pomijasz, to tezę "nie warto teraz
                kupować mieszkań w cenie x" sprowadzasz do tezy "nigdy nie warto kupować
                mieszkań", co jest absurdem, ale rozumiem, że innymi sposobami teraz nie da się
                przekonywać do kupna kwadratu.

> teściu na ten przykład wykupił 70m na bemowie (ul.apenińska - płyta) za 60tyś :
                > )
                > i co wychodzi mu z metra niecałe 900pln :)

I to ma być dowód na to, że warto teraz wydać np 9 tysi na metr?
                • Gość: gośc 1276 Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.aster.pl 06.08.10, 20:00
                  Jakoś tego spadku cen nie widzę!!!! Obserwuję ceny mieszkań, bo mam zamiar na
                  jesieni kupić mieszkanie i zauważyłem, że w maju - czerwcu mieszkania (mam na
                  myśli 3-pok. w Ursusie na rynku wtórnym) były tańsze niż teraz. Co będzie jesienią?
                  • Gość: spec Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.aster.pl 06.08.10, 20:26
                    Generalnie ceny w dół, choć pewnie jeszcze jacyś kretyni ekonomiczni
                    zapakują się w kredyty i kupią mieszkania słono za nie przepłacając.

Ale spadkowy trend w nieruchomościach jest już dobrze ugruntowany i
                    nie zatrzyma się, dopóki nie zostanie osiągnięta cena równowagi
                    wyznaczona realną siłą nabywczą ludności. Tak się dzieje na całym
                    świecie, w Polsce też, choć jak to zwykle u nas z pewnym opoźnieniem.
                    • rumun_navigator Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 06.08.10, 20:42
                      Czy cena równowagi również i tym razem zostanie osiągnięta za pół
                      roku, czy też tym razem zmiękła Ci nieco rura i zakładasz dłuższy
                      okres?

Ps: Dla niezorientowanych - spec od połowy 2007r. mniej więcej co
                      pół roku zapowiada takie same spadki cen mające nastąpić za pół
                      roku. Taki Kazimierz Świtoń w branży RE.
                      • Gość: spec Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.aster.pl 06.08.10, 20:58
                        Rynek nie rychliwy ale sprawiedliwy, a kierunek jest już nadany.
                        A że tempo nieco wolniejsze, no cóż nie moja wina, że mamy
                        skretyniałe ekonomicznie społeczeństwo i polityków, którzy chorymi
                        programami typu RnS pakują jeszcze więcej ludzi w nieuniknione
                        tarapaty finansowe.
                        A połowa 2007 to była chyba totalna górka, więc jak sam przyznajesz
                        timing mam precyzyjny.
                        • rumun_navigator Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 07.08.10, 12:03
                          > Rynek nie rychliwy ale sprawiedliwy, a kierunek jest już nadany.

Tyle, że w tym tempie jest spora szansa, że wspomniany poziom równowagi
                          osiągniemy gdy spora część oczekujących na spadki osiągnie wiek
                          emerytalne. :) W tej sytuacji wypowiedzi tego typu nabierają zupełnie
                          innego znaczenia, prawda?
                          • Gość: spec Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.aster.pl 07.08.10, 22:17
                            Bzdury piszesz.
                            Po prostu nie doceniasz nieliniowości procesów rynkowych.
                      • Gość: czesiu Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 85.222.87.* 06.08.10, 21:38
                        przygadał kocioł garnkowi
                        ty rumunek i twoi koledzy z prześwietnego Home Broker czy innego sprzedawcy
                        nieprzerwanie, codziennie od 2008 piszecie o już, za chwilę, lada dzien mających
                        nastąpić wzrostach
      • Gość: czesiu Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 85.222.87.* 06.08.10, 21:30
        pisałem
        Przy spadkach 5% rocznie na średnim mieszkaniu zyskuje się nominalnie 30tys zł / rok.

i nie zrozumiałeś
        stud zasuwasz podobno na 3 etatach aby splacać kredycik? nic dziwnego boś tępak jakich mało
        • Gość: czesiu Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 85.222.87.* 06.08.10, 22:42
          wróćmy do meritum
          "Przy spadkach 5% rocznie na średnim mieszkaniu zyskuje się nominalnie 30tys zł
          / rok. To tak jak byś prawie 3kilo miesięcznie odkładał.
          Jeśli się wynajmuje mieszkanie w tym czasie to i tak mniej płaci się
          wlaścicielowi za wynajem niż bankierowi za "wynajem pieniądza", to jest kolejny
          zysk."

Mamy:
          Zysk ze spadku cen nominalnych przy 5% spadkach od mieszkania 600tys (średnie
          dla rodziny) 30tys/rok
          Zysk z różnicy kredyt+opłaty-najem = 3,6tys+0,6tys-2,4tys = 1,8tys/mies. tj
          ~22tys zł
          RAZEM przez rok mamy 52tys + odsetki odłożone na mieszkanie

A ile splaciliśmy kapitału z kredytu? nie więcej niż 12*600zł = 7200zł
          (porażajace wobec 52tys)

Przez 6lat mamy > 300tys w gotowce i mieszkania tansze o 30%
          a więc do naszego średniego mieszkania musimy juz wziąć "tylko" 100tys kredytu.
          • rumun_navigator Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 07.08.10, 12:09
            A ile zyskuje się na mieszkaniach realnie utrzymujących cenę? Bo te 5%
            spadku rocznie to gdybanie - jeśli utrzymane zostanie obecne tempo
            akcji kredytowej to możemy spodziewać się może nie jakiś strasznych
            wzrostów, ale raczej corocznych podwyżek o stopę inflacji.
            • Gość: nikt Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 13:11
              Mógłbyś określić (tak "na oko") w jakim stopniu "tempo akcji kredytowej" ma
              wpływ na cenę mieszkań?

(z Twojej wypowiedzi wnioskuję także, że można wziąć obecne te dwie zmienne i je
              przyrównać, ale nie jestem pewien i chciałbym wiedzieć jak postrzegasz te
              zależności).
            • Gość: dd Buahaha :) IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.10, 14:04
              > A ile zyskuje się na mieszkaniach realnie utrzymujących cenę? Bo te 5%
              > spadku rocznie to gdybanie - jeśli utrzymane zostanie obecne tempo

Wg rumuna dane publikowane przez Narodowy Bank Polski to gdybanie haha :)

> akcji kredytowej to możemy spodziewać się może nie jakiś strasznych
              > wzrostów, ale raczej corocznych podwyżek o stopę inflacji.

Już realne spadki o 11% znikną jak za dotknięciem różdzki - a to wszystko na
              życzenie Głównego Naganiatora:)
              • rumun_navigator Re: Buahaha :) 07.08.10, 14:27
                W sumie to bardzo żałuje, że nie mamy choćby jakieś podróbki indeksu
                Case–Shillera bo tak każdy run na płyciaki tworzy fikcyjne spadki
                cen... :( A ludzie wierzą w to co chcą.
                • Gość: nie Re: Buahaha :) IP: *.aster.pl 07.08.10, 14:55
                  Mi też wydawało się że mieszkania nie uda się sprzedać. Dwa miesiące
                  temu wystwiłem 100 m z 2000 roku na ursynowie za 1 mln złotych, po
                  trzech tygodniach podpisaliśmy umowę przedwstępną za cenę 980 tys
                  ale nie wierzyłem że dostaną kredyt na sto procent...Dostali,
                  kupili. Ja kupuję dom wolnostojący pod Piasecznem w tej cenie,
                  sprzedający zszedł z ceny 30 tys.
                  Taka jest moja historia, wnioski sami wyciągnijcie.
                  • Gość: propozycja Re: Buahaha :) IP: *.aster.pl 07.08.10, 15:33
                    Proponuję pojechać z tymi wyliczeniami do chłopa pod Warszawę który
                    sprzedał większość działek i powiedzieć mu że ziemia powinna
                    kosztować tyle i tyle, dużo poniżej ceny ofertowej. Ciekawe co wam
                    odpowie?
                    Ja wiem bo próbowałem negocjować cenę działki, ale nie ma cosię
                    wymądrzać wyliczeniami i czystą teorią tylko zobaczyć jak to wygląda
                    w praktyce.
                    Specowi proponuję praktyki w terenie:-)
                  • Gość: templariusz Re: Buahaha :) IP: *.chello.pl 07.08.10, 19:00
                    > wnioski sami wyciągnijcie.

Kupuj teraz taniej nie będzie ?
                    • Gość: re Re: Buahaha :) IP: *.aster.pl 07.08.10, 19:22

Szanowni spece, czy będzie drożej lub taniej wiem tylko ja bo mam
                      czarodziejską kulę ale wam nie powiem!
                  • Gość: lendo Re: 100 m Ursynów IP: 94.75.84.* 07.08.10, 20:33
                    Ciekawe. Jeśli to prawda ( nr KW ? ) to może jeszcze napiszesz w jakim
                    standardzie wykończone było twoje mieszkanie, w jakim budynku itd.
                    Znając absurdalną( dla mnie ) modę na Ursynów to jak najbardziej
                    możliwe.
                    Natomiast co do domu - to kumple w Piasecznie sprzedaje od pół roku dom
                    za 1 mln jak dotąd bezskutecznie. A standard jest naprawdę powyżej
                    średniej.
                    • Gość: gośc 1276 Re: 100 m Ursynów IP: *.aster.pl 08.08.10, 11:30
                      > Znając absurdalną( dla mnie ) modę na Ursynów to jak najbardziej
                      > możliwe.

Dlaczego absurdalną? Ursynów ma metro!!!!!!! I Kabaty. I infrastruktura (tylko
                      przedszkoli jak na lekarstwo, ale to problem całej Warszawy, a nawet całego
                      kraju) całkiem niezła. I jest spokojną dzielnicą raczej młodych rodzin. Ursynów
                      jest bardzo fajny, dla ludzi, którzy lubią mieszkać w mieście. Sam bym kupił tam
                      mieszkanie, ale niestety mieszkania są droższe niż na Mokotowie, gdzie teraz
                      mieszkam. 1 mln zł za 100 m czyli 10 000 zł za m.kw. to bardzo typowa cena na
                      Ursynowie.
                      • Gość: lendo Re: 100 m Ursynów IP: 94.75.84.* 08.08.10, 12:34
                        Metro - to ma tłumaczyć wszystko? A własnie ceny są "jak na Mokotowie"
                        - tyle że ja wole Mokotów 2(0) razy.
                        Metro ( przy okazji - zatłoczone na maksa ) to taka sama zaleta jak WKD
                        czy kolej podmiejska. A czy ktoś normalny porówna Pruszków/Otwock do
                        Mokotowa ? Odległość od centrum porówynwalna ...

PS. Ja mieszkam w prawdziwym mieście - do starówki mam 15 minut na
                        nogach :)
                        • Gość: gość Re: 100 m Ursynów IP: 193.201.36.* 09.08.10, 13:54
                          > PS. Ja mieszkam w prawdziwym mieście - do starówki mam 15 minut na
                          > nogach :)
                          Fajnie - tylko co Ty na tej starówce robisz?
                          Wolałbym raczej mieszkać na obrzeżach i mieć 10 minuty do sklepu,
                          supermarketu, szkoły , przychodni czy pracy (!!!) (ogólnie
                          infrastruktury z której korzystam na codzień) niż 15 minut na nogach
                          do centrum w którym jestem na weekendzie po to żeby się spotkac ze
                          znajomymi na piwo. Taxi powrotne raz w tygodniu to nie tak dużo ;)
                          No chyba , że trzeba się pochwalić w rodzinnych stronach , że się
                          mieszka w CENTRUMIE ,... a stanie w korkach ,strefy płatnego
                          parkowania i ogólny brak miejsca cichutko przemilczeć ...
          • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 10:28
            przy spadkach ceny mieszkania zyskujesz nominalnie...
            zyskujesz również na tym że wynajmujesz a nie wziąłeś kredytu....

poprawne rozumowanie - nie mogę go negować

ale....
            idąc tym tokiem rozumowania możesz Waćpan również długo i namiętnie "oszczędzać"
            nie kupując samochodu- korzystać z transportu publicznego, możesz Pan nie
            jeździć na wczasy do Egiptu, Tunezji czy gdzie tam chciałbyś pojechać a w zamian
            z 13pln pojechać PKS-em do Szczytna, nie chodzić do kina i teatru a wypożyczać
            filmy na DVD - nominalnie same zyski...

po X latach takiego oszczędzania będzie cię stać na wszystko na co ja teraz
            muszą "ciężko zapychać" na wielokrotnie wypominanych przez Pana trzech etatach -
            ale ja mam to teraz a na emeryturze będę mógł spokojnie o tym opowiadać i
            słuchać dywagacji na temat realnych cen i wartości :)

wchodzi ktoś do sklepu i mówi kupi tą czekoladę jak będzie kosztować - sprzeda
            mi Pan ją za 2pln a jak nie to wychodzi i czeka na przecenę...
            ja wolę wejść i kupić bo mam na nią ochotę i chcę ją zjeść teraz a nie
            jak będzie przeceniona na 2pln :)

ot i cała różnica między nami - i proszę się nie czepiać przykładu i nie pisać
            że porównanie czekolady do mieszkania to wielkie semantyczne nadużycie

• Gość: lendo Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 195.117.157.* 09.08.10, 10:40
              > ja wolę wejść i kupić bo mam na nią ochotę i chcę ją zjeść teraz a nie
              >jak będzie przeceniona na 2pln :)

Co za idiotyczne argumenty - typowe dla pokolenia "daj mi daj mi-natychmiast".
              Czym innym jest zakup czekolady - czy wczasów za 5 tyś a czym innym zakup
              domu/mieszkania za 500 tyś.
              Tam ruchy rzędu 1% pozwalają oszczędzić na dobre wczasy. A ruch jak ostanio
              8-15% na dobry samochód.
              Jeśli t
            • Gość: dd Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.10, 11:19
              > idąc tym tokiem rozumowania możesz Waćpan również długo i namiętnie "oszczędzać
              > "
              > nie kupując samochodu- korzystać z transportu publicznego, możesz Pan nie
              > jeździć na wczasy do Egiptu, Tunezji czy gdzie tam chciałbyś pojechać a w zamia
              > n
              > z 13pln pojechać PKS-em do Szczytna, nie chodzić do kina i teatru a wypożyczać
              > filmy na DVD - nominalnie same zyski...
              >
              > po X latach takiego oszczędzania będzie cię stać na wszystko na co ja teraz
              > muszą "ciężko zapychać" na wielokrotnie wypominanych przez Pana trzech etatach
              > -
              > ale ja mam to teraz a na emeryturze będę mógł spokojnie o tym opowiadać i
              > słuchać dywagacji na temat realnych cen i wartości :)

Wytłumacz wszystkim biznesmenom i posiadaczom DG, że są frajerami leasingując
              samochód zamiast go kupić, bo ty go masz już, a oni sobie wóz kupią dopiero na
              emeryturze, a do tego będą jeździć czyimś. Tylko ostrożnie, bo zabiją cię śmiechem!
              • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 12:09
                wydawało mi się że jasno napisałem - albo komunikacja miejska albo własny transport
                pod tym pojęciem leasing też bym ujął no bo przecież trzeba "złodziejskiemu
                towarzystwu" raty leasingowe płacić - coś ala kredyt...

więc nie wiem o co biega Sz. Panu?

chcę jeździć "własnym samochodem" i mieć odpisy amortyzacyjne znaczy zysk
                podwójny to sobie auto leasinguję - w innym wypadku zapylam tramwajem...

• Gość: dd Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.10, 12:27

> wydawało mi się że jasno napisałem - albo komunikacja miejska albo własny trans
                  > port
                  > pod tym pojęciem leasing też bym ujął no bo przecież trzeba "złodziejskiemu
                  > towarzystwu" raty leasingowe płacić - coś ala kredyt...
                  >
                  > więc nie wiem o co biega Sz. Panu?

Po raz kolejny nie wiesz... To mnie trochę martwi...

Rata leasingowa to nie jest coś ala kredyt, bo leasingowany samochód nie jest
                  twoim. Zupełnie jak z wynajmowanym mieszkaniem. Równie dobrze mógłbyś napisać,
                  że przy wynajmie mieszkania trzeba płacić wynajmującemu - coś ala kredyt. A
                  jednak prawie każdy kto może leasinguje samochód i nie płacze, że nie dorobił
                  się jeszcze "swojego".
                  • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:10
                    to wyleasinguj sobie samochód jako osoba prywatna - nie prowadząca działalności
                    gospodarczej i lub firmy...
                    i potem jeszcze zaksięguj sobie ratę leasingu jako koszt uzyskania przychodów -
                    tylko nie bardzo wiem gdzie możesz jako prywatna osoba sobie to zaksięgować...
                    firma a osoba prywatna do chyba dwie różne sprawy - ale mogę się mylić...

zresztą wynajmuj, leasinguj, rób i pisz co chcesz - wolna droga, możesz czekać
                    aż spełnią się Waćpana wizje i oczekiwania wreszcie pokryją się z
                    rzeczywistością - moje pytanie brzmi ile poczekasz???
                    • Gość: Julia Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.aster.pl 09.08.10, 13:33
                      Ja poza czekaniem na przeceny z kalkulatorem w ręku poradziłabym
                      jeszcze tym którzy mają jakieś nieruchomości sprzedać (bo są drogie)
                      i zamieszkać w lesie w namiocie z rodziną. Można upolować sarenkę,
                      skubnąć jagódkę i wtedy dopiero będą oszczędności!
                      • Gość: lendo Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 195.117.157.* 09.08.10, 14:01
                        Pierwsza część sensowna ( o dziwo Julio)
                        natomiast druga bez związku z pierwszą - ale to takie ... kobiece
                    • shige Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 09.08.10, 14:25
                      Gość portalu: Stud napisał(a):

> to wyleasinguj sobie samochód jako osoba prywatna - nie prowadząca działalności
                      > gospodarczej i lub firmy...

Oczywiście że można.Jest coś takiego jak leasing konsumencki.
                      • Gość: Stud Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 15:33
                        no i co z tymi ratami leasingu konsumenckiego robisz? gdzie amortyzujesz auto i
                        gdzie koszty wpisujesz?
                        ot poprostu wynajem auta w przypadku osoby prywatnej - i spróbuj się z jedną
                        ratą spóźnić o więcej niż 5 dni - w Raiffeisen odrazu dostajesz ładne pisemko z
                        zaznaczonym miejscem gdzie masz auto odstawić :)
                        • Gość: oko Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 167.236.248.* 11.08.10, 09:05
                          gratuluje stud, stare dobre komentarze na "poziomie wrocily"
                          a mieszkanie jako osoba fizyczna gdzie amortyzujesz, a jego koszty utrzymania
                          gdzie wrzucasz, glupszego argumentu juz sie nie dalo znalesc?

i w gwoli scislosc jesli w swym naganickim widzie musisz sie produkowac na forum
                          to racz zeby to mialo rece i nogi

wynajem vs zakup mieszkania to nie jest tozsame z zakup auta vs jazda autobusem,
                          ja wiem ze wam ynwestorkom tylko tak to mozna przedstawiac ale w realu naprawda
                          jest to pytanie kupic auto czy wynajac auto
                          i tu pytanie, kto z was mogac wynajac auto taniej niz kosztuja was odsetki od
                          kredytu na jego zakup takie auto kupi zamiast wynajac
                          jak widac stud kupi... pytanie co zrobi normalna inteligentna osoba...
                          • rumun_navigator Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 11.08.10, 09:35
                            Tak naprawdę nie jest to kwestia ani inteligencji ani opłacalności,
                            tylko psychologii. No bo skoro wynajem jest idealnym zamiennikiem to
                            czemu w ogóle interesujesz się tematami związanymi z zakupem?
                            • Gość: oko Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 167.236.248.* 11.08.10, 11:12
                              bo w normalnej sytuacji rynkowej zakup jest tanszy niz wynajem i wtedy on jest
                              racjonalnym wyborem, no ale skad taki ekspert jak ty by to wiedzial...
                              • rumun_navigator Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną 11.08.10, 11:31
                                No ale skoro w wynajmowanym mieszka się tak samo dobrze, to co z
                                tego? A rynek? Rynek tworzą ludzie i ich potrzeby. Jeśli więc ktoś
                                CHCE przepłacać za wbijanie gwoździ to też będzie "normalny" rynek.
                                Bo to całkiem normalne, że ludzie przepłacają. Ja właśnie
                                przepłaciłem za kanapkę w bufecie, potem przepłacę za obiad a
                                następnie przepłacę za podróż do domu samochodem z dwulitrowym
                                silnikiem. Pod domem przepłacę w osiedlowym za browarka, następnie
                                kolejno przepłacę za siłownie, kino, basen i kolację z dziewczyną.

Kto powiedział, ze zakup pod wynajem MUSI się opłacać?
                                • Gość: oko Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: 167.236.248.* 11.08.10, 12:34
                                  a potem sie obudzisz i wezmiesz do reki swoja umowe na place minimalna i
                                  pomyslisz jak fajnie by bylo jakbys byl bogaty, bowiem nie wystarczy CHCIEC
                                  wydawac, trzeba jeszcze MIEC z czego wydawac, a z polskimi zarobkami to sobie
                                  mozna...

• Gość: jarek Re: Pomimo wzrostu VATu ceny i tak spadną IP: *.aster.pl 12.08.10, 22:34
                                    W Janowie ktoś kupił konia za 240 tys euro, na pytanie dlaczego
                                    kupił tego konia, odpowiedział: bo bardzo mi się podobał i byłem w
                                    stanie zapłacić o wiele więcej.
                                    Zauważcie forumowicze że domy i mieszkania kupują ludzie nie tylko
                                    dlatego bo się opłaca ale także tacy którzy kupują bo im się podoba.
                                    Ja kupiłem dom pod Warszawą bo urzekły mnie dwa stare drzewa
                                    pomiędzy którymi można powiesić hamak:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka